Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

(Dopisek po minionym czasie edycji posta):

...

Zmysły mylą prawdę - prawda (ta obiektywnie objawiona) nie polega zmysłom i ich rozchwianiu. Prawda jest zwykle "czyjąś", a ta przynależy do więzi, łącznika, (odczytania modelowanego samopodobnego "fraktala" będącego w wędrówce pomiędzy osobami czyli bytami).

To Bóg daruje "zatrybienie", potocznie pisząc (oczywiste, że nielicznym osobliwościom organicznym).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nie popadam w solipsyzm i megalomanię. Ważność obiektywnego świata zewnętrznego też biorę pod uwagę.  

Powstawania i istnienia bytów nie rozważam (czy poddaję je w wątpliwość tego nie wiem).

Edytowane przez xetras
Poprawka

1kor 3:19 

Niech więc nikt sam siebie nie oszukuje, bo może go spotkać gorzkie rozczarowanie! Jeśli ktoś – według standardów świata – uważa się za mądrego, niech w oczach tego świata stanie się głupcem, by w obliczu Boga zostać uznanym za mędrca. Mądrość tego świata, jest bowiem głupotą w oczach Najwyższego, zgodnie z tym co zostało zapisane:

On mędrców chwyta na ich przewrotności
i obala wszystkie przemyślne ich idee(*1),

.."Jeśli jest stwórcą, to działa z jakimś celem lub bez celu. Jeśli działa z jakimś celem, to nie można powiedzieć, iż jest doskonały, gdyż cel z konieczności zakłada zaspokojenie jakiegoś niedostatku. Jeśli działa bez celu, to jest podobny wariatowi czy też niemowlęciu." - Aśvaghoṣa – Buddhacarita

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Celem jest wzrost świadomości przez doświadczanie, kończące się procesem ponownego zespolenia/zjednoczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Bartik napisał:

1kor 3:19 

Niech więc nikt sam siebie nie oszukuje, bo może go spotkać gorzkie rozczarowanie! Jeśli ktoś – według standardów świata – uważa się za mądrego, niech w oczach tego świata stanie się głupcem, by w obliczu Boga zostać uznanym za mędrca. Mądrość tego świata, jest bowiem głupotą w oczach Najwyższego, zgodnie z tym co zostało zapisane:

On mędrców chwyta na ich przewrotności
i obala wszystkie przemyślne ich idee(*1),

lepsze i prostsze

z Ewangelii Mateusza

"On przywołał dziecko, postawił je przed nimi i rzekł:  «Zaprawdę, powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego."

38 minut temu, TomekL3 napisał:

Celem jest wzrost świadomości przez doświadczanie, kończące się procesem ponownego zespolenia/zjednoczenia.

ponowne zjednoczenie odbywa się tylko dzięki Bożej łasce

doświadczenie w tym pomaga ale tylko doświadczenie Bożego miłosierdzia

Edytowane przez slawek.xm
ponowne zjednoczenie odbywa się tylko dzięki Bożej łasce
doświadczenie w tym pomaga ale tylko doświadczenie Bożego miłosierdzia

To sobie trochę poczekasz na bożą łaskę.

Wszelkie fakty świadczą iż życie nie powstało przypadkiem w wyniku wyładowań elektrycznych i miksu chemicznego .

Naukowcy badający komórki wiedzą ze to zostało stworzone przez istoty rozumne o bardzo wysokim stopniu rozwoju .Tysiac krotnie wieksze niż my teraz mamy w swojej nauce .To jest wiedza bardzo niechętnie upubliczniana .

Daniken piszac swoje książki wtedy nie wiedział o tym a jednak szedł dobrym szlakiem ,jego intuicja i wiedza nie zawiodły Go .

Jesteśmy dziećmi Bogów .Bo to oni stworzyli rzycie i rase ludzką .

A nie jakaś ewolucja ,bzdury dla ślepych .Ewolucja niczego nie stworzyła , poza kłutniami .

To jak tworzy sie kłamstwa naukowe to chyba najlepszym przykładem jest teoria powstania świata jako wielki wybóch . Ta teoria bzdurna nadal obowiązuje i nadal jest wciskana na studiach i wymagana od studentów .

Chcesz być naukowcem to musisz przyklepać teorie wielkiego wybuchu inaczej nie zaliczysz egzaminów ,tak to działa .

skad sie wziel to kłamstwo na temat kosmosu ?ano zaobserwowano ze swiatlo z dalszych obiektów ma przesuniecie ku czerwieni i to swiadczyłoby niby ze te obiekty oddalają sie od ziemi i na tej podstawie ktoś pierdylnoł z dupy teorie o wybuchu ,nic nie piszac co niby miało wybuchnąć itp ale to ich nie interesuje ,mamy wielki wybuch ignoracji w nauce .

wtedy też cte najwieksze głupki nawet obliczyli wielkość swiata całego ,,,idioci . 

Potem poslano w kosmos nowe teleskopy i co sie okazało ,ze te teorie to jedno wielkie klamstwo .

1 minutę temu, atmeg napisał:

mamy wielki wybuch ignoracji w nauce .

sposób w jaki Bóg stworzyl świat jest nieznany

mamy tylko wyobrażenia tego faktu

dlatego nawet big bang nie jest wykluczony 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

znaczy co? 🙂 🙂  🙂

Nie udawaj .Lubie ciebie 

To że sie sprzeczamy Sławku to nie za bardzo oddaje moją ocene twojej osoby .lubie Ciebie ,znaczy szanuje .

mamy tylko wyobrażenia tego faktu

dlatego nawet big bang nie jest wykluczony 🙂

Tu sie mylisz i to bardzo ,nie dosc ze nie było tego big wybuchu to jeszcze życie nie powstało w procesie ewolucji lecz zostało stworzone przez Bogów .

a napisałem że szanuje ciebie Sławku ponieważ umiesz rozmawiać normalnie ,no czasem zadrwisz ale generalnie jesteś OK w mojej klasywikacji ludzi .

Nie jesteś dzikim zwierzeciem:)

Ale to nie oznacza ze pragne jakiejs przyjazni z toba Sławku .

Poprostu fajnie ze istniejesz.

11 minut temu, atmeg napisał:

generalnie jesteś OK w mojej klasywikacji ludzi .

też Cię lubię choć często mam odmienne zdanie od Twojego

i życzyłbym sobie więcej takich adwersarzy niestety na forum to rzadkość

też Cię lubię choć często mam odmienne zdanie od Twojego

i życzyłbym sobie więcej takich adwersarzy niestety na forum to rzadkość

No to przynajmniej wiemy ze powymieniamy cierpkie zdania ,i nie pozabijamy sie .

Inna książka Danikena . wizjonera .Osoby która miała wiecej odwagi niż tysiace naukowców .

Poza fascynującą treścią same książki Danikena są fajnie napisane ,Polecam z głebi rozumu i serca .

ja dopiero niedawno siegnołem po Danikena i zadziwoło mnie jak dobrze jest to napisane , On nie wciska silą teori jak to robią naukowcy ,On poprostu podaje fakty i jedynynie delikatnie pisze co sam mysli ,reszte pozostawia czytelnikowi do wniosków .Nikomu nic nie wmusza a jedynie pobudza mysli podparte faktami.

Dygresja, ciekawostka:

"Rzeczywistość dalej istnieje mimo nie wierzenia"...

(To skrót [marne tłumaczenie] pochodzący od Filipa K.Dicka).

A temat właśnie traktuje o tym, co ją uzupełnia (wypełnia, kształtuje, itd.) - o podstawę filozofii.

Tyle że nie traktuje o "czymś".

{Oryginał brzmiał tak:

"Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.'}

PS.

Formułka akurat mi się spodobała.

W dniu 29.10.2022 o 15:59, xetras napisał:

Temat  ("Czy istnieje...") jest nie o "czymś", tylko jest  "pozarzeczywisty".

{Oryginał Philipa K. Dicka:

"Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.'}

Inaczej: "Rzeczywistość jest tym czymś, co przestając w nie wierzyć, to nie odchodzi" - takie sobie tłumaczonko.

Przeredagowałem. Boski wpływ nie zawsze i nie tylko jest tym rzeczywistym, a najczęściej dotyczy jednak nie tego co jest rzeczywiste, ale ma wpływ na to rzeczywiste..

Wcielanie tego wpływu to ludzkie: dążenia, ryzyka, wyzwania - boska różnorodność. Tzn. różnorodność w tym sensie, że "na obraz i podobieństwo" i za każdym wcielaniem może być inaczej (niekiedy - fenomenalnie), ale o tym jak to już wolna wola.

Wiedza jest pusta i nie daje konkretnych duchowych wytycznych i nie przejawia celowości. Użyję przykładu kuchennego:

Pieczemy ciasto, wtedy fizyk opisze procedury jego wyrobu, chemik dokładny skład, matematyk określi algorytm powstania ciasta.

Żaden nie poda celu wypieku ciasta, bo ten jest pozamaterialny.

Cel jest poza nauką i wiedzą i nie wynika z ciasta jako materii.

Jak wcielać ?

Zaprzeć się i sięgać nieosiągalnego, zupełnie inaczej niż do tej pory.

Edytowane przez xetras
Poprawka

W dniu 28.10.2022 o 18:05, atmeg napisał:

Wszelkie fakty świadczą iż życie nie powstało przypadkiem w wyniku wyładowań elektrycznych i miksu chemicznego .

mógłbyś podać te "wszelkie fakty" ? 😄 

W dniu 28.10.2022 o 18:05, atmeg napisał:

Naukowcy badający komórki wiedzą ze to zostało stworzone przez istoty rozumne o bardzo wysokim stopniu rozwoju

jacy? kościelni?

W dniu 28.10.2022 o 18:25, slawek.xm napisał:

a skąd wiesz, że to bóg? z książki?

W dniu 28.10.2022 o 18:27, atmeg napisał:

to jeszcze życie nie powstało w procesie ewolucji lecz zostało stworzone przez Bogów .

a skąd te rewelacje?

kosmos też bogowie stworzyli? 😉 

12 godzin temu, xetras napisał:

Żaden nie poda celu wypieku ciasta, bo ten jest pozamaterialny.

deser? 

14 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Do zjedzenia sernika potrzebny jest Bóg?

Ciekawe.

Był potrzebny .

2 godziny temu, kostropaty napisał:

mógłbyś podać te "wszelkie fakty" ? 😄 

jacy? kościelni?

a skąd wiesz, że to bóg? z książki?

a skąd te rewelacje?

kosmos też bogowie stworzyli? 😉 

deser? 

No witaj i dziw sie ,ja nie zamierzam wybudzać ciebie z tego w czym żyjesz .

=========================

Ostatnio jeden z wykladowców Harwardu stwierdził iz w układzie Słonecznym może istnieć Miliardy pozostałosci po Kosmitach .

witaj MV2

nawet niechce tu pisać ze aby taki sernik powstał musiała pracować cała armia zaawansowanych komórek i one same nie powstały w wyniku ewolucji .Inaczej sernik zbieralbys z piany oceanu a tak nie jest.

najbardziej dziwi mnie, iz mimo braku dowodów, przesłanek i wiedzy w temacie wszyscy doskonale wiedzą, co stało się kilka miliardów lat temu, kto, kiedy i po co stworzył świat...

i co z tego, że przeczy to logice, grunt, że odpowiedź jest 😄 

14 minut temu, atmeg napisał:

No witaj i dziw sie ,ja nie zamierzam wybudzać ciebie z tego w czym żyjesz .

też nie chce prostować mi się tych "rewelacji" 🙂 

Teraz, atmeg napisał:

======================

ktoś to zaplanował tworząc tak skaplikowany sytem życia .ja nazywam ich Bogami.

a wiesz to skąd?

przyśniło się?

Godzinę temu, kostropaty napisał:

najbardziej dziwi mnie, iz mimo braku dowodów, przesłanek i wiedzy w temacie wszyscy doskonale wiedzą, co stało się kilka miliardów lat temu, kto, kiedy i po co stworzył świat...

i co z tego, że przeczy to logice, grunt, że odpowiedź jest 😄 

To ty jesteś ignorantem ,wszyscy naukowcy badający komórki żywe klekają z podziwu jak to jest stworzone .

też nie chce prostować mi się tych "rewelacji" 🙂 

a wiesz to skąd?

przyśniło się?

Ok  masz prawo tu cos napisać ,że glupie ale masz prawo do tego .Walcz z rozumem ,walcz.

kostropaty czy ty cokolwiek wiesz jak zbudowana jest zywa komórka ?jak działa ? Gdybyś wiedział nie pisałbyś tak .

Kostropaty rozumiem ze jestes zwolennikiem powstania życia w procesach na ziemi i ewoluowania jej do postaci człowieka .

OK wiem ze cześć ludzi ma ograniczony zakres percepcji i jest napedzany jedynie seksem i głodem no i checiom władzy 

7 minut temu, atmeg napisał:

To ty jesteś ignorantem ,wszyscy naukowcy badający komórki żywe klekają z podziwu jak to jest stworzone .

ale to ci kościelni klękają, ateiści stoją na baczność! 😄 

8 minut temu, atmeg napisał:

kostropaty czy ty cokolwiek wiesz jak zbudowana jest zywa komórka ?jak działa ? Gdybyś wiedział nie pisałbyś tak .

a to czegoś dowodzi, czy tak tylko piszesz? 😄 

8 minut temu, atmeg napisał:

Walcz z rozumem ,walcz

no tobie wychodzi to doskonale 😄 

ale to ci kościelni klękają, ateiści stoją na baczność! 😄 

a to czegoś dowodzi, czy tak tylko piszesz? 😄 

Nie zadni koscielni ale ci prawdziwi naukowcy ,a czego to dowodzi ? że życie zostało stworzone przez istoty bardziej inteligentne ale do ciebie to nie dotrze poniewaz ty zyjesz czujesz itp.

kostropaty ,ty nawet odzrucasz nauke ,

To jak powstało życie na ziemi ? według Ciebie ?napisz mi ,wyprowadz mnie z bledu.

I wiem ze nic nie napiszesz .taki z ciebie sciemniacz 

-------------------------

czekam.

i czekam

i sie nie doczekam .

stary tu niemasz racji .i tyle w temacie 

życie na ziemi nie powstało w drodze ewolucji .

Edytowane przez atmeg
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.