Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest ze sprzętem hi-fi znanych muzyków

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

nedj, 28 Cze 2007, 13:28

>-> Rolandsinger

>Oj, teraz to "trochę" przesadziłeś ;)

Doprawdy? czytałem, że bodajże Hans von Bülow wręcz wolał czytanie partytury niż kocnert, bo go nie denerwowały błędy wykonania.

nedj, 28 Cze 2007, 13:31

>Dlatego dostajemy specjalne, dopasowane do naszych uszu (jest robiony "odlew" naszych uszu) stopery,

>filtrujące częstotliwości o niebezpiecznym natężeniu.

O ile mi wiadomo, stopery dla muzyków tym właśnie różnią sie od zwykłych, że nie filtrują częstotoliwości tylko tłumią wszystkie po równo.

>P.S. Nie znam nikogo, kto ma jakiekolwiek wady słuchu spowodowane graniem na instrumencie...

Naprawdę? Może nie na własnym, ale altowioliści, zwłaszcza ci siedzący z tyłu z głowami w puzonach, o ile mi wiadomo miewają kłopoty, i nie tylko oni. Zresztą stopery zaczęto dawać muzykom właśnie dlatego, że tracili słuch.

-> lancaster

Dzięki serdecznie.

-> pq

"Doprawdy? czytałem, że bodajże Hans von Bülow wręcz wolał czytanie partytury niż kocnert, bo go nie denerwowały błędy wykonania."

Hehe, ale to jest już ekstremalny przypadek i rzadko spotykany.

"O ile mi wiadomo, stopery dla muzyków tym właśnie różnią sie od zwykłych, że nie filtrują częstotoliwości tylko tłumią wszystkie po równo."

Może są różne wersje i generalnie różne koncepcje wykonywania stoperów dla muzyków. Po "zainstalowaniu" moich słyszę wszystko prawie dokładnie tak samo, ale np. głośne partię dętych blaszanych czy też perkusyjnych nie powodują już bólu. Kiedyś próbowałem zastosować zwykłe stopery "tłumiące wszystkie po równo" i niestety nie nadawały się wogóle.

"altowioliści, zwłaszcza ci siedzący z tyłu z głowami w puzonach, o ile mi wiadomo miewają kłopoty"

Na szczęście ja rzadko siedzę z tyłu ;)

"Zresztą stopery zaczęto dawać muzykom właśnie dlatego, że tracili słuch."

I chwała im za to :)

Sorry za offtopic. Już nie będe zaśmiecał wątku.

A wracając do tematu, to faktycznie jest to interesujące, że muzycy przeważnie nie przywiązują wagi do jakości sprzętu odtwarzającego muzykę. Nie wiew w sumie dlaczego tak jest. Ze swojej strony mogę jedynie powiedzieć, że nigdy nie słyszałem sprzętu, który chociażby trochę zbliżył się wiernością do jakości muzyki na żywo. Może właśnie ten fakt powoduje u muzyków niechęć do sprzętu audio...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>Może właśnie ten fakt powoduje u muzyków niechęć do sprzętu audio...

dokładnie, trafiłeś w sedno - problem w tym, że ten sprzęt jest 99% mówiąc wprost - gówniany

niechec muzykow do audio? a co to za nowy mit? muzycy lubia dobry sprzet audio, maja hi-endowe systemy, dotyczy to wiekszosci muzykow z czolowych kapel, a ze jest wsrod nich wielu dziwakow to inna sprawa, poszedlbym dalej, malo jest psychicznie zrownowazonych artystow:)))))

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• 4 miesiące później...

Marcin Kydrynski, znany jako maz AM Jopek, wyznal ze sluchaja w domu combo Thule 150 oraz glosnikow polskiego producenta, ktorego nazwy jednak nie raczyl wyjawic. Moze to tlumaczy fakt ze na wiekszosci plyt AMJ scena jest mocno wypchnieta przed sluchacza?

>JarlBjorn, 20 Lis 2007, 12:44

>Marcin Kydrynski, znany jako maz AM Jopek, wyznal ze sluchaja w domu combo Thule 150 oraz glosnikow

>polskiego producenta, ktorego nazwy jednak nie raczyl wyjawic. Moze to tlumaczy fakt ze na

>wiekszosci plyt AMJ scena jest mocno wypchnieta przed sluchacza?

Może są to te kolumny firmowane nazwiskiem AMJ? Wysoce prawdopodobne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witold Lutosławski przywiązywał dużą wagę do sprzętu grającego. Posiadał swego czasu monobloki lampowe Audio Innovation (firma poprzedniczka Audio Note).

>lancaster, 28 Cze 2007, 15:00

>hehe, a ja zacząłem molestować ProTonsil o klona przetwornika z Rehdeko :)

>

>Pozdrawiam

Jak masz z nimi kontakt, to powiedz im, że ceny jakie wprowadzili za słuchawki (SD-426a) czynią je mało konkurencyjne i jeśli w starej cenie 180 czy 190 zł były one jeszcze atrakcyjne, to w nowej średnio. Może to tylko sprzedawcy podłapali "temat" z dobrymi opiniami o tych słuchawkach i zawyżają ceny? Na allegro teraz biegają po 260 zł.

To ciekawe, bo rozmawialem kiedys z czlowiekiem, ktory konstruowal kolumny dla AMJ i organizowal dla niej w domu pokoj odsluchowy i jak mowil A. Jopek slucha na glosnikach Goerlicha AMJ Edition napedzanych monoblokami Accuphase...

