Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, porlick napisał:

Pisałem, że nie pamiętam. Jak Ty wiesz, chwała Ci za to.

Można sprawdzić. Ale musisz mieć teorię spisku. Sporządził własny skład biblii, po to aby w jakiś sposób manipulować pogańskimi ludami? Rzymianami? Chrześcijanami?

20 minut temu, porlick napisał:

Ten, który ustanowił chrześcijaństwo religią państwową i kazał napisać "podręczniki". Nie pamiętam który to był.

Religią państwową najwcześniej chrześcijaństwo było w ówczesnej Armenii.

21 minut temu, porlick napisał:

Oj tam- wziął to, co mu było na rękę, a jak jakieś teksty były niewygodne, to szły do kominka.

Nie mógł, ponieważ chrześcijanie by się zorientowali. Oni już istnieli i na początku nawet nie musieli mieć żadnych pism poza listami pisanymi do siebie. Na początku całą naukę i tradycję przekazywali ustnie, nie musieli mieć ksiąg. Siatka apostołów i nauczycieli i kościołów była spora, wystarczająco spora

47 minut temu, Piotr_1 napisał:

Domagasz się za to pochwały?

Źródłem moich przekonań mogą być spiski i dziwne historyjki - BO JA NIE MORDUJĘ W ICH IMIENIU.

Teraz poniał?

13 minut temu, toptwenty napisał:

Źródłem moich przekonań mogą być spiski i dziwne historyjki - BO JA NIE MORDUJĘ W ICH IMIENIU.

Teraz poniał?

Nie, nadal nie wiem czy mam winszować.

2 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Nie mógł, ponieważ chrześcijanie by się zorientowali. Oni już istnieli i na początku nawet nie musieli mieć żadnych pism poza listami pisanymi do siebie. Na początku całą naukę i tradycję przekazywali ustnie, nie musieli mieć ksiąg. Siatka apostołów i nauczycieli i kościołów była spora, wystarczająco spora

oczywiście, zachowały się nawet programy telewizyjne z tamtej epoki i nagrania naocznych świadków :)

zdradzę sekret: ludzie nie plotkują wcale a wcale i nie wyolbrzymiają, przekaz zawsze jest jeden do jeden :)

17 minut temu, kostropaty napisał:

oczywiście, zachowały się nawet programy telewizyjne z tamtej epoki i nagrania naocznych świadków 🙂

zdradzę sekret: ludzie nie plotkują wcale a wcale i nie wyolbrzymiają, przekaz zawsze jest jeden do jeden 🙂

Listy Pawła nie mogą być zakwestionowane. Paweł był intelektualistą i faryzeuszem znanym w Izraelu, uczniem Gamaliela i wszyscy go znali. Uczeń Gamaliela to więcej niż by skończyć Harvard. Gamaliel jako jedyna osoba w Izraelu posiadał tytuł jakby wyższego rabbiego, nauczyciela (Czyli profesora). Oprócz bycia nauczycielem był przewodniczącym Sanchedrynu, najważniejszej instytucji w państwie. Jego potomkowie i uczniowie byli intelektualistami którzy tworzyli w późniejszym historię Izraela, a także nauczycielami. Z takim wykształceniem i obywatelstwem Rzymu można mieć dowolną posadę. Intelekt Pawła, umiejętności filozoficzne i znajomość technik nauczania widać gołym okiem w jego listach. W tamtych czasach wszyscy musieli wiedzieć że z judaizmu przeszedł na chrześcijaństwo. I nie tylko w Izraelu. Nauczał w Grecji, Turcji, Italii, Macedonii, Syrii prawie cały czas był w drodze. Ta mapa przedstawia 4 jego podróże misjonarskie. Wszystkie są opisane w Dziejach Apostolskich.

podroze%20sw%20Pawla%20-%20wer.%201233.j

Edytowane przez Piotr_1
1 godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Listy Pawła nie mogą być zakwestionowane.

Od 2000 lat są one kwestionowane.

Uczeń Gamaliela to więcej niż by skończyć Harvard.

Harvard plus ATK.

W tamtych czasach wszyscy musieli wiedzieć że z judaizmu przeszedł na chrześcijaństwo.

Bzdura. Wiedziała garstka judeo-chrześcijan, która Pawła zwalczała. 

11 godzin temu, toptwenty napisał:

Bzdura. Wiedziała garstka judeo-chrześcijan, która Pawła zwalczała.

Absurd, był prześladowany przez wszystkich radykalnych żydów, a ostatecznie ścigany w Izraelu i więziony. Którzy żydzi dzisiaj przeczą istnieniu Pawła i jego przejściu na chrześcijaństwo? Jakie mogą mieć argumenty?

11 godzin temu, toptwenty napisał:

Od 2000 lat są one kwestionowane

Przez nieuków i bajkopisarzy.

Którzy żydzi dzisiaj przeczą istnieniu Pawła i jego przejściu na chrześcijaństwo?

Mają to gdzieś.

Przez nieuków i bajkopisarzy

Cała biblia to dzieło nieuków i bajkopisarzy.

29 minut temu, toptwenty napisał:

Mają to gdzieś.

Cała biblia to dzieło nieuków i bajkopisarzy.

11 minut temu, gerus6 napisał:

Religia zaczęła się, kiedy pierwszy cwaniak spotkał pierwszego debila...

Argumenty karykaturalne odbiegające w bok od rzeczowej dyskusji. Podobnie jak tamten "BO JA NIE MORDUJĘ W ICH IMIENIU" - odbiegający daleko w bok od dyskutowanego tematu i doszukujący się jakiegoś argumentum ad personam gdzieś w średniowieczu. Jak nie potraficie dyskutować na poziomie, to zmieńcie wątek na bardziej buracko-przepychankowy. Argumentu nie obaliliście. Gdyby Żydzi mieli sposobność obalić listy Pawła jako wroga judaizmu, zrobili by to dawno 1500 lat przed wami. Nie mogli jednak, ponieważ był zbyt znany i był jednym którzy wywodził się z ich elit. A książka zwana Biblią nadal świetnie się sprzedaje, ponad 5mld sprzedanych egzemplarzy.

3 minuty temu, MSki napisał:

"Cuda" i zwidy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie kombinuj, zapomniałeś odpowiedzieć na dwa pytania. Miałeś zlokalizować precyzyjnie rzekomy spisek biblistów.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Piotr_1 napisał:

Gdyby Żydzi mieli sposobność obalić listy Pawła jako wroga judaizmu, zrobili by to dawno 1500 lat przed wami

Mieli większe problemy.

9 minut temu, Piotr_1 napisał:

A książka zwana Biblią nadal świetnie się sprzedaje, ponad 5mld sprzedanych egzemplarzy.

Tak jak książki Tolkiena. To ma dowodzić istnienia Saurona?

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

10 minut temu, Piotr_1 napisał:

BO JA NIE MORDUJĘ W ICH IMIENIU" - odbiegający daleko w bok

Trafiający w samo sedno. Tylko dureń po ATK itp. nie rozumie.

2 minuty temu, MSki napisał:

To, że z Biblii wynika, że Bóg istnieje nie jest też argumentem, aby wszystkie strony dyskusji uznały za pewnik to, że Bóg istnieje.

...

🧐

34 minuty temu, gerus6 napisał:

Religia zaczęła się, kiedy pierwszy cwaniak spotkał pierwszego debila...

dokładnie 🙂

4 godziny temu, kazik-t napisał:

coś życiowego

by wam się mózgi odświeżyły

Ukryta Zawartość

i zgoda w narodzie była

alkohole-na-prywatkach.thumb.jpg.03470b6995cb8b2fa5b2c5eb46f9d245.jpg

czyli Kolega uwierzył po alkoholu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To że niewierzący nie potrafią dowieść żadnego ze swoich koronnych zarzutów kiedy ich się pociągnie za język, daje jednak do myślenia. Pozostaje im tylko uwierzyć na słowo że Biblia to bajka, a wiara to bzdura.

Edytowane przez Piotr_1
1 minutę temu, kostropaty napisał:

dokładnie 🙂

Raczej wtedy, kiedy pierwotniacy "dorośli" na tyle, by zacząć tłumaczyć sobie zasady funkcjonowania otaczającego ich świata.

Niestety, nie byli w stanie z oczywistych względów odkryć prawdziwych zasad, więc zaczęli wymyślać sobie bogów, czy inne siły nadprzyrodzone. 

Garstka "wtajemniczonych" odkryła, że może to być źródłem władzy, czy dochodu, albo ogólnie- korzyści ze sterowania ciemną masą. Tak powstała religia usystematyzowana i na takiej samej zasadzie działa dziś, jednak współcześni ludzie dostrzegają, na jak cienkiej nici to wisi.

7 minut temu, Piotr_1 napisał:

To że niewierzący nie potrafią dowieść żadnego ze swoich koronnych zarzutów kiedy ich się pociągnie za język, daje jednak do myślenia. Pozostaje im tylko uwierzyć na słowo że Biblia to bajka, a wiara to bzdura.

i tak w kółko aż do........

Rozczytuję się w tych mądrościach. To niewierzący są jednak największym argumentem na istnienie Boga. Czytając co drugiego posta mam świetny ubaw. Pewnie nie tylko ja.

23 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Argumenty karykaturalne odbiegające w bok od rzeczowej dyskusji.  

Moim zdaniem w tym zdaniu (Religia zaczęła się, kiedy pierwszy cwaniak spotkał pierwszego debila...) i tym obrazku jest więcej treści niż w Twoich 4500 postach, a odpowiedź, że nie tknąłbyś ją patykiem świadczy tylko o Tobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Piotr_1 napisał:

To niewierzący są jednak największym argumentem na istnienie Boga

Nooo...

A nieumiejący czarować są dowodem na istnienie czarodziejów.

Acha, i jeszcze książki o Harrym Potterze!

Edytowane przez porlick
1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Tak jak napisałem wyżej. Napiszę dosadniej: skoro tylu imbecyli nie wierzy i jeszcze daje swoim myślom taki publiczny upust, to jak tu nie wierzyć. Wierzyć, choćby po to, żeby nie być takim jak oni.

Bardzo przypominasz tych którzy chodzą od drzwi do drzwi czyli wysłanników Jehowy.

Jest w tym wszystkim jakaś Boża sprawiedliwość. Bóg często wybierał ludzi prostych, ale nigdy nie głupich. Czyż głupi u każdego nie jest przekreślony?

Edytowane przez Piotr_1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.