Skocz do zawartości
IGNORED

Ostatnio obejrzane.

Rekomendowane odpowiedzi

"Książę Persji".

Bajka. Taka sama jak o dżinie z lampy. Jeśli to się będzie miało na uwadze podczas oglądania, to całkiem fajny film jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dobrze nakręcona bajka to fakt,,

natomiast to

Ukryta Zawartość

gniot jakich mało,,Jason Statham jest już irytujący swoją identyczną w każdym filmie denną grą aktorską której nie posiada, napierdziela się nawet ok ale nic więcej nie prezentuje,, ścieżka dźwiękowa to jakaś porażka muzyka połączenie kwaśnego brzmienia westernowego z rifami rockowej gittary to jakaś parodia muzyki,,

film się mało klei kupy, ogólnie kilka fajnych akcji ale w całości to porażka totalna a ocena na filmwebie wysoka 5 bym nie dał, dobrze że nie oglądałem płatnie bo bym wkurzony chodził za źle wydaną kasę :)

..

Ukryta Zawartość

całkiem angażujący, akcja wciąga widza w ciekawe zwroty i nagłe zmiany sposobu spostrzegania ukrytej prawdy,

może minimalnie w kilku miejscach lekko maślany film, choć ogólnie trzyma się kupy i do końca można wytrwać

warto zobaczyć ale nie spodziewać się czy pokładać nadziei na film roku :) z kobietą śmiało można obejrzeć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

"W ciemności" Agnieszki Holland, do nabycia w ładnym wydaniu z książeczką za niecałe 30zł. Z przykrością stwierdzam, że nie jest to wybitny film. Dobry, ale nie wybitny. Mało wyraziste postacie drugoplanowe, gdzieś w środku film siada i zaczyna się rozłacić. Do tego przemiana głównego bohatera niczym Scrooge'a z Opowieści Wigilijnej słabo wynikająca z samego filmu, przez to mało wiarygodna.

Dobry Więckiewicz, dobre zdjęcia, solidna robota i tyle.

• Moderatorzy

CZŁOWIEK NA KRAWĘDZI - wrobiony policjant próbuje się bronić, przeciwnikiem jeśli miliarder i kumple z firmy, ok choć bez fajerwerków

MI:GHOST PROTOCOL - kolejna część, brakowało zdjęć typu zwolnione na motocyklach czy fajne walki, obejrzany, zaliczony

KONTRABANDA - były przemytnik znów rusza do akcji, tym razem by ratować szwagra, choć temat oklepany film wyszedł fajny

SZEFOWIE WROGOWIE - trzech kumpli postanawia zamordować swoich szefów(Aniston,Spacey, Farrell), o pomoc proszą recydywistę(Foxx) - świetna komedia, polecam

ACT OF VALOR - łopot amerykańskiej flagi :(, świetne sceny walk i techniki wojennej niczym w CoD lub Battlefield - raczej dla miłośników, sceny typu BógHonorOjczyzna nasze połówki skłonią do łez - ale generalnie warto by zobaczyć współczesną machinę wojenną

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nietykalni - film mnie trochę rozczarował. Trywialny, mało angażujący, nie wiadomo czy miał być śmieszny czy poważny. Przesadzony, przejaskrawiony, hołduje niskim wartościom takim jak arogancja, brawura. Poczucie humoru na poziomie zoo. Wymuszone i infantylne. Nie wiem skąd tak wysokie oceny, to jakaś ściema, marketing.

Polski film z 1974 roku "To ja zabiłem". Kryminał.

Fajnie ogląda się świat, który pozostał jedynie na filmie i u niektórych w pamięci. Samochody, ubrania, fryzury.

Film w większości toczy się w sądowej sali. Bardzo ciekawie zrealizowany, niektóre sceny bardzo nowatorsko skomponowane jak na te czasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jason Statham jest już irytujący swoją identyczną w każdym filmie denną grą aktorską

No jest, nie da się ukryć, chociaż warto zobaczyć "Przekręt" czy "13" to ten sam, a całkiem inny Statham.

Ale też trzeba mu oddać, że w scenach kopanych chyba tylko Jet Li może się z nim równać.

Wiadomo, że 98% widowiskowości tych niby walk, to dobra choreografia, jeszcze lepszy montaż i efekty specjalne,

ale mimo wszystko włos się jeży z wrażenia, bo na ekranie wygląda to wszystko perfekcyjnie, a mały karakan zwłaszcza :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zasłużone 7,5 a może nawet i zbyt mało, za "Sekret jej oczu".

Film świetny, bardzo polecam

Ukryta Zawartość

Coraz bardziej cenię sobie francuskie, hiszpańskie, hinduskie produkcje - merykańskie gnioty mogą się schować.

Ukryta Zawartość

To masz do kolekcji, moim zdaniem jeszcze lepszy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dark city / mroczne miasto. Film z roku 1998.kategoria s-f

Niezły kawałek kina , dość ciekawy scenariusz , b.dobre zdjęcia , dobra obsada i gra aktorska .

link z opisem

Ukryta Zawartość

Film dość klimatyczny ale w dobrym tego słowa znaczeniu , choć s-f nieskupiony tylko na efektach itp. Jeśli ktoś jeszcze nie widział to polecam .

Pomysł 7/10

Zdjęcia 9/10

Gra aktorów 8/10

Oglądalność 8/10

A co powiecie na to aby do proponowanych filmów dodawać "taką" własną ocene w kilku (ustalonych) kategoriach?

Ukryta Zawartość

Coraz bardziej cenię sobie francuskie, hiszpańskie, hinduskie produkcje - merykańskie gnioty mogą się schować.

Tak, jest kilka pozycji wybitnych. Kino argentyńskie - jak już wymieniłeś The Secret in Their Eyes to koniecznie musisz zaliczyć Nine Queens z 2000 roku. Niezły jest też Official Story. Hiszpania to wiadomo, cała seria Almodovara i jego zboczenia, Bunuel, Saura, plus cała masa nowej fali. Lubię hiszpańskie kino bo jest specyficzne i ma swój klimat - zresztą tak samo jak wina z tamtego regionu. Indie - to tylko kilka dobrych i wybitnych pozycji, poza tym same gnioty nie wiadomo o czym i dla kogo - dla Hindusów w sam raz ;-) Znam tą kulturę i nie zgadzam się z jej doktryną, albo jej po prostu nie rozumiem. Warto też zainteresować się kinem kubańskim, które niejednokrotnie pomimo treści rewolucyjnej jest kinem bardzo ambitnym - ostatnio obejrzałem niby nic nie znaczący film - Personal Belongings Alejandro Bruguesa - ale jakże piękny w swojej wymowie. No i włoskie kino - w tym przypadku jest bardzo dużo do powiedzenia - Polecam znakomity My Brother Is an Only Child w reżyserii Daniele Luchetti, a także pamiętny z lat siedemdziesiątych San Babilla godzina 20 (reż.Carlo Lizzani), który to był prezentowany w naszych kinach pod koniec lat siedemdziesiątych, albo zaraz na początku osiemdziesiątych. No i oczywiście cała jazda klasyki włoskiej (M.Ferreri, M.Antonioni, F.Fellini...;-) Nie zgodzę się natomiast co do określenia całej kinematografii amerykańskiej jako gniot. Oczywiście, że jest bardzo dużo szajsu, na który po prostu szkoda czasu, ale jednak jest całe mnóstwo wybitnego, ambitnego kina, którego na próżno szukać w jakiejkolwiek innej produkcji. Do znakomitego kina obyczajowego zaliczam prawie wszystkie filmy Jima Jarmuscha. Kameralne i niskobudżetowe produkcje utrzymane w fantastycznych klimatach amerykańskiego obyczaju i niejednokrotnie czarnego humoru. Praktycznie wszystkie pozycje tego reżysera są godne obejrzenia i jestem przekonany, że koneser dobrego kina na stałe wpisze produkcje Jima Jarmuscha do swojej pamięci jako filmy wybitne i artystyczne. Warto też sięgnąć do klasyki amerykańskiej takich indywidualności jak Elia Kazan, Sam Peckinpah, William Friedkin, Alan J.Pakula, Barry Levinson, John Frankenheimer, John Huston, John Sturges, Peter Bogdanovich, Orson Welles, Michael Cimino, Peter Hyams Bob Rafelson, bracia Coen i całe setki innych, wybitnych postaci kina. Uważam również, że nawet jak zbierzemy wszystkie najwybitniejsze postacie kina europejskiego i światowego, będzie to tylko ułamek tego, co proponują Amerykanie. Trzeba po prostu omijać szerokim łukiem papkę sprzedawaną obecnie, a sfokusować się na kinie ambitnym, które to pobudza nasze zmysły i zostaje w magazynie pamięci. Poniżej podaję kilka propozycji, na które możesz zapolować w ciemno ;-)

Heaven - scenariusz Krzysztof Kieślowski, reż. Tom Tykwer, w rolach głównych: Cate Blanchett i Giovanni Ribisi

Mongoł - reż. Siergiej Bodrow - znakomity, symbolistycznie artystyczny film rosyjskiego reżysera o jednym z największych wodzów w historii świata.

The Dancer Upstairs - pierwszy film Johna Malkovicha jako reżysera. W roli głównej Javier Bardem (najlepszy aktor jak dla mnie w każdej kategorii)

Before Night Falls - reż. Julian Schnabel - tutaj znowu Javier Bardem, a także Olivier Martinez oraz Johnny Depp.

Sweet and Lowdown - reż. Woody Allen - Sean Penn, Uma Thurman

Listonosz Dzwoni Zawsze Dwa Razy - klasyk z J.Nicholsonem i J.Lange. Jak nie widziałeś to pozycja obowiązkowa.

Jesus Son - reż. Alison Maclean - Billy Crudup, Dennis Hopper, Jack Black, Holly Hunter

Pieces of April - reż. Peter Hedges - Katie Holmes, Patricia Clarkson, Derek Luke, Oliver Platt, Sean Haynes

101 Reykjavik - reż. Baltasar Kormakur - Victoria Abril, Hilmir Snaer Gudnason - znakomity islandzki film o podłożu lodowatym ;-)

The World's Fastest Indian - reż. Roger Donaldson - kultowy, oparty na autentycznych wydarzeniach film z Anthony Hopkinsem.

itd...itd...itp. - czyli jak w jazzie - ocean perełek, tych znanych jak i mniej znanych...

Pozdr, M.

Parker's Mood

To masz do kolekcji, moim zdaniem jeszcze lepszy...

Potwierdzam Twoją opinię, choć uważam że Almo ma dość "ciężką rękę" do swoich projektów.

Film równie dobry co wcześniej przeze mnie oglądany, ale nie mogę powiedzieć że zjawiskowy.

Tak samo drugiego dna się trudno doszukać, jak i ukrytego przesłania.

@MarkN

Bardzo dziękuję za kolejne podpowiedzi, na pewno z nich skorzystam.

Musiałem edytować ten wpis z prostej przyczyny - przepraszam, zachowałem się niestosownie.

Wiem że chcesz mi pomóc w zapoznaniu się z ambitniejszym kinem, i ja to bardzo doceniam.

A powyższy mój wpis był zbyt lakoniczny i mogący Cię obrazić.

Edytowane przez szybki Gonzo

A powyższy mój wpis był zbyt lakoniczny i mogący Cię obrazić

Bez przesady, aczkolwiek wielkie dzięki za refleksję. To się ceni!!!

Pozdr, M.

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

tragedia maksymalna i kicha przez duże K,, nie dziwę się że to klapa , efekt ok ale fabuła gra aktorska jak dla pięciolatka fatality,,,

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

"Sherlock Holmes - gra cieni" - w czasie projekcji modliłem się, aby jak najszybciej się skończył.

Na sile probowalem sie wciagnac. Podsumowujac takiej kiszki dawno nie widzialem.

Avengers fajne lekkiie kino akcji z inteligetnym poczuciem humoru.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Na sile probowalem sie wciagnac. Podsumowujac takiej kiszki dawno nie widzialem.

Avengers fajne lekkiie kino akcji z inteligetnym poczuciem humoru.

co do sherlocka nowego mam te same odczucia po okolo pol godziny wylaczylem, odradzam...

Ukryta Zawartość

tragedia maksymalna i kicha przez duże K,, nie dziwę się że to klapa , efekt ok ale fabuła gra aktorska jak dla pięciolatka fatality,,,

john carter - przed ogladaniem filmu z moja kobieta stwierdzilismy ze ostatnio nie wyszlo nic dobrego, a po obejrzeniu stwierdzilismy ze cos sie stalo ostatnio z kinematografia bo rzeczywiscie nie wyszlo ostatnio nic naprawde dobrego - kolejny film ktory odradzam...

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Ukryta Zawartość

ogólnie dobry, trzeba brać poprawkę na dosyć plastyczny specyficzny klimat wizualny

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

AVENGERS- wczoraj bylem w kinie. Oczywiscie 3D chociaz nienawidze tych okularow nie mam innej alternatywy.

Film jak na bajkowa rozpierduche niezly. Efekty bardzo dobre, fabula pisana na kolanie ale trzyma sie kupy.

W kinie warto obejrzec ze wzgledu na efekty.

"Skóra w której żyję" - trochę inny niż poprzednie filmy Almodovara, to przede wszystkim bardzo dobry thiller, ze zwartą konstrukcją, precyzyjnym scenariuszem, trzymający w napięciu, przewrotny. Oczywiście są tu almodovarowe klimaty, smaczki i obsesje, ale tym razem nie jako danie główne, tylko mocne przyprawy. W skrócie: bardzo dobry film, polecam szczególnie osobom nie będącym fanami wcześniejszych dokonań tego reżysera.

"Dziewczyna z tatuażem" - trochę przydługi, ale ogląda się bardzo dobrze, zrobiony bardziej dynamicznie/komercyjnie od pierwowzoru (pierwszej części serii "Millenium itd."), trudno powiedzieć, czy gorszy czy lepszy - po prostu inny, bardziej hamerykański, ale na szczęscie trochę klimatu zostało.

"Dziewczyna z tatuażem" - trochę przydługi, ale ogląda się bardzo dobrze, zrobiony bardziej dynamicznie/komercyjnie od pierwowzoru (pierwszej części serii "Millenium itd."), trudno powiedzieć, czy gorszy czy lepszy - po prostu inny, bardziej hamerykański, ale na szczęscie trochę klimatu zostało.

Widziałem tydizeń temu. Dobry film, ale szału nie ma. Choc może fakt, że nie jest to szmira jest już wystarczającą rekomendacją..? Trudno było przełożyć rozbudowaną książkę na film, ale coś z klimatu udało się zachować, niemniej bez moihc objaśnień na podstawie książki, które robiłem żonie podczas oglądania nie wszystko byłoby jasne. Kolejny raz potwierdza się zasada, że książce film nie dorówna. Dlatego też np. nie widziałem jeszcze ekranizacji RR. Martina 'Games of Throne'. Widział ktoś?

Powrót po dłuższej przerwie...

Tak, oglądam na bieżąco, książek nie przebija, ale znakomity serial. Nazwę pochrzaniłeś, przenieś s :).

Dziewczyna z tatuażem nie podeszła mi, wizualnie jak to filmy Finchera było dobrze, ale ten film był jak dla mnie po prostu nudny.

Tak, oglądam na bieżąco, książek nie przebija, ale znakomity serial. Nazwę pochrzaniłeś, przenieś s :).

Ja na serial raczej przed skończeniem książki sie nie skuszę. Władcę też mi się oglądało lepiej, z większym namaszczeniem już po przeczytaniu trylogii. Nie lubię, jak mojej wyobraźni narzucane sa obrazy filmowe :(

Co do nazwy to racja, się rypnąłem.

Powrót po dłuższej przerwie...

(1980) Special Effects. The Empire Strikes Back

Bardzo ciekawy film poświęcony kulisom technicznym realizacji Gwiezdnych Wojen oczywiście pierwszych odcinków :). .Jest tam także część dotycząca ścieżki dzwiękowej , np. nagrywanie ciekawych dzwięków , moment realizacji (miksowania) wielu dzwięków w real time do obrazu filmu (kilku realizatorów pracujących jednocześnie). Wyjątkowy film oddający ogrom pracy oraz pomysłowość twórców pierwszych cześci filmu .Moja ocena 10/10 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Safe house - trzyma w napieciu dobre kino akcji... w skali bezwzglednej troche niespojnosci i zbyt przewidywalny na koncu ale rozrywka na dobrym poziomie polecam

chwilowy brak działalności w audio.

"Safe House" - dynamiczna akcja filmu sprawiła, że oglądałem go bez znużenia.

Choć scenariusz nie powala, to duża ilość pościgów, strzelaniny, i jako że trup się ściele gęsto, nadrabiają prostotę wymyślonej (?) historii.

I choć wyciągane są w nim zakulisowe brudy agencji wywiadowczej, to nie wiadomo do końca kto jest po właściwej stronie.

"Powrót zła/Mother`s Day" 2010r - thriller, ale naprawdę dobry.

Czy w skrajnie niebezpiecznych sytuacjach można zrobić coś więcej, lub inaczej ?

To pytanie zawsze zadajemy sobie podczas oglądania niedopracowanych projektów filmowych.

Ten jest ukończony, i trudno się przyczepić do niespójności myślenia scenarzysty.

Nie zamieszkuje "domów z historią" ;-)))

Ukryta Zawartość

post-28258-0-43485100-1338107874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szybki Gonzo
  • Pokaż nowe odpowiedzi