Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, porlick napisał:

Jak był z Nazaretu, to był nazaretańczykiem. To prawidłowa forma. 

A Nazarejczycy, o ile dobrze pamiętam, nie działali w czasach Jezusa.

A jednak trochę mi się pokręciło.

Mimo to, Jezus nie mógł być Nazarejczykiem:

Nazarejczycy – nazwa nadana pierwszym chrześcijanom w Dziejach Apostolskich; później, w IV wieku, także jedna z sekt chrześcijańskich wywodzących się z Jerozolimy, zachowująca prawo mojżeszowe i żydowskie tradycje obrzędowe jak na przykład obrzezanie; podobna do sekt ebionickich, z tą różnicą, że nie odrzucała wiary w dziewicze poczęcie Jezusa.

Przydomek to przydomek. Nadanego już nie zmienisz choćby nie wiem co znaczył. Piłat mu go nadał umieszczając wyrok na tabliczce na krzyżu

ιησους ο ναζωραιος ο βασιλευς των ιουδαιων

dosłownie tłumacząc na polski: "Jezus Nazarejczyk jest królem Żydów"

Tłumaczenie wersetu w przekładach na język polski:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Błąd tłumaczenia.

A jeśli Piłat mu go nadal, to nie powinno być w łacinie, zamiast jakimiś robaczkami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, porlick napisał:

Błąd tłumaczenia.

A jeśli Piłat mu go nadal, to nie powinno być w łacinie, zamiast jakimiś robaczkami?

W Biblii jest po grecku, natomiast nie pamiętam w ilu językach wyrok widniał na tablicze.

Na pewno widziałeś napisy INRI na krzyżach

IESVS NAZARENVS REX IVDÆORVM

Sprawdzone:

"A ten napis czytało wiele Żydów; bo blisko miasta było ono miejsce, gdzie był ukrzyżowany Jezus; a było napisane po żydowsku, po grecku i po łacinie." J 19, 20

50 minut temu, romjo napisał:

Początek lat 70' XX, profesor wyższej kalwińskiej uczelni z USA wiodący spokojne życie u boku skromnej żony, bez dzieci, ma przeszczep serca, bo jego własne właśnie szlag trafił.
Po roku od przeszczepu zostawia żonę i przeprowadza się do dwóch hippisek (które zasila swoim >>0 kontem, przyjęty jest z należnymi honorami King of Money), zaczyna prowadzić się, jak mocno podjarany rock'endrolowiec. Po dziennikarskim śledztwie, okazuje się, że dostał serce młodego motocyklisty i praktykującego hippisa.     

Poszukaj tej książki tego dziennikarza, po polsku nie została wydana, bo odpowiednie lobby zadbało o to, żeby owieczki nie zwariowały, łeb im by pękł, jak balon z gumy do żucia nastolatkowi, od tych informacji.
Aha, serce jest za Wschodem 'centrum uczuć', my dzisiaj byśmy powiedzieli dzisiaj, że serce jest 'serwerem uczuć'. 

To jest dowód? 

Jeszcze raz, bo może za pierwszym razem nie dotarło.

Poproszę o wklejenie linku do badań naukowych potwierdzających takie przypadki, że po przeszczepie narządu biorca nabywa cech dawcy.

Nie pisz mi o książkach, o jakiś autorach, dziennikarzach itp. Odpowiem tobie jak mnie zazwyczaj w pewnym wątku (nawiedzeni) odpowiadają.

Takie rzeczy może sobie napisać każdy, jak każdy może zrobić filmik z żółtymi napisami.

Poproszę zatem dowody naukowe, badania kliniczne potwierdzające powyższe, bo tak, to wiesz co możesz sobie zrobić z tą wiedzą. 

Powiem grzecznie: odłożyć na półkę w najlepszym wypadku.

21 minut temu, gerus6 napisał:

No dobra, Bóg istnieje ponieważ jest mnóstwo cudów, np płaczące figurki Matki Boskiej, tylko zastanawiam się dlaczego zamiast non stop płakać, to od czasu do czasu mogłaby się np. uśmiechnąć 😉 

Albo zatańczyć z radości,  że ma tylu wyznawców. 

😁

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Znasz tłumaczenia, nie oryginał, a więc dajmy sobie z tym spokój. Tak przetłumaczyli, że teraz znane są bzdury. Jak i inne skutki wielu tłumaczeń Biblii i NT z jednego języka na drugi, potem trzeci, itd. A wcześniej jeszcze redakcja pod patronatem rzymskiego cysorza, żeby JEMU było na rękę i mamy, co mamy, czyli niewiele wspólnego z oryginałem.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, porlick napisał:

Znasz tłumaczenia, nie oryginał, a więc dajmy sobie z tym spokój. Tak przetłumaczyli, że teraz znane są bzdury. Jak i inne skutki wielu tłumaczeń Biblii i NT z jednego języka na drugi, potem trzeci, itd. A wcześniej jeszcze redakcja pod patronatem rzymskiego cysorza, żeby JEMU było na rękę i mamy, co mamy, czyli niewiele wspólnego z oryginałem.

czytałeś zatem oryginał skoro takie wnioski rzucasz?

