Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

zgadzam sie w 100% z stecko PJ i 100cali ma klimat :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dzieki . Oglada sie przyjemnie ale do wypasu jeszcze dakeko. Chcialbym zrobic sobie kiedys pokoj tylko do sluchania muzyki i ogladania filmow...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

...zaledwie 15m2, ustroje miały służyć do "oddalenia" kolumn od ściany...

Mój pokój też jest mały i nie ma możliwości oddalenia kolumn od ściany,będą wręcz stykać się z listwą podłogową gdyż (z jednej strony plus a z drugiej minus) są głębokie (43cm) i będę je chciał oddalić jak najdalej od miejsca odsłuchu... w najgorszym przypadku wytnę kawałek listwy aby jeszcze bardziej zbliżyć je do ściany.

Moje pytanie brzmi: czy efekt o którym piszesz słychać od razu i bardzo wyraźnie czy to bardziej placebo? bo jak patrzę na te zdjęcia to ten ustrój jest trochę mały...

• 5 tygodni później...

No to chyba można zacząć się bać... chyba, że będziecie nieco bardziej samokrytyczni, bo ostatnie strony w wątku w większości wypadków wołają o pomstę do nieba!

Podtrzymuję temat. Po remoncie skromne 10m2, ale tylko dla siebie, do relaksu i muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17311-0-51228000-1307385417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gorniczy

Bardzo przyjemny zestaw Rotela.

I wreszczie ktoś odważny :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mi osobiście nie odpowiada fioletowy, no ale jeśli ty się czujesz dobrze to nic tylko pozazdrościć :). Ewentualnie możesz pokombinować z drzwiami i fotelem po drugiej stronie, bo jak widzę to tam chyba wypadają pierwsze odbicia.

Pozdrawiam Arczi

To portret przodka;)

Ścianę z drzwiami faktycznie muszę czymś dotłumić, może wyższy "habaź" - w ikei są ładne sztuczne do 160cm wysokości i w miare tanie. Dźwięk ładnie wypełnia pomieszczenie ale jednak czuje się jak ciągnie go w stronę ściany okiennej.

A taki kolor chciałem i świetnie mi się w nim przebywa.

pozdro

gorniczy

masz pokój zrobiony no i pytanie jakie masz aspiracje co do akustyki tego pomieszczenia. Generalnie trzymaj się symetrii jeśli coś jest po jednej stronie to warto by było po drugiej. Potem można się bawić z jakimiś "ustrojami" :). Bo zdaje sobie sprawę że nie chcesz go dostosowywać pod audio tylko i wyłącznie.

Pozdrawiam

No to przyszedł czas i na mój mały zakątek do słuchania muzyki. Mały, bo zaledwie 15m2, ustroje miały służyć do "oddalenia" kolumn od ściany, rozproszenia odbić i pochłonięcia pewnej części średnicy i basu - co skończyło się sukcesem.

Koobal - z jakiego materiału są wykonane cokoły?

@Gorniczy

sympatyczny pokoik i ładne kolory ;) ale też myślę że drzwi mogą trochę odbijać.

Szkoda, że często musimy wybierać między dużym pomieszczeniem użytkowym a małym specjalnym dla naszych zainteresowań (i tak dobrze jak ktoś ma alternatywę). Czemu do cholery zamiast słuchania muzyki nie pokochałem fotografii!?!?

Ja od dwóch miesięcy robię pokój,odkąd zacząłem wystają mi kable z prądem ze ściany złączone tylko kostką,nie mam czasu i chęci aby zaszpachlować w końcu tą puszkę. Do końca brudnej roboty została mi tylko jedna ściana którą trzeba wyszlifować,potem pójdzie już łatwiej.

Kolumny jakie zagrają w tym pomieszczeniu (12mk) to linie transmisyjne na Usherach,w 20mk zagrały dużo lepiej ale postaram się aby w tym też dobrze zagrały :)

ale po remoncie, jak się usiądzie i popatrzy i pomyśli 'to zrobiłem sam, temi ręcami' ;) - bezcenne! Dlatego odwagi panowie - każdy remont kiedyś się skończy! To mówiłem ja, kończący remont po roku zmagań (własnoręcznych) :)

Powrót po dłuższej przerwie...

...YARO 66...sprzęcik i paczki ok. , czy jest możliwość wysunięcia kolumn do przodu /więcej luftu/??..i jakiś fajny stoliczk...oczywiście w miarę możliwości i warunków " terenowych " , pozdr.

....no i coś na ścianę za klockami i kolumnami...obrazki..kwiaty..itp....

...YARO 66...sprzęcik i paczki ok. , czy jest możliwość wysunięcia kolumn do przodu /więcej luftu/??..i jakiś fajny stoliczk...oczywiście w miarę możliwości i warunków " terenowych " , pozdr.

....no i coś na ścianę za klockami i kolumnami...obrazki..kwiaty..itp....

To jest niestety pokój gościnny wymaga kompromisu. Co do wysunięcia kolumn do przodu to robię to zawsze podczas słuchania,

nie mogę na codzień wystawiać dalej dlatego że jak widać jedna paczka stoi w przejściu,zdjęcie tego nie oddaje ale odstawione są cały czas od tylnej ściany ok 50cm.

Edytowane przez JARO 66

U mnie cyfrowe wszeteczeństwo, inwentarzowy upadek i audiofilska degrengolada ;) Mieszkały na tym stoliku urządzenia niebanalne (wizualnie, i nie tylko), żarzyły się lampy, sprzętu potrafiło być tyle, że wylewał się poza półki i trzeba było dorabiać dodatkowe mocowania. A dziś? Tylko dwa urządzenia (za nimi jeszcze Airport Express, bo z czegoś słuchać trzeba ;)), mieści się wszystko na jednej półce, kabli tyle co kot napłakał, czyli prawie nic. Ledwo jest na czym oko zawiesić, jak się w rejony sprzętu spojrzy!

Gra to tak jak jeszcze nic u mnie dotąd nie grało, ale co z tego, skoro dla wzroku nuda? Na szczęście wynalazek z klapą z pleksi jakoś ratuje sytuację, bez niego byłaby kompletna estetyczna bryndza...

2011.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam.

To pierwszy mój zestaw jaki prezentuje choć miałem wiele konfiguracji sprzętu. Prezentuje go, ponieważ pierwszy raz w swojej audiofilskiej przygodzie jestem na tyle zadowolony z dźwięku, że z pełną szczerością polecam obecne zestawienie. Wzmacniacz to Exposure 2010. Podpięty jest kablami Audionova Moonwalk MK2 do jeszcze surowego zestawu Akustyka RV12 (kopułka Wavecore i Scan-Speak Relevator 18). Zestaw napędza Dr DAC Nano podpięty pod laptopa. Całość gra w wysokiej kamienicy z zaokrąglonym sufitem. W planach mam jeszcze drewniane regały, za kolumnami, wypełnione po brzegi książkami.

Jak to brzmi? Całość buduje szeroką scenę, do tego jest detalicznie i z dobrze zaznaczoną linią basową dokładnie tam gdzie występuje. Namacalność pierwszego planu jest rewelacyjna. Do tego da się odczuć efekt oderwania dźwięku, tak przekonywujący i oczekiwany.

Pozdrawiam i życzę równie owocnych poszukiwań preferowanego dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi