Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Stereotypy stereotypami, ale czy klasa D ma jakieś swoje cechy charakterystyczne jeśli chodzi o brzmienie?

Nie ma charakterystycznego brzmienia . I tak wzmacniacz w kl. D producenta xxx będzie brzmiał inaczej od wzm. kl.D producenta producenta yyy. Zależy jak pisałem od aplikacji , układu.

Wydajność i kontrola to na pewno cecha wspólna.

Co do lampy to też wg nie ma ona wszystkich cech wspólnych. Są lampy grające jak tranzystor a nawet "bardziej" a są takie typowe czyli do plumkania ;)

Zalecam odsłuchy aby przekonać się zawsze na "własne uszy" zwłaszcza że każdy ma swoje gusta i wymagania. Wszelkie porady mogą być pomocne i nie należy z góry ich negować ale też nie należy wyłącznie nimi się sugerować.

Edytowane przez Luk77

I tak wzmacniacz w kl. D producenta xxx będzie brzmiał inaczej od wzm. kl.D producenta producenta yyy.

Jasna sprawa, że w swojej klasie się różnią. Bardziej mi chodziło, że np. silnik benzynowy nigdy nie będzie dieslem i odwrotnie. Pytanie brzmi czy są wzmacniacze kl. D brzmiące podobnie do tych w kl. A, czy jednak mają wiele cech "zarezerwowanych" dla danej klasy ze względu na swoją budowę. Taka luźna dywagacja w sumie nie na ten wątek.

Jasna sprawa, że w swojej klasie się różnią. Bardziej mi chodziło, że np. silnik benzynowy nigdy nie będzie dieslem i odwrotnie. Pytanie brzmi czy są wzmacniacze kl. D brzmiące podobnie do tych w kl. A, czy jednak mają wiele cech "zarezerwowanych" dla danej klasy ze względu na swoją budowę. Taka luźna dywagacja w sumie nie na ten wątek.

brzmienie zaawansowanych wzmacniaczy mozna kształtować dowolnie przy użyciu różnych cyfrowych procesorów - można im np. dodać harmonicznych żeby brzmiały jak lampy SE - ograniczeniem jest wyobrażnia

Klasy D raczej się nie zaszufladkuje tak jak każdej innnej w sumie. Wcześniej miałem Primare i22 i między i32 dzieli go przepaść.

?👈

Tak, wiem. Ty zawsze musisz coś na opak. Procz watłego Primarka, który ma 160W przy 8ohm miałem kilka innych pieców i akurat Primarek zdeklasowal wszystko. Radzę posłuchać. Ale nie tak ze zdjęcia.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Rafał, bez urazy, ale jak pośledzić forum, to często zmieniasz klocki i każdy następny ...deklasuje poprzednie :).

Wg mnie Primary są ładne, ale grają klinicznie. Dla wyglądu stałby u mnie, dla dźwięku niestety nie. Do Primare trzeba mieć dobrze dostosowane akustycznie pomieszczenie albo zamulające paczki. Nie mówię też, że Yamaha to hi-end, choć to dobry piec w swojej klasie.

Rafał, bez urazy, ale jak pośledzić forum, to często zmieniasz klocki i każdy następny ...deklasuje poprzednie :).

Wg mnie Primary są ładne, ale grają klinicznie. Dla wyglądu stałby u mnie, dla dźwięku niestety nie. Do Primare trzeba mieć dobrze dostosowane akustycznie pomieszczenie albo zamulające paczki. Nie mówię też, że Yamaha to hi-end, choć to dobry piec w swojej klasie.

A dla mnie Primary są brzydkie, Jakbyś czytał uważnie forum może zastanowił byś się nad tym wpisem.

Ad. 2. Co znaczy często? AS-2000 miałem ponad rok i uważam go za bardzo dobry piec o nieziemskim wyglądzie. Ale po porstu i32 okazał sie lepszy i co z tego? Mam okazje kupic/zmienić wzmka na inny/lpeszy to to robię. Co w tym złego? A może przemawia przez was jakas nienawiśc że sami musicie siedziec na tym jedynym? Super zajebistym/najlepszym, ale tylko w waszych oczach?

Słowa "deklasuje" użylem pierwszy raz w swych postach, bo ten piecyk wywarł na mnie spore wrażenie. Widzę że was to mocno boli, jak chcecie każdy w Was może sprobowac tego samego. W sensie przechodzenia na coraz wyższy level. Jak macie chęci to zapraszam. A jak nie macie w temacie nic do powiedzenia, prócz plucia jadem to coż?

Dzięki takim postom człowiek nie ma chęci dzielenia sie swym doświadczeniem z innymy. I chyba w końcu skończę to robić, bo dużo osób ma z tego powodu ból dupy. A może to zwykła zazdrość? Nie wiem, wisi mi to.

End.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Eeetam , jedni przerzucają jeszcze , inni dopiero zaczęli przerzucać , jednym już się to przerzucanie znudziło i pozostają nawet z tańszym systemem bo dobrze dobrany , droższy grał słabiej , jeszcze inni będą przerzucać i przerzucać i może się okazać że do ostatnich dni będą przerzucać , a i tak uj z tego wszystkiego . :)))

Eeetam , jedni przerzucają jeszcze , inni dopiero zaczęli przerzucać , jednym już się to przerzucanie znudziło i pozostają nawet z tańszym systemem bo dobrze dobrany , droższy grał słabiej , jeszcze inni będą przerzucać i przerzucać i może się okazać że do ostatnich dni będą przerzucać , a i tak uj z tego wszystkiego . :)))

Nie raz sprzedawałem klocki droższe od AS-2000. Po prostu zawsze wygrywa lepszy. Ciężko było mi się pozbyć Yamahy, bo to kawał dobrego grania, ale rzeczywistość bywa taka, a nie inna. Obecny właściciel zdecydował się również na zakup playera do kompletu. Niech cieszy inne ucho. Ale zawsze znajdzie sie ktoś, któremu będzie nie po nosie i co zrobisz?

Ja czesto zmieniam sprzet na tanszy i jest lepiej ������

Według zasady, cena nie gra.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

i co zrobisz?

Nic , opisałem jaka rzeczywistość , samo zmienianie audio daje dużo do myślenia , zdobywa się doświadczenie , i daje dużo radochy .

Rafale, ależ napisałem i zastrzegłem od razu, że bez urazy, więc nie wiem po co te emocje. Nie masz się powodu irytować - dyskutujemy. Dla mnie tylko czasami zabawne jest jak czytam, że coś "deklasuje" i podobne epitety, ponieważ wiem, że to nie na tym polega po latach zmian i doświadczeń. Nie kieruję się również żadną zazdrością, ponieważ nie mam ku temu powodu. Sam też przerzucałem i nadal zmieniam klocki, więc rozumiem zmiany. W tej chwili mam praktycznie 3 systemy, w rozstrzale 10-120k PLN każdy i każdy gra inaczej. Naturalnie są faworyci, ale o deklasacji można mówić jak porównuje się np. bazowego Denona do topowego np. Pass'a. Nie ma się więc co obrażać, trochę dystansu i luzu :). A Primarki nie są łatwe amplifikacji, mogą grać b. dobrze, mogą ciąć uszy jak brzytwą.

Góra w i32 jest w ogólne inna niż we wszystkich integrach jakie miałem. To całkowicie inna liga. Tu jest największa różnica, i nie ma żadnego cięcia. Góry jest nieco więcej, ale nie jest w żaden sposób ostra.

?👈

"Do Primare trzeba mieć dobrze dostosowane akustycznie pomieszczenie"

"Być może w [...] niedopracowanym akustycznie pomieszczeniu lepiej sprawdził się ten wątły primarek."

Hmmm... dopracowywać akustycznie pomieszczenie do Primare czy nie?

Panowie hey i SVART, jak radzicie?

Hmmm... dopracowywać akustycznie pomieszczenie do Primare czy nie?

Pewnie, że nie. Przecież nie dobieramy garnituru pod skarpetki :). Lepiej ogólnie zadbać o akustykę. Chodziło mi o to, że bez minimalnej akustyki może dać o sobie znać ogólnie znana sygnatura Primarea.

Tylko że i32 trochę odchodzi od tej "sygnatury". To nieco inne granie niż w starszych modelach.

Miałem wzmacniacz Primare I21 i tej rzekomej kliniczności w mim nie słyszałem a w porównaniu do mojego wcześniejszego Denona 1500AE miał właśnie lepiej dociążony dźwięk.

Wyższy model I30 miałem na testach przez weekend i tutaj już zupełnie nie było mowy o jasnym i klinicznym dźwięku.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich,

ponieważ udało mi się wreszcie przenieść swoje ustroje w odpowiednie miejsce, toteż jest to właściwy czas, aby się pochwalić aranżacją, w jakiej właśnie w tym momencie mam niewątpliwą przyjemność delektować się dźwiękami wszelakimi.

SAM_1963.jpg

SAM_1955.jpg

SAM_1953.jpg

SAM_1936.jpg

Edytowane przez EPwasyl

sączyłbym!

muzę i czerwone :)

klimat podoba się!

masz tam klimę (ja teraz też mam poddasze i gorąc okrutny...)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

No i pozazdroscilem koledze pieknych ujec... ;)

Pozdrawiam milosnikow fotografii :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-59062-0-37736700-1496960977_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie zdjecia pierwsza klasa. Mistrzostwo.

Najbardziej mi sie podoba Denon z ta polka.

Ladne kolorystyczne pomieszczenie, swietny talent do meblowania.

Jak dla mnie prostego muzykoluba pomieszczenie ideal.

Tez mam salke na poddaszu i zaczyna sie robic problem: coraz cieplej a kliby brak.

Dzięki Panowie! :)

masz tam klimę (ja teraz też mam poddasze i gorąc okrutny...)

Właściwie to nie mam i przyznaję - momentami bywa cieżko ;),

ale noszę się z zamiarem nabycia, bo w tych niższych partiach poddasza jest gęsto...

Przytulnie. Chyba kolega bliżej jest z aparatem niż audio :)

Hehe, trochę tak jest ;), chociaż to muzyka była tą pierwszą pasją :).

Jednak, gdyby nie ta wrażliwość artystyczna (tak potrzebna w foto), kto wie czy powstałaby taka "świątynia" ;).

No i pozazdroscilem koledze pieknych ujec... ;)

Pozdrawiam milosnikow fotografii :)

Nice!

Swoją drogą, pomimo niższego wkładu finansowego w sferę audio, czerpię nieocenioną przyjemność z odsłuchu, wszak percepcji bardzo sprzyja pomieszczenie, które nie tylko cieszy duszę, ale także akustycznie bardzo daje radę :)

Edytowane przez EPwasyl

Czasem w tej gonitwie za perfekcją zapominamy o czystej przyjemności jaką daje relaks przy ulubionych dźwiękach. Miłego słuchania :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi