Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Mikolaj1212 napisał:

Ja do teraz nie mogę zapomnieć tego jak brzmiały d48 tego basu i zarazem jak wszystko inne w nich pasowało. Bardzo lubię dźwięk moich 407, bardzo pasuje mi ze gorzej zrealizowana muzyka też brzmi nie najgorzej ale brakuje mi jednak tej barwy co dają ProAc. Tego że nagle w nagraniu pojawia się coś więcej a zarazem chce się słuchać nawet już za bardzo osłuchanych nagrań 😅 aż boję się pomyśleć co się dzieje w serii K

nie wiem, seria K może być ciekawa, ale ostatnio jak słuchałem we Wrocławiu w top hifi to bas był bez sensu zupełnie - zabijał całą resztę 🙂 moim zdaniem do salonu 50m2 czy czegoś takiego 

????

Ja wiem, że bas jest królem ale IMO średnica stanowi o generalnym odbiorze muzyki. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, J4Z napisał:

Bez basu nie ma średnicy.

Dlatego bas jest królem. 😄 

Adam Clayton z U2 powiedział kiedyś na koncercie: "Ludzie! Czy wy naprawdę nie rozumiecie, że to ja tu jestem najważniejszy?". 🙂 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Mówią że i 600 godzin.

Tak długo by minął czas na zwrot towaru.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

19 minut temu, Misio38 napisał:

Tak długo by minął czas na zwrot towaru.

Kiedyś widziałem taki śmieszny wykres, nie chce mi się teraz szukać. Pokazywano zmianę dźwięku urządzenia w funkcji czasu.

Oznaczenia na skali szły od: "what the f*ck is this???" do "oh, my God!!!' 😄 Przy czym na początku dość płasko, nawet z fluktuacjami a znaczący skok dopiero po ok 500 godzinach. 

15 godzin temu, dekoracja napisał:

nie wiem, seria K może być ciekawa, ale ostatnio jak słuchałem we Wrocławiu w top hifi to bas był bez sensu zupełnie - zabijał całą resztę 🙂 moim zdaniem do salonu 50m2 czy czegoś takiego 

Dawno wyleczyłem się z słuchania w salonach ale w warunkach domowych  

Dobry przyjaciel poprosił mnie abym pomógł mu złożyć zestaw stereo do dedykowanego pokoju w którym głównie będą odbywały się próby, bo znajomy gra na basie i nasz inny przyjaciel gra na perkusji, a przy okazji chciałby, aby była tam też możliwość posłuchania muzyki. Pomieszczenie ma około 16m² i jest w trakcie adaptacji. Przyjaciela mocno ogranicza budżet i choć nawet w tych tanich przedziałach finansowych jest w czym przebierać to jednak zdecydowana większość to szroty i paździerze, więc zasugerowałem, że aby cieszyć się przyzwoitą jakością i dobrym brzmieniem trzeba moim zdaniem wydać co najmniej 600zł na element, czy to wzmacniacz, czy kolumny, czy DAC i tym sposobem przeglądając obecne oferty natrafiłem na kanadyjskie dwudrożne podłogówki firmy Mirage. Pewnie większość z was nie kojarzy tego producenta, ale ja gdy zaczynałem przygodę z audio w latach 90 to jedynym źródłem wiedzy na ten temat było czasopismo HiFi i Muzyka, a tam w roku około 1999/2000 pojawiła się bardzo entuzjastyczna opinia na temat Mirage FRX-3 (monitory), które bardzo chwalono za jakość brzmienia, które cechowała dynamika i bardzo dobrej jakości bas, gdy więc zobaczyłem ofertę Mirage FRX-5, które od zawsze mnie intrygowały to długo się nie zastanawiałem tym bardziej, że zachowane były w bardzo dobrym stanie. Mirage to kanadyjski producent podobnie jak Paradigm i obie firmy stawiają na dynamikę i wyśmienity bas i tak jest w przypadku tych podłogówek. Jeśli można tak określić to jest to kanadyjska szkoła brzmienia czyli mega fajny bas, dynamika, czystość, naturalność i mega kultura. Z tym, że ja to mam je podpięte pod moją elektronikę, a przyjacielowi już zakupiłem za 6 stów NAD 326BEE od pierwszego właściciela w pełnym komplecie i na początek pożyczę mu mojego DACa DiY na Wolfsonie WM8741, więc myślę, że to zagra zwłaszcza, że te Mirage to co prawda był zakup w ciemno, ale jednak mega trafiony. Dam też znajomemu moje granity, które okazują się idealne wymiarowo, bo jednak na moje ucho trochę za nisko stoją te kolumny, dlatego zamówiłem kolce z podkładkami. Kolumny choć kupione co prawda od handlarza, ale sprowadzone były z Norwegii i jak na swoje lata są bardzo zadbane. Czekam więc na kolce z podkładkami, zworki i kabel głośnikowy dla przyjaciela no i NAD'a i będzie można wszystko spinać niedługo, ale kolumienki mega mnie zaskoczyły zwłaszcza pod względem basu, który schodzi nisko i jest mega dynamiczny i zróżnicowany. Jeśli macie możliwość nabycia kolumn tej marki to się nie zastanawiajcie, bo choć marka mało znana to dla nie których na pewno kultowa.

zK7NraZ.jpeg

OBRjoEv.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 godziny temu, J4Z napisał:

Ukryta Zawartość

A ja już nie wracam do kolumn. Jakie tu granie dostajemy, za jakie pieniądze, szał wow. xD 

Dopiero pograły z 1,5h, a ja posłuchałem z 20min, ale co bas jest to nie mam pytań - twardy, szybki, z na prawdę konkretnym uderzeniem. Scena normalnie w podkowę, tyle że w głowie, nie kilka metrów przede mną... Góra trochę męczy, a i głośność bo lecę po bt z telefonu, a w telefonie czuję skok głośności jak z 60 na 80+db w pewnym momencie. 

Trochę ochłonę, osłucham je porządnie i pomyślę nad następnymi krokami w stronę słuchawkowego grania. 😀 

4vDOf2S.jpeg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

...Bo to pierwszy mój kontakt ze słuchawkami z budżetu powyżej 500zł, a ostatni raz kupowałem słuchawki do muzyki pewnie z 10 lat temu. 

Edytowane przez J4Z

.

6 godzin temu, J4Z napisał:

A ja już nie wracam do kolumn. Jakie tu granie dostajemy, za jakie pieniądze, szał wow. xD 

Dopiero pograły z 1,5h, a ja posłuchałem z 20min, ale co bas jest to nie mam pytań - twardy, szybki, z na prawdę konkretnym uderzeniem. Scena normalnie w podkowę, tyle że w głowie, nie kilka metrów przede mną... Góra trochę męczy, a i głośność bo lecę po bt z telefonu, a w telefonie czuję skok głośności jak z 60 na 80+db w pewnym momencie. 

Trochę ochłonę, osłucham je porządnie i pomyślę nad następnymi krokami w stronę słuchawkowego grania. 😀 

Ukryta Zawartość

Słuchawki to jest często dobry kierunek.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

8 godzin temu, Tal napisał:

Dobry przyjaciel poprosił mnie abym pomógł mu złożyć zestaw stereo do dedykowanego pokoju w którym głównie będą odbywały się próby, bo znajomy gra na basie i nasz inny przyjaciel gra na perkusji, a przy okazji chciałby, aby była tam też możliwość posłuchania muzyki. Pomieszczenie ma około 16m² i jest w trakcie adaptacji. Przyjaciela mocno ogranicza budżet i choć nawet w tych tanich przedziałach finansowych jest w czym przebierać to jednak zdecydowana większość to szroty i paździerze, więc zasugerowałem, że aby cieszyć się przyzwoitą jakością i dobrym brzmieniem trzeba moim zdaniem wydać co najmniej 600zł na element, czy to wzmacniacz, czy kolumny, czy DAC i tym sposobem przeglądając obecne oferty natrafiłem na kanadyjskie dwudrożne podłogówki firmy Mirage. Pewnie większość z was nie kojarzy tego producenta, ale ja gdy zaczynałem przygodę z audio w latach 90 to jedynym źródłem wiedzy na ten temat było czasopismo HiFi i Muzyka, a tam w roku około 1999/2000 pojawiła się bardzo entuzjastyczna opinia na temat Mirage FRX-3 (monitory), które bardzo chwalono za jakość brzmienia, które cechowała dynamika i bardzo dobrej jakości bas, gdy więc zobaczyłem ofertę Mirage FRX-5, które od zawsze mnie intrygowały to długo się nie zastanawiałem tym bardziej, że zachowane były w bardzo dobrym stanie. Mirage to kanadyjski producent podobnie jak Paradigm i obie firmy stawiają na dynamikę i wyśmienity bas i tak jest w przypadku tych podłogówek. Jeśli można tak określić to jest to kanadyjska szkoła brzmienia czyli mega fajny bas, dynamika, czystość, naturalność i mega kultura. Z tym, że ja to mam je podpięte pod moją elektronikę, a przyjacielowi już zakupiłem za 6 stów NAD 326BEE od pierwszego właściciela w pełnym komplecie i na początek pożyczę mu mojego DACa DiY na Wolfsonie WM8741, więc myślę, że to zagra zwłaszcza, że te Mirage to co prawda był zakup w ciemno, ale jednak mega trafiony. Dam też znajomemu moje granity, które okazują się idealne wymiarowo, bo jednak na moje ucho trochę za nisko stoją te kolumny, dlatego zamówiłem kolce z podkładkami. Kolumny choć kupione co prawda od handlarza, ale sprowadzone były z Norwegii i jak na swoje lata są bardzo zadbane. Czekam więc na kolce z podkładkami, zworki i kabel głośnikowy dla przyjaciela no i NAD'a i będzie można wszystko spinać niedługo, ale kolumienki mega mnie zaskoczyły zwłaszcza pod względem basu, który schodzi nisko i jest mega dynamiczny i zróżnicowany. Jeśli macie możliwość nabycia kolumn tej marki to się nie zastanawiajcie, bo choć marka mało znana to dla nie których na pewno kultowa.

Ukryta Zawartość

OBRjoEv.jpeg

Ukryta Zawartość

Tak to prawda pamiętam te czasopisma .To były czasy .A tu też w bardzo ładnym stanie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbyniu 360
11 godzin temu, J4Z napisał:

ostatni raz kupowałem słuchawki do muzyki pewnie z 10 lat temu. 

Ja kupuję co kilka miesięcy, bo często gubię. 🙂 Takie tanie chińskie pchełki do telefonu więc strata żadna. Długopisy ani słuchawki jakoś mnie się nie trzymają. 🙂 Dlatego jedne i drugie staram się kupować jak najtańsze. I tak jestem w dużo lepszej sytuacji, niż moja córka, która uwielbia gubić telefony. Dlatego też jej zawsze kupowałem najtańszy. 🙂

12 godzin temu, Tal napisał:

Mirage to kanadyjski producent podobnie jak Paradigm i obie firmy stawiają na dynamikę i wyśmienity bas

Do dziś nie zapomnę, jak kolega odpalił monitory Paradigma z serii Studio. Nie do wiary po prostu. Jakby z fizyki zrobili sexworkerkę. Kopa i bas to miało jak przyzwoita podłogówka! 🙂 Do tego grały te monitory dźwiękiem nie dużym a ogromnym. Wyśmienite paczki.

7 godzin temu, il Dottore napisał:

I tak jestem w dużo lepszej sytuacji, niż moja córka, która uwielbia gubić telefony.

😅

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Ja kupuję co kilka miesięcy, bo często gubię. 🙂 Takie tanie chińskie pchełki do telefonu więc strata żadna.

To i ja zamówiłem tanie :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

11 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Tak to prawda pamiętam te czasopisma .To były czasy .A tu też w bardzo ładnym stanie 

Ukryta Zawartość

Ładne 👍 i naprawdę bardzo pozytywne zaskoczenie. Pomimo też aluminiowego tweetera wcale nie jest jakoś ostro czy jazgotliwie zwłaszcza że głośnikowy mam ze srebra, wręcz przeciwnie ogólna kultura i czystość. 

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Apropos strojenia

Na stronie Oratory1990 znajdziesz pomiary i profil kalibracyjny do twoich sluchawek.

Ukryta Zawartość

Masz perfekcyjne narzedzie do tego: RME ADI

Tak wyglada twoj profil

IMG_6012.thumb.jpg.3e2b0293c3f90727ec7b15fcc4897689.jpg

IMG_6013.thumb.jpg.d6529deb0a3379b2e01f6b9d205f9404.jpg 

IMG_6014.thumb.jpg.681321737cbcbd0b3f645ef663a1a275.jpg

Poniewaz RME ADI ma tylko 7 PEQ, zignoruj te 3, ktore skreslilem, reszta sie „zmiesci“

IMG_6015.thumb.jpg.491d4ca2485fa62a87f9273942dc2530.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz kilka razy pisalem, ze gdybym zaczynal od zera nie majac zadnego sprzetu audio i chcial bym zbudowac od pdstaw znakomicie brzmiacy system, to zainwestowal bym 3.000€ w Hifimann Arya Organic + RME ADI FS2 + iPad. A do tego abonament Apple Music.

Do tego nie „podchodzi“ nawet zestaw glosnikowy za dziesiatki tysiecy Euro!

