Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

USHER S-520 ???

Zadziwiające kolumny do spokojniejszej muzyki ( na pewno nie do metalu ) . Oczywiście są pełne kompromisów pamiętam że Yamahe pianocraft czy też acoustic energy one polecano do małych pokoi i po ich zakupie i posłuchaniu przestałem ją włączać nie sprawiały przyjemności w słuchaniu bynajmniej dla moich preferencji . O tyle Usher 520 sprawia że chce się ich wciąż słuchać mało tego w pewnych gatunkach wprawiają w osłupienie jest ten muzyczny radosny sznyt i człowiek się zastanawia że pewne aspekty brzmią jak dźwięk zastrzeżony u konkurencji dla drogich paczek , chyba cała rzecz rozbija się o strojenie Usher nie produkuje muzycznych bubli , oczywiście mają swoje ograniczenia wynikające z rozmiarów , jednak w niedużych pomieszczeniach zwyczajnie słucha się muzyki bez rozmeniana na drobne tak po prostu z przyjemnością .

A że ogólnie jestem przeciwnikiem 2 drożych podstawek a fanem kolumn 3 drożnych w większych pomieszczeniach to fakt że słucham tych kolumn z przyjemnością w małym pomieszczeniu nieco mnie zadziwia ;)

Edytowane przez jacm

Pewnie ten za 650zł lepiej gra. Ja nie wiem ile, kóry kosztował, wybrałem sobie ze ścinek taki jaki mi pasował kolorystrycznie, bo nie chciałem cmentarnego grafitu w pokoju.

Czy lepiej gra, musisz sam sprawdzić a zdobyte przy tym doświadczenie - bezcenne :)

Dla rozluznienia atmosfery moj swiateczny "setap" ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elegancko Awietek. Co skłoniło Cię do wymiany Musicala na Leeme?

Elegancko Awietek. Co skłoniło Cię do wymiany Musicala na Leeme?

Uszy - moje wlasne :)

Arenia - podstawki granitowe to nie tylko kwestia gustu, zabrałes sobie bas. Zdejmij wzmacniacz i źródło z plyty i jeszcze raz posluchaj.

O ile granit pod kolumnami ma sens (czasami) to już pod źródłem i wzmacniaczem żadnego - ostrzy dźwięk w sposób masakryczny.

Edytowane przez Therion

podstawki granitowe to nie tylko kwestia gustu, zabrałes sobie bas. Zdejmij wzmacniacz i źródło z plyty i jeszcze raz posluchaj.

O ile granit pod kolumnami ma sens (czasami) to już pod źródłem i wzmacniaczem żadnego - ostrzy dźwięk w sposób masakryczny.

Czy mógłbym prosić o jakieś techniczne wyjaśnienie?

Arenia - podstawki granitowe to nie tylko kwestia gustu, zabrałes sobie bas. Zdejmij wzmacniacz i źródło z plyty i jeszcze raz posluchaj.

Dopisuję się abyś rozwinął temat z tymi granitami!

De gustibus non est disputandum

Jakie chcecie techniczne wyjaśnienie? Żeby później przez 30 stron rozwodzić się nad tym, czy to voodoo czy nie? Sami sobie możecie to zrobić u siebie i usłyszeć różnicę. A jak chcecie usłyszeć bardzo bardzo, to zapewne macie jakiś kolce pod ręką - postawcie wzmacniacz lub CD na kolcach i opiszcie zamiany w brzmieniu, tylko juz nie tu.

Czyli analogicznie jak wrzuci na górę będzie więcej basu? :)

Nie. Basu będzie więcej, jak usiądziesz na wzmacniaczu. Najlepiej bez spodni. A jeżeli usiądziesz na lampowym, to i sopranu przybędzie.

Jakie chcecie techniczne wyjaśnienie? Żeby później przez 30 stron rozwodzić się nad tym, czy to voodoo czy nie?

W przypadku "grających" kabli mamy tu choćby rezystancję, która jest technicznym wyjaśnieniem.

A w przypadku podstawek pod sprzęt?

Sami sobie możecie to zrobić u siebie i usłyszeć różnicę. A jak chcecie usłyszeć bardzo bardzo, to zapewne macie jakiś kolce pod ręką - postawcie wzmacniacz lub CD na kolcach i opiszcie zamiany w brzmieniu

Tak myślałem, "weź se podstaw pod sprzęt i sprawdź jak nie wierzysz"... bardzo techniczne wyjaśnienie zagadnienia :)

...tylko juz nie tu.

Z chęcią poczytam na temat podstawek pod sprzęt i technicznym wyjaśnieniu różnicy dźwięku.

Skoro masz w tym doświadczenie to proszę załóż taki temat.

Nie. Basu będzie więcej, jak usiądziesz na wzmacniaczu. Najlepiej bez spodni. A jeżeli usiądziesz na lampowym, to i sopranu przybędzie.

Obudowa się pogniecie i co w tedy? Ciekawe czy różne rodzaje granitu różnie wpływają na bas?

?👈

Ta porada jak zwiekszyc ilosc sopranow byla calkiem oryginalna heh.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Nie od dziś wiadomo że lampy zamulaja :)

Chyba jakieś kiepskie lampy... proponuje posłuchać Octave...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Przede wszystkim należałoby w ogóle jakiejkolwiek lampy posłuchać, aby wysuwać tak daleko idące wnioski.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przede wszystkim należałoby w ogóle jakiejkolwiek lampy posłuchać, aby wysuwać tak daleko idące wnioski.

:-)

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Z chęcią poczytam na temat podstawek pod sprzęt i technicznym wyjaśnieniu różnicy dźwięku.

Skoro masz w tym doświadczenie to proszę załóż taki temat.

Są takie tematy, uczestniczyłem w nich kiedyś, opisywałem zmiany w brzmieniu, pisałem o kolcach pod wzmacniaczem. Nie mam ochoty wracać do tego, żeby udowadniać to, czego doświadczyłem nie raz. Mam od 7 (?) lat ten sam system, jest zgrany, króliczek jest złapany, czas poświęcam już tylko na słuchanie, na forach pojawiam się sporadycznie.

Jeżeli uważasz, że nie mam racji, to nie przekonam Cię pisząc o tym, musisz przekonać się sam, sprawdzając na własnym systemie. Tego za Ciebie nie zrobię. I o ile w kablach, to naprawdę trzeba znać brzmienie swojego systemu na wskroś, by usłyszeć zmianę, to w przypadku podstawy pod wzmacniaczem już niekoniecznie w aż takim stopniu - w moim przypadku po prostu wcięło najniższy bas.

Żeby nie odbiegać jednak od tematu, oto mój sprzęcik. Jak wspomniałem, mam go od wielu lat, zmian nie było żadnych. Doszedł NA6005 Marantza, ale też już jakiś czas temu (2 lata?). Skromny, ale jak dla mnie absolutnie wystarczający zestaw.

13220785_1229895147020854_126698073906971522_o.jpg?oh=2dfe120480ba89836bc8ab514867581c&oe=58F3240F

To Therion kazal dodawać wysokich tonów to wywnioskowalem że mu lampa zamula. Co ja poradzę? Jak granit bas zabira to ja mu wierzę. :)

?👈

Jeżeli uważasz, że nie mam racji, to nie przekonam Cię pisząc o tym

Nie napisałem że nie masz racji.

Proszę tylko o wyjaśnienie tematu w sposób techniczny.

Audio Voodoo mnie nie interesuje.

Są takie tematy, uczestniczyłem w nich kiedyś, opisywałem zmiany w brzmieniu, pisałem o kolcach pod wzmacniaczem.

Proszę więc o linka, z chęcią poczytam.

Są takie tematy, uczestniczyłem w nich kiedyś, opisywałem zmiany w brzmieniu, pisałem o kolcach pod wzmacniaczem. Nie mam ochoty wracać do tego, żeby udowadniać to, czego doświadczyłem nie raz. Mam od 7 (?) lat ten sam system, jest zgrany, króliczek jest złapany, czas poświęcam już tylko na słuchanie, na forach pojawiam się sporadycznie.

Jeżeli uważasz, że nie mam racji, to nie przekonam Cię pisząc o tym, musisz przekonać się sam, sprawdzając na własnym systemie. Tego za Ciebie nie zrobię. I o ile w kablach, to naprawdę trzeba znać brzmienie swojego systemu na wskroś, by usłyszeć zmianę, to w przypadku podstawy pod wzmacniaczem już niekoniecznie w aż takim stopniu - w moim przypadku po prostu wcięło najniższy bas.

Żeby nie odbiegać jednak od tematu, oto mój sprzęcik. Jak wspomniałem, mam go od wielu lat, zmian nie było żadnych. Doszedł NA6005 Marantza, ale też już jakiś czas temu (2 lata?). Skromny, ale jak dla mnie absolutnie wystarczający zestaw.

13220785_1229895147020854_126698073906971522_o.jpg?oh=2dfe120480ba89836bc8ab514867581c&oe=58F3240F

I to się nazywa satysfakcja z posiadanego sprzętu.

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi