Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Lutek napisał:

gdyz napisales, ze masz ogromna pokore

przecedzaj to wszystko co pisze 🙂

3 godziny temu, Lutek napisał:

Czlowiek po smierci nie jest swadomy niczego, bo po prostu od tego momentu nie istnieje

"zanim ukształtowałem cię w łonie matki znałem Cię"

skoro czlowiek istniał przed narodzeniem to w jakiej formie?

18 minut temu, Bartik napisał:

Tobie się tak wydaje że nie otrzymały możliwości poznawania Boga . Nie masz wglądu w te informacje . Nawet na tym forum dostajesz taką możliwość ale ją odrzucasz .

Mieszkańcy obu Ameryk , Australii czy Afryki w czasach Jezusa takiej możliwości nie mieli .

3 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Mieszkańcy obu Ameryk , Australii czy Afryki w czasach Jezusa takiej możliwości nie mieli .

Oczywiście , ale wtedy Dobra Nowina miała być głoszona w ograniczonym zakresie .

Dopiero ,,pod koniec dni,, czyli przed ingerencją Boga , Dobra Nowina miała być głoszona na świadectwo wszystkim narodom . Ew. Mat 24 :14 

Teraz to się dzieje na taką właśnie skale .  Ale zgodnie z dalszymi słowami , (…) później nadejdzie koniec (…)    Więc w nieskończoność Bóg nie będzie czekał .  

16 minut temu, slawek.xm napisał:

"zanim ukształtowałem cię w łonie matki znałem Cię"

skoro czlowiek istniał przed narodzeniem to w jakiej formie

Jasne, ze na krotko przed narodzeniem istnial jako czlowiek, ale wczesniej jako plod, nie wspominajac juz, jaka jego forma byla jeszcze wczesniej.  To, ze Bog znal i zna kazdego zanim sie uksztaltowal w lonie zupelnie nie oznacza, ze ktos istnial wczesniej w jakiejs formie. To proste, ze ten cytat biblijny nalezy zupelnie inaczej rozumiec. Bog wie dokladnie wszystko, co bedzie mialo miejsce w przyszlosci i podobnie dokladnie wie wszystko jakim czlowiekiem bedzie ktos - nawet, jesli sie jeszcze nie narodzil. 

Skoro już przed narodzinami wie jakim człowiekiem będzie to upada koncepcja wolnej woli. Z tego co napisałeś wynika,że człowiek nie decyduje o sobie . Czyli klapa.

10 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

To niesprawiedliwe ,że Bóg tych ludzi nie oświecił .

Zobacz , nie wiesz co będzie z tymi ludźmi . A W PŚ są te informacje i wiele innych na ,które chciałbyś znać odpowiedz . 
Podważasz sprawiedliwość Boga gdyż wiedzy ci brak .

Też myślałem kiedyś podobnie , ale wiedza z PŚ jest bezcenna . 
Dzisiaj nie muszę podważać słuszności podejmowania decyzji przez Boga .

Bóg dał ludziom wolną wolę i każdy sam opowiada się po której stronie chce stać , na tym polega oddzielanie ludzi ,które właśnie trwa . 

Teraz, Bartik napisał:
Edytowane przez Bartik

Zresztą takich nonsensów czy sprzeczności w ewangeliach jest masa . Np. dlaczego Żydzi nie uwierzyli Jezusowi . Przecież tłumy widziały jak wskrzeszał zmarłych , uzdrawiał, przywracał wzrok , rozmnażał żywność, zamieniał wodę w wino a jednak uwierzyła mu tylko garstka. Dlaczego ? Zadawałem już to pytanie naszym forumowym znawcom ewangelii czy myśli Boga ale poza ogólnikami nie doczekałem się sensownej odpowiedzi.

No to widzę, że to już wyższa szkoła jazdy. 
A Jezus też przyszedł na ziemię w celach eksploracyjnych? Może pomylił ziemię z inną galaktyką?

Pomylić Ziemię z galaktyką?!
Nie wiem co miałby Jezus eksplorować.
1 minutę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

upada koncepcja wolnej woli.

Jak najbardziej posiada wolna wole i decyduje o sobie, co nie znaczy, ze Bog nie zna kazdego czlowieka. Zna jego przyszlosc i to, jakie decyzje - w zwiazku z jego wolna wola - bedzie w przyszlosci podejmowal. Oczywistym jest, ze naszym rozumem nie jestesmy w stanie tego pojac i w ogole pojac istoty Boga, ale zapewniam Cie, ze tak wlasnie jest.

17 minut temu, TomekL3 napisał:

Pomylić Ziemię z galaktyką?!
Nie wiem co miałby Jezus eksplorować.

Przecież napisałeś że bogowie przybyli eksplorować ziemię, czy ojca Jezusa też uważasz za Boga czy nie?

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, Lutek napisał:

To, ze Bog znal i zna kazdego zanim sie uksztaltowal w lonie zupelnie nie oznacza, ze ktos istnial wczesniej w jakiejs formie. To proste, ze ten cytat biblijny nalezy zupelnie inaczej rozumiec

🙂

daj spokój Lutek

Przecież napisałeś że bogowie przybyli eksplorować ziemię, czy ojca Jezusa też uważasz za Boga czy nie?

Przybyli kosmici, twórcy człowieka. W ST znani jako Elohim( bogowie).
Ojciec, którego tak określa Istota znana jako Jezus ( przynajmniej tak jest w NT)
jest Bogiem, Jednością, Wszystkim Co Jest. Stąd słowa - ja i ojciec jednym jesteśmy. Jak każdy z nas.
6 minut temu, TomekL3 napisał:

Przybyli kosmici, twórcy człowieka. W ST znani jako Elohim( bogowie).

No to wszystko jasne. Kosmici stworzyli człowieka, kosmitów bogowie, a bogów człowiek.

7 godzin temu, Lutek napisał:

Bedziesz sie dokladnie tak samo czul jak sie czules przed tym jak zostales poczety.

Doprecyzuję: jak zostałeś urodzony plus kilka lat na to, jak świadomie załapałeś, że żyjesz 😉

9 godzin temu, Lutek napisał:

Nie musze sobie wyobrazac posmiertnego istnienia, bo takiego istnienia nie ma.  Czlowiek po smierci nie jest swadomy niczego, bo po prostu od tego momentu nie istnieje. Dlatego tak sobie czasem mysle, ze jak umrzec, to super by bylo wlasnie w trakcie jakiejs operacji w znieczulenu ogolnym, bo rowniez nie jestesmy swiadomi niczego i juz w takim stanie bysmy pozostali - az do zapowiadanego w Biblii zmatwychwstania umarlych w przyszlosci i szansy na zycie wieczne tutaj na ziemi przeobrazonej w raj, w pelnym zdrowiu i wiecznej mlodosci.

Zaraz pewnie ktos napisze; " I ty wierzysz w te bajki ? "

Odpowiadam od razu: Tak wierze, a nawet jestem tego calkowicie pewien.

Chciałbym umrzeć we śnie,  bo tylko śniąc nie będzie przykro umierać- najlepszego Lutku 🙂😉

6 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zresztą takich nonsensów czy sprzeczności w ewangeliach jest masa . Np. dlaczego Żydzi nie uwierzyli Jezusowi . Przecież tłumy widziały jak wskrzeszał zmarłych , uzdrawiał, przywracał wzrok , rozmnażał żywność, zamieniał wodę w wino a jednak uwierzyła mu tylko garstka. Dlaczego ? Zadawałem już to pytanie naszym forumowym znawcom ewangelii czy myśli Boga ale poza ogólnikami nie doczekałem się sensownej odpowiedzi.

Ponieważ znamienita większość Żydów  była przekonana,  że Jezus Chrystus dokonuje cudów mocą Belzebuba , a nie Boga , o czym również wspomina PŚ. 

Warto w tym miejscu zwrócić uwagę,  iż Żydzi nie zakwestionowali cudów Jezusa Chrystusa , których byli naocznym świadkami,  lecz Jego  boskość .

P.S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

7 godzin temu, 23031970 napisał:

Chciałbym umrzeć we śnie,  bo tylko śniąc nie będzie przykro umierać- najlepszego Lutku 🙂😉

Moze i tez prawda, ale ja jakos tak wolalbym podczas wspomnianego znieczulenia ogolnego - czyli podczas operacji - gdyz przechodzilem to kilka razy i jestem przekonany, ze w takim stanie zupelnej nieswiadomosci juz bym pozostal - az do obiecanego w Biblii zmartwychwstania..., jesli Bog uznalby mnie za godnego tego niesamowitego przywileju.

Po niedawnej operacji rozmawialem na ten temat z pania chirurg, ktora mnie operowala i ona wyrazila swoje zdanie takie: Najlepiej umrzec ze starosci we snie  :-)

Rowniez wszystkiego najlepszego Piotrku.

14 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przede wszystkim Żydzi oczekiwali prawdziwego króla, nie kogoś kto będzie uzdrawiał i mówił o miłości. Przytoczę wypowiedź Łukasza Niesiołowskiego (historyka starożytnej Palestyny).

,,Reakcja elit żydowskich wobec Jezusa musiała być taka jaka była, czyli niechętna, jeśli przyjmować mesjanizm jako program realistyczny, to nie spodziewano się jakiegoś biednego Galilejczyka, tylko Judejczyka, który mógł poszczycić się jakimś znaczącym, prestiżowym pochodzeniem. Mesjaszem-królem mógłby zostać ktoś spośród tej elity, nie zaś Galilejczyk. Wizja Jezusa jako przywódcy była zatem paradoksalna. Elita musiała go odrzucić.''

Jak widać samo uzdrawianie, to za mało, nie robiło to na nich wrażenia. Widzimy Żydów wyśmiewających Jezusa tylko dlatego że nie spełniał ich kryteriów - nie jest tym królem który wybawi ich politycznie. Podczas krzyżowania padły takie słowa ,,innych ratował, niech ratuje siebie, jeśli on jest Chrystusem''.

15 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zresztą takich nonsensów czy sprzeczności w ewangeliach jest masa . Np. dlaczego Żydzi nie uwierzyli Jezusowi .

Sa to sprzecznosci pozorne i wynikaja jedynie ze slabej znajomosci Biblii. Rzeczywistych sprzecznosci w Biblii nie ma. A co do uwierzenia w Jezusa przez Zydow, to widze, ze kghm juz ladnie wyjasnil.

Chyba nie zrozumiałeś ? Oczywiście ,że spodziewali się kogoś na miarę Judy Machabeusza, przywódcę politycznego i wodza zwycięskiego powstania anty rzymskiego . Ale pisałem o czym innym .Że każdy normalny człowiek gdyby zobaczył innego człowieka czyniącego cuda to by uwierzył w jego świętość . Nawet ja , stary ateista bym uwierzył. A skoro te tłumy w Jerozolimie widziały a nie uwierzyły to znaczy ,że tych cudów nie było. Jezus był zwykłym człowiekiem , głosicielem haseł uzdrowienia i naprawy Judaizmu. Takich w tamtych czasach było wielu. Nie był żadnym Mesjaszem ani synem bożym. To wszystko stworzyli jego następcy i kontynuatorzy .

26 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Chyba nie zrozumiałeś ? Oczywiście ,że spodziewali się kogoś na miarę Judy Machabeusza, przywódcę politycznego i wodza zwycięskiego powstania anty rzymskiego . Ale pisałem o czym innym .Że każdy normalny człowiek gdyby zobaczył innego człowieka czyniącego cuda to by uwierzył w jego świętość . Nawet ja , stary ateista bym uwierzył. A skoro te tłumy w Jerozolimie widziały a nie uwierzyły to znaczy ,że tych cudów nie było. Jezus był zwykłym człowiekiem , głosicielem haseł uzdrowienia i naprawy Judaizmu. Takich w tamtych czasach było wielu. Nie był żadnym Mesjaszem ani synem bożym. To wszystko stworzyli jego następcy i kontynuatorzy .

