Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,Anglicy i Francuzi zostawili nas na lodzie za to Rosjanie przyszli z pomocą.Znamy to znamy.

Francuski arsenał jądrowy rozbudowany za de Gaulle nie miał żadnego znaczenia strategicznego i w rozgrywce wschód zachód nie liczył się.Tu chodziło o ambicyjki generała i mocarstwowe mrzonki Francji.Jej niezależność od USA.Francję tak jak i cały zachód uratował amerykański parasol atomowy.Tylko on był w stanie powstrzymać ZSRR,który w wojskach konwencjonalnych miał w Europie miażdżącą przewagę.

Takie kwestie powinien regulować rynek.Jak nie będzie wieprzowiny to będzie mniej klientów i mniejszy zysk.

To nie hameryka... Chociaż system hamerykanski... Z dodatkiem dyktatury europejskiej.

chwilowy brak działalności w audio.

O tym co sprzedaje się czy nie sprzedaje w sklepie powinien decydować właściciel.

Z tym pełna zgoda. Tylko czemu jeśli jakaś apteka rezygnuje ze sprzedaży środków antykoncepcyjnych podnosi się taka wrzawa?

• Moderatorzy

Coś mi się widzi, że Boże Narodzenie też jest skazane na straty. Cała ta otoczka wokół tych świąt na pewno obraża uczucia religijne muzułmanów. :)

Nieliczni próbują walczyć:

We Francji głośno ostatnio o pewnym mini-markecie na przedmieściach Paryża. Władze gminy Colombes zdecydowały, że ten muzułmański sklep nie może dyskryminować ludności niemuzułmańskiej. Nakazały wprowadzenie wieprzowiny i alkoholu do oferty sprzedaży.

wygląda to jak próba wymuszenia kasy za zezwolenie handlem alko i zakupu może dodatkowej lodówki na wieprzowinę

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W tamtym czasie Ameryka zachowywała się bardzo agresywnie, organizując blokadę Berlina, aby odwrócić uwagę od swojej coraz słabszej pozycji strategicznej.

A co do za blokada była? Ja słyszałem tylko o blokadzie sowieckiej, podczas której amerykanie zorganizowali słynny most powietrzny, zaopatrując Berlin Zachodni w niemal wszystko.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

dziadek jak zwykle reprezentuje interesy rosyjskie.Przecież ogólnie wiadomo,że to sowieci zorganizowali blokadę Berlina,którą Amerykanie i Brytyjczycy przełamali mostem powietrznym.Nawet rozpatrując na tzw. zdrowy rozum jak Amerykanie mogli zablokować Berlin,który był otoczony strefą radziecką?To odwracanie kota ogonem (historycznego kota).

ISIS to twór Saudów ... przy współpracy przekupionych przez saudów amerykańskich polityków... Plan który ma na celu przejecie całego Bliskiego Wschodu wraz ze złożami ropy naftowej.. stworzenie silnego.. Kalifatu..w którego skład będą wchodzić.. Irak Iran Afganistan Syria . pozbycie sie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) konkurencji na rynku ropy naftowej... Kulminacją tego planu będzie atak na Iran... przez Syrię do Europy ma płynąć ropa naftowa.. ..... Libia wraz ze złożami ropy została oddana Francji jako.. zadośćuczynienie za odstąpienie od interesów z Iranem i wsparcie "koalicji"... dlatego usunięto Kaddafiego.. w czymś co nazywało się arabską wiosną... Cały proces zaczął się.. atakiem terrorystycznym na World Trade Center jako pretekstu do rozpoczęcia ataku na Afganistan.. Rosji nie podoba się ta sytuacja .. tania ropa z Bliskiego Wschodu która zalałaby Europę przez rurociągi prowadzące przez Syrię.. byłaby olbrzymią konkurencją.. i spowodowałaby poważny kryzys w Rosji.. i całkowite jej wyeliminowanie z Rynku Ropy w Europie... dlatego Rosja stoi murem za Syrią.. .. i walczy z Isis... to wszystko może być zarzewiem wojny światowej... Saudowie nie wycofają się za swojego planu podboju Bliskiego Wschodu... o wielkości pieniędzy którymi dysponuja i determinacji nich świadczy fakt.. że chcieli sfinansować w całości całą inwazję.. amerykańską na Syrię.. nie doszło do tego bo Rosja.. stanęła murem za Syrią.. i oznaczałoby to konflikt.. światowy... dlatego USA wycofały sę z tego powierzonego im przez Sadów zadania... Oczywiście jak napisałem wcześniej Rosja nie robi.. tego z miłości... do Syrii ale realizuje interesy Gazpromu .. Dlatego postanowiono osłabić Rosję.. nie wiem czy pamiętacie olbrzymie protesty przeciwko Putinowi.. w Rosji... zaraz po tym jak Rosyjskie okręty wypłynęły w poblize Syrii po raz pierwszy.. Putin jednak w jakiś sposób poradził sobie z "opozycją".... i wtedy uderzono w najczulszy punkt.. postanowiono odebrać Rosji wpływy w Ukrainie i w międzyczasie.. kiedy Rosja będzie zajęta Ukrainą.. wprowadzić do Syrii Isis.. wyszkolić.. tzw bojowników.. itp... Rosja poradziła sobie z Ukrainą... i znowu zajęła się.. Syrią..i wzmocniła kontakty.. z Iranem... ... i na poważnie.. zajęła się odbijaniem Aleppo... to mamy w tej chwili.... .. to wszystko.. w konsekwencji doprowadzi do wojny... Saudowie wydali na, czyli na realizacje swojego Wielkiego Planu mnóstwo pieniędzy od 2001 roku. dlatego się nie poddadzą... ... tak to widzę.. to moje osobiste wnioski z tego co widzę co się tam dzieje.... w wielkim skrócie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ISIS to twór Saudów ... przy współpracy przekupionych przez saudów amerykańskich polityków... Plan który ma na celu przejecie całego Bliskiego Wschodu wraz ze złożami ropy naftowej.. stworzenie silnego.. Kalifatu..w którego skład będą wchodzić.. Irak Iran Afganistan Syria . pozbycie sie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) konkurencji na rynku ropy naftowej... Kulminacją tego planu będzie atak na Iran... przez Syrię do Europy ma płynąć ropa naftowa.. ..... Libia wraz ze złożami ropy została oddana Francji jako.. zadośćuczynienie za odstąpienie od interesów z Iranem i wsparcie "koalicji"... dlatego usunięto Kaddafiego.. w czymś co nazywało się arabską wiosną... Cały proces zaczął się.. atakiem terrorystycznym na World Trade Center jako pretekstu do rozpoczęcia ataku na Afganistan.. Rosji nie podoba się ta sytuacja .. tania ropa z Bliskiego Wschodu która zalałaby Europę przez rurociągi prowadzące przez Syrię.. byłaby olbrzymią konkurencją.. i spowodowałaby poważny kryzys w Rosji.. i całkowite jej wyeliminowanie z Rynku Ropy w Europie... dlatego Rosja stoi murem za Syrią.. .. i walczy z Isis... to wszystko może być zarzewiem wojny światowej... Saudowie nie wycofają się za swojego planu podboju Bliskiego Wschodu... o wielkości pieniędzy którymi dysponuja i determinacji nich świadczy fakt.. że chcieli sfinansować w całości całą inwazję.. amerykańską na Syrię.. nie doszło do tego bo Rosja.. stanęła murem za Syrią.. i oznaczałoby to konflikt.. światowy... dlatego USA wycofały sę z tego powierzonego im przez Sadów zadania... Oczywiście jak napisałem wcześniej Rosja nie robi.. tego z miłości... do Syrii ale realizuje interesy Gazpromu .. Dlatego postanowiono osłabić Rosję.. nie wiem czy pamiętacie olbrzymie protesty przeciwko Putinowi.. w Rosji... zaraz po tym jak Rosyjskie okręty wypłynęły w poblize Syrii po raz pierwszy.. Putin jednak w jakiś sposób poradził sobie z "opozycją".... i wtedy uderzono w najczulszy punkt.. postanowiono odebrać Rosji wpływy w Ukrainie i w międzyczasie.. kiedy Rosja będzie zajęta Ukrainą.. wprowadzić do Syrii Isis.. wyszkolić.. tzw bojowników.. itp... Rosja poradziła sobie z Ukrainą... i znowu zajęła się.. Syrią..i wzmocniła kontakty.. z Iranem... ... i na poważnie.. zajęła się odbijaniem Aleppo... to mamy w tej chwili.... .. to wszystko.. w konsekwencji doprowadzi do wojny... Saudowie wydali na, czyli na realizacje swojego Wielkiego Planu mnóstwo pieniędzy od 2001 roku. dlatego się nie poddadzą... ... tak to widzę.. to moje osobiste wnioski z tego co widzę co się tam dzieje.... w wielkim skrócie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a nie mozna było w skrócie? wicie, rozumicie? i tak by wszyscy przeczytali, a tu znów niewypał tomusiowy.

To nie o to chodzi. Wygrywa ten, który pierwszy policzy ilość kropek.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

byłem i na własne oczy widziałem blokade Berlina. tylko ze wschodniej strony. takie bzdury to mozna przedszkolakom serwować.

Blokady to ty raczej nie widziałeś. Raczej mur berliński. I zastanów się, co było powodem jego budowy.

A co do za blokada była? Ja słyszałem tylko o blokadzie sowieckiej, podczas której amerykanie zorganizowali słynny most powietrzny, zaopatrując Berlin Zachodni w niemal wszystko.

Oliwer Stone w swojej filmowej historii Ameryki mówi, że faktycznie to USA wywołały blokadę Berlina prowadząc agresywną politykę wobec interesów ZSRR na terenie okupowanych Niemiec i sabotowanie działań Sojuszniczej Rady Kontroli Niemiec. Mówi też o radzieckiej pomocy żywnościowej i opałowej.

(...)

Francuski arsenał jądrowy rozbudowany za de Gaulle nie miał żadnego znaczenia strategicznego i w rozgrywce wschód zachód nie liczył się.Tu chodziło o ambicyjki generała i mocarstwowe mrzonki Francji.Jej niezależność od USA.Francję tak jak i cały zachód uratował amerykański parasol atomowy.Tylko on był w stanie powstrzymać ZSRR,który w wojskach konwencjonalnych miał w Europie miażdżącą przewagę.

Ta miażdżąca przewaga wojsk konwencjonalnych ZSRR (Układu Warszawskiego) na d NATO to mit. Faktycznie w 1956 roku ZSRR w Europie Wschodniej miał ok. 30 dywizji lądowych plus oczywiście dywizje innych państw UW, podczas gdy NATO 20 plus 12 dywizji francuskich (Francja cały czas była w strukturach politycznych NATO).Do tego doliczyć należy dywizje pozostające w państwach członkowskich pod dowództwem narodowym. Na pewno nie była to przewaga miażdżąca. Skoro ciągle mówi się, że ZSRR i UW zająć całą Europę Zachodnia, to siły te nie były odpowiednie do tego celu. Aby atak był skuteczny potrzebna jest kilkakrotna przewaga na siłami przeciwnika.

Termin parasol atomowy wymyślili generałowie USA, aby uzasadnić niepotrzebny na tak wielka skalę rozwój amerykańskiego arsenału jądrowego. Do czasów Breżniewa USA posiadały ok. 100 krotną przewagę w ilości głowic jądrowych i środków do ich przenoszenia. Od 1946 roku amerykańska doktryna wojenna zakładała, że USA mogą jako pierwsze użyć broni jądrowej przeciwko ZSRR. Największy skok jakościowy w zbrojeniach USA nastąpił w latach prezydentury Eisenhowera, w tych czasach też rozpoczęły się na dużą skalę działania USA eskalujące napięcie na świecie, a w czasie niemal każdego z konfliktów z udziałem USA rozważano użycie broni jądrowej. Na celowniku był nie tylko ZSRR, ale i ChRL., a później nawet DRW.

Równie dobrze można twierdzić, że Ruch Państw Niezaangażowanych był odpowiedzią na agresywna politykę ZSRR do 1955 roku. Wielu w to uwierzy.

Ciekawi mnie, co do powiedzenia ma na ten temat fox733...

Oliwer Stone w swojej filmowej historii Ameryki mówi, że faktycznie to USA wywołały blokadę Berlina prowadząc agresywną politykę wobec interesów ZSRR na terenie okupowanych Niemiec i sabotowanie działań Sojuszniczej Rady Kontroli Niemiec.

Odwracanie kota ogonem.

USA wywołały blokadę Berlina

Dowodząc niezwyciężoną Armią Radziecką.

Ciekawym efektem blokady była zmiana postrzegania Amerykanów przez Niemców. Z okupantów stali się przyjaciółmi ratującymi w potrzebie.

Mówi też o radzieckiej pomocy żywnościowej i opałowej.

Tak jak Urban mówił o śpiworach dla bezdomnych w Nowym Jorku.

Pomimo tej pomocy opałowej Amerykanie musieli dostarczyć 1,5 miliona ton węgla samolotami.

Less is more

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Ostatnie doniesienia medialne mówią, że "Poufne dane Białego Domu, do których dotarli dziennikarze, potwierdziły obawy dotyczące nieprzerwanej ekspansji Państw Islamskiego. Uzyskana przez telewizję NBC mapa pokazuje, że terroryści są obecni w co najmniej 18 krajach. Według dokumentu, w ostatnim czasie wzrosła siła sześciu nowych "wydziałów" ISIS, co przekonuje, że jest to organizacja o statusie globalnym. Armia USA, próbując ratować sytuację, rozpoczęła kampanię nalotów na cele w Libii." http://wiadomosci.onet.pl/swiat/na-linii-frontu-ekspansja-isis-objela-co-najmniej-18-panstw-dokumenty-bialego-domu/3fvrr0

W czasie interwencji zbrojnej ZSRR w Afganistanie, w momencie kiedy szala konfliktu przechyliła się wyraźnie na stronę ZSRR i ówczesnego rządu Afganistanu, USA skierowały tam ponad 30 tysięczny korpus najbardziej wściekłych islamistów, którego szkolenie w Pakistanie i uzbrojenie przez USA (m.in. w niezwykle skuteczne przeciwko radzieckiemu lotnictwu wojskowemu, przenośne przeciwlotnicze zestawy rakietowe) sfinansowała m.in. Arabia Saudyjska. Już wówczas nawet USA podniosły się głosy w USA,ze ta operacja zaplanowana i kierowana przez CIA doprowadzi do nieprzewidywalnych szkód w świecie Zostały jednak zlekceważone. Teraz widać, że były zasadne.

Inne doniesienia mówią, że rzekomo obłąkani sprawcy zamachów terrorystycznych w Europie Zachodniej odbierali instrukcje telefoniczne z Arabii Saudyjskiej: http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html

Oczywiście dla iwaszczukiewicza jest jasne, że za wszystkim stoi Putin, a

dziadek jak zwykle reprezentuje interesy rosyjskie.(...)

A potem będzie płacz do moderacji, że jest niekulturalnie atakowany w dyskusji i nie może się bronić...

Odwracanie kota ogonem.

Dowodząc niezwyciężoną Armią Radziecką.

Ciekawym efektem blokady była zmiana postrzegania Amerykanów przez Niemców. Z okupantów stali się przyjaciółmi ratującymi w potrzebie.

Tak jak Urban mówił o śpiworach dla bezdomnych w Nowym Jorku.

Pomimo tej pomocy opałowej Amerykanie musieli dostarczyć 1,5 miliona ton węgla samolotami.

Less wiedziałem od początku, że sięgniesz po niepodważalne argument do tego poparte własnymi opiniami.

No tak, USA blokowały Berlin i zbudowały mur berliński, a przynajmniej były powodem jego budowy.

Niedługo dowiemy się, że to agenci OSS mordowali naszych w Katyniu i że to amerykańscy snajperzy strzelali na murze berlińskim do oczadziałych uciekinierów z socjalistycznego raju ZSRR/NRD.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A ja się zawiodłem, że opierasz się na argumentacji pożytecznych idiotów.

ja się zawodzę na moderacji że trzyma tu zdrajcę polskiej racji stanu posługującego się językim zawodowej propagandy...

Racja stanu nie jest jednoznacznie zdefiniowana i poglądy na nią mogą być bardzo różne. To jest kwestia dużo bardziej nieokreślnona niż sowiecka blokada Berlina, którą niektórzy chcą uważać za amerykańską.

No ale my też (nie tylko Franek Dolas) wywołaliśmy II Wojnę Światową nie oddając Niemcom korytarza. Gdybyśmy oddali, wszystko byłoby cacy.

Less is more

Ja wiem że wytłumaczyć można wszystko.

Cacy nic by nie było bo Niemcy mieli wybór pomiędzy wojną a bankructwem gospodarki. Po drugiej stronie zaś pokojowe mocarstwo posiadające zaledwie 30 tysięcy czołgów.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

A ja się zawiodłem, że opierasz się na argumentacji pożytecznych idiotów.

Wymień ich imiennie.

ja się zawodzę na moderacji że trzyma tu zdrajcę polskiej racji stanu posługującego się językim zawodowej propagandy...

A ja uważam, że Moderacja powinna usunąć twój wpis. W realu skopałbym ci za to mordę. Tu muszę zachować daleko posuniętą wstrzemięźliwość.

No tak, USA blokowały Berlin i zbudowały mur berliński, a przynajmniej były powodem jego budowy.

Niedługo dowiemy się, że to agenci OSS mordowali naszych w Katyniu i że to amerykańscy snajperzy strzelali na murze berlińskim do oczadziałych uciekinierów z socjalistycznego raju ZSRR/NRD.

Niepohamowane niczym ucieczki z NRD prowadziły do kolejnej wojny światowej, ponieważ zaburzały istniejącą równowagę sił. Działający jedynie na wietrze tego nie zrozumie.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

tomek7776 - daruj sobie i tak wszystko co napisałeś obśmieją. Trolle amerykańskie, żydowskie i ukraińskie oraz ogólnie mówiąc samobójczo proeuropejskie. W tym przypadku żadna prawda, ani żadne argumenty nie mają najmniejszego znaczenia.

W przeciwieństwie do trolli rosyjskich.

marcin

Sprzedaż leków czy środków medycznych to nie to samo co sprzedaż butów.Tu apteka powinna dysponować wszystkimi dopuszczonymi przez prawo wyrobami.Wyobraźmy sobie,że właściciel apteki jest wyznawcą sekty przeciwników szczepionek i nie pozwala na ich sprzedaż.Oczywiście zawsze można powiedzieć,że w innej aptece można je kupić ale jest to utrudnienie.

To ostatnie zdanie to prawdziwe kuriozum.Czegoś równie głupiego dawno nie widziałem!

Skoro USA zablokowały Berlin ( wg. dziadka) to może 17.09.39r. to myśmy zaatakowali ZSRR?

Oliver Stone jako wyrocznia historyczna?Skoro tak stwierdził to pewnie tak było.A Rosja stalinowska to kraj miłujący pokój.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.