Jedna z pań prowadzących program "Dekoratornia" (blondynka, imię chyba Magda) w TV4 ma u siebie na stanie Luxmana z lat 80'tych serii 5xx, jakieś dvd i podłogówki 2-drożne......zauważyłem przy okazji programu w którym owa pani tym razem sobie urządzała "gniazdko"...pozdrawiam

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ponoc dlugoletnim klientem sklepow hi-fi jest Marek Jackowski, co nieco dziwi w kontekscie wielce nierownego poziomu realizacyjnego plyt Maanamu, np. na CD "Roza" stopa perkusji jest leciutka jak piorko.

nie doczytałem ze to ma być znany muzyk...przepraszam.....muzyki wprawdzie ona nie gra ale jako tako znana z telewizji powinna byc...heh

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ja ostatnio byłem u Dżawora z Haremu, bardzo miły człowiek.

Z tego co widziałem słucha muzyki na aktywnych monitorach studyjnych APS, tak nawiasem rewelacyjne monitorki.

Jak preamp jakis malutki creek a napęd do zwykłe dvd.

Z kolei zaś u Krzysztofa Banasika grały Lipińskie + subwofoer aktywny do z tego zestawu. Jako druga para kolumn stały pro-acki, modelu juz nie pamiętam, ale był to dość wysoki aczkolwiek stary podłogowy model.

• 1 rok później...

W temacie Marek Napiórkowski, nadworny gitarzysta AMJ, również gitarzysta solowy, wedle reklamy AMJ z Faratu - pierwsza gitara w Polsce

„Słuchałem muzyki z wielu kolumn, wzmacniaczy, przedwzmacniaczy, itp., ale dla mnie najbardziej naturalny jest ten dźwięk, który słyszę jako odsłuch w studiu nagrań. Czyli krótko mówiąc dźwięk nieupiększony, co robi większość firm audiofilskich. Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że firmy przeważnie budują określony koncept brzmienia i dlatego do końca nie jest to naturalny dźwięk.

Znajomy kolega audiofil, który miał kolumny Audio Physic z górnej półki i cztery „klocki” McIntosha, pewnego dnia posłuchał kolumn podsłuchowych Lipinski Sound Andrzeja Lipińskiego stosowanych np. w studiach nagraniowych w Stanach. Są to kolumny, które nie upiększają, czyli nic nie dodają ani nie ujmują. No i kolega natychmiast kupił te kolumny, sprzedał Audio Physiki i zostało...

Ja lubię w dźwięku konkret, stawiam na transparentność i liniowość. Sam posiadam kolumny B&W CDM7 SE, wzmacniacz John Sherman, który kupiłem specjalnie do tych kolumn, no i odtwarzacz Marantza. Do tego odpowiednie „tłuste” kable."

Większość muzyków jest zainteresowana tym, żeby ich miksy brzmiały dobrze na przeciętnym sprzęcie. Zdają sobie też sprawę z tego, że to samo robią ich koledzy po fachu. Dlatego wiele dobrej muzyki jest zoptymalizowanej dla przeciętnego odsłuchu i ładowanie się w super audiofilski sprzęt jest drogą do nikąd. Wierny obraz sytuacji mają w studio. A większość muzyków dziś ma studio pod ręką. Niestety tam słychać tą "optymalizację" większości płyt i nie ma się czym podniecać. Chyba że grą Mistrzów :) Chyba że ktoś lubi to co wydaje np. telarc. Ja uwielbiam Erica Bibb'a i muszę przyznać że realizacja jest tam majstersztykiem.

Faktycznie w zdjęciach wnętrz w lansjerskich gazetach w 95 % niema żadnego sprzetu audio - czasami odnosze wrażenie że unika sie tego typu elementów.

Co do muzyków wiele lat temu widziałem w wywiadzie z AM Jopek w tle Marantza serii 17.

natomiast na zdjęciach z lat 90 tych Bruce Springsteen miał w tle jakiegoś Macintosha.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

JarlBjorn, 27 Cze 2007, 15:41

>Jak to jest ze sprzętem hi-fi znanych muzyków? Teoretycznie poszukujac idealnie wiernego przekazu

>powinni byc pierwszorzednymi klientami salonow audio…

Takie rzeczy to w MTV CRIBS ..;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Doszły mnie słuchy, że Mistrz Penderecki nabył onegdaj IRS V...

Może ktoś bliżej zna temat i wie więcej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

a jakieś materiały żródłowe?

Mistrz Penderecji ma na pewno rekę do roslin,sam otym wspominał (jego słynny prywatny park)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kiedys ogladalem wywiad z Tomaszem Stanko i w tle obok skorzanego fotela na , ktorym siedzial bylo widac Wzmacniacz Densena chyba B100 jakis cd badz dvd pioneera kolumn niestyte nie pokazano.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Rafaell, 2 Lip 2009, 12:47

>a jakieś materiały żródłowe?

>Mistrz Penderecji ma na pewno rekę do roslin,sam otym wspominał (jego słynny prywatny park)

Jak pisałem - słyszałem to z ust kilku "poważnych" audiofilów...

Mistrz generalnie ma pod sobą wielkie składy, więc kolumienki wydają się akuratne:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Trochę jestem sceptyczny co do tak duzego rozciagniecia sceny w pionie przy znanych ogółowi warunkach lokalowych. Moim zdaniem może od 400m2 pomieszczenia w górę to ma prawo zagrać realistycznie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.