Dobrze że apostołowie i inni uczniowie uwierzyli . Pamiętaj że byli tacy co chcieli właśnie za to że uzdrawiał zabić Pana Jezusa .Nie twierdzili że to jest kłamstwo jakieś ,ale wymyślili sobie że robi to w  sabat , rozumiesz?  Zastanów się dlaczego ,skoro  widzieli i słyszeli o tych uzdrowieniach .Dlaczego nie uwierzyli że jest synem Bożym z ogromną mocą ?

Ty też widzisz  dzieła stwórcze i ciężko ci przyznać że to Bóg uczynił ,choć jest to wszystko tak poukładane precyzyjnie ,że na logikę nawet to biorąc nie można powiedzieć o samoistnym stworzeniu . Samo to się wszystko niszczy a nie tworzy . 

2 godziny temu, Lutek napisał:

Moze i tez prawda, ale ja jakos tak wolalbym podczas wspomnianego znieczulenia ogolnego - czyli podczas operacji - gdyz przechodzilem to kilka razy i jestem przekonany, ze w takim stanie zupelnej nieswiadomosci juz bym pozostal - az do obiecanego w Biblii zmartwychwstania..., jesli Bog uznalby mnie za godnego tego niesamowitego przywileju.

A ja myślę że od momentu śmierci do zmartwychwstania nie oczekuje się nigdzie. Czas przestaje istnieć i taka osoba ma wrażenie że zmartwychwstanie nastąpiło w momencie jego śmierci. Tylko w nowym wymierzę w nowej rzeczywistości. 

Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne. Oto ogłaszam wam tajemnicę: Nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni. W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni. Trzeba, ażeby to, co zniszczalne, przyodziało się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, aby się przyodziało w nieśmiertelność. 

Nie to ty nie rozumiesz . Jezus walczył z wynaturzeniami i patologiami ówczesnego kościoła czyli judaizmu. Walczył z klerem i jego uzurpacjami. Czyli ówczesnym Watykanem ,  różnymi Jędraszewskimi , Głodziami , Rydzykami itp. Ta jego działalność nie przekonała większości Żydów ale spowodowała rozłam. Odeszła niewielka grupka z której po latach za sprawą Pawła wyłoniło się chrześcijaństwo .

do Bartika

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
46 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nie to ty nie rozumiesz . Jezus walczył z wynaturzeniami i patologiami ówczesnego kościoła czyli judaizmu. Walczył z klerem i jego uzurpacjami. Czyli ówczesnym Watykanem ,  różnymi Jędraszewskimi , Głodziami , Rydzykami itp. Ta jego działalność nie przekonała większości Żydów ale spowodowała rozłam. Odeszła niewielka grupka z której po latach za sprawą Pawła wyłoniło się chrześcijaństwo .

do Bartika

Ja  o czymś innym piszę 

Na audiostereo pytanie o boskie istnienie??? 

W kinie tego nie grali 🤭

Moze warto się przenieść na jakieś forum chrześcijańskie, kościelne itp.??? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, Lutek napisał:

Rzeczywistych sprzecznosci w Biblii nie ma.

No jak nie, jak tak.

Ukryta Zawartość

biblecontradictions-reasonproject.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tadeiro

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

26 minut temu, Mikelas76 napisał:

Na audiostereo pytanie o boskie istnienie??? 

W kinie tego nie grali 🤭

Moze warto się przenieść na jakieś forum chrześcijańskie, kościelne itp.??? 

No widzisz, nawet audiofile chcą się dowiedzieć czy Bóg istnieje. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.