Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Ja to w zasadzie zastanawiam się od dwóch dni jak można ocenić brzmienie systemu w sensie "naturalny". Przecież trzeba mieć jakiś pkt odniesienia tej naturalności.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Ja oceniam dźwięk jako naturalny jeżeli subiektywnie mam wrażenie naturalności...porównuję z dźwiękiem jaki słyszę na koncertach...

Ktoś inny słysząc mój system może mieć zupełnie inne odczucia bo inaczej słyszy i odbiera dźwięk...I nie chodzi tu o przeniesienie "mocy" Live 1:1 do domu...

Kiedyś na koncercie Bajm w Filharmonii Bałtyckiej kumpel stwierdził: "jak u Ciebie w domu"

Oczywiście nie w skali mocy 1:1...reszta aspektów jak najbardziej..

Edytowane przez Gość

Ja to w zasadzie zastanawiam się od dwóch dni jak można ocenić brzmienie systemu w sensie "naturalny". Przecież trzeba mieć jakiś pkt odniesienia tej naturalności.

Mysle ze w taki sam sposob jak ocenic brzmienie na jasne czy ciemne, z kad wziasc pkt. Odniesienia ? Z koncertow tez slabo wyciagnac wzorzec

No właśnie. Jasne czy ciemne to kwestia subiektywna. Ale stwierdzenie "naturalne" już nie więc skąd takie wnioski? Teoretycznie trzeba by posłuchać live wokalu pewnego wokalisty (bez żadnych wzmocnien) i potem posłuchać go na systemie na ile się pokrywa z rzeczywistością. Problem w tym że do rejestracji dźwięku też używa się różnych sprzętów i znów jesteśmy w pkt wyjścia.

?👈

Naturalny dźwięk, jak dla mnie i w moim mniemaniu , to taki który wydobywa się z "analogowego instrumentu "np. skrzypce ,harmonijka,fortepian , kontrabas .

Najlepiej bez nagłośnienia ,wówczas możemy mówić że mamy punkt odniesienia.

Wszelkie koncerty z megawatami mocy ,to żadne żrudło do porównań.

Edytowane przez pelot

No dobra, mamy pkt odniesienia. Ale to trzeba by porownac "leb w leb". Sięgnie pamięcią po jakies wspomnienia to nie dobry pomysł. Dlatego śmieszy mnie często stwierdzenie w reckach typu "jak testowałem sto lat temu poprzedni model to grał tak i tak"

?👈

Ja zawsze porównuję, źródła zazwyczaj bezpośrednio. We wzmaku mam dwie pary wejść XLR więc ostatnio podpielem oba urządzenia na raz, poszła płytka i sobie skakałem tylko pilotem ze źródła na źródło.

?👈

Naturalny dźwięk, jak dla mnie i w moim mniemaniu , to taki który wydobywa się z "analogowego instrumentu "np. skrzypce ,harmonijka,fortepian , kontrabas .

Najlepiej bez nagłośnienia ,wówczas możemy mówić że mamy punkt odniesienia.

Wszelkie koncerty z megawatami mocy ,to żadne żrudło do porównań.

A co z instrumentami, których brzmienie jest kreowane? Gitary elektryczne, perkusja, wspomniana harmonijka? Gdzie wtedy jest naturalność?

nagrywamy.com

Ja zawsze porównuję, źródła zazwyczaj bezpośrednio. We wzmaku mam dwie pary wejść XLR więc ostatnio podpielem oba urządzenia na raz, poszła płytka i sobie skakałem tylko pilotem ze źródła na źródło.

Wiesz, że takie porównanie pokazuje ci różnice między dwoma urządzeniami a nie tak naprawdę to, które urządzenie gra lepiej, ponieważ wszystko jest uzależnione od akustyki twojego pomieszczenia z którą ściśle powiązane jest np ustawienie kolumn.

Jeżeli wychodzisz z założenia, że np twoje ustawienie kolumn jest jedynym słusznym to OK, tylko bądź świadomy tego, że odnalezienie brzmienia, którego szukasz może być nierealne i nie pomogą nawet dobre klocki.

...bez napinki :)

Ach ten Rafal!zle porownuje i jeszcze gorsze klocki wybiera, a Ty cezar jak to robisz zawozisz sprzety do komory bezdechowej czy co ?

Wiesz, że takie porównanie pokazuje ci różnice między dwoma urządzeniami a nie tak naprawdę to, które urządzenie gra lepiej, ponieważ wszystko jest uzależnione od akustyki twojego pomieszczenia z którą ściśle powiązane jest np ustawienie kolumn.

Jeżeli wychodzisz z założenia, że np twoje ustawienie kolumn jest jedynym słusznym to OK, tylko bądź świadomy tego, że odnalezienie brzmienia, którego szukasz może być nierealne i nie pomogą nawet dobre klocki.

...bez napinki :)

Różnica jest taka ze nie używam słów typu naturalny, bo po prostu sumienie mi na to nie pozwala. Jak to się mówi - nie jestem godzien. Ale przez używanie takich słów potem ucieraja się takie glopoty że Hegel to najbardziej naturalne wzmacniacze na świecie. Otarlem się o takie stwierdzenia wcześniej i zawsze się zaśmiałem pod nosem. Ale jak ludzie to kupują to i niech tak będzie.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Ach ten Rafal!zle porownuje i jeszcze gorsze klocki wybiera, a Ty cezar jak to robisz zawozisz sprzety do komory bezdechowej czy co ?

Chyba nie zrozumiałeś poprawnie mojego wpisu kolego sympatyczny.

Różnica jest taka ze nie używam słów typu naturalny, bo po prostu sumienie mi na to nie pozwala. Jak to się mówi - nie jestem godzien. Ale przez używanie takich słów potem ucieraja się takie glopoty że Hegel to najbardziej naturalne wzmacniacze na świecie. Otarlem się o takie stwierdzenia wcześniej i zawsze się zaśmiałem pod nosem. Ale jak ludzie to kupują to i niech tak będzie.

Rafał, chodzi o to, że ja już znalazłem swój punkt odniesienia i dla mnie jest nim Hegel i to wszystko.

Może są lepsze wzmaki, nie wiem, może na taki nie trafiłem, ale szkoda mi czasu na poszukiwania i nie czuje po prostu potrzeby dalszego szukania mając Hegla.

Jeżeli przychodzi myśl o przeprowadzeniu jakiejś poprawy w systemie to grzebię najczęściej w ustawieniach, czasem jakiś kabelek się sprawdzi albo filtr USB itp.

Zmieniając np H80 na H200 musiałem wszystko poprzestawiać, żeby uzyskać progres, który daje H200 i wierz mi, że nie jest łatwo latać po pokoju z 40kg standami + granity i same monitory (łącznie jakieś 54kg na stronę), ale tak to właśnie się odbywa i zamierzony cel został osiągnięty.

Edytowane przez CEzAR21

a Ty cezar jak to robisz zawozisz sprzety do komory bezdechowej czy co ?

To jakiś rodzaj komory do mierzenia bezdechu sennego? Po co zawozić tam sprzęt audio?

Ale przez używanie takich słów potem ucieraja się takie glopoty że Hegel to najbardziej naturalne wzmacniacze na świecie.

A czytać umie, czy nie umie?

Nie napisałem, że naturalny tylko neutralny, jak nie potrafisz odróżnić od siebie tych dwóch definicji w odniesieniu do audio to nie ma o czym z Tobą gadać.

Chłopie przez takich jak ty tworzą się faktycznie mity, młodzi to czytają, a ty mieszasz im w głowach myląc neutralność z naturalnością.

Jeśli wolisz wzmacniacze, które coś dodają od siebie i equalizują brzmienie, to daleko im do neutralności może bliżej im do twojej naturalności, ale neutralne to one nie są. :)))

P.S.

Mój wpis odnosił się nie do wzmacniacza, ale jeśli taką sygnaturę brzmienia oferują też wzmacniacze Hegla to ja jestem za i po Atollu z pewnością wziął bym pod rozwagę Hegla.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Idz słuchać wtyczek lepiej.

Chłopie przez takich jak ty tworzą się faktycznie mity, młodzi to czytają, a ty mieszasz im w głowach myląc neutralność z naturalnością.

Jeśli wolisz wzmacniacze, które coś dodają od siebie i equalizują brzmienie, to daleko im do neutralności może bliżej im do twojej naturalności, ale neutralne to one nie są. :)))

Zaprzeczasz sam sobie. Przemyś jeszcze raz co napisałeś i wróć. A skąd wiesz czy cos dodają od siebie czy nie? na jakiej podstawie to stwierdzasz? Jaki masz pkt odniesienia? Następny nie omylny prorok myślący że wszystko zjadł.

Edytowane przez rafal735r

?👈

wracając do tematu:), moje audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-60413-0-66721200-1505563084_thumb.jpgpost-60413-0-19065500-1505563085_thumb.jpgpost-60413-0-70747300-1505563085_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co to za osobliwości ´neutralne´ ?

rejestracje wielosladowe tworzone są w rożnych studiach (wokale, perkusja, piece gitarowe - każde gdzie indziej)

system ma to kleic kolorowo rożnobarwnie jednocześnie

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

co to za osobliwości ´neutralne´ ?

rejestracje wielosladowe tworzone są w rożnych studiach (wokale, perkusja, piece gitarowe - każde gdzie indziej)

Oraz przechodzą przez stół mikserski, prze całą baterię EQ - zanim zostaną zapisane. :)

Idz słuchać wtyczek lepiej.

Od wtyczek wolę bezpieczniki :)))

A neutralny to taki ... a zresztą, baw się dobrze... chopie.

system ma to kleic kolorowo rożnobarwnie jednocześnie

Ale pokazać to bez podkolorowań i przewalania któregoś z zakresów.

Edytowane przez sir.jax

Gość

(Konto usunięte)

Jak rozumiesz scenę w audio? I jak według Ciebie ma brzmieć Death...?

Sir...i co z tą sceną?

Edytowane przez Gość

Oraz przechodzą przez stół mikserski, prze całą baterię EQ - zanim zostaną zapisane. :)

Ale w taki sposób by oddać akustykę i klimat warunków w których wykonywano nagranie, jest kilka wytwórni które to potrafią.

Zresztą chyba sam o tym wiesz.

Sir...i co z tą sceną?

A jak myślisz?

Jeśli realizator się postarał to muzycy powinni być rozlokowani na scenie tak jak ich widzimy i tak powinniśmy słyszeć. Na powiedzmy dobrych realizacjach słychać gdzie stoi kontabasista, jeśli jest sekcja dęta załóżmy jakaś trąbka, saksofon po przeciwnej stronie lub za kontrabasistą to tam powinieneś ich słyszeć. Kiedy perkusja zazwyczaj jest w tyle sceny to tam powinna być słyszalna, a skoro frontmen/wokalista stoi troszkę z przodu i np. po środku to tak masz słyszeć. Wracając do kontrabasisty kiedy stoi on z boku, ale przed saxem, czy trąbką ale za wokalistą/ką to tam ma być. To proste.

Pewno w większości waszych systemów tak jest(mam nadzieję :))) ), tylko pytanie czy muzycy stoją od siebie pół metra, czy więcej.

Bo nieraz słyszałem jakby wszyscy wlazili na siebie, albo na wokalistę :)))

Zazwyczaj w gatunkach jazzowych, jakiś akustycznych kilku osobowych bendach, w muzyce klasycznej, filmowej etc. do tego bardzo dobrze zrealizowanych nie ma problemu z gradacją planów 1go, 2go, a nawet 3go. Niestety nie wszystkie wytwórnie potrafią zrealizować dobrze płyty i oddać akustykę pomieszczenia/klubu w którym tworzono album.

W muzyce rockowej trudno o tego typu realizacje, może poza Pink Floyd, Roger Waters, czy Mark Knopfler ich realizacje są wręcz efekciarskie pod tym względem.

Heavy Metal, Death Metal i im podobne gatunki to kpina jeśli chodzi o realizacje i jakość nagrania, żeby nie było za szczeniaka też słuchałem tych gatunków.Zazwyczaj są to skopane realizacje jest jazgotliwie i płasko. Jak ktoś chce to niech sobie dorabia wyobrażenie o gradacji planów i lokalizacji muzyków, nawet jeśli ktoś znalazł taką płytę to ile tych płyt jest? - na palcach jednej ręki można by policzyć.

P.S.

Oczywiście to moje wyobrażenie, ale twoje może być zupełnie inne nic mi do tego :)

Przypominam, że wątek o adaptacji akustycznej, a nie o wzmacniaczach i pierdołach za stołami mikserskimi.

Wylogowuję się z wątku i proszę nie wywoływać mnie do tematu.

Bawcie się zmieniajcie klocki, jak często tylko chcecie, ważne by nie zapomnieć o adaptacji, bo inaczej to się w kółko kręci jeden z drugim.

Pzdr

Edytowane przez sir.jax

Gość

(Konto usunięte)

No widzisz kolego...a co jak u mnie w metalu wszyscy mają swoje miejsce?

Nie pisz jak nigdy nie słyszałeś sceny w metalu bo to tylko świadczy o nieudolnym zestawieniu Twojego systemu i tych,które słyszałeś ;-)

Alw spoko...jak to mówią w HIEND...to trzeba usłyszeć...

Ty sobie wyobrażasz zmiany wprowadzane przez kabelki...a mam takie powyżej 1kz ;-)...a ja sobie dorabiam wyobrażenie sceny 3d w metalu...

Pozdrawiam serdecznie :-)

U mnie większość roboty akustycznej robi odległość sufitu od podłogi w zakresie 255 - 270 cm...polecam

Edytowane przez Gość

Nie pisz jak nigdy nie słyszałeś sceny w metalu bo to tylko świadczy o nieudolnym zestawieniu Twojego systemu i tych,które słyszałeś ;-)

Ty sobie wyobrażasz zmiany wprowadzane przez kabelki...a mam takie powyżej 1kz ;-)...a ja sobie dorabiam wyobrażenie sceny 3d w metalu...

Zapomniałeś o bezpiecznikach :))))

Twoja muzyka to nie moje klimaty, system hmmm ... nie narzekam.

Również pozdrawiam.

Najlepsze testy to porownawcze, choc pewnie sa takie tslenty co pamietaja dzwiek

testy porównawcze zawsze maja sens i dopiero one mogą coś wnieść do oceny.

U mnie większość roboty akustycznej robi odległość sufitu od podłogi w zakresie 255 - 270 cm...polecam

Wbrew pozorom do metalu trzeba mieć naprawdę dobry zestaw żeby wszystko dobrze usłyszeć.

De gustibus non est disputandum

Wbrew pozorom do metalu trzeba mieć naprawdę dobry zestaw żeby wszystko dobrze usłyszeć.

No i Stasiu taki ma, a co nie może?

Tak naprawdę jak pisałem wyżej trudno o dobre realizacje w tych gatunkach, a i dopasowanie systemu, głośników, wzmaka, żeby się nie wyłożyły nie jest łatwe.

Adaptacja akustyczna w tym przypadku jak najbardziej wskazana, o czym chyba jest ten wątek ;)

No i Stasiu taki ma, a co nie może?

Tak naprawdę jak pisałem wyżej trudno o dobre realizacje w tych gatunkach, a i dopasowanie systemu, głośników, wzmaka, żeby się nie wyłożyły nie jest łatwe.

Adaptacja akustyczna w tym przypadku jak najbardziej wskazana, o czym chyba jest ten wątek ;)

Naturalnie masz raję i wiemy doskonale,że trudno o dobrze nagrane płyty z tego gatunku.Jednak jak trafisz to dźwięk potrafi przestawić ściany.

De gustibus non est disputandum

Od wtyczek wolę bezpieczniki :)))

A neutralny to taki ... a zresztą, baw się dobrze... chopie.

Ale pokazać to bez podkolorowań i przewalania któregoś z zakresów.

No ja rozumiem. Ale co to znaczy bez podkolorowań?

Ale dobrze ze nie słucham ded metalu i jazu. Ufff. Mogę przejść spokojnie na piano craft.

?👈

Naturalnie masz raję i wiemy doskonale,że trudno o dobrze nagrane płyty z tego gatunku.Jednak jak trafisz to dźwięk potrafi przestawić ściany.

Tylko, czy o to chodzi żeby muzyka przestawiała nam ściany?

Ja wolę relaks i przyjemność ze słuchania, a nie przestawianie ścian i narządów wewnętrznych.

Od tego są klimaty koncertowe, takie moje zdanie, a w domu ma być relaks i odpoczynek.

Jak chce masaż to idę na pół godziny do masażystki, a jak chcę się "skatować" to na siłownię :)))

Myślę, że każdy ma swoje klimaty muzyczne w których najlepiej się czuje i tak zestraja system, nikomu nic do tego, tylko deprecjonowanie sprzętu na podstawie własnych upodobań wmawianie wszystkim dookoła, że jakiś wzmacniacz jest bebe, bo u niego się nie sprawdził? no cóż...

Edytowane przez sir.jax

• Pokaż nowe odpowiedzi