Czysty odjazd️ 

Ukryta Zawartość

To jest najtanszy High-End, jaki mozna kupic

Albo jeszcze bardziej odjazdowo

Sluchawki + Subwoofer

Cale pasmo dostajesz z sluchawek, a to co „odczuwamy“ calym cialem, czyli to „jebniecie na klate“ odbierasz z subwoofera

A dopiero potem dokupil bym koncowke mocy + glosniki i…. pozamiatane

Ukryta Zawartość

25 minut temu, xajas napisał:

Albo jeszcze bardziej odjazdowo

Ukryta Zawartość

Sluchawki + Subwooferemoji779.png

Tragedia mz. no i siedź idealnie w dostrojonym dsp bass-pocie

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Dlatego jedne i drugie staram się kupować jak najtańsze. I tak jestem w dużo lepszej sytuacji, niż moja córka, która uwielbia gubić telefony

Łatwo to wyleczyć, za każdym kolejnym razem kupuj jej coraz tańszego

p.s. tak łatwo się dać podejść no nie wierzę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

35 minut temu, ASURA napisał:

p.s.

portal studenta?

Jakbym chciał (wulgaryzm) na klatę to bym zapisał się na MMA 🤸

35 minut temu, ASURA napisał:

W pokoju słuchając HiFi i tak siadasz w sweetspocie. Dlaczego? O podstawach nie będę pisać.

Edytowane przez J4Z

.

38 minut temu, ASURA napisał:

za każdym kolejnym razem kupuj jej coraz tańszego

Tak czyniłem. Ale odkąd wyniosła się do Polski to już gubi telefony na własny rachunek.

Nie, wtedy siadasz na subwooferze

OK, mozesz go postawic przed fotelem jako „podnozek“…

Ukryta Zawartość

…albo za fotelem (lacznie z masazem plecow)

IMG_6021.thumb.jpg.8cd9fa08d84b210ee6ca6ebb81b924da.jpg

I jedno i drugie znakomicie funkcjonuje

Chyba latwiej wymienic, czego jeszcze nie wyprobowalem, niz to, co juz „przerobilem“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, J4Z napisał:

To i ja zamówiłem tanie

Mam, ale na kablu. Dobry bas. Ale wolę chińskie douszne. Porta Pro dla mnie trochę za duże.

Apropos subwoofer jako podnozek.

Moze tez dzialac jako stolik do kawy

U znajomego: 2x18“ w specjalnej kondtrukcji (RiPol, czyli Ridthalel Dipol).

Basowe inferno

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedne „kuriozum“ dla tych, ktorzy maja problemy z tylnymi odbiciami, a nie maja mozliwosci zainstalowania „adaptacji“ na stale.

Mobilny absorber/dyfusor zakladany/mocowany w razie potrzeby do oparcia fotela.

IMG_6019.thumb.jpg.c7848e4dd62ddfc1cf6a58630aa5c589.jpg

IMG_6020.thumb.jpg.1f533486ac95e384123577abaf173373.jpg

Gdyby te gabki byly lepsze (nie takie tandetne jak na zdjeciu), to by byly calkiem OK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, J4Z napisał:
Godzinę temu, ASURA napisał:

W pokoju słuchając HiFi i tak siadasz w sweetspocie. Dlaczego? O podstawach nie będę pisać

W słuchawkach to i trawę w ogrodzie mogę kosić a siadanie opóźniało by pracę 😉

Tak poważniej muzyki z systemu  słucham chodząc po całym salonie, sweet spot zostawiam sobie na godziny wieczorne...

Kenrick zrobił taki filmik z topowymi pięknymi bordowymi potężnymi kolumnami na głośnikach Gato i kręcąc go chodził po całym mieszkaniu i było wszędzie bardzo dobrze słychać muzykę. U mnie przynajmniej na jednym poziomie jest podobnie z odbiorem

O podstawach też nie będę pisać

19 minut temu, xajas napisał:

jeszcze jedne „kuriozum“ dla tych, ktorzy maja problemy z tylnymi odbiciami, a nie maja mozliwosci zainstalowania „adaptacji“ na stale.

Mobilny absorber/dyfusor zakladany/mocowany w razie potrzeby do oparcia fotela.

Ukryta Zawartość

IMG_6020.thumb.jpg.1f533486ac95e384123577abaf173373.jpg

Gdyby te gabki byly lepsze (nie takie tandetne jak na zdjeciu), to by byly calkiem OK

Jak by Twój kolega odsunął ten regał z książkami od ściany o 10 cm to by nie musiał spaskudzać mieszkania udającymi cokolwiek piankami a efekt byłby znacznie bardziej akustycznie pozytywny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi