Skocz do zawartości
IGNORED

DREWNIANE BOCZKI - do klocków HiFi

gotyk1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. MAm następujące pytanie - czy dorabialiście w swoich klockach drewniane boczki, w takich, w których producent nigdy ich nie montował - poprostu żeby lepiej wyglądały - jeżeli tak, to czy możecie opisać mi swoje doświadczenia z robieniem takich rzeczy? Jak to zrobić krok po kroku. Za wszystkie odpowiedzi będę baardzo wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37146-drewniane-boczki-do-klock%C3%B3w-hifi/

drewniane boczki są fajne :-D

Śruba lub bloczek nagwintowany do środka, odpowiednia długa śruba, blachę rozwiercasz w miejscu starych otworów lub robisz nowe dziury (i tak nie będzie tego widać gdyż drewienka to zakryją) w tym Denonie to akurat nie ja robiłem boczki, ale robiłem takie w HK6950R i wyszło tak samo. Same boczki zamówiłem u znajomego producenta mebli. Mam już bloczki z granitu ale nie chce mi się tego wiercić :-P Może się kiedyś za to wezmę...

Ukryta Zawartość

post-1122-100001580 1193239831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

To nie jest tak, że przykrecasz dwie formatki i sprzet jest z wyśzej pólki. Walor wybitnie dekoracyjny zależny od gustu. Obudowy z boczkami mają zwykle inne oblachowanie górno boczne.Drewniane formatki-często fornirowany paździeż- posiadają podfrezowania dla wpasowania w bok sprzętu

Dla ilustracji boczek z Sony STR3800L

Ukryta Zawartość

post-3405-100001577 1193240341_thumb.jpg

post-3405-100001578 1204114364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Dink

(Konto usunięte)

Raz jeden popełniłem ten błąd estetyczny z klepki parkietowej. Koledzy - to jest trumienna uroda opakowywać

coś elektronicznego w drewno. Łatwizna i kiepski styl. Nie róbcie tego. Chassis powinno mieć wygląd nie zlewozmywaka, a prawdziwego wzmacniacza, rasowego! Klaniam się Dink

moje foto jest kiepskie bo telefonem robiłem. Zobacz tutaj, czy ten z-1000 wygląda jak zlewozmywak?

Ukryta Zawartość

post-1122-100001537 1193290049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eee ty koleś nie badź taki w pupke cwany co?-nie widziałem zeby ktoś pakował zlewozmywaki w deski lakierowane fortepianowym lakierem np jak mają szampańskie sony ES czy miały niektóre Yamahy.

Piotrek608, faktycznie ale jednak firma sama sobie jest winna. Ściślej jej księgowi, to co produkowali pod koniec swojej egzystencji na rynku to był ich ostatni gwóźdź do trumny... Szkoda, patrząc na takie dzielone CeDe, zarówno w środku jak i na zewnątrz, na prawdę szkoda że to koniec.

>Opteron

Piszesz że robileś zdjęcie telefonem...Czyżbyś mial tego Technicsa u siebie na stanie???(nie piszesz o nik w "o mnie"...Ja od siebie dodaje zdjęcie pieknego drewienka od Sony DAS-R1...(ps. mi się marzy CDP-R1a+DAS-R1a, no ale nikt nie chce się tego pozbyć, wiadomo czemu....

Ukryta Zawartość

post-15842-100001521 1193307886_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

STREET, zdjęcia telefonem robiłem swojego denona. Też nie mam zamiaru się go pozbywać (ani mi się śni). Chcę zrobić boczki lakierowane i zaokrąglone, coś jak w tym technicsie. Mam też płytki granitowe, ale to było by już pewnie przegięcie :-)

>opteron

A z czego bedziesz robił te boczki????płyta czy lite drewno??Myślisz nad fornirem czy może politura???

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

>opteron

A co do granitu to wcale myśle nie jest złe rozwiązanie...(dociążanie cd masz z głowy)....tylko ja nie wiem jak to obrobić żeby z przodu było zaokraglone....no i jak w tym się wierci ;)

Street, ja chcę robić tylko w fornirze. Jeśli chodzi zaś o kamień to kolega się tym zajmuje, zrobi mi dokładnie na wymiar z otworami i nawet napisami, więc będę miał gotowca. Ale jakoś drewienko bardziej mnie ciągnie.

>opteron

podejrzewam że ten Twój denonek jest w wersji srebrnej....moim zdaniem czarnej wersji nawet fornirowane drwo nie doda uroku...

STREET dałem zdjęcie na początku :-) srebrny lub szampan jak kto woli... Faktycznie czarne są mniej atrakcyjne.

>opteron

Jakiego forniru uzyłeś??natural czy modyfikowany???Jaka to nazwa tego forniru jak można wiedzieć ;)

A panowie słyszał ktos coś moze o jakims Ciemnym jak smoła drewnie z afryki..ponoc naturalnie jest ciemne jek cholera..jeden audiofil mi polecał ze fantastyczna sprawa..jest cos takiego czy to tylko wymysły jego chorej fantazji??

Tez chciałbym robic drewniane boczki do swej 2700ki..od paru dni tez nie zamierzam sie jej pozbyć...szczerze powiem ze nawet nic juz nie przyjmuje do tuningu etc...bo nie moge oderwac głowy od słuchania...alpha procesor gra cudnie i nigdy juz nie bedzie tak jak kiedyś....jednak dcd2700 to najbardziej udany cd denona i basta ale bydle jest pracochłonne w tuningu...Operton wie o co chodzi:)

POLITURA TEŻ ROBI DOBRĄ ROBOTĘ WIZUALNĄ....ALE WIADOMO PRACOCHŁONNOŚĆ I KOSZTY MOGA SKUTECZNIE OSTUDZIĆ ZAPAŁ DO ZROBIENIA CZEGOŚ TAKIEGO.....

jesli czarne to tylko- heban

bardzo ciemny brąz -wenge

na boczki chyba pasuja szerokie klepki parkietowe z drewna egzotycznego,duzo teraz tego w roznych rozmiarach

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

STREET na fornirach to się kolego drogi nie znam, stolarz wybrał mi coś ładnego z odpadów które mu się poniewierały na warsztacie. Kolorystycznie było bardzo podobne do tego co jest na denonie (o to mi chodziło). No może nieco bardziej przechodziło w czerwień, ale tylko troszkę.

dartman technics nie, to nie moje cacko :-)

• 1 rok później...

Troszkę odświeżę temat. Zna ktoś już jakiś fajny sposób na ładne boczki? Nie interesuje mnie płyta z okleiną, lecz boczki z np z naturalnego drzewa, lub z płyty granitowej, Proszę o konkretne podpowiedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.