Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV300i vx Krell KAV400xi

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

300i - ciepły misio

400ix - żyleta

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam porównanie 300i z dzielonym Quadem ze starej linii i jeśli 300i gra misiowato, to dobrze, że nie napatoczyła się na mnie 400-tka i zastanawiam się w takim razie jak określić dźwięk Quada? - super mega max misio może. Quad 20 lat temu miał dźwięk 300i - ale trzeba dodać, że to jest już dobry dźwięk.

BlueMax, 22 Maj 2007, 22:27

>Elberoth, 22 Maj 2007, 20:22

>

>>300i - ciepły misio

>>400ix - żyleta

>

>A 300iL ??

300iL i 400ix to ta sama konstrukcja (nie licząc drobiazgów takich jak gałka regulatora wzmocnienia czy zaciski głośnikowe). Kiedyś myślałem, że to zupełnie inne wzmacniacze. Dwie recenzje w "Hi-Fi i muzyka" wskazywały jakoby 300iL był bardzo przeciętnym wzmacniaczem a 400ix oceniona została jako świetne urządzenie! Nawet chyba autor był ten sam - p. Stryjecki (jesli się nie mylę). Tak mnie to zafrapowało, że zadzwoniłem do serwisu by się dowiedzieć że jest to w gruncie rzeczy ta sama konstrukcja.

Osobiście nie nazwałbym brzmienia 400ix żyletą. Owszem gra dokładniej od 300i, z większą liczbą szczegółów i doskonałą kontrolą basu, ale toważyszy temu duża kultura i obiektywizm. Żyleta kojarzy mi się z ostrością czego sam w brzmieniu 300iL/400ix nie dostrzegłem.

Z całym szacunkiem Elberoth, ale nie odważyłbym się nazwać 300i - "ciepłym misiem". Kupiłem ten wzmacniacz z drugiej ręki, po różnych wcześniejszych peregrynacjach sprzętowych i lubię to urządzenie. Pewnie, że jest daleki od doskonałości, ale daje mi wszystko to co lubię. Przesiadłem się do niego z Audio Note OTO i poczatkowo przeszkadzał mi wszechobecny bas (słucham głównie klasyki i jazz). Ale po zakupie interkonektu Fadela Prolink i sieciówki Kimber Kable ( wyrzucilem Heavens Gate) do cd (Wadia 830) mam wrażenie, że jest ta sama kultura przekazu przy zdecydowanie lepszej dynamice. Przy cenie z "second hand" mam wrażenie, że będzie trudno o lepsze urządzenie w tej cenie.

• 7 miesięcy później...

Raguś, 26 Maj 2007, 22:28

>Przy cenie z "second hand" mam wrażenie, że będzie trudno o lepsze urządzenie w tej

>cenie.

Szczególnie, że obecnie zdaje się chodzą w okolicach 5k zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W końcu jak jest? :)

Słuchałem 400-setki w salonie z B&W 803 (jeśli dobrze pamiętam) i CD MF A5...i było rockowo, dynamicznie ale w salonie miałem odczucie "jakiegoś braku czegoś" (?) - klimatu, muzykalności - nie wiem, dynamika, wykop trochę przykrywały resztę. Może w domu odebrałbym to inaczej.

Ciekaw jestem jak Krell 400Xi z CD o "analogowym" brzmieniu zgrałby się z polyglasowymi focalami.

Jak dotąd znam tylko opinie na NIE. :)

Chętnie bym posłuchał takiego połączenia ale przecie nie polecę w pielgrzymke za wzmakiem 500 km z kolumnami w plecaku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Krella 300il nie znam ale sam mam KAV400xi i bardzo go sobie chwalę.

Gra on u mnie z Thiel 2.4CS i z analogowym Audio Aero mkII.

Jest super ! Polecam !

Podpinałem też mojego Krella do B&W 803D.

Nie kupilismy z żoną B&W bo kolumny brzmiały za słodko (!!!). Góra była wręcz przesłodzona.

Na pewno tego dźwięku nie można nazwać ostrym.

Poza tym w przyszłą sobotę mam porównywać Pass Labs INT-150 z Krellem na moim sprzęcie.

Jesli dojdzie do odsłuchu to napiszę o wrażeniach.

pozdrawiam,

audiofilów

Wiem, dokładnie jest tak jak piszesz !

Wydaje się, że B&W zmieniło koncepcję brzmienia.

Ale większosc ludzi, którzy nie słuchali serii D czy S uważa, że B&W grają jasno i ostro.

Bzdura !

pablo31=>

Prosta decyzja , należałoby zestawić chłodnego Krell KAV300i z 803D, 804S , albo cieplejszego Krell KAV400xi z chłodniejszymi 803, 804 - przynajmniej wydaje się być to logiczne ??!

Xinwax,

posłuchaj tego samego zestawienia z Vienna Acoustic (oczywiście im wyżej tym lepiej, słuchałem ze starymi Mozart`ami).

Słuchałem nowych b&W s serii 800 (nie pamiętam modelu cena kilkanaście k zł, 803 S? ) ale jakoś estetyk B&W mi nie podchodzi, takie za bardzo benamiętne jak dla mnie (z kompletem MF A5).

PMD

Kiedys (7-8 lat temu) zraziłem sie do Vien bodaj Mozart (dwa małe pólprzezroczyste śr-nisko i kopułka seasa) po odsłuchu z MF, Primare A30.1 i CD Teaca - było sucho, sucho i płasko jak deska żałuję teraz, że nie słuchałem wówczas Krela 300i.

Po właczeniu nieco tańszych podłogówek JmLab Cobaldt 807 i 810 pierwszej serii zagrała muzyka, była przestrzeń i wszystko co wtedy chciałem.

No to w końcu Krel 400xi, 300i czy 300il jest gładki na górze, przejrzysty, lekko ocieplony, nie ostry i wogóle taki super :))

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

pablo31, 22 Sty 2008, 17:03

>Wiem, dokładnie jest tak jak piszesz !

>Wydaje się, że B&W zmieniło koncepcję brzmienia.

>Ale większosc ludzi, którzy nie słuchali serii D czy S uważa, że B&W grają jasno i ostro.

>Bzdura !

Sluchalem dlugo 803 D z elektronika Classé i jest to ostro i jasno! Kropka! Jezeli cieplo i lagodnie to moze w porownaniu ze starymi 803 ;-)

pozdro

soso

Słuchałem pierwszej 300 Krella była analityczna ,chłodna ,przejżysta ,ale podobała mi się ;-)

400 zagrała cieplej ,ale zestawienie było już inne także trudno mi powiedzieć ,który wzmak był lepszy ??

A B&W ? Ja już sie wyleczyłem - 7 lat to trwało ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.