Nikt nie czytał oryginałów, bo nie dotrwały do naszych czasów, może poza tzw "zwojami znad Morza Martwego". 

Znasz zabawę w głuchy telefon? Tu zaszło to samo, tylko w sposób częściowo kontrolowany (redakcja)...

(Oraz zniszczenie nie będących na rękę redaktorom Ewangelii i apokryfów.)

4 minuty temu, porlick napisał:

Nikt nie czytał oryginałów, bo nie dotrwały do naszych czasów, może poza tzw "zwojami znad Morza Martwego". 

Znasz zabawę w głuchy telefon? Tu zaszło to samo, tylko w sposób częściowo kontrolowany (redakcja)...

(Oraz zniszczenie nie będących na rękę redaktorom Ewangelii i apokryfów.)

Wkleiłem greckie znaczki z tekstu źródłowego i 17 przekładów na język polski. Mówisz więc że spisek jest wszędzie...

Tekst grecki nie jest źródłowy, nawet gdyby było z niego 1001 przekładów.

43 minuty temu, gerus6 napisał:

Bóg istnieje ponieważ jest mnóstwo cudów, np płaczące figurki Matki Boskiej

Ale w Lourdes nikomu nawet paluszek nie odrósł.

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Niby czemu ma być?

Skoro było wielu autorów tekstu źródłowego i jest on rozrzucony, to eksperci biblijni głosem większości decydują czego się trzymamy, a co odrzucamy, w oparciu o racjonalne przesłanki.

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Nawet jeżeli naukowo przyjmiemy że nie wiadomo czy istnieje, to po twoich postach widać że bardzo pragniesz aby nie istniał. Co drugi twój post "nie istnieje", "nie ma dowodów", "nie istnieje", "nie ma dowodów".

Kolega natomiast jest pewien, że istnieje, jakbyś za wszelką cenę tego pragnął...ja jestem realistą, kolega marzycielem 🙂

Teraz, toptwenty napisał:

Stanowią spis plotek, różnych historyjek i przekłamań. Sorry.

Równie dobrze źródła TWOICH wszystkich przekonań mogą być efektem spisku i dziwnych historyjek.

Ewangelia Jana którą cytowałem zachowała się na papirusie Papirus Bodmer II z około II wieku n.e.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Piotr_1 napisał:

Sorry, znowu silnik forum ma czkawkę 😁

eksperci biblijni głosem większości decydują czego się trzymamy, a co odrzucamy, w oparciu o racjonalne przesłanki.

Jakie są owe "racjonalne przesłanki" cudów Pisma Świętego?

O tym, czego się trzymali redaktorzy NT, zadecydował rzymski cesarz i wybrał to, co JEMU było na rękę. 

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Pokazał drugą stronę monety, którą jest. Miał od razu pokazać pełnię tego kim jest? Czemu, bardzo dobrze że nie rzucał pereł przed świnie. A może miał nakarmić psy polędwicą?

Masz coś do psów ?

Jakie są owe "racjonalne przesłanki" cudów Pisma Świętego?

O tym, czego się trzymali redaktorzy NT, zadecydował rzymski cesarz i wybrał to, co JEMU było na rękę. 

Zadałeś pytanie i sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Uraczyłem się tym obiektywnym monologiem spisku.

...nie bardzo.

Edytowane przez Piotr_1
2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Zadałeś pytanie i sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. Uraczyłem się tym obiektywnym monologiem spisku.

Zadałem pytanie o racjonalność w PŚ.

A odpowiedź dotyczyła czego innego - kto zadecydował najbardziej.

Ci "biblijni eksperci" mogą jedynie rozważać "CO POETA MIAŁ NA MYŚLI".

19 minut temu, kostropaty napisał:

Kolega natomiast jest pewien, że istnieje, jakbyś za wszelką cenę tego pragnął...ja jestem realistą, kolega marzycielem 🙂

Tylko  że ja nie muszę się denerwować. Będę przynajmniej gotowy na 2 warianty: że isnieje i że nie istnieje.

2 minuty temu, porlick napisał:

Zadałem pytanie o racjonalność w PŚ.

A odpowiedź dotyczyła czego innego - kto zadecydował najbardziej.

Ci "biblijni eksperci" mogą jedynie rozważać "CO POETA MIAŁ NA MYŚLI".

Coś kręcisz, ja pisałem o racjonalności biblistów w decydowaniu o tym co jest tekstem autentycznym, a ty mnie pytasz o racjonalność opisanych cudów. To są dwie inne sprawy, miesza Ci się.

Natomiast co do spisku rzymskiego cesarza, który niby miałby opracować NT dla własnych korzyści, to który cesarz, kiedy i jaki miałby mieć w tym swój cel. Skoro spisek, to namierzmy go i postarajmy się odnaleźć motywy.

1 minutę temu, MSki napisał:

Stanął mi ..przed oczami obraz Sejmu RP.

Większością głosów można również przegłosować, że wąż strażacki stanie się papierem toaletowym.

Mowa o ludziach których interesuje to co robią, prawdopodobnie mają pasję. Są bardziej dochodowe i proste zajęcia niż bycie biblistą albo kronikarzem. Natomiast politycy w sejmie to z reguły zakały.

5 minut temu, MSki napisał:

Pasja, czy chęć zysku połączona z panowaniem nad ówczesnym motłochem ? Skąd taka opinia ?

1. Czyli historyjki zmyślone? NT, czy NT+ST?

2. Kto i w którym momencie mógł zmysleć historyjki żeby manipulować ludem. Kto zaczął? Kto to wkleił?

52 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Tylko  że ja nie muszę się denerwować. Będę przynajmniej gotowy na 2 warianty: że isnieje i że nie istnieje.

ja też się nie denerwuję, mnie wsio rybka, przekonam się, jak umrę 🙂

tylko, że jesteś pewien, że istnieje a ja nie wiem 🙂

27 minut temu, Piotr_1 napisał:

1. Czyli historyjki zmyślone? NT, czy NT+ST?

2. Kto i w którym momencie mógł zmysleć historyjki żeby manipulować ludem. Kto zaczął? Kto to wkleił?

książka jak milion innych, żaden dowód na istnienie boga 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, porlick napisał:

O tym, czego się trzymali redaktorzy NT, zadecydował rzymski cesarz i wybrał to, co JEMU było na rękę

naprawdę warto czytać to co już jest w wątku

W dniu 20.09.2021 o 16:23, slawek.xm napisał:

Najpierw przypatrzmy się, co miał na ten temat do powiedzenia świadek tej miary co św. Ireneusz, zmarły w roku 202, który -- według starożytnego świadectwa -- "swą działalność pisarską rozwijał głównie za panowania cesarza Kommoda" (to znaczy w latach 180-193).  Zatem Ireneusz żył w czasach, kiedy istniała jeszcze żywa świadomość, że apostołowie najpierw głosili Ewangelię, a dopiero później utrwalili ją na piśmie.

Otóż wskazując na ten właśnie okres, kiedy Ewangelia była już głoszona, ale nie była jeszcze zapisana, św. Ireneusz mocno podkreśla, że nie był to bynajmniej okres modyfikowania czy korygowania Ewangelii, bo od samego początku -- choć jeszcze nie zapisana -- była ona nieomylnym słowem Bożym. Apostołowie -- pisze w swoim głównym dziele pt. Adversus haereses -- "najpierw głosili Ewangelię, następnie zaś z woli Bożej przekazali ją nam w Pismach, by była filarem i utwierdzeniem naszej wiary. Nie wolno bowiem tak mówić, że głosili ją, zanim posiedli doskonale poznanie. Tak ośmielali się twierdzić ci, co chełpliwie podawali się za poprawiaczy Apostołów. Po zmartwychwstaniu Chrystusa Apostołowie zostali obleczeni mocą z wysoka przez przyjście Ducha Świętego i napełnieni wszystkimi darami i mieli doskonałe poznanie. Wyszli więc na krańce ziemi, zwiastując Dobrą Nowinę o dobrach od Boga i obwieszczając ludziom pokój z nieba. Albowiem i wszyscy razem, i każdy z osobna miał Ewangelię Bożą" (III,l,1).

Bezpośrednio po tych słowach św. Ireneusz mówi o napisaniu czterech Ewangelii: "Tak więc Mateusz wśród Hebrajczyków w ich ojczystym języku napisał i wydał Ewangelię, gdy Piotr i Paweł głosili w Rzymie Ewangelię i zakładali Kościół. Po ich śmierci Marek, uczeń i tłumacz Piotra, przekazał nam na piśmie to, co Piotr głosił. Łukasz zaś, towarzysz Pawła, złożył w księdze Ewangelię przez niego głoszoną. Następnie Jan, uczeń Pana, który spoczywał na piersi Jego, także wydał Ewangelię za swego pobytu w Efezie".

poza tym księgi ST odnalezione w Qumran  są identyczne co do treści  ze znanym nam obecnie tłumaczeniem

1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Równie dobrze źródła TWOICH wszystkich przekonań mogą być efektem spisku i dziwnych historyjek.

Nie idę mordować w ich imieniu.

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

to który cesarz, kiedy i jaki miałby mieć w tym swój cel

Ten, który ustanowił chrześcijaństwo religią państwową i kazał napisać "podręczniki". Nie pamiętam który to był.

3 minuty temu, toptwenty napisał:

Nie idę mordować w ich imieniu.

Co Ty nie powiesz? Domagasz się za to pochwały?

Ten, który ustanowił chrześcijaństwo religią państwową i kazał napisać "podręczniki". Nie pamiętam który to był.

Konstantyn I wielki?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.