Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmiar to 31/21 cm. Jak posłucham to zdecyduję czy coś dodawać na górze i dole. Chyba kupię na początek płytę osb i posłucham, tylko jakiej grubości?

Czym grubsza tym lepsza.

Pamiętam z dzieciństwa (II połowa lat 60-tych) kolumny labiryntowe na tych głośnikach z papierzakiem Tonsila na górze zasilane wzmacniaczem lampowym i jako źródło gramofon.

Może to jak ze smakami z dzieciństwa, ale niektórych aspektów brzmienia do dziś nie udało mi się powtórzyć.

Głośnik mają potencjał .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jamelo
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

wykres ch-ki przypomina Karpaty

W dużym stopniu można to "uleczyć" korektorem parametrycznym, polecam darmowe wtyczki VST do foobara, np. IIEQ

Jamelo, to co wkleiłeś dotyczy głośnika GD 31-21, te co mam to GDS 31-21. Różnica to dodatkowe stożki do wysokich tonów (chyba tylko). Ciekaw jestem na ile poprawi to pasmo w górnym zakresie.

Faktycznie nie zauważyłem, natomiast znalazłem stronę, gdzie podają pasmo przenoszenia kolumn na Twoich GDS-ach na 40-12000 Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na samym dole strony.

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Fajne czy nie?

Za ta kase kup lepiej Isophony, P30 dostaniesz za 100euro, eliptyczne jeszcze taniej..te RCA to jakies wynalazki ktorych zapewne nikt nie aplikowal, Isophon to sprawdzony patent i do kazdego glosnika masz pelna dokumentacje. Ja bym sie w to nie pchal.

Ukryta Zawartość

Taki zestawik bym proponowal!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nookie736

Ukryta Zawartość

Taki zestawik bym proponowal!!

Ja bym uwazal. Mialem duze elipsy isophona i to po prostu nie gra, sa za duze. Ciezkie, ciemne brzmienie.

Juz kiedys pisalem jakich elips szukac. Ze starych, malych kolumienek Duala. Maja dobra sprawnosc mimo ferrytu i bajecznie wspolgraja z wstegami ( jak ktos lubi ). Ladne, rowne i rozciagniete pasmo.

Ukryta Zawartość

Iso brzmial Ci ciemno?? Na moje to idealny szerokopasmowiec na bas, bardzo szybki i energetyczny, ostatnie co moglbym o nim powiedziec to to ze nie gra...moze miales jakas felerna pare??

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Najbrzydsze, najtańsze i najszybciej wykonane kolumny, jakie w życiu zrobiłem. Na drugim zdjęciu modyfikacja głośnika, której się dopuściłem - whizzer + pocisk. Proszę się nie śmiać, nieco ponad 100 zł za całość i 5 godzin roboty. Relacja jakość dźwięku / cena - nie do pobicia :-)

Wrzucę jeszcze później charakterystykę częstotliwościową.

Iso brzmial Ci ciemno?? Na moje to idealny szerokopasmowiec na bas, bardzo szybki i energetyczny, ostatnie co moglbym o nim powiedziec to to ze nie gra...moze miales jakas felerna pare??

Tak, to samo duze owalne saby. Na bas sa super, ale srednica jest kiepska i trzeba na to uwazac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o tych szerokopasmowcach pisalem, jak dla mnie srednice maja wybitna, ale nie do gry solo, chyba ze ktos gra naprawde umiarkowanie.

Kolejne genialne szerokopasmowce ovalne to Grundig, ktorego mozna znalesc w paczkach Telefunken RB 46. Ma bardzo ladne pasmo ( jak na takie glosniki ) brzmi dobrze nawet solo, wymaga jedynie supertweera.

Ukryta Zawartość

Tak, to samo duze owalne saby. Na bas sa super, ale srednica jest kiepska i trzeba na to uwazac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o tych szerokopasmowcach pisalem, jak dla mnie srednice maja wybitna, ale nie do gry solo, chyba ze ktos gra naprawde umiarkowanie.

Kolejne genialne szerokopasmowce ovalne to Grundig, ktorego mozna znalesc w paczkach Telefunken RB 46. Ma bardzo ladne pasmo ( jak na takie glosniki ) brzmi dobrze nawet solo, wymaga jedynie supertweera.

Aaa...mowisz o zastosowaniu jako fullrange...mi bardziej chodzilo o aplikacje 3way jako np. dopelnienie 20cm srednicy. W takiej aplikacji o ktorej piszesz to wpelni sie zgadzam, na ogol glosniki o wiekszej powierzchni membrany graja jakby wolniej i "ciemniej" oferujac za to wiecej dolu od malych. Do tej pory najszybszy sredniotonowy Isophon jaki slyszalem to 13cm P13 - bardzo mnie zaskoczyl. Zastanawiam sie nad ogolna tendencja i sensem stosowania duzych glosnikow sredniotonowych we wielodroznych odgrodach, malo kto stosuje np. 13cm, co w wypadku systemow 3 droznych mialo by moim zdaniem spory sens. Skoro pakujemy w odgrode bas i tweeter a glosnik sredniotonowy nie musi przerabiac szerokiego pasma wowczas, masa i wielkosc jego membrany maja kluczowe znaczenie dla szybkosci i precyzji tonow srednich. Dlatego trzymam wspomnianego P13 w piwnicy na wypadek jak mi strzeli do glowy budowac kiedys kolejne odgrody.

Najbrzydsze, najtańsze i najszybciej wykonane kolumny, jakie w życiu zrobiłem. Na drugim zdjęciu modyfikacja głośnika, której się dopuściłem - whizzer + pocisk. Proszę się nie śmiać, nieco ponad 100 zł za całość i 5 godzin roboty. Relacja jakość dźwięku / cena - nie do pobicia :-)

Wrzucę jeszcze później charakterystykę częstotliwościową.

Fajny korektor fazy...z czego go wykonales?

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wytoczyłem z sapeli. i wkleiłem kawałek stalowej blachy, żeby się trzymał na magnesie.

Tak wygląda charakterystyka po korekcji.

Father_PIO czym robisz korekcję ? Aktywnie ? Jeśli tak to przesunął bym ten pierwszy dołek w okolice 280 - 300 Hz, większość klasycznych układów cewka, zawieszenie w tej częstotliwości dzwoni

Aaa...mowisz o zastosowaniu jako fullrange...mi bardziej chodzilo o aplikacje 3way jako np. dopelnienie 20cm srednicy. W takiej aplikacji o ktorej piszesz to wpelni sie zgadzam, na ogol glosniki o wiekszej powierzchni membrany graja jakby wolniej i "ciemniej" oferujac za to wiecej dolu od malych. Do tej pory najszybszy sredniotonowy Isophon jaki slyszalem to 13cm P13 - bardzo mnie zaskoczyl. Zastanawiam sie nad ogolna tendencja i sensem stosowania duzych glosnikow sredniotonowych we wielodroznych odgrodach, malo kto stosuje np. 13cm, co w wypadku systemow 3 droznych mialo by moim zdaniem spory sens. Skoro pakujemy w odgrode bas i tweeter a glosnik sredniotonowy nie musi przerabiac szerokiego pasma wowczas, masa i wielkosc jego membrany maja kluczowe znaczenie dla szybkosci i precyzji tonow srednich. Dlatego trzymam wspomnianego P13 w piwnicy na wypadek jak mi strzeli do glowy budowac kiedys kolejne odgrody.

Male szerokopasmowe sa bardzo okej, ale mysle, ze niebardzo nadaja sie do 3 way, jesli ma byc bezkompromisowo. Zestaw 4 drozny daje znacznie wiecej mozliwosci.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
http://www.kvraudio.com/product/iieq_by_ddmf To nie jedyny dobry i darmowy PEQ, jest ich więcej. Zaletą IIEQ jest ilość pasm, wadą brak wykresu.

Male szerokopasmowe sa bardzo okej, ale mysle, ze niebardzo nadaja sie do 3 way, jesli ma byc bezkompromisowo. Zestaw 4 drozny daje znacznie wiecej mozliwosci.

O jakiej konfiguracji myslisz??

Spodobał mi się NoName:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (lista różnych filtrów VST) -

Ukryta Zawartość

W sam raz na zwrotnicę, 7 kanałów, różne typy filtracji, dowolne ustalanie częstotliwości i siły, wykres ch-ki i presety/snapshoty.

Natomiast pytanie o jakość takiego przetwarzania. Przy zabawie powinno się użyć Resampler PPHS w trybie ultra do 88,2 kHz, dopiero potem filtr. Foobar zdaje się pracuje na 16 bitach, chyba że źródło jest gęstsze. Wewnętrznie nie wiem, jak przetwarzają wtyczki VST. Jeśli obróbka gdzieś odbywa się na 16bitach, to fizycznie nie da się uniknąć degradacji dźwięku... Father - praktyka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik Father_PiO dnia 29.08.2013 - 20:04 napisał

Jak wcześniej pisałem - VST wpięty w foobara.

Mógłbyś podać linka do tej wtyczki?

Już kiedyś była rozmowa na ten temat, stosowanie vst w tym konkretnym przypadku uważam za niepraktyczne, żeby nie powiedzieć bezsensowne. Sam kiedyś to przerabiałem i uważam że jest lepsze rozwiązanie, które działa lepiej. Wtyczki umożliwiające obsługę vst przez foobara pozostawiają wiele do życzenia.

Polecam zobaczyć już wałkowany w innym wątku temat convolver'a . Przede wszystkim nas interesuje możliwość obsługi "filtrów FIR". Dzięki temu możemy uniezależnić się od wszelakich ograniczeń klasycznych equalizerów. Dzięki czemu mamy możliwość swobodnej ingerencji w sygnał gdzie equalizer parametryczny przy tym to dość ubogie narzędzie. Część osób kojarzy tą wtyczkę z efektami jakie można uzyskać generując odpowiednie filtry. Choć wynika to z niewiedzy czy nieznajomości tematu.

Oczywiście mógłbym polecić program do pomiarów i późniejszego generowania filtrów. W każdym bądź razie możemy zacząć od poprawy charakterystyki samego przetwornika, po przez poprawę akustyki pomieszczenia kończąc na stosowaniu pewnych elementów psychoakustycznych.

Zaletą oczywiście jest to, że mamy do dyspozycji nieograniczoną moc obliczeniową w zależności od komputera. Z racji iż dzieje się to w domenie cyfrowej można mówić o znikomej degradacji sygnału.

Kończę temat by nie robić zbyt długiego offtopu. Myślę że osoby zainteresowane dadzą sobie radę.

O jakiej konfiguracji myslisz??

A chocby cos w podobie do 4way Fikusa.

Ukryta Zawartość

Taka mala szerokopasmowka daje po prostu zbyt mala "mase" niskiej srednicy. Brzmienie jest ogolnie dobre ale zbyt lekkie, bez wypelnienia. Z kolei jak dasz wieksza szerokopasmowke, dzwiek sie pogarsza na najwazniejszym, srednim pasmie.

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeśli obróbka gdzieś odbywa się na 16bitach, to fizycznie nie da się uniknąć degradacji dźwięku... Father - praktyka?

Praktyka jest taka, że VST nie kosztuje ani grosza i jest trywialny w użyciu, pomiar tych brzydkich dipoli i ustawienie korektora zajął mi w sumie pół godziny. Wszystko idzie po ASIO, karta jest ustawiona na stałe 192/24, pierwsze, co robi player, to upsampling. Czy gdzieś przetwarza na 16 bitach? Właściwie mnie to nie obchodzi, bo bez PEQ gra nie do przyjęcia, a z nim gra świetnie, szczególnie jak na tą śmieszną cenę.

Już kiedyś była rozmowa na ten temat, stosowanie vst w tym konkretnym przypadku uważam za niepraktyczne, żeby nie powiedzieć bezsensowne. Sam kiedyś to przerabiałem i uważam że jest lepsze rozwiązanie, które działa lepiej. Wtyczki umożliwiające obsługę vst przez foobara pozostawiają wiele do życzenia.

W takim razie podaj mi rozwiązanie bardziej praktyczne i sensowne, niż darmowy plugin, który nigdy nie robił problemów, a przeniesienie do niego ustawień z LspCADa trwa mniej niż minutę.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

http://www.kvraudio.com/product/iieq_by_ddmf To nie jedyny dobry i darmowy PEQ, jest ich więcej. Zaletą IIEQ jest ilość pasm, wadą brak wykresu.

Dzięki.

Znalazłem taki zestaw, którym można kształtować nie tylko SPL ale i fazę zmierzonej charakterystyki głośnika.

http://sourceforge.net/projects/rephase/

http://www.foobar2000.org/components/view/foo_convolve

A chocby cos w podobie do 4way Fikusa.

Ukryta Zawartość

Taka mala szerokopasmowka daje po prostu zbyt mala "mase" niskiej srednicy. Brzmienie jest ogolnie dobre ale zbyt lekkie, bez wypelnienia. Z kolei jak dasz wieksza szerokopasmowke, dzwiek sie pogarsza na najwazniejszym, srednim pasmie.

ä

Akurat w takim zestawieniu jak z linku Lampizatora, uwazam stosowanie tak duzego sredniotonowca jako lekki przerost formy, wlasnie w takich konfiguracjach male glosniki sprawdzaja sie moim zdaniem lepiej. Pasmo powiedzmy od +/- 250Hz - 5000Hz, ponizej w desce duza elipsa lub 10-15" i do tego zamkniety subwoofer na sam dol, moze byc aktywny.

Ukryta Zawartość

W takim razie podaj mi rozwiązanie bardziej praktyczne i sensowne, niż darmowy plugin, który nigdy nie robił problemów, a przeniesienie do niego ustawień z LspCADa trwa mniej niż minutę.

W sumie się rozpisałem ale doszedłem do wniosku, że nie ma co ciągnąć dyskusji. Chodziło o obsługę VST przez foo. Mam wrażenie, że pytasz się z przekory niż zainteresowania. Nie chcę Cię przekonywać do niczego. Początkowo chciałem się czymś tam podzielić teraz myślę że to nic dobrego nie wniesie.

Co do rePhase fajne narzędzie ale już się nie narzucam. Pozdrawiam

Akurat w takim zestawieniu jak z linku Lampizatora, uwazam stosowanie tak duzego sredniotonowca jako lekki przerost formy, wlasnie w takich konfiguracjach male glosniki sprawdzaja sie moim zdaniem lepiej. Pasmo powiedzmy od +/- 250Hz - 5000Hz, ponizej w desce duza elipsa lub 10-15" i do tego zamkniety subwoofer na sam dol, moze byc aktywny.

No moze az tak wielki midwoofer to przesada, ale w rzeczywistosci ciecie malej szerokopasmowki z malutka ceweczka od czestotliwosci 250hz, to proszenie sie o duze problemy. Zeby zejsc tak nisko, trzeba juz glosnik o sporych mozliwosciach mocowych. Uwazam, ze dla takich glosnikow jak Saba czy Isophon nie powinno sie schodzic nizej niz 400-500hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi