Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch systemu NuForce P-8/Reference 9

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

polatach,

Jolida mi się podobała w pierwszym starciu bardziej, ale myślałem też o takim zestawieniu jak u Papamka, czyli pre lampowy i końcówki NuForce, a powyższy opis odsłuchu potwierdził moje "podejrzenia", że może być bardzo fajnie.

Umówiłem się na odsłuch z pre lampowym...

Jolida jest fajnym wzmacniaczem, ale barkuje mu dynamiki, moje zainteresowania muzyczne zaczynają wędrować w stronę symfoniki, więć trzeba cos zmienić w zestawie.

Jeden z recenzentów stereo times, nazwiska nie pamietam, używa takiego zestawienia:

pre - Audio Research Ref 2 mk 2 ($10k)

kolumny - Avalon Eidolon ($25k)

i do tego ... NuForce za $2k

Ma te monobloki juz chyba od 2 lat i dałby sie za nie pociąć.

Taka ciekawostka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chcą sprzedać całość. Był kupiec na sam preamp, ale obawiali się, że monobloki bez niego będa niezbywalne. Cena jest i tak atrakcyjna, to przecież nówka. Ale nie zawadzi się potargować :)

Sieciówki do monobloków były fabryczne, dość grube, z ferrytem. Coherence na stałe był podpięty do CD praz na zmianę z Powerflex One do przedwzmacniacza.

Xniwax

>Czy mógłbyś napisać jak ewentualnie system NuForce mógłby zagrać z Focalem np. Zoller Imagination -

>oczywiście jeśli znasz brzmienie Zollera lub głośników o podobnym charakterze brzmienia.

Sluchalem wzmacniacza impulsowego NuForce nie z zollerem ale z electra 926, o dziwo poprawnie je napedzil, brzmienie dosc powiedzialbym gladkie, płynne, miękkie raczej, poprawna rownowaga tonalna i przestrzeń. Fundament basowy dość solidny ale rozciągnięcie mogłoby chyba być lepsze. Być może to sugestia albo fakt że słuchałem raczej nie swojej muzy (głownie jazz) ale po pewnym czasie dźwięk zaczął wydawać mi się dość monotonny, jednostajny, jakiś taki mało spontaniczny (chociaż niemęczący dzieki wygladzonej gorze!). Gdybym miał wybierać cyfrowy wzmacniacz do JMLaba to chyba jednak Tact...

Dzięki bardzo. Tact chyba jest dużo droższy, a Electry to jednak co innego niz Zollery. JmLaby są jednak "bezpieczne" czy też uniwersalne. Zollery nie mają tego co dobre w Elektrach i na odwrót.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

TAct SDAI 2175 (watek nr 31735) mozna kupic w Trimexie juz za niewiele ponad 5 tys., po negocjacjach oczywiscie. Z audio.com.pl mam interesujaca recenzja tego wzmaka. Idealem bylby TACT M1250, jest facet z Wielkopolski ktory sprzedaje nowki za chyba 8,5 tys.

no nie kumam

monobloki zdecydowanie lepiej grają z pre lampowym a sklep nie wykorzystuje okazji aby sprzedać pre nuforce ?

w tej sytuacji monobloki łatwiej sprzedać

abudzik, 20 Kwi 2007, 11:20

>monobloki zdecydowanie lepiej grają z pre lampowym

I nie dziwota. Od czasu jak postawiłem tandem Manley Shrimp - LFD PA2M ,interesują mnie tylko takie zestawienia.

kierunek obrałem podobny, ze starego systemu zostało tylko trochę kabli, cd robi jako transport, kolumny już przerobione - (niechby Spencer i Dorothy się dowiedzieli ;)

teraz muszę dobrać tylko monobloczki i odłożyć kasę na głośnikową Valhallę :)

Szczególnie z Cary SLP-98P. Ty klasycznie brzmiacy lampowiec (nasycony, ciepły i gładki).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ten własnie był grany :) i model 308. Ale 98P zdeeecydowanie lepiej. Ponieważ w StudiuPro nie mają gramofonu nie miałem możliwości posłuchać jak się sprawdza wbudowane weń fono, a szkoda, bo sam pre bardzo, bardzo fajnie grający. Finalnie na zakup NuForce się nie zdecydowałem, jednak pozostaję z lampą :).

Czyli monobloki są dobre! I nawet gotowe zagrać w droższym towarzystwie ! Jakby stworzone dla konesera, który potrafi docenić je w wysokiej klasy systemie. Gdyby były lampowe, w tej cenie i tak grały, to poszły by jak świeże bułeczki :) A "cyfrakom" trudniej na świecie...

Audiofile nie są w stanie ocenić jakości dźwięku. NuForce jest mały, płaski i nieciekawy. A lampy są ładne, można ciągle się nimi bawić i kombinować jak małe dziecko i tracić czas, bo po co słuchać muzyki skoro tylko 5% procent płyt jest dobrze nagranych czyli audiofilsko:)

Oj chyba ich nie lubię, a szczególnie typów internetowych anarchistów czy "wklejaczy" tekstów:)

Papamek, jestem ciekawy jak bys odebral dzwiek Rowlanda w porownaniu z Nuforce'em. Moj model jest coprawda o znacznie mniejszej mocy i tez dlugo debatowalem nad zakupem cyfrowej koncowki, ale twoja recenzja precyzyjnie opisuje moje doswiadczenie z JRD, poza zakloceniami w odbiorze z eteru czego w moim przypadku nie zauwazylem. Byc moze jest to rezultatem ekranowania wzmacniacza przez masywna konstrukcje obudowe u JRD (?).

Po prostu ICEpowery nie sieją tak zakłuceniami. Nawet bez obudowy. NuForce to pod tym względem niechlubny wyjątek. Ale jak ktoś nie ma tunera, to nie ma problemu.

>Jazz:)

Monobloków JR słuchałem w Monachium. Z topowymi Magnepanami - dla mnie olśnienie.

Na modułach ICEpower zbudowany jest też polski Audiomatus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale mając w pamięci brzmienie Audiomatusów i Nuforce wybrałbym te drugie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

arek67, abudzik,

ja uważam, że ich "audiofilskość" i estetyka jest na najwyższym poziomie. A design mi odpowiada w 100%, co więcej ich kształt jest dla mnie wielką zaletą "logistyczną". Małe. lekkie, łatwo jest je ustawić, a wręcz schować, nie wymagają miejsca na odprowadzanie ciepła. Można je nawet postawic jeden na drugim :).

A przyszłość i tak pewnie będzie należała do cyfraków, bo ta technologia jest w powijakach (dla audio), a rozwija się błyskawicznie. Jeżeli popatrzymy na pre gramofonowe, które dziś mają wiele mozliwości korekcji, w oparciu o przełączniki mechaniczne, to o ile prościej (w pewnym sensie) można to zrobić cyfrowo? Manipulując algorytmem - co drastycznie obniża koszty konstrukcyjne i daje niemal nieograniczone mozliwości upgrade...

Na dziś, zostaję przy lampie, ale jestem pewien, że to tylko kwestia czasu...

>70Marcin

Połączenie preampu lampowego i monobloków Ref.9 grało porównywalnie do Jazza. Myślę, że zamiana nie byłaby krokiem w tył, szczególnie gdybym mógł wypróbować preamp lampowy wyższej klasy niż AR. Natomiast zestaw P8 + Ref 9 był bardziej analityczny niż moja integra i w mojej ostatecznej ocenie wymagał nieco wygładzenia. Ale to już dyskusja na temat preferencji słuchacza, a nie ewidentnych różnic klasy pomiędzy urządzeniami.

(Nie)Wielkość wymiarów i masy Nuforce w porównaniu do Jazza jest nie do pominięcia. Przez moment rozglądałem się właśnie za drugim wzmacniaczem, niewielkim i dzielonym jako uniwersalnym narzędziem do testów. Tak małe urządzenia łatwo przechować.

Papamek

Nic dodać, nic ująć, miałem dokładnie te same wrażenia. Grało pięknie z pre Cary 98P, tyle, że to juz jest zabawka za około 13.000 zł, co bardzo zmienia stosunek jakości do ceny. A na dokładke trzeba IC dobrać, więc może się okazać, że okazyjna (moim zdaniem) cena NuForce, po złożeniu całego zestawu staje sie zdecydowanie mniej okazyjna. Ale grzechu jest wart :).

Bardzo dobry wątek, ostatnio spotkałem sie z pochlebną opinią o tych monoblokach oczywiście poza forum internetowym sam nie miałem możliwości je odsłuchiwać może w przyszłości. Ale mam pytanie czytając co nieco o tym wzmacnaczu czy te czarne dziury - czarne tło - cisza da się wypełnić lampowym pre czy ona/ ono pozostaje pomimo zabiegów pre + kabelki miękie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.