Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli chodzi o moje pomieszczenie, echa jest sladowo ale echo jest. Stereo na Avanterach jest na moje ucho genialne. Dźwięk z kolumn wypełnia całą przestrzeń pomiędzy, za i obok kolumn. Mam po raz pierwszy wrażenie że oprócz muzyki kolumny generują obraz akustyki pomieszczenia w którym muzyka została nagrana. Dźwięk jest bardzo szczegółowy ale nie męczący.

Ps Xbox jest moich synów.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

PPs. Wcześniej miałem Monitor Audio pl300. Kolumny jeździły po całym pokoju. Dźwięk był natarczywy u góry, syczaco-szeleszczacy. Przestrzeń pomiędzy kolumnami była niewypelniona dźwiękiem. Avantery zagrały od razu po rozstawieniu, zimne i niewygrzane. Jedynie bas jest teraz mniej słyszalny poniżej poziomu 40hz (dźwięk jest dobrze dociazony, bas jest zróżnicowany ale bardziej płytki niż w pk300). Pozdrawiam. KL

Edytowane przez Krzych L

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Gość

(Konto usunięte)

Dźwięk z kolumn wypełnia całą przestrzeń pomiędzy, za i obok kolumn. Mam po raz pierwszy wrażenie że oprócz muzyki kolumny generują obraz akustyki pomieszczenia w którym muzyka została nagrana.

Na tym poziomie cenowym to chyba jakiś standard...czy się mylę???

No to co pisze o MA PL300 oznacza że niekoniecznie. Poza tym porownujac Avantery do KEF r900 stwierdzam że różnica w kosztochlonnosci wytworzenia komponentów bazowych jest najwyraźniej mała a głównym składnikiem ceny jest marza na niskoseryjnej produkcji.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Ładny sprzęcik :)

Arek wygrzało się to wszystko już ? ;)

Chciałbym mieć tyle miejsca co Krzych .......:)

Kolumienki pieknie graja - wszystko dobrze zgrane ;) jestem zadowolony na razie :) A mam nadzieje ze juz za pol roku zagra to w tym pomieszczeniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez awietek
Gość

(Konto usunięte)

Kolumienki pieknie graja - wszystko dobrze zgrane ;) jestem zadowolony na razie :) A mam nadzieje ze juz za pol roku zagra to w tym pomieszczeniu:

...teraz tylko słuchać, słuchać...

Pozdrawiam :-)

No to co pisze o MA PL300 oznacza że niekoniecznie. Poza tym porownujac Avantery do KEF r900 stwierdzam że różnica w kosztochlonnosci wytworzenia komponentów bazowych jest najwyraźniej mała a głównym składnikiem ceny jest marza na niskoseryjnej produkcji.

...i co o tym mysleć...? Dobrze brzmiący system to niekoniecznie cena...

Z kad wy macie czas na te granie na konsoli... Ehhh .Fajny klimat, a dywanu nie ma :)

Mają czas bo go nie tracą na obrzucaniu się gównem jak co niektórzy tutaj na forum.

Dobra bo temat nie wte stronę pójdzie.

Mi się osobiście bardzo podobają kolumny z głośnikiem basowym większym niż popularne słupki 13-16cm.

Niestety taka jest moda i wszyscy na potęgę robią takie mikrusy. Jak chciałbym na dzień dzisiejszy kupić kolumnę z basowcem np. 22-25 cm to zostaje mi np.Zeta lub Altus.

I to mnie wkurza, chociaż znalazłem wyjście. Zbudowałem sam kolumny według projektu Troelsa.

Pytanie do kolegów, znacie kolumny z niskotonowym ok. 25 cm, za które nie trzeba zapłacić majątku i przetworniki nie były budowane we Wrześni ?

Poszukaj używanych Amphion Xenon .

Bardzo ładne zestawienie. Dodam że absorbery wyjątkowo dobrze się tu prezentują. Nie ingerują negatywnie we wnętrze. Pokaż jak stoi jeszcze druga kolumna. Zdjęcie z miejsca odsłuchowego.

S4Home, dzięki :)

Klikając na zdjęcie pojawia się druga kolumna - wstawiłem za duże foto.

Z miejsca odsłuchowego wygląda to tak:

21132113793_c33e76fbae_c.jpg

Na wprost kolumny tak:

21753124065_6a7d05dca3_c.jpg

Edytowane przez ygrene

Bajzel

Stare ale jare

Yamaha CA 1010 jako końcówka mocy

Tuner CT 1010

Philips cd 3030

Sanyo C 55 jako przedwzmacniacz

Kolumny diy Sb SB ACOUSTICS + hiuphon Ow1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawno nic nie wrzucałem. Tak to wygląda przy niedzieli :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chester577
  • 2 tygodnie później...

Witam Macie jakieś ciekawe rozwiązanie na przechowywanie płyt CD ? Znalazłem coś takiego ale wydaje mi sie że wejdzie tam maks 50 płyt a to strasznie mało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem co za problem maja podac takie info?! przelicz sam wys minus grubosc polek i mniej wiecej Ci wyjdzie lub zostaje Ikea maja chyba na 180plyt.

Ja szukam stojaka na centralke cos ala MA stand # tylko na tym forum to wszyscy stawiaja na szafki, albo wala na uchwyty z obiego do sciany, wiec o rekomendacje cieszko paanie:)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Nie wiem co za problem maja podac takie info?! przelicz sam wys minus grubosc polek i mniej wiecej Ci wyjdzie lub zostaje Ikea maja chyba na 180plyt.

Ja szukam stojaka na centralke cos ala MA stand # tylko na tym forum to wszyscy stawiaja na szafki, albo wala na uchwyty z obiego do sciany, wiec o rekomendacje cieszko paanie:)

Szukam czegoś zamykanego raczej, może być za szyba ale ciężko

u mnie tak wygląda;

Ukryta Zawartość

post-3315-0-32966200-1444805665_thumb.jpg

post-3315-0-58801900-1444805678_thumb.jpg

post-3315-0-64573800-1444805692_thumb.jpg

Szczególnie proszę o opinie w sprawie akustyki i ew. zmian w pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thon022

u mnie tak wygląda;

Ukryta Zawartość

post-3315-0-32966200-1444805665_thumb.jpg

post-3315-0-58801900-1444805678_thumb.jpg

post-3315-0-64573800-1444805692_thumb.jpg

Szczególnie proszę o opinie w sprawie akustyki i ew. zmian w pomieszczeniu.

Super pokój, ja niestety mam sprzęt w pokoju dziennym. Ty masz możliwość ładnie zaadoptować ten pokój.

Co do akustyki, to najlepiej założyć temat w dziale do tego przeznaczonym. Nie mniej jednak uprzedzam, że te gąbki piramidki są do zastąpienia fyfuzorami lub absorberami np. własnej roboty na bazie wełny mineralnej. W zależności jaki masz budżet. W miejscach pierwszych odbić bocznych możesz ustawić regały z książkami. Za słuchaczem już taki regał jest ale należałoby sprawdzić, czy pokrywa się z miejscem pierwszych odbić i czy jest jakiś zapas. Ewentualnie jeśli regał na bocznej ścianie jest tylko na jednej stronie (bo ze zdjęcia nie widac), to na drugą ścianę możesz dać regał, który stoi za słuchaczem, a za słuchacza panele akustyczne. Rozmieszczenie paneli i regałów ustalamy za pomocą lustra.

Jezeli chodzi o moje pomieszczenie, echa jest sladowo ale echo jest. Stereo na Avanterach jest na moje ucho genialne. Dźwięk z kolumn wypełnia całą przestrzeń pomiędzy, za i obok kolumn. Mam po raz pierwszy wrażenie że oprócz muzyki kolumny generują obraz akustyki pomieszczenia w którym muzyka została nagrana. Dźwięk jest bardzo szczegółowy ale nie męczący.

Ps Xbox jest moich synów.

PPs. Wcześniej miałem Monitor Audio pl300. Kolumny jeździły po całym pokoju. Dźwięk był natarczywy u góry, syczaco-szeleszczacy. Przestrzeń pomiędzy kolumnami była niewypelniona dźwiękiem. Avantery zagrały od razu po rozstawieniu, zimne i niewygrzane. Jedynie bas jest teraz mniej słyszalny poniżej poziomu 40hz (dźwięk jest dobrze dociazony, bas jest zróżnicowany ale bardziej płytki niż w pk300). Pozdrawiam. KL

Kefy które miałeś, też potrafią oddać akustykę pomieszczenia, gdzie było nagrywane. Kwestia prawidłowego ustawienia kolumn w pomieszczeniu, dogięcia do środka, odległości od słuchacza, odległości kolumn od ścian itd. oraz akustyki pomieszczenia. Pobaw się z ustawieniem , a sprzęt zagra o klasę lub dwie lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez insaimz

gąbki piramidki są do zastąpienia fyfuzorami lub absorberami np. własnej roboty na bazie wełny mineralnej. W zależności jaki masz budżet. W miejscach pierwszych odbić bocznych możesz ustawić regały z książkami.

Mam 2 absorbery domowej roboty (ze ... skrzynek na pościel z dziecięcych łóżek, do których napchałem po pół rolki wełny mineralnej :) ). Postawiłem je przy bocznych ścianach, tak jak mi się wydaję są 1-e odbicia boczne.

Ukryta Zawartość

Pomysł z lustrami super, nie wpadłem na to.

Ukryta Zawartość

Jeśli wełna jest w skrzynkach za sklejką, czy innym podobnym materiałem, to nie pochłania średnich i wysokich częstotliwości. Ja mam wełnę obciągniętą streczem. Ten materiał przepuszcza dźwięk. To mój pokój na zdjęciu lekko panoramicznym e8e900819e.jpg

S4Home, dzięki :)

Klikając na zdjęcie pojawia się druga kolumna - wstawiłem za duże foto.

Z miejsca odsłuchowego wygląda to tak:

21132113793_c33e76fbae_c.jpg

Na wprost kolumny tak:

21753124065_6a7d05dca3_c.jpg

Też mi się podoba Twój pokój. Nie jest za pusto ani za bardzo zagracone. Wygląda na taki, gdzie przyjemnie się słucha. Dałbym jednak telewizor na ścianę, sam tak zrobiłem kilka dni temu poczucie głębszej sceny się zwiększyło.

U mnie kosmetyczne zmiany - na miare mozliwosci ;)

Ustawiłęm ostatnio Tannoye mocno skręcone do środka, jak jest w instrukcji od Precision. Scena jest znacznie głębsza, źródła pozorne są lepiej zlokalizowane, plany lepiej odseparowane. Odsuwam też paczki od ściany na czas poważnego odsłuchu, tak, że tylna ściana kolumny jest dobry metr od ściany z tlewizorem, co poprawia szczegółowość basu. Wcześniej miałem podobnie ustawione do Ciebie. Po przestawieniu kolumn dźwięk oceniam na lepszy o kilka klas. Może też spróbuj poprzestawiać jeśli masz ochotę.

cfdc24e744.jpg

Edytowane przez insaimz

Wydaje mi się ze z kolei na schemacie powyżej kolumny są za szeroko względem bliskości odsłuchu.

u mnie tak wygląda;

thon022 bardzo ładne pomieszczenie. Tylko nie wiem czy to kwestia zdjęcia czy panele za kolumnami przednimi są nie ustawione z a nimi tylko przeuniete do środka? Lepiej zrobiśz jak ustawisz je za głosnikami tak jak ma insaimz z Tannoyami i ygrene z Paradigmami.

Pozdrawiam

czy panele za kolumnami przednimi są nie ustawione z a nimi tylko przeuniete do środka? Lepiej zrobiśz jak ustawisz je za głosnikami tak jak ma insaimz z Tannoyami i ygrene z Paradigmami.

Troszkę nie łapię, które panele przesunąć? Kwadratowe czy te "walce" z gąbki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ustawiłęm ostatnio Tannoye mocno skręcone do środka, jak jest w instrukcji od Precision. Scena jest znacznie głębsza, źródła pozorne są lepiej zlokalizowane, plany lepiej odseparowane. Odsuwam też paczki od ściany na czas poważnego odsłuchu, tak, że tylna ściana kolumny jest dobry metr od ściany z tlewizorem, co poprawia szczegółowość basu. Wcześniej miałem podobnie ustawione do Ciebie. Po przestawieniu kolumn dźwięk oceniam na lepszy o kilka klas. Może też spróbuj poprzestawiać jeśli masz ochotę.

No ja czasem kombinuje z ustawieniami - ostatnio bardzo mi sie spodobalo jak wlazlem w glab w ten trojkat utworzony przez linie glosnikow z miejscem odsluchowym i nagle dzwiek zaczal mnie otaczac ale tak przyjemnie z wokalem tuz przede mna ale instrumenty naokolo :) fajnie tez tak posluchac czasem.

ylko nie wiem czy to kwestia zdjęcia czy panele za kolumnami przednimi są nie ustawione z a nimi tylko przeuniete do środka?

Chodzi Ci o kwadratowe panele piramidkowe?

Troszkę nie łapię, które panele przesunąć? Kwadratowe czy te "walce" z gąbki ?

Ukryta Zawartość

pewnie mu chodziło o kwadratowe, te małe. Miejsce pierwszego odbicia wypada bardziej za kolumną niż wewnątrz, jakby się wydawało. Weź lustro i sprawdź. Tak samo po bokach, jak kolumna stoi tak blisko ściany to miejsce pierwszego odbicia występuje praktycznie z boku kolumny, a nie tak do przodu w kierunku słuchacza. Te boczne panele mogłyby również być wyższe albo stać wyżej, żeby obejmowały wysokośc na jakiej jest głośnik oraz jakieś 30 cm obszaru nad niego do góry i tak samo na boki.

Ukryta Zawartość

jak kolumna stoi tak blisko ściany to miejsce pierwszego odbicia występuje praktycznie z boku kolumny, a nie tak do przodu w kierunku słuchacza. Te boczne panele mogłyby również być wyższe albo stać wyżej, żeby obejmowały wysokośc na jakiej jest głośnik oraz jakieś 30 cm obszaru nad niego do góry i tak samo na boki.

OK, dzięki. Teraz rozumiem.

Najbliższa ściany krawędź kolumny jest od niej oddalona o 76 cm. To za mało ?

Edytowane przez thon022

OK, dzięki. Teraz rozumiem.

Najbliższa ściany krawędź kolumny jest od niej oddalona o 76 cm. To za mało ?

Nie o odległość kolumny od ściany mi chodziło tylko o to, gdzie mniej więcej wypada pierwsze odbicie, jeśli kolumna stoi od ściany w takiej, a nie innej odległości. Ale odpowiadając na Twoje pytanie, to 76 cm to nie jest za mało, choć teoria mówi, że im dalej tym lepiej. Tyle, że nie masz pokoju 40 m2 więc trzeba iść na kompromisy. Ja od bocznej ścian mam lekko ponad pól metra prawą kolumnę, bo obok lewej jest aneks. Od ściany z telewizorem podobnie , jedynie na powazniejsze słuchanie odsuwam na metr, żeby scena była głębsza i plany lepiej odseparowane. Edytowane przez insaimz
  • Pokaż nowe odpowiedzi