Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do doświadczonych osób w temacie. Chciałbym wskoczyć na wyższy level ze swoim sprzętem. Co lepiej wymienić, aby efekt był bardziej wyrazisty. Przy założeniu, że wyłożę dokładnie tyle samo kasy na wzmacniacz lub kolumny. Poniżej podałem podstawowe dane o moim  obecnym sprzęcie. Będzie Wam łatwiej  operować konkretami. Plan jest taki - sprzedać jeden wybrany element (wzmacniacz lub kolumny), następnie dodać do otrzymanej kwoty circa 5-7 tysięcy i kupić używany sprzęt. Świetnie gdyby był to już jakiś tańszy high-end. Mój wzmacniacz Vincent 237 mkII ma dokładnie rok - powiedzmy że sprzedam go za około 7 tysięcy. W tym ukladzie budżet na używany wzmacniacz - 12-14 tyięcy.

Kolumny Bowers & Wilkins DM 604S2. Moje mają już 25 lat. Sprzedam je za około 3 tysiące. W tym układzie budżet na używane kolumny - 8-10 tysięcy. Najchętniej kupiłbym jakieś lepsze Bowersy, bo z moich jestem zadowolony. Nie odrzucam jednak innych renomowanych firm, które dobrze zgrają się z moim wzmacniaczem. Może trafić się jakaś atrakcyjna oferta na olx lub ebayu. Istotny jest stosunek jakości do ceny. Moje Bowersy kupiłem w momencie, gdy miały już 23 lata. Nigdy nie były naprawiane. Widać, że jest to bardzo solidny sprzęt na lata. Nie bałbym się kupić innych kilkunastoletnich lub równie wiekowych, gdyby była to solidna firma.

Ciekaw jestem waszych propozycji.

Podstawowe dane na temat mojego obecnego sprzetu:

* Hybrydowy wzmacniacz Vincent 237 mkII - cena - 11,5 tys., obecnie można kupić już za 9,5 tys., kupiony - styczeń 2024

150 W na kanał  przy 8 Ohm, 250 W przy 4 Ohm

* Kolumny Bowers & Wilkins DM 604S2 - produkowane w latach 1999-2001, cena w 1999 - 2400 euro, czyli circa 10,5 tysiąca

- trójdrożne, waga jednej - 28,2 kg, produkowane w UK

· Recommended amplifier power: 25 - 200 W

· Efficiency: 90 dB (2.83 V, 1 m)

· Frequency response: 44- 22,000 Hz (±3 dB)

· Transitional ranges: 450 / 4,000 Hz

Impedance: 8 Ohm (minimum 3.0 Ohm)

Moim zdaniem , Vincent na razie powinien zostać , a zmienić powinieneś kolumny.

Z tym że z podłogówkami to jest jednak większy problem, raczej trzeba pojechać odsłuchać i przywieźć.

Podstawkowe to od pewnego sprzedającego można kupić z wysyłką.

Pewnie metraż masz duży, i jaki rejon Polski, bo czasem warto pojechać do Niemiec i przywieźć fajne kolumny kupione całkiem nie drogo.

Ja obserwuję ebayKleizingen i tam trafia się bardzo dużo świetnych ofert.

Koledze z sąsiedniego forum doradziłem Heco New Statement. Były do kupienia w okolicy Berlina za 1800 euro. Pojechał, przesłuchał ,sprzedający był bardzo miły,opuścił jeszcze 100 euro i pomógł mu zapakować kolumny do samochodu.

Teraz kolega jest wniebowzięty bo wydał nie całe 1300 euro na nowego wzmaka i 1700 na kolumny i mówi że nigdy by nie pomyślał, że sprzęt za 3000 euro może zagrać tak dobrze.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

22 godziny temu, Tal napisał:

@Adam 38 co możesz powiedzieć o tych Eposach ES7N? 

Wyglądają zacnie, bardzo audiofilsko 👍

Fragment lepszej realizacji 🙂 

Może być.🙂
A tego RELa chyba kiedys nie było?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Czy możesz nagrać coś bardziej romantycznego, jak ten kawałek 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry, że tak długo, ale miałem nockę i kombinowałem z formatami w telefonie, bo chciałem przesłać materiał 4k, bo tak telefon nagrywa, ale nie wiem co miałbym zrobić, by na YouTube takie się wyświetlały.

