Skocz do zawartości
IGNORED

Theta Basic Pro III czy Parasound 2000?

bussboy

Rekomendowane odpowiedzi

witam, nie mam zadnego doswiadczenia z dac'ami. interesuje mnie bardziej analogowe brzmienie. slucham glownie elektroniki wiec interesuje mnie sprezysty/miesisty bas no i przydalaby sie dobra separacja i szczegolowosc. dedykowany dac ma grac razem z meridianem 98GH. bylbym bardzo wdzieczny za kazda sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/34971-theta-basic-pro-iii-czy-parasound-2000/

tak jak pisalem wczesniej nie mam zadnego porownania i doswiadczenia. slysalem tylko thete III i mi sie podobalo :) podaj konkretnie model prosze ktorymi moglbym sie zainteresowac. dziekuje i pozdrawiam.

Analogowo grający DAC - AudioNemesis DC-1

Szczegółowy DAC - CASEA Cepheus

Coś pośrodku z możliwością manewrowania lampą - Xindak DAC-5 (tylko wyjście lampowe!!!)

Też coś pomiędzy, ale warte posłuchania - Zhaolu

To są propozycje

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

ja również pochwalam wybór, konkretny DAC w bardzo korzystnej cenie, bdb oddający kontrasty dynamiczne, przejrzysty i wg mnie znacznie lepszy niż CEC DX71 MKII, gdybym mial wymieniać swoją IIIA to tylko na Thetę

• 11 miesięcy później...

Brzmieniowa czy techniczna ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Technicznie to wersje A (czyli nowsze) miały ulepszony "input module", co skutkowało mniejszym jitterem i inne kondensatory w stopniu analogowym (zielone Wimy).

Brzmieniowo wersja A grały wyraźnie płynniej i bardziej gładko.

Obecnie wersja A czy nie, ceny są zbliżone, więc radziłbym poszukać nawet dłużej, ale zdecydować się na nowszą wersję.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Niestety nie.

• 3 miesiące później...

>>>>>Czy Generation V dużo się różni od Basic Pro

wszystko zalezy co to znaczy "duzo" dla jednego jest duza roznica ,dla drugiego kosmiczna a dla trzeciego kosmetyczna

najlepiej samemu posluchac

ja mam 3a i sobie chwale

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Widzę temat dla mnie na czasie :))

A czemu nikt nie pisze o Parasound DAC2000? Nikt nie zna czy taki gniot?

Ja miałem dużą przyjemność chwilowego obcowania z Thetą Va. Jednak korci mnie ten DAC2000 - no i cena za używkę ponad 2x mniejsza! Nowe to 10 000 i 40 000zł podobno?! Ale czy cena świadczy tu o dźwięku?

Z tego co już wyszperałem tylko 1 osoba ma DAC2000 w Polsce?!

masterofdeath6:

>no czyli około 10kzł za dac2000, theta Va to 40... ale czy nikt nie słuchał??

Nie wiem, kto słuchał parasounda, ale użytkowników Thety jest na forum spora grupka, sporo też można przeczytać tu o przetwornikach tej firmy.

Przy okazji, skąd wzięła się informacja o dawnej cenie Generation V w Polsce, wynoszącej ponoć 40 kPLN? Theta miała w ogóle dystrybutora w PL te kilka (kilkanaście?) lat temu?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

tak naprędce ti chociażby tu:

http://www.allegro.pl/item470802715_theta_ds_pro_generation_va.html

może to i nie jest jakieś super wiarygodne źródło tej ceny 40, ale jakiś tam trop jest

Co do ceny Thety to DS pro basic IIIa jakiś 9 lat temu kosztowała 19kzł. Va ok. 37 kzł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

masterofdeath6:

>NO! I thetę Va moment słuchałem! Boska!

Ano, fajna. Po zastąpieniu Thetą przetwornika wbudowanego w wypasioną wersję korektora TacT nie zaznałem różnicy dramatycznej, choć była ona słyszalna - głównie w rozdzielczości, przestrzeni i basie.

xniwax: dzięki za info!

• 2 lata później...
  • Użytkownicy+

Technicznie to wersje A (czyli nowsze) miały ulepszony "input module", co skutkowało mniejszym jitterem i inne kondensatory w stopniu analogowym (zielone Wimy).

Brzmieniowo wersja A grały wyraźnie płynniej i bardziej gładko.

Obecnie wersja A czy nie, ceny są zbliżone, więc radziłbym poszukać nawet dłużej, ale zdecydować się na nowszą wersję.

Co jeszcze warto w tej cenie (1500-2000zł) porównać do thety pro basik ? Słyszałem basik II i było bardzo dobrze ... IIIa pewnie jeszcze lepsza.

Od kiedy posłuchałem V-DACa, a potem rDACa to się zupełnie wyleczyłem z tych startych, vintage'owych DACów. Niestety nie starzeją się tak dobrze jak choćby wzmacniacze (w szczególności lampowe), obecnie takie małe coś jak rDAC ma lepszą rozdzielczość, selektywność, gra dźwiekiem gładszym i bardziej muzykalnym. Moim zdaniem obecnie Thety to ślepa uliczka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.