Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  133 członków

Meridian Klub
IGNORED

meridian klub

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo mi sie podobal ten cedek,jego wersja -2 to juz krok w tyl,moim zdaniem

Dużo jest takich opinii na różnych forach, ale ja jestem bardziej ciekaw jak by on wypadł w porównaniu z Linn Ikemi. Porównywał ktoś z was może?

• 4 tygodnie później...

Jakie przewody zasilające lepiej się sprawdzają z Meridianem: srebro (sonus oliva) czy miedź posrebrzana (wireworld, furutech). Jaki rodzaj zastosować do cd 506 a jaki do integry 551. Poszukję przewodu do cd, bo obecnie 551 zasilana jest furutechem 314ag.

Pomiędzy zestawem od kilku dni jest interconnect Albedo Flat-One.

Edytowane przez belami

Jakie przewody zasilające lepiej się sprawdzają z Meridianem: srebro (sonus oliva) czy miedź posrebrzana (wireworld, furutech). Jaki rodzaj zastosować do cd 506 a jaki do integry 551. Poszukję przewodu do cd, bo obecnie 551 zasilana jest furutechem 314ag.

Pomiędzy zestawem od kilku dni jest interconnect Albedo Flat-One.

Najlepiej sprawdzają się dedykowane fabrycznie, ode mnie masz w komplecie oryginalny tyle, ze z brytyjską wtyczką. Proponuję kupić dobrej klasy przejściówkę i temat z bani. Zakładam, że przy cd nie masz oryginalnej sieciówki, zwróć się do forumowicza octavarium, On ma duże doświadczenie z sieciówkami do cd.

Wcześniej pojawiła się opinia, że ten kto słucha na firmowym przewodzie nie wie, jak dużo traci. Dlatego powstaje pytanie z jaką sieciówką warto spróbować, srebro czy miedż. Później przyjdzie czas na firmy. Może się okazać, że firmowa będzie najlepsza, ale chciałbym usłyszeć, jakie doświadczenia mają użytkownicy.

Na propozycję Ostavariusa (Wireworld Gold) mnie nie stać, bo może się okazać, że przewód będzie droższy od sprzętu :)

Na propozycję Ostavariusa (Wireworld Gold) mnie nie stać, bo może się okazać, że przewód będzie droższy od sprzętu :)

Przepraszam,oczywiście używałem Wireworld'a Electra 5(2)-którego zdecydowanie polecam,cena znacznie bardziej przyswajalna od wersji Gold;-)

l'enfant sauvage

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy moglibyście mnie skrótowo oświecić w temacie różnic między różnobitowymi wersjami poszczególnych modeli bo nie rozumiem dlaczego 507.24 kosztuje 1800 zł a 508.16 3500. Jeżeli model 508 jest nowszy to po co robiono go jeszcze w wersji 16 bitowej a nie już np. minimum 20? Czy ta tańsza wersja jest wobec tego lepsza bo 24 bitowa? Przymierzam się do Meridiana ale jestem trochę zdezorientowany.

moglibyście mnie skrótowo oświecić w temacie różnic między różnobitowymi wersjami poszczególnych modeli

Cześć ! Sprawa jest oczywista,Meridian dbał o rozwój i udoskonalanie swoich urządzeń cyfrowych.W latach 90tych nastąpił szybki postęp w produkcji coraz lepszych podzespołów elektronicznych ,tu przetworników D/A .Polityka firmy moim zdaniem była bardzo uczciwa,gdyż proponowała wciąż to samo urządzenie,jednak z nowym przetwornikiem i nieznacznymi zmianami.

Odtwarzacze z serii 500 to dwa modele : 506 (model podstawowy) i 508 (topowy) oraz przetwornik plus transport.Pierwsze wersje bazowały na 16 bitowych kościach oraz napędach z laserem po łuku (CDM4 Philipsa,być może i z 9 ,tu nie jestem do końca pewien).Od wersji 18 bit (Crystal) został wprowadzony napęd trzystrumieniowy CDM 12.4 Philipsa (tańszy od 4 czy 9).I tak w krótkich odstępach czasu,jak pojawiały się przetworniki o wyższej rozdzielczości (20,24bit) Meridian zmieniał kości,zmieniał oprogramowanie i w zasadzie reszta urządzenia pozostawała bez zmian.W 506 stopień analogowy był uboższy (nie zbalansowany) i prawdopodobnie wykorzystywano jedną kość dac.W 508 był pełny zbalansowany tor oparty o cztery kości wzmacniaczy operacyjnych w sekcji analogowej i dwie kości przetworników po jednym na kanał.Np. Meridian 508.20 2xCS4329 oraz 4xOP NE 5534.Wersja 507 to młodsze urządzenie od wspomnianych powyżej z napędem dvd-rom ,nie zbalansowane itd.Powiedzmy klasa starej serii 506.Czy lepsze,czy gorsze,tego nie wiem,cena adekwatna :) Stara seria ceni się wyżej na cąłym świecie.

Witam,

Szukam CD do mojego zestawu, a jest to Krell Kav300i oraz kolumny Harpia Amstaff mini. Mam propozycje zakupu CD Meridian 508 19 bit. Co myślicie o takim zestawieniu i o samym CD? Przeczytałem cały wątek o Meridianie, ale nie spotkałem się, żeby ktoś pisał o takiej wersji tego odtwarzacza. Muzyka jakiej słucham to głównie rock, metal i POP.

Dzięki za rady

Pozdrawiam

Trochę informacji i recenzję znajdziesz tutaj:

http://www.meridian-audio.info/show.php?compid=47

Czy moglibyście mnie skrótowo oświecić w temacie różnic między różnobitowymi wersjami poszczególnych modeli bo nie rozumiem dlaczego 507.24 kosztuje 1800 zł a 508.16 3500. Jeżeli model 508 jest nowszy to po co robiono go jeszcze w wersji 16 bitowej a nie już np. minimum 20? Czy ta tańsza wersja jest wobec tego lepsza bo 24 bitowa? Przymierzam się do Meridiana ale jestem trochę zdezorientowany.

508 to wyższe modele serii 500 a nie nowsze.508-ki nie było 16-bitowej,były 20 i 24 bit oraz rzadziej spotykana wersja 19-bit-oznaczona na froncie jako high resolution cd player.

Najwyższym i zarazem ostatnim modelem z tej serii był 24-bitowy 588,bezpośredni poprzednik serii G.

l'enfant sauvage

Trochę informacji i recenzję znajdziesz tutaj:

http://www.meridian-audio.info/show.php?compid=47

508 to wyższe modele serii 500 a nie nowsze.508-ki nie było 16-bitowej,były 20 i 24 bit oraz rzadziej spotykana wersja 19-bit-oznaczona na froncie jako high resolution cd player.

Najwyższym i zarazem ostatnim modelem z tej serii był 24-bitowy 588,bezpośredni poprzednik serii G.

No tak, w instrukcji też jest wyraźnie napisane, że 19 bitów ale wiadomo, instrukcję można dołożyć od innego modelu. Czyli 19, nie 16 - sprzedający się pomylił albo ja źle zrozumiałem. W każdym razie od kilku dni mam go na odsłuchu i wszystko wskazuje na to, że już ze mną zostanie :)

Warto spróbować wersji 19 bit? Jest gorsza od 24 ?

Tego Ci nie powiem,miałem dosyć długo 506.20, 506.24 i 508.20,próbowałem także 506.16.Z grubsza można przyjąć,że różnice bitowe (np.20 a 24) wnoszą relatywnie niewielkie zmiany do brzmienia,natomiast spore są między modelem wyższym a niższym-praktycznie to zupełnie inne urządzenia.

Na dzień dzisiejszy,mimo że napęd praktycznie już nieosiągalny to zaryzykowałbym zakup 508.24,najlepiej z wysokim numerem seryjnym- pogra jeszcze co najmniej 10 lat;)

l'enfant sauvage

Powiedzcie mi, proszę, czy dźwięk ze zbalansowanego wyjścia w Meridianie różni się jakoś wyraźnie od tego z rca? Nie chcę zmieniać wzmacniacza słuchawkowego tylko po to by to sprawdzić. Chyba, że będzie warto.

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Witam Wszystkich !

Może pierwsza kobieta w tym temacie ale zaczęłam od mini wieżyczki a teraz pokusiłam się o coś więcej.

Obecnie staram się skompletować jakiś zestaw do salonu.

Na chwilę obecną zatrzymałam się na temacie Meridian i zadecydowałam, iż zakupię przedwzmacniacz MERIDIAN 502.

Mam nadzieję, że przyjmniecie mnie do swojego klubu - oczywiście dopiero po jego zakupie :) .

Jeśli ktokolwiek posiada ten przedwzmacniacz a chciał by go sprzedać jestem chętna oczywiście jeśli jego stan oraz cena będą godne uwagi.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia !

MERIDIAN 502.

Witaj! Nie sądzę,żeby ktoś się odezwał.To raczej rzadkość na naszym rynku. Przedwzmacniacz dedykowany do końcówki 557.

Ja bym szukał na ebay.uk .Ostatnia oferta sprzedaży http://www.ebay.co.uk/itm/Meridian-502-Analogue-Controller-preamplifier-500-Series-Classic-1-300-New-/171092057460.

Pozdrawiam

Witam! Przedwzmacnicz meridian 502 czesto pojawia sie na angielskim ebayu tez polowalem na niego ale ceny rzadko kiedy schodza ponizej 500 funtow wiec zdecydowalem sie na audiolab 8000c ktory wizualnie bardziej mi pasuje dlatego ze wszelka regulacja jest na potencjometrach i ja osobiscie jestem teraz zadowolny z dokonanego wyboru.Przedwzmacniacz polonczony z koncowka meridian 557 glosniki monitor audio rs8 lub dali ikon1.Dynamika ,scena ,rozdzielczosc wszystko jest ok.

Edytowane przez zlosnik42
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.