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 31.01.2025 o 14:09, Proxima1971 napisał:

Mam pytanie do doświadczonych osób w temacie. Chciałbym wskoczyć na wyższy level ze swoim sprzętem. Co lepiej wymienić, aby efekt był bardziej wyrazisty. Przy założeniu, że wyłożę dokładnie tyle samo kasy na wzmacniacz lub kolumny. Poniżej podałem podstawowe dane o moim  obecnym sprzęcie. Będzie Wam łatwiej  operować konkretami. Plan jest taki - sprzedać jeden wybrany element (wzmacniacz lub kolumny), następnie dodać do otrzymanej kwoty circa 5-7 tysięcy i kupić używany sprzęt. Świetnie gdyby był to już jakiś tańszy high-end. Mój wzmacniacz Vincent 237 mkII ma dokładnie rok - powiedzmy że sprzedam go za około 7 tysięcy. W tym ukladzie budżet na używany wzmacniacz - 12-14 tyięcy.

Kolumny Bowers & Wilkins DM 604S2. Moje mają już 25 lat. Sprzedam je za około 3 tysiące. W tym układzie budżet na używane kolumny - 8-10 tysięcy. Najchętniej kupiłbym jakieś lepsze Bowersy, bo z moich jestem zadowolony. Nie odrzucam jednak innych renomowanych firm, które dobrze zgrają się z moim wzmacniaczem. Może trafić się jakaś atrakcyjna oferta na olx lub ebayu. Istotny jest stosunek jakości do ceny. Moje Bowersy kupiłem w momencie, gdy miały już 23 lata. Nigdy nie były naprawiane. Widać, że jest to bardzo solidny sprzęt na lata. Nie bałbym się kupić innych kilkunastoletnich lub równie wiekowych, gdyby była to solidna firma.

Ciekaw jestem waszych propozycji.

Podstawowe dane na temat mojego obecnego sprzetu:

* Hybrydowy wzmacniacz Vincent 237 mkII - cena - 11,5 tys., obecnie można kupić już za 9,5 tys., kupiony - styczeń 2024

150 W na kanał  przy 8 Ohm, 250 W przy 4 Ohm

* Kolumny Bowers & Wilkins DM 604S2 - produkowane w latach 1999-2001, cena w 1999 - 2400 euro, czyli circa 10,5 tysiąca

- trójdrożne, waga jednej - 28,2 kg, produkowane w UK

· Recommended amplifier power: 25 - 200 W

· Efficiency: 90 dB (2.83 V, 1 m)

· Frequency response: 44- 22,000 Hz (±3 dB)

· Transitional ranges: 450 / 4,000 Hz

Impedance: 8 Ohm (minimum 3.0 Ohm)

Posłuchaj jeśli masz możliwość Jamo Concert 11, może się okazać że Cię zadowolą. Można kupić na OLX za 5-7 tysi. Gdybyś miał kupić nowe kolumny grające na takim poziomie to jakieś 15-20 tysi nie twoje. 

W dniu 18.01.2025 o 22:39, ro35 napisał:

komponowałem swój regał etapami w miarę potrzeb. na koniec ściana zapełniona. a teraz przydało by się coś więcej. wywalić książki? 😉

Ukryta Zawartość

To jak strzelić sobie w kolano (piszę o późniejszym pogorszeniu akustyki pomieszczenia)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wreszcie dotarł 🙂 i ogólnie pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Najbardziej na tą chwilę zyskała góra pasma, która jest wyraźniejsza, czystsza i lepiej wybrzmiewa co bardzo mi się spodobało, bo wcześniej miałem lekki jej niedosyt. Pozostałe cechy brzmienia może opiszę, gdy trochę pogra ten Enyo, ale już teraz słychać wyjątkowo naturalny i barwny dźwięk, który nie sposób aby się nie podobał.

59ZUUZV.jpeg

A ja wciąż czekam na powrót Havany z naprawy. 😞 

Singxer już zapewne wygrzany w pełni (ze 300 godzin pod prądem nonstop)  i bardzo jestem ciekaw jak Havana z nim zagra, ale dopiero dziś mają mi ją dostarczyć a ja dziś mam nocny dyżur i nie będzie szansy się nacieszyć. 😞

sing3.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, Tal napisał:

Wreszcie dotarł 🙂 i ogólnie pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Najbardziej na tą chwilę zyskała góra pasma, która jest wyraźniejsza, czystsza i lepiej wybrzmiewa co bardzo mi się spodobało, bo wcześniej miałem lekki jej niedosyt. Pozostałe cechy brzmienia może opiszę, gdy trochę pogra ten Enyo, ale już teraz słychać wyjątkowo naturalny i barwny dźwięk, który nie sposób aby się nie podobał.

Ukryta Zawartość

Sygnał z cdka też puszczasz przez tego Enyo? Szukam jakiegoś odtwarzacza CD i denony różne też oglądam. Jestem ciekaw jaki to poziom grania prezentują takie odtwarzacze średniej klasy (czy cokolwiek za klasa to jest). Jeżeli od razu trzeba to naprawiać zew. dac'iem to chyba wolę coś wyżej szukać...

Ukryta Zawartość

????

36 minut temu, dekoracja napisał:

Sygnał z cdka też puszczasz przez tego Enyo? Szukam jakiegoś odtwarzacza CD i denony różne też oglądam. Jestem ciekaw jaki to poziom grania prezentują takie odtwarzacze średniej klasy (czy cokolwiek za klasa to jest). Jeżeli od razu trzeba to naprawiać zew. dac'iem to chyba wolę coś wyżej szukać...

Enyo dziś przyszedł także nawet nie podpinałem pod Denona, ale ja nie mam i nie czuję takiej potrzeby bo ten Denon brzmi naprawdę fajnie i nie trzeba jego sygnału "dopalać". 

57 minut temu, il Dottore napisał:

A ja wciąż czekam na powrót Havany z naprawy. 😞 

Singxer już zapewne wygrzany w pełni (ze 300 godzin pod prądem nonstop)  i bardzo jestem ciekaw jak Havana z nim zagra, ale dopiero dziś mają mi ją dostarczyć a ja dziś mam nocny dyżur i nie będzie szansy się nacieszyć. 😞

Ukryta Zawartość

Wszystko w swoim czasie 😉 a tak nawiasem pisząc skoro ten Sugden to klasa A to czy nie optymalnie byłoby niczego na nim nie stawiać, zawsze to lepsza cyrkulacja, a tym samym żywotność. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, dekoracja napisał:

Jeżeli od razu trzeba to naprawiać zew. dac'iem to chyba wolę coś wyżej szukać...

To lepiej ładny transport i DAC wedle uznania. Integra CD ma to do siebie, że... jest jaka jest. Taniej zmienić tylko DAC niż cały cedek.

Godzinę temu, Tal napisał:

czy nie optymalnie byłoby niczego na nim nie stawiać, zawsze to lepsza cyrkulacja, a tym samym żywotność. 

Normalnie jak jest Havana to nic na nim nie stoi. Najbardziej daje czadu na bocznych radiatorach. U góry jest jeszcze kratka wentylacyjna po prawej i lewej i Apogee stoi pomiędzy wycięciami - to lita blacha. Ale i tak masz rację. że lepiej, aby nic tam nie stało.

Już dziś to się zmieni. 🙂 

PS: ten DAC to R2R czy delta/sigma? Bo zawsze myślałem, że to Ares jest najmniejszy z rodzinki.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

33 minuty temu, il Dottore napisał:

ten DAC to R2R czy delta/sigma? Bo zawsze myślałem, że to Ares jest najmniejszy z rodzinki.

Enyo jest podstawowym modelem i to również DAC wykonany w technologii R2R.

Może i jest mały i niepozorny, ale skubany 3,5kg waży 😃 i coraz bardziej mi się podoba.

25 minut temu, Tal napisał:

Może i jest mały i niepozorny, ale skubany 3,5kg waży

To prawda, że Denafrips ceny za kg DAC ma bardzo atrakcyjne! 😄 

9 godzin temu, Tal napisał:

postanowiłem coś nagrać

To i ja wrzucę jakiś death metal! 😄

Przy okazji widać, jak Singxer się ucywilizował po ok. 300 godzinach pod prądem nonstop. Stare Apogee dostało skrzydeł. Ma zasilanie od Tomanka, zaś izolację galwaniczną,  asynchroniczny interfejs USB i reclocking (OCXO!) zapewnia Singxer. Nie poznaję swojego Apogee Mini DAC - czyściutki jak kryształ! Cały cyfrowy zamuł mu zjechał. Teraz nawet delta/sigma brzmi po ludzku.

Na słuchawkach: 

Ukryta Zawartość

A od jutra już Havana. 😄 PRZYJECHAŁA!!! ❤️

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, il Dottore napisał:

To i ja wrzucę jakiś death metal! 😄

😉

Te Herbatniki to już na stałe?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Godzinę temu, xniwax napisał:

😉

Te Herbatniki to już na stałe?

Myślę, że tak. Nie mam jeszcze pewności czy zostaną w głównym systemie ale zdecydowanie nie są na sprzedaż. Może dokupię do nich mocną lampę, która nie brzmi lampowo i zrobię drugi system. Weź teraz dostań P3ESR bez XD w takim stanie. Przecież to śpiewa! To jest średnica na poziomie kolumn powyżej 10 tys €.

