Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany wzmak do Dynaudio 1.3 mkII?

pablo31

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę,czytam sobie te wpisy i jednocześnie słucham na moich Dynkach.Doszedłem już dawno do jednego wniosku:jeśli coś jest źle zrealizowane to mój system od razu to pokaże.Czasem to wpadam w lekką panikę, bo brakuje np. wysokich czy bas tak dziwnie brzmi.Ale wtedy włączam którąś z płyt, np. Ani Jopek i wszystko wraca do normy.Nie chcę się jednak ograniczać tylko do płyt audiofilskich.Niektórzy piszą że musi być jakiś mocarny wzmak.Mnie naprawdę niewiele przeszkadza w moim dźwięku a trochę już słyszałem przez te dwadzieścia parę lat jak się tym interesuję.Odnośnie wpisu o Nadzie.Miałem ich kilkanaście różnych modeli.Jeden jest nawet w garażu.Uważam że połączenie Nada 372, a jeszcze lepiej dzielonego to dobry pomysł.Wzmak niedrogi a wiele potrafi.

Pozdrawiam

Wojtek

dbx,

jesli przeczytasz o mnie to zobaczysz, że ja juz mam Thiele 2.4 i Krella 400xi.

Wiem jak grają Dynaudio 1.3 mkII z Krellem i z Alchemist Kraken APD6.

Bo mialem oba wzmacniacze podpięte do Dynaudio.

Dynaudio sprzedalem bo po prostu kupiłem lepsze kolumny.

Znajomy nie mial żadnego sprzetu. I wlasnie zaczyna od Dynaudio.

Z tym, że lojalnie go uprzedziłem, że Dynaudio są trudne do napędzenia.

Gosć jest skłonny wydać na wzmacniacz tak jak napisałem powyżej.

Słuchałem ostatnio kilka modeli Dynaudio w połączeniu ze wzmakami Creek Destiny, Quad 99, Cambridge 840, Primare I 30 i jedyne co było w stanie napędzić Dynki to był Quad, reszcie po prostu brakowało mocy.

Szczególnie do gustu przypadło mi połączenie Focusów 220 i Quada - moc niesamowita i czysta przyjemność obcowania z muzyką, gorąco polecam.

Jeden znajomy forumowicz z konkurencyjnego forum, napędzał Audience 52 SE integrą Rotelka RA-985BX i twierdził, że wzmak zadaniu nie podołał, zamienił go potem na Gryphona ;) RA-980BX ma większy współczynnik tłumienia tak więc może będzie lepiej...

Z NADem 370 i Audience ale zwykłe 52 to tu jeden kolega śmiga, nick eq, warto go podpytać, z tym że, jak twierdzi, słucha głównie najcięższych odmian metalu :) NAD ma chyba właśnie trochę przeładowany bas, a jak wiadomo Dynkom też go nie brak, tak wiec jeśli nie będziemy chcieli zmniejszać go pokrętłem, to warto by system wstawić do większego pomieszczenia i odsunąć solidnie od ścian.

I love the sound of crashing guitars

Contour 1.3 w kazdej wersji jest znacznie ciezej ruszyc niz monitory Audience czy Contour 1.1. To nie sa monitorki do malych pomieszczen.

Poczytajcie specyfikacje tych glosnikow i zalecenia co do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Thiel CS7.2 mialy zalecenie minimum 100W...tak sobie pomyslalem, ze chodzilo pewnie o pobor mocy na stand by przez koncowke :-)

Ukryta Zawartość

Aha - lepszej srednicy i gory niz ta, ktora pokazuja 1.3 SE w starej (i nowej chyba tez) serii Contour nie dostaniecie. Zeby sie o tym przekonac trzeba podlaczyc np. Callisto 2200...

Na koniec, wskazenie w zakresie budzetowym Exposure'a 2010 nie jest przypadkowe, to rozsadne minimum na poczatek. Wspomniany Copland CSA 28 tez powinien pasowac zarowno wydajnoscia jak i charakterem brzmienia.

Witam,

no i jest odpowiedź na stronie amerykańskiej:

mały pokój - od 30 W

duży pokój - od 80 W

Tylko proszę nie zapominać że to strona amerykańska i powierzchnia 16 czy 18 metrów to u nich nie pokój tylko łazienka...

Ciekawie wygląda charakterystyka impedancji która wcale nie mówi że są one aż tak bardzo trudne do wysterowania.Minimum to 3,6 ohm.Nominalnie to 6 ohm.Czyli wcale nie tak źle.

Do tego zwrotnica pierwszego rzędu.

Zadałem sobie trud wykręcenia głośników i rzeczywiście w 1.3 SE zwrotnica jest podzielona na dwie części:osobno do tweetera.

Reasumując: wzmacniacz 30-40 watowy zupełnie sobie poradzi.Tak jak mój Manley.

Pozdrawiam

Wojtek

Micke 13, 10 Paź 2007, 16:18

>Jeden znajomy forumowicz z konkurencyjnego forum, napędzał Audience 52 SE integrą Rotelka RA-985BX

>i twierdził, że wzmak zadaniu nie podołał, zamienił go potem na Gryphona ;) RA-980BX ma większy

>współczynnik tłumienia tak więc może będzie lepiej...

zawsze mnie to ciekawiło, jak to możliwe że bardzo mocny wzmacniacz (taki 985BX = 100W/8ohm, wsp. tłumienia = 400, pobór mocy 410W) jak piszecie nie może wysterować takiej małej popierdółki (mocowo) czyli podstawkowca z jednym 17cm głośnikiem :)

sam mam m.in. ten model Rotela i jeśli chodzi o kontrole basu to musze przyznać że jest to najlepszy wzmacniacz jaki miałem, mocy też mu nie brakuje a napędzam nim przecież dosyć wymagające kolumny z 3x 17cm głośnikami

rozumiem że te kolumny mogą mieć niską impedancję i niską efektywność ale czy aby na pewno może być tak źle jak opisujecie ? po czym poznajecie że wzmacniacz nie napędził kolumn ?

Witam i obiecuję że to ostatni wpis.

Zadałem sobie trochę trudu i przeczytałem recenzje dotyczące 1.3 SE ( Ken Kessler - entuzjastyczna) i 1.3 MK II.

Proszę aby każdy kto wypisuje różne rzeczy na temat trudności z ich wysterowaniem zajrzał na stronę Dynaudio i przeczytał recenzje.

Ken Kessler napędził je nawet wzmakiem Single Ended.

W What Hi-Fi z kolei piszą o dość łagodnej impedancji i jedynym kryterium jest dobór odpowiednio dobrego wzmacniacza.Nie doszukałem się niczego na temat olbrzymich mocy potrzebnych do ich napędzenia.

Kessler nawet trochę przegiął pisząc o liźnięciu hi-endu ( 1.3 SE).A może nie przegiął?Ja jestem wciąż nimi oczarowany.

Bardzo rzadko wpisuję się na forum, również dlatego że mam wrażenie że część kolegów za bardzo przywiązuje się do watów,ohmów,sprzężenia zwrotnego,tłumienia i czego tam jeszcze.

Dla mnie jedynym kryterium są moje uszy i prawdę mówiąc dopiero dzisiaj zajrzałem do parametrów tych głośników, mimo że mam je już parę miesięcy.

Moja rada dotycząca wzmacniacza jest prosta: słuchać i nie kupować w ciemno.

Ja w tej kwestii korzystam z pośredników zaprzyjaźnionych.Może przez to muszę trochę więcej zapłacić, ale zawsze mam możliwość dużego wyboru sprzętu używanego a co najważniejsze, mogę sprzęt zabrać do domu i wiele dni się z nim oswajać.

Jeden z tych zaprzyjaźnionych pośredników ( lub handlarzy jak kto woli) jest z Wrocławia a drugi z Poznania.

