Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bartik napisał:

poświęciłem większość mojego życia na analizowanie tego co w niej jest zapisane

Jasne. Jedni szukają wiedzy ścisłej, inni zgłębiają beletrystykę. 

10 godzin temu, Bartik napisał:

Do mnie też nie przemawiało ale zacząłem czytać Pismo Święte i ta wiedza zrobiła na mnie ogromne wrażenie ,poświęciłem większość mojego życia na analizowanie tego co w niej jest zapisane

7 godzin temu, porlick napisał:

Jasne. Jedni szukają wiedzy ścisłej, inni zgłębiają beletrystykę. 

Wiedzy szuka się w książkach tematycznych naukowych, nawet popularnonaukowych ale nie w fantasy (i to dosyć podrzędnej) bo potem publicznie wygłasza się takie bzdury o np. ewolucji. 

Z wiary w Wiedźminów, Jezusów, Mahometów i Hobbitów wywodzą się Czarnki, Jechowy, Szyici i inni, którzy z radością w sercach powstrzymują postęp.

Święte słowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

47 minut temu, MSki napisał:

Nie jest. Wilk to dzikie zwierze, wilczur, to jego udomowiona wersja - tak w skrócie.

Poczytaj dokładnie na ten temat. 

W bardzo bardzo dużym skrócie o pochodzeniu psa to jest ten fragment:

Badania genetyczne przeprowadzone w 2002 r. sugerowały, że psy pochodzą od euroazjatyckich wilków, od których oddzieliły się około 125 tysięcy lat temu, a osobny gatunek ostatecznie wytworzyły 15-40 tysięcy lat temu. Według Hansa Räbera argumentami potwierdzającymi tę teorię są także:

podobieństwa w kształcie powierzchni czwartych zębów przedtrzonowych, ciężar mózgu psa jest najbardziej zbliżony do ciężaru i objętości mózgu wilka (u psa jest on mniejszy o ok. 30%, u szakala różnice były większe – związane jest to z faktem skrócenia się u psa trzewioczaszki w stosunku do mózgoczaszki),

badania krwi wykazujące największe podobieństwa do krwi wilka w budowie białek określonej grupy,

badania etologiczne potwierdzające zbieżność zachowań społecznych wśród watah wilków i sfor psów.

Ps. Już abstrahując od historii psa. Jakim to musi być ciosem dla mózgu (?) takiego Jechowy, czytać wiek procesu, który jest podany w liczbach rzędu 15 tys. lat, 140 tys. lat, skoro wszystko ma maksymalnie 6 tysięcy lat 😃 Ale nie jest mi ich szkoda.

Edytowane przez Mickey6
12 godzin temu, Bartik napisał:

zacząłem czytać Pismo Święte i ta wiedza zrobiła na mnie ogromne wrażenie

Tylko biorąc pod uwagę "jednego psa", powstała ogromna bibliografia, która w dodatku nie wyczerpuje wszystkich aspektów związanych z tym zwierzęciem a bardzo wiele już ujmuje.

Mimo tego, szukając informacji o psie, wolę sięgnąć do skromnej domowej biblioteczki niż do Bibli czy Koranu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20220217_085852.thumb.jpg.89ec5413d3c370e3322afc9836c009ba.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mickey6

Też czytałem PŚ. Im więcej, tym bardziej zauważałem, że rozmija się z moim racjonalnym postrzeganiem świata. Dziś uważam tę lekturę za nie znaczącą nic pod względem wiedzy, a biorąc pod uwagę, jak luźno jest interpretowana przez kościoły i wierzacych- za szkodliwą społecznie i hamującą rozwój ludzkości.

4 minuty temu, porlick napisał:

za szkodliwą społecznie i hamującą rozwój ludzkości.

Dokładnie.

Przeczytałem w swoim czasie całość Bibli i nie miałem pojęcia, w którym momencie ludziom pojawia się poddaństwo umysłowe wobec tej książki.

22 minuty temu, porlick napisał:

Też czytałem PŚ. Im więcej, tym bardziej zauważałem, że rozmija się z moim racjonalnym postrzeganiem świata. Dziś uważam tę lekturę za nie znaczącą nic pod względem wiedzy, a biorąc pod uwagę, jak luźno jest interpretowana przez kościoły i wierzacych- za szkodliwą społecznie i hamującą rozwój ludzkości.

Zostawiłbym tylko księgę Rut (ST) i Kazanie na Górze (NT). 

Reszta jest bez znaczenia.

7 godzin temu, MSki napisał:

A jakie rozwinięcie masz na myśli ? - Bo jeśli bazujesz tylko na cechach zewnętrznych, to stosując ten sam wzorzec fizycznego rozwoju, czy też "niedorozwoju", można śmiało powiedzieć, że człowiek się również nie rozwinął.

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli teorie ewolucji ,jeśli byłaby prawdziwa to widzielibyśmy ogniwo łączące które ewoluuje a takiego brak ,małpa jest nadal małpą nie widziałem aby się w jakimś stadzie przeistoczyła w człowieka ,nie tworzy narzędzi do pracy itp. 
Człowiek pozostaje człowiekiem nie widzę zmian . Bo ich nie będzie ,tak nas stworzył Bóg i tak pozostanie .

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Bartik napisał:

Człowiek pozostaje człowiekiem nie widzę zmian . Bo ich nie będzie ,tak nas stworzył Bóg i tak pozostanie .

i tak się bozia męczył tworząc białych, żółtych, czerwonych, czarnych i jeszcze innych...

i nie zawsze mu te ludzie wychodzą, niektóre są jakieś wybrakowane genetycznie 🙂

38 minut temu, Bartik napisał:

Miałem na myśli teorie ewolucji ,jeśli byłaby prawdziwa to widzielibyśmy ogniwo łączące które ewoluuje a takiego brak ,małpa jest nadal małpą nie widziałem aby się w jakimś stadzie przeistoczyła w człowieka ,nie tworzy narzędzi do pracy itp. 

Powielasz błąd niedouczonych wierzących. Jakie stworzenie, skoro znaleziono fazy przejściowe i znacznie starsze szczątki od człowieka i małp?

Człowiek nie pochodzi od małpy, więc i małpa nie może przeistoczyć się w człowieka. Gałęzie genetyczne człowieka i małp dawno temu rozeszły się od wspólnych przodków. Zamiast powielać bzdury, poczytaj coś naukowego.

Edytowane przez porlick
Godzinę temu, Bartik napisał:

nie widziałem aby się w jakimś stadzie przeistoczyła w człowieka

Świat nauki wstrzymał oddech. Bo TY nie widziałeś 🤣🤣Ale tak w ogóle, to tak nie działa ewolucja.

Poczytaj coś związanego z nauką na temat ewolucji bo powielasz błędy osoby, która nie ma zielonego pojęcia o ewolucji.

Poczytaj coś związanego z nauką w ogóle.

Ps. Znajoma nie wierzy w istnienie badań mózgu u słoni. Bo... nie czytała o nich a jakby takie badania były to by o nich słyszała. 

Ps 2. Już poza tematem (bo ewolucja nie działa tak jak piszesz), pytam z ciekawości: Ile stad małp na oczy widziałeś? 

23 minuty temu, kostropaty napisał:

nauka nie działa na wierzących w biblię...

Epoka brązu jest the best! Potem nikt już niczego nie odkrył.

46 minut temu, porlick napisał:

Zamiast powielać bzdury, poczytaj coś naukowego.

Oo! Kolejny bezczelny. Jakby Bóg chciał, to by poczytał!

No cóż każdy wybiera swoją drogę, Pan Jezus powiedział ciekawe słowa zanotowane przez Mateusza 7: 13,14 

13 Wchodźcie przez ciasną bramę! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. 14 Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują! 

Wiec jak widać większość idzie tą przestronną drogą ,przekonani o tym że tak jest im dobrze i ,że sami decydują co jest dla nich dobre ,ale efekt końcowy jest taki a nie inny .

15 minut temu, MSki napisał:

A to do mnie, czy koło mnie

To akurat nie do Ciebie.

Porównanie budowy wilka do wilczura

Nie ma czegoś takiego w FCI jak wilczur. To nazwa potoczna głównie owczarka niemieckiego, który akurat ma mało cech wspólnych z wilkiem. Tak jak nie ma brytana. Ani Murzynka w opisie ludów Afryki.

Są za to rasy pierwotne psów.

Ale po co ja to piszę, skoro czytanie książek u wielu wyłącza myślenie..

To prawda. Jednak najlepsi są ci, którzy nie czytają ale wiedzą bo widzą. Oby jak najwięcej takich nieobytych w powielaniu cudzej wiedzy tematycznej kardiochirurgów i innych po studiach medycznych. W końcu wystarczy, że myślą.

naukowcy badający te zależności, lub ich brak, chcieliby aby tak było jak podają w licznych publikacjach. Oni po prostu z tego żyją i na tym żerują, utrzymując swoje stołki.

Ja pozostanę przy naukowcach i fachowcach. Nad tym będę dalej myślał. Wiedza anegdotyczna mnie nie kręci.

Edytowane przez Mickey6
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, porlick napisał:

Człowiek nie pochodzi od małpy, więc i małpa nie może przeistoczyć się w człowieka. Gałęzie genetyczne człowieka i małp dawno temu rozeszły się od wspólnych przodków. Zamiast powielać bzdury, poczytaj coś naukowego.

więc: od kogo pochodzi?

41 minut temu, Mickey6 napisał:

Ale tak w ogóle, to tak nie działa ewolucja.

Poczytaj coś związanego z nauką na temat ewolucji bo powielasz błędy osoby, która nie ma zielonego pojęcia o ewolucji.

opowiedz swoimi słowami: jak działa ewolucja?

13 minut temu, Bartik napisał:

13 Wchodźcie przez ciasną bramę!...

zakładając, że treści biblijne to w większości alegorie i metafory, zdanie j/w jest co najmniej sugerujące właściwy wybór, potwierdzając słuszne zainteresowanie osobami rodzaju żeńskiego o dość młodym wieku.

8 minut temu, kazik-t napisał:

opowiedz swoimi słowami: jak działa ewolucja

Nie. Bo są naukowcy, którzy to tłumaczą dostatecznie dobrze.

Polecam Richarda Dawkinsa.

Mimo, że potrafię w jakimś stopniu wod-kan, też nie podjąłbym się tego u kogoś.

16 minut temu, kazik-t napisał:

więc: od kogo pochodzi?

opowiedz swoimi słowami: jak działa ewolucja?

zakładając, że treści biblijne to w większości alegorie i metafory, zdanie j/w jest co najmniej sugerujące właściwy wybór, potwierdzając słuszne zainteresowanie osobami rodzaju żeńskiego o dość młodym wieku.

Apostoł Paweł w 2 Tymoteusza 3:1-5 napisał tak 

31 A wiedz o tym, że w dniach ostatnich nastaną chwile trudne. 2 * Ludzie bowiem będą samolubni, chciwi, wyniośli, pyszni, bluźniący, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, niegodziwi, 3 bez serca, bezlitośni, miotający oszczerstwa, niepohamowani, bez uczuć ludzkich, nieprzychylni, 4 zdrajcy, zuchwali, nadęci, miłujący bardziej rozkosz niż Boga. 5 Będą okazywać pozór pobożności, ale wyrzekną się jej mocy. I od takich stroń.

gdzie tu widzisz alegorie i metaforę ? Jeszcze 50 lat temu dzieci nie były nieposłuszne rodzicom , miały szacunek do osób starszych ,nauczycieli w szkołach itd. a co dzisiaj 

reprezentują ? Reszta fragmentu chyba jest jasna dla czytających .

36 minut temu, Bartik napisał:

Apostoł Paweł w 2 Tymoteusza 3:1-5 napisał tak

Czyli pier...ć fakty z ostatnich tysięcy lat bo można rzucić luźno związanym z tematem cytatem.

2 minuty temu, MSki napisał:

A Hans Räber coś majaczy o kościach sprzed 125 tysiącach lat ?

Najstarsze znalezione w Polsce kości ludzkie mają jakieś 100 tysięcy lat, na świecie 300 tysięcy lat. Niedawno, na Syberii znaleziono 200 tysięcy lat stare. Ach te procesy chemiczne...

7 minut temu, MSki napisał:

- 

Ukryta Zawartość

Ps. Lubię tą stronę. Polecam.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, MSki napisał:

Poczytaj o datowaniu C14

Miałem o tym wykłady. Znam mankamenty. Jest na szczęście masa innych metod datowania. Ale kości przecież najczęściej inaczej się datuje niż kulawym C14. No nie? Poza tym procesy chemiczne mogą działać też zachowawczo. I działają. O np. skamielinach każdy słyszał.

Edytowane przez Mickey6
Godzinę temu, Mickey6 napisał:

kulawym C14

Mniej kulawym od datowania biblijnego.

😄😄😄

Godzinę temu, Mickey6 napisał:

O np. skamielinach każdy słyszał

Ile to tysięcy lat liczy Ziemia wg Biblii? Cholerka, szybko zachodzi ta petryfikacja. 👍

Godzinę temu, porlick napisał:

Mniej kulawym od datowania biblijnego.

😄😄😄

Ile to tysięcy lat liczy Ziemia wg Biblii? Cholerka, szybko zachodzi ta petryfikacja. 👍

Biblia nie wypowiada się na temat wieku ziemi .

13 godzin temu, toptwenty napisał:

Zostawiłbym tylko księgę Rut (ST) i Kazanie na Górze (NT). 

A co w tym Rut takiego ciekawego? A objawienie Jana dotyczące czasów przyszłych też bez znaczenia? Przecież jest tam opis upadku Kk którego tak wielu tu nie cierpi i jeszcze innych ciekawych rzeczy które mają się wypełnić. 

24 minuty temu, kghm napisał:

A objawienie Jana dotyczące czasów przyszłych też bez znaczenia? Przecież jest tam opis upadku Kk którego tak wielu tu nie cierpi i jeszcze innych ciekawych rzeczy które mają się wypełnić.

Bajanie.

25 minut temu, kghm napisał:

A co w tym Rut takiego ciekawego?

Przeczytaj, to się dowiesz. 

Godzinę temu, MSki napisał:

Służę pomocą - 

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc, ale chodziło mi o to, czym ta księga Rut tak się wyróżnia od innych że... 

22 godziny temu, toptwenty napisał:

Zostawiłbym tylko księgę Rut

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, kghm napisał:

A ja mam nadzieję, że opis upadku Kk to nie bajanie. 

W ONZ są zbierane dowody już od dawna przeciw KK i to żadna nowość lub tajemnica ,

w ostatnich latach coraz więcej info wychodzi na jaw .

W Obj. 14:8   wyrok już został przedstawiony wszystkim zainteresowanym ,ale Babilon Wielki odnosi się do ogólnoświatowego imperium religii fałszywej w skład, które wchodzą 

wszystkie religie które nie cieszą się Bożym poparciem .

Edytowane przez Bartik
18 godzin temu, Bartik napisał:

małpa jest nadal małpą nie widziałem aby się w jakimś stadzie przeistoczyła w człowieka ,nie tworzy narzędzi do pracy itp. 

bzdury. oczywiście że używają narzędzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, rasputin napisał:

bzdury. oczywiście że używają narzędzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kluczowe słowa ,,tworzyły narzędzia,,  a nie używały .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.