Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  226 członków

Elac Klub kolumn
IGNORED

Klub zwolenników kolumn Elaca !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem ogólnie o kolumnach, że lepiej z rynku wtórnego.  Za ile najtaniej te FS409 znalazłeś? Jesteś pewny że to najlepszy wybór? Starsze ELAC też grają super , a może nawet lepiej, ale nie wypowiem się zobowiązująco, bo mam tylko doświadczenie z ELAC FS248

może jest ktoś, kto zna dobrze temat, bo wersji jest mnóstwo.

na przykład (nie idąc za bardzo w historię) seria 24x.x - początek to kilkanaście lat temu. klasyka gatunku fs247.1 (ta jedynka to mój dodatek bo nie było cyfry po kropce). przetestowany (bardzo sympatyczny opis) w audio:

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/400-elac-fs-247

mamy też wersje "saphire edition" i "black edition"

kolejno:

24x.2

24x.3 (tu już był JET w wersji 5, czy w wersji wcześniejszej to nie wiem) - chyba najciekawsza z serii

później mamy rewolucję z velą i cariną (i solano - najmniej znana ale istotna)

jak dla mnie kolejna cyfra, 24x.4 czyli seria carina to małe oszustwo elaca. subiektywna opinia - że carina to rozwój serii najtańszej z JET czyli sporej rodzinki 1xx.

...

i ciekawostka czyli 3xx

http://elac.ro/ELAC_300ce_series.html

i najbardziej zaawansowana zapomniana seria 5xx, niestety to już naprawdę "białe kruki"

http://elac.ro/ELAC_500_series.html

i bądź tu mądry i pisz wiersze. która seria gra najciekawiej ? (z 24x.x)

...

a ja dzisiaj otworzyłem paczkę z bs203ae, wymiana na pozycji surround - miałem bs182. i płaczę bo dzień po zakupie pojawiły się na olx przepiękne bs243.3 (gdyby nie ten kolor biały...)

ech...

ps. na foto dopiero co zamontowane 203

(aktualny zestaw to vela fs407, cc241, bs203ae)

DSC_1336.JPG

Edytowane przez ro35
10 godzin temu, EGRO napisał:

Pisałem ogólnie o kolumnach, że lepiej z rynku wtórnego.  Za ile najtaniej te FS409 znalazłeś? Jesteś pewny że to najlepszy wybór? Starsze ELAC też grają super , a może nawet lepiej, ale nie wypowiem się zobowiązująco, bo mam tylko doświadczenie z ELAC FS248

Nowe FS 409 można już kupić poniżej 20k za parę. Opinii, że te kolumny dobrze zagrają z Luxmanem jest sporo, ale nie jest to  w 100% pewne, że je kupię.  Zadecyduje oczywiści odsłuch. 

14 godzin temu, net napisał:

Vela FS409 vs 409.2

zmienili głośnik wysokotonowy na Jet6 (nowsza generacja)

12 godzin temu, EGRO napisał:

Za ile najtaniej te FS409 znalazłeś?

u nas jest jeszcze jedna wyprzedażowa para FS409 cena 9495/szt https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/vela-fs409-orzech-polysk.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeżeli już kupować nowe i to za te pieniądze,  to tylko i wyłącznie po przesłuchaniu w domu u siebie. Bo w sklepie mogą zagrać o wiele lepiej, no chyba że masz sprawdzone akustycznie pomieszczenie w którym będą u Ciebie stały. Oczywiście mówię to co ja bym zrobił 🙂 , czego nie musisz słuchać, bo może być też tak że u Ciebie zagrają lepiej niż w sklepie 😉

20 minut temu, EGRO napisał:

Bo w sklepie mogą zagrać o wiele lepiej

albo gorzej i tutaj Vela 409 na mojej sali to dobry przykład 😉 Są za duże na moją 24m salkę i się duszą, do tego nasza sala w Poznaniu "zjada" niższy bas

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

wstępny odsłuch w salonie, jeśli się spodobają to wtedy brać do domu 😉

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

albo gorzej i tutaj Vela 409 na mojej sali to dobry przykład 😉 Są za duże na moją 24m salkę i się duszą, do tego nasza sala w Poznaniu "zjada" niższy bas

Ja mam 45m2, ale kolumny ustawione tylko ok. 30 cm. od ściany w szerokości od siebie 3 m. i słucham o ok. 3 metrów od głośników ( nie siedzę po drugiej stronie pokoju). Czu one mają bass reflex z tyłu ?

6 minut temu, net napisał:

Ja mam 45m2, ale kolumny ustawione tylko ok. 30 cm. od ściany w szerokości od siebie 3 m. i słucham o ok. 3 metrów od głośników ( nie siedzę po drugiej stronie pokoju). Czu one mają bass reflex z tyłu ?

W dół

www.tophifi.pl

12 minut temu, net napisał:

Rozumiem w dół do tyłu, czyli nie wskazane, jeśli mają stać przy ścianie ?

nie ma tragedii ale każda praktycznie kolumna pod ścianą gra płytką sceną, bez głębi, więc nie ma co się oszukiwać 😉

www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Witam,

Szukam drugiego wzmaka do Vela FS407. Obecnie Luman 505uXII. 

Chce nieco mniej gory, jeszcze wieksza muzukalnosc.

Macie jakies opinie 407ek z takimi wzmakami jak Pathos Logos MK2, Accuphase E280, Electrocompaniet ECI6, Pass INT 25?

Edytowane przez Jimi79
  • 2 tygodnie później...

Mam do szanownych kolegów pytanie. Zacznę od tego, że na tą chwilę grają u mnie FS 217 ze wzmacniaczem Yamaha A-S1200. Wcześniej ogrom różnych kolumn włącznie z najdłużej u mnie grającymi Dynaudio Audience 52SE (kochałem je), wzmacniaczy też ogrom w tym różne dzielone. Teraz Elac FS 217 od trzech lat. Z Yamahą A-S1000 i teraz A-S1200 jest prawie bosko. Ale ale wiadomo za długo niedobrze 😉 Myślę o FS 247. Ciekaw jestem co uzyskam w porównaniu z FS 217. Generalnie basu mi nie brakuje mimo, że 217 mają "tylko" 14cm woofery. I jeszcze jedno pytanie do biegłych w temacie: FS 247 czy FS 247.3 czy FS 247.4? Czy wcześniejsze "diamentowe" są w czymś lepsze/gorsze? Czy upierać się na Cariny czy FS 247.

Lubię kiedy gra muzyka...

247.4 to Carina

najlepsze z serii to 247.3 (już z JET5)

a są też całkiem ciekawe 246

seria 247 (i246) to inne przetworniki nisko-średniotonowe (wg mojej opini lepsze niż Carina)

Edytowane przez ro35
W dniu 14.07.2024 o 21:10, Jimi79 napisał:

Witam,

Szukam drugiego wzmaka do Vela FS407. Obecnie Luman 505uXII. 

Chce nieco mniej gory, jeszcze wieksza muzukalnosc.

Macie jakies opinie 407ek z takimi wzmakami jak Pathos Logos MK2, Accuphase E280, Electrocompaniet ECI6, Pass INT 25?

Masz głośniki za dychę i chcesz zmienić piec za dwie dychy. Kup głośniki za 20k i poszukaj pieca 10 to Ci kopara opadnie. 

4 godziny temu, ro35 napisał:

247.4 to Carina

najlepsze z serii to 247.3

Czyli wg. Ciebie lepiej poszukać w dobrej cenie 247.3 niż upierać się przy 247.4 Carina? Czy masz jakąś wiedzę czego mogę się spodziewać w porównaniu z moimi FS 217? Tak jak mówiłem w 217 basu mi wcale nie brakuje tak że wcale nie jestem pewnien czy taka zmiana mnie uszczęśliwi a porównać nie mam jak. 217 mają bass reflex tylko od spodu i trochę się obawiam dwóch bass reflexów w tym jednego z tyłu w 247, zwłaszcza że kolumny stoją blisko ściany i odsunąć dalej ich nie mogę. 

Lubię kiedy gra muzyka...

pisałem tu już wcześniej, że seria carina to przebrandowana seria 1xx sprzed lat. ale to moja opinia.

nie mam wiedzy jak dużą zmianę odczujesz przy przejściu z 217.

to co miałem to 247. mają korki do zatkania tylnego bassreflexu i to działa. teraz mam vele. trudno mi opisać dokładnie różnice... jestem zadowolony.

elaki lubią prąd i ważna też jest wsólpraca z wzmacniaczem. zakup w ciemno to loteria. na konkurecyjnym forum jest ciekawa historia klienta: mając cariny podstawkowe, przeszedł na małe vele, zachciało się duzych carin, zakupił... a teraz je zwraca 😉

5 godzin temu, ro35 napisał:

na konkurecyjnym forum jest ciekawa historia klienta: mając cariny podstawkowe, przeszedł na małe vele, zachciało się duzych carin, zakupił... a teraz je zwraca 😉

To o mnie;)

W dniu 23.07.2024 o 22:15, sk-victor napisał:

Czy upierać się na Cariny czy FS 247.

Jak duży masz pokój? Może warto rozważyć podstawkowe Vela?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.