Nie wyobrażam sobie kupowania sprzętu w ciemno, np. na podstawie recenzji lub opinii innych.

Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnych poszukiwań, bo to naprawdę dobre głośniki.

Wojtek

największe problemy dla wzmacniaczy stważają spadki impedancij w zakresie średniotonowym .Skoro DYNAUDIO stosuje linearyzację impedancji powinno być dobrze na40,60 watach ,rzecz w tym ,że sam charakter brzmienia DYNAUDIO jest specyficzny ''firmowy''(dla mnie interesujący) i wzmacniacze o gęstej fakturze dzwieku po prostu nie pasują do nich, bo jak ktoś wspomniał wcześniej z dzwieku może zrobić się ''klucha''.Wpływ na efekt końcowy będzie miało w większosci samo pomieszczenie do odsłuchu jak i dobranie samego wzmaka według mnie grającego zwartym, kontrolowanym basem.Napewno można by wyszukać coś bardziej interesującego niż wspomniany KRELL,ale wtedy wchodzimy w dyskusję o gustach ,Ja z używek spróbowałbym wspomniany EXPOSURE 2010,PRIMARE 20 mk2

?

-> byca

Primare 20 mk2 moze byc niezlym wyborem. Mozna tez sprobowac Sonneteer Alabaster. 1.3 leza gdzies na granicy rozsadku, tzn. nie nalezy mu juz dawac nic trudniejszego :-)

-> wojtek

Pamietaj, ze jesli stosowana jest linearyzacja impedancji, to uklad elektrycznie przestaje byc ukladem I-go rzedu.

1.3SE moga byc juz blisko prawdziwego hi-endu, srednica i gora tych glosnikow sa bardzo 'kuszace'. Nie jest to oczywiscie glosnik wyczynowy pod kazdym wzgledem, ale niektore cechy sa wybitne.

Pozdr.

> don111, 10 Paź 2007, 17:54

" zawsze mnie to ciekawiło, jak to możliwe że bardzo mocny wzmacniacz (taki 985BX = 100W/8ohm, wsp.

tłumienia = 400, pobór mocy 410W) jak piszecie nie może wysterować takiej małej popierdółki (mocowo)

czyli podstawkowca z jednym 17cm głośnikiem :)

sam mam m.in. ten model Rotela i jeśli chodzi o kontrole basu to musze przyznać że jest to najlepszy

wzmacniacz jaki miałem, mocy też mu nie brakuje a napędzam nim przecież dosyć wymagające kolumny z

3x 17cm głośnikami "

Raczej niemozliwe, aby RA 985BX nie wysterowal. U mnie wysterowuje bez zadnych problemow 3 drozne Credo na SS

(85 dB ). Kontrola basu bez zarzutu, dynamika, brak dudnien itp. Od dluzszego czasu wprawdzie Credo napedzm lampa Cayin A88T, a Rotel sobie stoi, ale kiedys przeprowadzone proby napedzania Credo okazaly sie zaskakujaco dobre i tak naprawde, kolumny mogly spokojnie jeszcze sobie grac z Rotelem

Czy waszym zdaniem Nait5i sprosta 52SE w dość dobrze wytłumionym 13m pomieszczeniu? Muza to ciężki rock, a więc kluchowatość jest niewskazana, za to odrobina łagodności i mięsa, a jakże.

Przepraszam, trochę off-topic, ale tylko trochę.

Co do głównego tematu! Sam napędzam moje Dynaudio Rotelem 980 BX i śmiało mogę powiedzieć, że oba te sprzęty współgrają ze sobą doskonale. Rotel trzyma Dynki "za mordę", dźwięk jest bardzo wyrównany, a przy tym mocno rozdzielczy, a bas jest autentycznie przedni. Jednak małe ale - moje Dynki do należą do serii Audience. Z Contourami 1.3 niestety nie próbowałem.

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że określenie: ''wysterowane porządnie Dynaudio'' może być różnie odbierane w zależności od preferencji danej osoby. Jeśli ktoś lubi ocieplony, spokojniejszy dźwięk wtedy ze słabszym wzmakiem może to właśnie tak zagrać, będzie dobrze w jazzie i wokalach (fenomenalna, Hi-Endowa średnica ;) ale potem taka osoba pisze że Dynaudio nie nadają się do rocka, bo nie kopią atomowym basem, który w dodatku jest rozmiękczony :] Dynki mają 86 dB efektywności i żeby wykrzesać rockowy pazur i dynamikę, trza im zadać prądowego kopa ;P

Z tym RA-985BX to kolega miał wcześniej Audience 40 i kiedy zakupił 52 SE od razu stwierdził że to nie to. Nie wnikam czy za mało mocy, czy może brzmieniowo się nie spasowało, w końcu seria 9xx Rotela uchodzi za lekko ocieploną, może w tym tkwił problem.

Jako ciekawostkę dodam, że kolega josef próbował napędzać swoje starsze Audience 50 (tweeter Esoteca jak w SE), miedzy innymi końcówką Rotela RB-1090 która ma nominalnie 380 W ! Stwierdził, że dwa, zmostkowane RB-971MkII (teraz u mnie) biją tego potwora pod względem potęgi i kontroli. Pełny opis brzmienia w opiniach ale jak warto zauważyć, również pisany przez pryzmat rock/metal ;)

->Maro

Mi na konkurencyjnym forum polecali właśnie tego Naima do 52 SE, proponuje poszukać w tamtejszej wyszukiwarce, bo polecała to osoba która gra na takim zestawieniu. Ale czy to będzie dobre do rocka nie gwarantuje, nie słuchałem, Naimy uchodzą za dynamiczne więc powinno być dobrze, no i ich waty można śmiało mnożyć przez dwa, a nawet trzy ;P

I love the sound of crashing guitars

Ja swoje Focusy 110 napędzam Rotelem 972 i nie mam najmniejszego niedosytu. Brzmi to bajecznie. Kiedyś redaktor F. Kulpa z AV testował Contour S 1.4 i wg niego to monitory łatwe do wysterewania. Bez problemu napędził je Rotel 1062.

Moim zdaniem jeśli kolega Maro będzie chciał grać 52se w 13m2 to już jest jedną nogą w klubie tych dla których jak Dynaudio to tylko z Krellem lub Gryphonem. Po prostu zdecydowanie za mały pokój odsłuchowy a nie trudne głośniki.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

prośba do andrasa,

nigdzie w sieci nie mogę znaleźć częstotliwości podziału zwrotnicy dynaudio focus 110 - czy masz może jakąś specyfikację, w której jest ten parametr albo wiesz z innego źródła. Byłbym również wdzięczny za opinie o nich np. w stosunku do serii audience.

>nigdzie w sieci nie mogę znaleźć częstotliwości podziału zwrotnicy dynaudio focus 110

Wetnę się, bo nuda z rana:

The Focus 110's crossover features a simple first-order filter that transitions from tweeter to woofer at 1600Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hazardzista5

Mój opis będzie odnosił się do porównania Audiencje 52 i Focusów 110.

Pierwsza rzecz która zwraca uwagę po podłączeniu głośników to świetna mikrodynamika. Wszystko doskonale słychać już przy średniej głośności. Dobra szczegółowość sprawia, że słychać „nowe” dźwięki. Nic się nie zlewa, poszczególne plany są dobrze rozrysowane w głąb sceny. Stereofonia jest lepsza o kilka klas. Wysokie tony są cały czas obecne, dzięki czemu równowaga tonalna nie jest przesunięta w dół. Dopiero teraz mogę docenić klasę wysokich i ich rozdzielczość. Nie ma żadnych ostrości a barwa jest raczej neutralna niż ciepła. Średnie tony są dobrze nasycone i nie mają zbyt ostrych krawędzi, muzyka nie jest nadmiernie ulotna i ma się wrażenie, że jest „tu i teraz”. Słucham w pokoju o powierzchni 15 m2. Nie mam niedosytu basu, nie jest też go nigdy za dużo (zbyt duża ilość basu była powodem rezygnacji z Audiencje 52). To chyba optymalna powierzchnia dla Focusów. Bas jest miękki ale raczej nie spowalnia brzmienia. Moim zdaniem 110 są łatwe do wysterowania, mój Rotel 972 nie ma z tym żadnego problemu. Nie słucham symfoniki, ciężkiego rocka, hip-hopu i rapu. A więc to co napisałem nie odnosi się do wrażeń ze słuchania tego rodzaju muzyki. Recenzje w „Audio” i polskim wydaniu „Hi-fi choice” trafnie oddają charakter brzmienia Focusów. Ale to pewnie czytałeś.

Pozdrawiam

dzięki za informacje i opis

właśnie te niskie podziały to jedyna rzecz, która nie odpowiada mi w dynaudio - i akurat mają tak te, które mnie interesują tj. 42 i jak się okazuje focus 110 - a może przesadzam i trzeba posłuchać.

Wnioski wynikaja m.in. z doświadczeń z posiadanymi usher V601 (podział przy 2220 Hz) - już w tym wypadku wydaje mi się, że za dużo dzwięków jest odtwarzanych przez tweeter - niby jest to efektowne (dobrze wpływa m. in. na przestrzeń) ale niektóre dźwięki są zbyt piskliwe.

• 3 tygodnie później...

no i stało się, jechałem po primalunę proloque one a kupiłem kolumny dynaudio focus 110, i mam mieszane odczucia, sprzedawca polecał mi audience 52 SE (wybrałem jednak te focusy bez odsłuchu). Co do mieszanych odczuć to świetne wysokie tony, fajny bas (moze nawet zbyt wyraźny) ale brakujue mi średnicy. Może to, że na razie słucham ze wzmakiem teac A-H mkII (2x45W nie nalepsza barwa dźwięku). Ale w cuda nie wierzę i chyba jednak rónowaga tonalna kolumn jest przesuniąta w górę (podział przy 1500Hz) i dlatego n/s lepiej gra basem a już gorzej średnicą. Tu prośba (m. in do Andrasa) jaki wzmak, żeby w tych kolumnach bardziej uwypuklić średnicę). Może jednak do mojej muzyki lepsze byłyby te 52SE.

Dynaudio Monitor Report:

Introduction: Na temat monitorów Dynaudio zbudowano wiele mitów na Forum. Nie wypowiadam się na temat osób, które je tworzyły, warunków towarzyszącym ich odsłuchom, użytym klockom etc.

Main body: Przerabiałem w moich 17 m2 następujące monitory: Audience 50, Contour 1,3 SE, Audience 40, Contour 1.3 MkII, Crafft. Serii Focus która umieszczona jest hierarchicznie pomiędzy Audience i Contour nie testowałem. Wzmacniacze napędzające były różne, cd-ki też.

Aksjometem wydaje się zastosowanie do napędzania monitorów wydajnego piecyka. Przy mocnym tranzystorze potrafią pokazac na co je stać. Taki na przykład Musical Fidelity Studio T (pożyczony od jednego z Forumowiczów) potrafi ładnie zagrać z monitorami firmy Dynaudio. Z lampą nie mam doświadczeń.

Conclusion: Promień z jakim ludzie omijają monitory Dynaudio zależy od ich gustów odsłuchowych i waha się od nieskończoności do 0,00 mm.

Jarek

P.S. Życzę udanych odsłuchów na Dynkach w czasie Świąt Bożego Narodzenia!

jareks,

dzięki za życzenia, ale z miom wzmakiem (teac a - h 300mkII) to niestety bęzie średnio udane. Ale należę do tych co odległość wynosi blkisko tego 0,00, chociaż mam te problemy dot. podziału zwrotnicy, o których pisałem w innym wątku, z tym, że dotyczą one tych najmnieszych tj, 42, moich, focus 110, nie wiem jaki był podział w tych kultowych 40, które miałeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.