Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a co z tymi energetycznymi formami życia? o co chodzi?

Praktycznie wszystkie stworzenia/istoty/planety są świadomościami. Wszechświat jest świadomością. Jesteśmy jak kropla w oceanie, jednością i całością zarazem.
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

cytat

"Świadomość jest jednym z pojęć pierwotnych, które nie mają dobrej definicji. Podstawą rozumienia tego pojęcia nie jest definicja, lecz doświadczenie
bycia istotą świadomą. Świadomość udostępnia nam rzeczy, ale jej samej nie
potrafimy uchwycić inaczej, niż mówiąc o uświadamianych treściach poprzez
które poznajemy rzeczy. Razem z treściami opisujemy rożne formy świadomości (spostrzeżenia, przypomnienia, wyobrażenia, przekonania, pragnienia,
decyzje, emocje, doznania czy nastroje), ale nie potrafimy określić, czym jest
ona sama. Określenie świadomości jako poczucia przeżywania popada w błędne koło, ponieważ zarówno w pojęciu przeżywania, jak i w pojęciu poczucia
ukryte jest pojęcie świadomości. Być może te trudności z konceptualizacją
i werbalizacją mają swoje źródło w tym, że świadomość w ścisłym sensie
nie jest w ogóle przedmiotem1. Ta nieprzedmiotowość dotyczy jednak co najwyżej aktualnej fazy świadomości. Wcześniejsze fazy własnego strumienia
świadomości często stają się przedmiotem poznania w aktach refleksji i przypomnienia. Także nauki empiryczne zajmują się świadomością jako szczególnym przedmiotem, którego obecność przejawia się w zewnętrznej obserwacji
ludzkich zachowań.
Ned Block wyróżnił cztery pojęcia świadomości: „świadomość fenomenalną”, „świadomość dostępu”, „świadomość własnego «ja»” i „świadomość
monitorującą”. „Świadomość fenomenalna” to tradycyjne, niedefiniowalne
pojęcie odwołujące się do naszych przeżyć, na przykład doznania czerwieni. Świadomość własnego „ja” występuje wtedy, gdy mamy wyraźne pojęcie
„ja” i jesteśmy zdolni je do siebie stosować (brakuje tej formy świadomości
u małych dzieci i zwierząt, choć mają one świadomość fenomenalną i samo-
świadomość niekonceptualną. To drugie pojęcie świadomości polegałoby
na zawężeniu pojęcia świadomości do dojrzałych i racjonalnych podmiotów,
co nie wydaje się słuszne, ponieważ świadomość jest stopniowalna i w minimalnej formie przysługuje zwierzętom. Świadomość monitorująca to z kolei
wewnętrzne skanowanie własnych przeżyć (na podobieństwo skanowania
danych przez komputery) lub myśli wyższego rzędu. W związku z tym pojęciem pojawia się niebezpieczeństwo przeintelektualizowania świadomości,
a z drugiej strony – wątpliwości budzi mówienie o maszynach czy programach
świadomych. Ostatnie z pojęć wymienionych przez Blocka to „świadomość
dostępu”.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozczarowujące i płytkie jest to omówienie tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, TomekL3 napisał:

Praktycznie wszystkie stworzenia/istoty/planety są świadomościami. Wszechświat jest świadomością. Jesteśmy jak kropla w oceanie, jednością i całością zarazem.

napisales jak jakis guru ale właśnie coś w tym jest .Tylko ze dla wiekszosci jest to zamkniete .Ta wiedza jest zamknieta niestety . Czesto jest to wykozystywane przez sekty zeby wabic ludzi ale to sa zwyrodnialcy ,Ta wiedza jest dostepna dla kazdego kto chce poswiecic swój czas ,nie trzeba nalezeć do zadnej sekty .

Klucz  słowo to świadomość , dostrzec swoją świadomość .

I teraz zong ,jesli opisze jak to zrobic i 100 osób podejmie prube uda sie jednej osobie ,w tym problem .

dlatego zamiast cwiczen na obcowanie z swoja swiadomoscia zaproponuje cos innego 

Obserwowanie swojego umysłu. To łatwiejsze jest.

a dokladniej projekcji w postaci filmu jaki doswiadczamy ,cokolwiek dziwnie to brzmi ale jest faktem. ee mysle ze nikt nie spróbuje bo mysli ze to fejk jest jakis

18 minut temu, atmeg napisał:

napisales jak jakis guru ale właśnie coś w tym jest .Tylko ze dla wiekszosci jest to zamkniete .Ta wiedza jest zamknieta niestety . Czesto jest to wykozystywane przez sekty zeby wabic ludzi ale to sa zwyrodnialcy ,Ta wiedza jest dostepna dla kazdego kto chce poswiecic swój czas ,nie trzeba nalezeć do zadnej sekty .

I teraz zong ,jesli opisze jak to zrobic i 100 osób podejmie prube uda sie jednej osobie ,w tym problem .

dlatego zamiast cwiczen na obcowanie z swoja swiadomoscia zaproponuje cos innego 

a dokladniej projekcji w postaci filmu jaki doswiadczamy ,cokolwiek dziwnie to brzmi ale jest faktem. ee mysle ze nikt nie spróbuje bo mysli ze to fejk jest jakis

Ayahuasca 🤫

21 minut temu, slawek.xm napisał:

trzeba sobie ściągnac plik i poczytać

tekst wklejony to tylko zajawka

Własnymi słowami nie potrafisz wycisnąć waty, wszak także ludzie nauki żyją za wierszówki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

język naukowy i opieranie się na uznanych w tej dziedzinie autorytetach oraz cała historia badania świadomości  jest dostępna w takich opracowaniach jak wkleiłem

dla kogoś kto chce poszerzyć wiedzę myślę , że jest to przydatne

streszczenie tak głębokiego tematu zahaczającego o bardzo różne dziedziny nauk spolecznych filozofii a nawet teologii w kilku słowach raczej nie ma sensu

Obserwacja siebie, tego co umysł nam podrzuca to podstawa.

"Świadomość jest jednym z pojęć pierwotnych, które nie mają dobrej definicji. Podstawą rozumienia tego pojęcia nie jest definicja, lecz doświadczenie
bycia istotą świadomą..."

No. Świadomością obdarzone są również niektóre zwierzęta; znacie eksperyment na słoniu z lustrem?

A ci co kabli nie słuchają tu na forum twierdzą, że świadomość jest pochodną rozmiaru pamięci i być może jej organizacji i zarządzania (moja wstawka). Nie wiem, kabli nie słucham ale czas pokaże, kiedy pierwszy "komputer" zyska świadomość. Już boimy się przejęciu władzy przez maszyny...

I zapewne wraz ze wzrostem świadomości i jej powszechnieniem wśród maszyn powstaną ich religie... 

23 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

kiedy pierwszy "komputer" zyska świadomość. Już boimy się przejęciu władzy przez maszyny

właściwie to już zyskują...już jedna sztuczna inteligencja ograła w szachy drugą, już sztuczne inteligencje zaczynają się porozumiewać między sobą we własnym języku...a to dopiero początki 🙂

W dniu 7.05.2022 o 09:23, MSki napisał:

To nic innego jak głupota ubierana w mądre słowa, aby mogła zakorzenić się w niektórych umysłach ..czyli jak z tym królem, który wciąż jest nagi, choć Wy wytężacie swoje umysły starając się go ubrać.

I tu sie kolega grubo myli .Kolega po prostu nigdy nie dostrzegł swojej świadomości .A myśli że świadomością jest to co czuje i myśli .........

Ale niestety to fakt że 98% ludzi nie czuje ,nie doświadcza swojej świadomości i nie wie jak ona sie objawia i myli świadomość z emocjami i myślami , 

Jeśli widzisz u siebie treść Taką , ta dziewczyna podoba mi sie i chce zaprosić ją na pizze to nie jest twoja świadomość !

To są funkcje niższego poziomu twojego umysłu .

jesli widzisz kobiete atrakcyjną i masz z nia dzieci i zyjesz tym ,przezywasz radosci i smutki zycia na ziemi to nie jest twoja świadomość a skutki zaprogramowania przez bogów .Tak zostałeś zaprogramowany .

Ale mamy w sobie coś boskiego , świadomość .Wiekszość ludzi nie widzi jej.

AAAA wiekszość tu czytając "świadomość " pewnie ma na myśli tak strone prawną .czyli czy ktoś jest normalny czy jest bardzo chory ale te prawne kwestie nie mają nic wspólnego z prawdziwą świadomością .

One regulują jedynie jakiś kodeks postępowań ludzkich i nic nie mają wspólnego poza zbieżnością nazw z świadomością .

Ja mam na myśli świadomość a prawo ma na myśli zdolność do funkcjonowania bezkonfliktowo w spoleczeństwie ,to dwie inne sprawy.

Czyli Wy myślicie że tak zwany świadomy to człowiek który wie jak postępuje w sytuacjach społecznych .A tu chodzi ocoś zupełnie innego .

Swiadomość jako czynnik istnienia ,jego sedno ,albo droga do jego sedna .

Jest stwierdzone że zostaliśmy stworzeni na wizerunek Boga . Bogów .Ale właśnie? W czym jest to podobięństwo w nas i w Bogach ?

W świadomości .Tym czymś co wiekszość ludzi nie dostrzega .

Najlepsze badania jak dotąd nad tym tematem zrobili ludzie z Indii .

Ich stwierdzenia sprzed wielu lat i współczesne pokrywają sie z najnowszymi badaniami fizyków ,psychologów itp.

Oczywiscie świat nauki niechetnie pisze o tym ze są w głębokiej dupie .I w bulach dochodzą do faktów dawno opisanych.

-----------------------------

W naukach ludzi badających świadomość są zapisy . żyj nieświadomy jesli masz 18 -35 lat , masz rodzine itp .

Bo zgłębienie tajemnic świadomości zajmie ci czas który masz na rozmnażanie sie ,zajmij sie tymi tematami jak twoje dzieci są dorosłe .

Godzinę temu, kostropaty napisał:

kto tak stwierdził? 

ludzie? bo tak wygodnie i miło?

Ja tak twierdze ,ze mną gadasz .Logika zwykła sie kłania . Ja pisze a ty piszesz że niewiesz kto tak pisze .

Edytowane przez atmeg
4 minuty temu, atmeg napisał:

Zostaliśmy stworzeni przez Bogów aby rozmnażać sie

czyli jeśli ktoś się nie rozmnaża, działa wbrew woli bogów?

1 minutę temu, atmeg napisał:

Ja tak twierdze ,ze mną gadasz .

to napisz, "ja tak twierdzę", a nie "jest stwierdzone" 🙂

aaa, to ja twierdzę, że nie wiemy tego...

Edytowane przez kostropaty

czyli jeśli ktoś się nie rozmnaża, działa wbrew woli bogów?

aaa, to ja twierdzę, że nie wiemy tego...

Dokładnie ,jak sie nie rozmnażasz , np. sypiasz z kolegą to jest wbrew woli Bogów .

W drugiej kwesti to masz prawo do swoich stwierdzen .

Teraz, atmeg napisał:

Dokładnie ,jak sie nie rozmnażasz , np. sypiasz z kolegą to jest wbrew woli Bogów .

i co mi bogowie zrobią, jak się nie rozmnożę? 😄

1 minutę temu, atmeg napisał:

W drugiej kwesti to masz prawo do swoich stwierdzen .

w każdej, jak i Ty 🙂

i co mi bogowie zrobią, jak się nie rozmnożę? 😄

w każdej, jak i Ty 🙂

No nic ci nie zrobią ,tu niechodzi o kare ,zostałeś stworzony z darem przedłużania życia ,jeśli z tego rezygnujesz to co? Myślisz że jakiś Bóg cie ukaże za to ?Karami to grożą jedni ludzie innym .Bogom  wisi karać ludzi za to że zboczyli.

W drugiej kwesti - gadamy .Nie ma potrzeby abyś uznawał to co Ja pisze .

moim celem nie jest nakłanianie innych .

3 minuty temu, atmeg napisał:

jeśli z tego rezygnujesz to co?

to nic, moja sprawa 🙂

3 minuty temu, atmeg napisał:

zostałeś stworzony z darem przedłużania życia

jak każde inne zwierzę na tej planecie 🙂

to nic, moja sprawa 🙂

jak każde inne zwierzę na tej planecie 🙂

Dokładnie i żaden Bóg nie bedzie sie pochylał nad tobą specjalnie chyba że ......bedziesz miał silne przebicie do niego ale to inna kwestia ,wiąże sie z świadomością i tak dalej .

Bóg zasiał swoje plemniki i nie interesuje go co sie z tobą dzieje 🙂 Ma to w dupie .Swoje zrobił .

8 minut temu, atmeg napisał:

Dokładnie i żaden Bóg nie bedzie sie pochylał nad tobą specjalnie chyba że ......bedziesz miał silne przebicie do niego ale to inna kwestia ,wiąże sie z świadomością i tak dalej .

Bóg zasiał swoje plemniki i nie interesuje go co sie z tobą dzieje 🙂 Ma to w dupie .Swoje zrobił .

jak to kościółkowi przeczytają, to za herezję stos 🙂

jak to kościółkowi przeczytają, to za herezję stos 🙂

ja nie wierze w kosciol od bardzo dawna ,jedynie szanuje wiare rodakow jako spoiwo ktore nas laczy.

Zobaczmy co nauczał prorok Jezus .

Nauczał miłosci i równości . W katolicyzmie niema równości ,kobiety są pozbawione praw . 

Jezus nikogo nie straszył karami . a w katolicyzmie co krok masz kary za cos tam ,kary ,kary itp.

Jezus nie wspominał o żadnym piekle , a tu masz pieklo za coś tam ,cokolwiek . 

Jezus nie brał zadnych pieniedzy a koscioł wola o wiecej . i tak dalej .Kościół chszescianski ma niewiele wspólnego z naukami Jezusa , prawie nic wspólnego niema .

Edytowane przez atmeg

------------------

w kosciele katolickim istnieje tak zwana trójca swieta czy cus takiego , to jest Bóg , jego syn , no mesjasz na ziemi i  coś o czym sie mało mówi tak zwany duch .świety duch . znaczy duch nie jest bogiem istnieje niezależnie od Boga i Bóg go nie stworzył ale o tym nie gadaja koscielni ale jest.

Duch swiety , coś nie stworzone przez Boga ,co to może być ? Pierwotna cecha świata ?

Swiadomość kosmosu?

Może w kościele jest wiecej takich tajemnic ....Są ....

Ogień . Jest to jedna z tajemnic kościoła .Kościół oddaje nawet specjalne rytuały dla ognia . Ale nic o tym oficjalnie nie mówia ale swiece palą wszedzie .

Są specjalne rytuały poswięcone ogniu zapytajcie ksiedza ale bedzie strasznie zaskoczony.

Co jest grane ? Specjalne obrzędy święcenia ognia .Serio.Magia w kościele a nikt o tym nie wie ?

A jest.Czyżby istniały jakieś siły pierwotne ponad Bogiem ? Ależ oczywiste że tak ......

Jedną z takich sił , jest ogień i jest czczony w kościele 🙂 Jest żywiołem ważniejszym niż Bogowie .Bardziej pierwotnym i stwórczym .

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, atmeg napisał:

W katolicyzmie niema równości ,kobiety są pozbawione praw . 

dlatego w katolicyzmie Maryja jest po Bogu na pierwszym miejscu jako człowiek 🙂

Jezus nikogo nie straszył karami .

np

Mt 5, 26

"Zaprawdę, powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz."

Jezus nie wspominał o żadnym piekle

"Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: Bezbożniku, podlega karze piekła ognistego "

"Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła."

"Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim. A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów ."

itd

Jezus nie brał zadnych pieniedzy a koscioł wola o wiecej

mylisz się, "starszym nad monetą" był Judasz , który trzymał trzos

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.