BTW: HAVANA WRÓCIŁA!!! 😍 

Jestem szczęśliwy jak świnia w błocie! Podłączyłem i wooooooow! Jak to dobrze wrócić do R2R. Niepokoi mnie jednak, że Singxer dał Apogee takiego kopa, że teraz różnice pomiędzy przetwornikami są minimalne. Zastanawiające... Havanie przybyło detalu, wykończenia, jak w przypadku Apogee, ale zmiany nie są aż tak widoczne. Tak czy owak: Singxer nie winduje Havany poziom wyżej, jak Apogee, zbyt wiele oczekiwałem. Zmiany są minimalne.

Ale i tak jest zajebiście! 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przezroczystość Havany, jak mówiłem, wzrosła. Inna sprawa, że tu gra na 60-letniej lampie Bendixa, która brzmi tak mało lampowo, że już bardziej się nie da. 🙂

Jutro spróbuję zmulić ją nieco ruską lampą 6N3P-E z lat 80-tych, która jest bardzo lampowa. 🙂 Jak zamuł będzie za duży to mam jeszcze wojskową Western Electric JW396A z 1955r, która gra tak pośrednio między ruskim zamułem a blaskiem i otwartością Bendixa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukalem , i wylądował 

Wracamy do płyt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, dedal75 napisał:

Szukalem , i wylądował 

Wracamy do płyt.

Ukryta Zawartość

A ileż takie cacuszko kosztuje, jeśli wolno.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Tal napisał:

Brzmienie Enyo się klaruje

Denafrips ma to do siebie, że wygrzewanie jest bardzo długie. Mówią że i 600 godzin. W tym czasie może grać jednego dnia tak a innego zupełnie inaczej. Jest to zupełnie naturalne i nie ma wgl czym się przejmować. Grać, grać, grać, nie popuszczać! 😄 

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Denafrips ma to do siebie, że wygrzewanie jest bardzo długie. Mówią że i 600 godzin. W tym czasie może grać jednego dnia tak a innego zupełnie inaczej. Jest to zupełnie naturalne i nie ma wgl czym się przejmować. Grać, grać, grać, nie popuszczać! 😄 

Tak też uczynię 😃

5 godzin temu, Tal napisał:

Brzmienie Enyo się klaruje 🙂 

Pełnie śpiewają ProAci to już nawet na filmie na słuchawkach słychać że tam wszystko się zgadza. Jestem też ich ciekaw z dobrą lampą. D48 pięknie dają z push pullem 

6 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Pełnie śpiewają ProAci to już nawet na filmie na słuchawkach słychać że tam wszystko się zgadza. Jestem też ich ciekaw z dobrą lampą. D48 pięknie dają z push pullem 

Dzięki no muszę Ci się przyznać, że to również mnie interesuje i najchętniej widziałbym je z Unison Research S6 (klasa A), tylko zastanawia mnie jak by takie połączenie radziłoby sobie w metalu?

1 minutę temu, Tal napisał:

Dzięki no muszę Ci się przyznać, że to również mnie interesuje i najchętniej widziałbym je z Unison Research S6 (klasa A), tylko zastanawia mnie jak by takie połączenie radziłoby sobie w metalu?

Ja do teraz nie mogę zapomnieć tego jak brzmiały d48 tego basu i zarazem jak wszystko inne w nich pasowało. Bardzo lubię dźwięk moich 407, bardzo pasuje mi ze gorzej zrealizowana muzyka też brzmi nie najgorzej ale brakuje mi jednak tej barwy co dają ProAc. Tego że nagle w nagraniu pojawia się coś więcej a zarazem chce się słuchać nawet już za bardzo osłuchanych nagrań 😅 aż boję się pomyśleć co się dzieje w serii K

Temu nagraniu daleko do technicznej doskonałości, ale ma dla mnie wielką wartość sentymentalną i artystyczną.

Czesio na początku się czai, potem trochę dociska a na końcu eksploduje! 🙂 

The Cranberries mogą się schować ze swoją anemiczną wersją. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

2 godziny temu, broniasz napisał:

A ileż takie cacuszko kosztuje, jeśli wolno.

Na allegro 1300 widzialem 

A ja wyhaczylem w hollandi , poprosiłem forumowicza kupił mi z przesyłką i później wysłał do Polski.

Duuużo  taniej . Trochę w ciemno ale stan bardzo dobry , jak się okazało na miejscu.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To i ja wrzucę coś od siebie. Przepraszam za język 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi