Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

No to powiedz. Opowiedz sie po cxyjej jesteś stronie.

Ja jestem po stronie hrabiego Potockiego, prawowitego prezydenta Polski.

Naszego, jedynego, ze sztuczną paszczęką, garniturkiem z Unnry i zegarkiem z odpustu.

Jak się rozwija proces, który ten idiota w maju wytoczył Dudzie?

Śmieszniej już być nie może.

Tutaj mamy waszego, czyli Cimoszewicza:

"Cimoszewicz stwierdził, że Polska zrzekła się odszkodowań za straty wojenne, choć stało się to w czasie, kiedy nie była w pełni niezależna. Przypomniał, że doszło do tego w związku z naciskiem Związku Radzieckiego, przyznał, że nie ma na ten temat kompletu wymaganych dokumentów. Ale dodał, że przez kolejne 60 lat po wojnie wszystkie rządy - zarówno PRL, jak i III RP - nie podnosiły tego tematu. W związku z tym - jak stwierdził - sytuacja prawno-międzynarodowa jest taka, że żadne odszkodowania nam nie przysługują."

Podsumowujac, Cimoszewicz twierdzi, ze nie mogaca decydowac o sobie Polska zmuszona przez Sowietow zrzekla sie reparacji, co wiecej, nie ma na to zrzeczenie dokumentow, a my dlatego, ze do tej pory nie domagalismy sie reparacji, nie mamy do nich teraz prawa.

No coz, interesujace.

Tyle od Cimoszewicza, podobno bardzo rozsadny glos.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Tam historia, tu masz NOW, tak sie gada z pania M.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kota na psa i jazda.

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ty naprawde jestes na tyle glupi, aby pomyslec, ze ktos nie wie o tym, ze zdanie zaczynamy od duzej litery. Czym ty tutaj probujesz zablysnac.

Żebyś ty się jeszcze przyzwoicie odgryźć potrafił, bobek...

Zdanie w języku polskim zaczynamy od litery "wielkiej".

Dużą to kupę. Po lekturze twojego wieszcza, Wencla.

BN, jak sie nie znasz, to nie wchodz, mam ci udowodnic, ze bzdurzysz, czy sam zrobisz odp. research?

No dobra, to prosze Cie bardzo

Szanowni Państwo. Razi mnie obecnie mówienie piszemy coś wielką literą. Nie może być dużą literą? Z mojej edukacji w szkole podstawowej, a było to około 30 lat temu, zapamiętałem właśnie to drugie określenie, którego teraz praktycznie w szkołach się nie używa. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrowienia,

Paweł Gosk

Jedni wolą pisać dużą literą, inni wielką literą – to kwestia wyłącznie upodobań, żadnych zakazów ani nakazów tu nie ma. Trzeba tylko pamiętać, aby nie pisać z dużej (wielkiej) litery, gdyż wyrażenia te mają złą opinię w wydawnictwach poprawnościowych, mimo że ich frekwencja w tekstach jest duża. Ciekawe, że wydawnictwa normatywne akceptują rzadko spotykany wariant od dużej (wielkiej) litery. Zazwyczaj wyrażenie to spotykamy w innej funkcji, np. „Od dużej litery E w nazwie pochodzi właśnie nazwa serii: Big – E” (CKM).

Mirosław Bańko

PWN

A tu Miodek:

W swoich poczynaniach zawodowych związanych z mówieniem i pisaniem o języku staram się o unikanie krańcowo negatywnych ocen takich czy innych zjawisk. Trudno mi jednak nie nazwać nonsensownym coraz powszechniejszego zwyczaju pisania dużymi literami form, w których ta duża litera jest zupełnie nieuzasadniona.

Czytaj więcej:

Ukryta Zawartość

hehe

Ukryta Zawartość

Widzę, że PiSiaki mocno podjarane kasą od Niemca.

Przyp...nie się do Cimoszewicza świadczy o tym, że z tymi całymi reparacjami nie chodzi o kasę której nigdy nie dostaniemy, tylko o kolejny pretekst do siania nienawiści i dzielenia Polaków na swoich i wrogów.

Jestem Europejczykiem.

Pozostaje jednak kwestia, czy sie naleza, czy nie. Co masz do powiedzenia w tym temacie?

Może moralnie się należą, ale prawnie jest to nie do załatwienia, a politycznie to jedynie robienie zadymy dla zabawienia gawiedzi. Tak w skrócie.

Jestem Europejczykiem.

No to tu sie nawet zgadzam, taki ze mnie straszny pisiak, sry Pisiak:)

Koncowka dla BN

Miodek:

Czy zauważyli Państwo, że w całym dzisiejszym odcinku posługiwałem się tylko wyrażeniem "duża litera"? - Będę tak robił do końca życia, bo "wielka litera", która wdarła się do słowników i podręczników szkolnych, też mnie wyjątkowo irytuje. Przecież parom przeciwieństw typu zimny - ciepły, niski - wysoki, wąski - szeroki, lekki - ciężki, pionowy - poziomy, prosty - krzywy, chudy - gruby itp. od zawsze towarzyszy przeciwstawna para mały - duży. Wielki to jest duży + nacechowanie emocjonalne (wielkie chłopisko, wielka baba, wielki gmach, wielki zwierz). Jak można określać mianem wielkiej literę?

BN jednak wie lepiej, nawet cos o kupie wspominal:)

"Po lekturze twojego wieszcza, Wencla"

No to zes se znalazl lekture, nie dziwne, ze Ci odpierd.... na punkcie religii:)

bubudsia rznji na wschod tam jeszcze wienksze pieniadze leza do odzyskania.Jak sie zdecydujesz to powiem ci gdzie...i moze cie tam zabija...za glupote.Bo z niemcami to jeszcze mozesz sobie pogadac.

bucek wyraznie nie ogarnales budy.POdpieranie sie wielkimi ma wtedy sens kiedy sie jest malym Zawsze kundelki podpinaja sie pod wielkie .My tworzymy nowy Jezyk POlski na Nowe czasy i okolicznosci bo takie czasy nadeszły.Czasy sa wielkie Narodowe i wymagaja Odwagi I Siły to i jezyk musi sie zmienic..A ty POzostaniesz nadal durnym kundlem w budzie ujadajacym ZA wielkimi nie ogarniajacym rzeczywistosci.Tylko wielki Wodz choc kurdupel zmieni i to czy z duzej czy z małej a ty nadal nie ogarniesz...budy..A z tymi wielkimi damy rade ..... hau hau.

tak na marginesie zanim POwolasz sie na wielkich sprawdz najpierw kto to, gdzie skonczył uczelnie czy ja skonczył, czy nie pracował dwa dni w milicyjnej bibliotece, co z jego dziadkiem z linii ojca etc etc.Na przyklad pan Miodek ma cós o czym warto wiedziec.......Zanim zaczniesz szczekac.

gdybys jednak POczuł sie rozdeptany to nie martw sie.Zawsze mozna cie zrobic...cienszego.Nasza partia kurdupli ma az dosc.

z partyjnym pozdrowieniem.Na stoleczki.

kurduple.

Koncowka dla BN

Miodek:

Czy zauważyli Państwo, że w całym dzisiejszym odcinku posługiwałem się tylko wyrażeniem "duża litera"? - Będę tak robił do końca życia, bo "wielka litera", która wdarła się do słowników i podręczników szkolnych, też mnie wyjątkowo irytuje. Przecież parom przeciwieństw typu zimny - ciepły, niski - wysoki, wąski - szeroki, lekki - ciężki, pionowy - poziomy, prosty - krzywy, chudy - gruby itp. od zawsze towarzyszy przeciwstawna para mały - duży. Wielki to jest duży + nacechowanie emocjonalne (wielkie chłopisko, wielka baba, wielki gmach, wielki zwierz). Jak można określać mianem wielkiej literę?

BN jednak wie lepiej, nawet cos o kupie wspominal:)

"Po lekturze twojego wieszcza, Wencla"

No to zes se znalazl lekture, nie dziwne, ze Ci odpierd.... na punkcie religii:)

Nie bijesz na alarm? Nie pomstujesz? Nie zależy Ci na losie Polaków/ek?

Ukryta Zawartość

Hipokryzja, miszczu, wylewa Ci się ze wszystkich dziurek.

Ukryta Zawartość

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, kolego. Podajesz przyklad dzieci, tzw kultury robta co chceta, wychowywanej na przemocy, bez zadnych wartosci, i masz do mnie pretensje. Nie ten adres.

A moze chcesz odwrocic uwage od problemu islamistow/uchodzcow. To moze rozejrzyj sie co tam miedzy nimi sie dzieje. A moze mam komentowac w tym watku kazde przestepstwo, ktore popelnia taczy, czy inni, pod warunkiem, ze nasi. Calkowicie Ci sie popierdzielilo.

Rozumiem jakby jakas grupa Polakow zorganizowala zamach terrorystyczny, a ja mialbym to w du..., a moze nawet bym ich tlumaczyl. Wtedy moglbys uzyc slowa hipokryzja. Uzywajac go w opisanym przypadku wychodzi na to, ze nie bardzo to slowo rozumiesz.

bubusia, zauważyłem, że gdy wchodzisz w temat to robi się od razu burdel.

W esbecji latałeś kiedyś, czy co? Masz zdolności do rozwalania tematu.

sittek juz nie wie jak ma zablysnac to zaczal nickiem manipulowac, chlopaki jestescie na dnie?

Że co proszę?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, rzuc okiem na post 7643, i zmien zdarta plyte, bo nudny sie robisz

A czego nie zrozumiałeś, powtórzyć, może kursywką pociągnąć?

Robisz burdel w temacie, zaczepiasz w bezczelny sposób, a potem nagle nie wiadomo skąd przymilasz się do innych.

Takie zachowanie może świadczyć tylko o jednym. Celowa dezorganizacja.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Szukałem czegoś innego, a przy okazji znalazłem to:

"Zdaniem premiera Słowenii, zmiany wprowadzane przez obecną większość parlamentarno-rządową w Polsce stanowią poważne zagrożenie dla ważnej zasady Unii Europejskiej, jaką jest praworządność. „Mamy do czynienia z procesami w Polsce, które zagrażają rządom prawa” – przyznał otwarcie Miro Cerar.

Szef słoweńskiego rządu zagroził również, że UE może wprowadzić sankcje za działania destabilizujące rządy prawa. Co więcej, Cerar zapowiedział poparcie dla sankcji ze strony Brukseli, jeśli takie miałyby być nałożone. „Jeśli ktoś w Europie będzie poważnie naruszał zasadę praworządności, to Słowenia wesprze nałożenie sankcji, jeśli będą one koniecznie”.

"Pod koniec lipca w wywiadzie dla „Frankfurter Allgemeine Zeitung” kanclerz Austrii Christian Kern przyznał, że zarówno Polska, jak i Węgry wykazują bardzo luźną gotowość do przestrzegania europejskich reguł. Według Kerna, polski problem „nadal istnieje”, mimo dwóch wet prezydenta Andrzeja Dudy do ustaw o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa."

I coć, co wydaje się jeszcze ważniejsze:

"„Słowenia zrobi wszystko, co w jej mocy, by pozostać w głównym nurcie UE w przypadku rozpoczęcia rozmów o pogłębionej integracji” – powiedział premier Słowenii. Zdaniem Cerara, gruntownej dyskusji powinien podlegać pomysł utworzenia oddzielnego budżetu dla państw strefy euro i instytucji wspólnego ministra finansów dla tej grupy członków UE.

Według premiera Słowenii, „Europa wielu prędkości” stała się faktem. „Musimy iść krok w krok z najbardziej zintegrowaną część Unii – to jest nasze zobowiązanie” – podkreślił Miro Cerar.

Podobną deklarację ws. integracji wewnątrz europejskiej wspólnoty przedstawił na początku sierpnia premier Słowacji Robert Fico. Jak powiedział szef rządu naszego południowego sąsiada, najważniejszym zadaniem Słowacji jest „bycie jak najbliżej integracyjnego jądra Unii Europejskiej”."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

W esbecji latałeś kiedyś, czy co?

Mocno wątpię. Tam takich "inteligentów" raczej nie brali. On z późniejszego zaciągu, pisiarskiego. Tam brali każdego...

sittek, zdajesz sobie sprawe, ze twoje wrazenia nie maja tutaj zadnego znaczenia, pierdzielisz o jakims przymilamiu, sbecji etc. jak potluczony lata swietlne od jakikolwiek faktow. A debesciak i tak probuje byc od ciebie lepszy. I tak w kolo...

Podajesz przyklad dzieci,

Co innego, gdybym podał przykład muzułmańskich dzieci - wtedy byś sie darł w niebogłosy - odwracając uwagę od zwyrodnienia polskich dzieci wychowywanych przez katechetów.

Głosy rozsądku małych i średnich państw. My zamiast tego "wstajemy z kolan" i "nie pozwolimy na dyktat większych państw" jak deklarowała niedawno Żałosna Marionetka (do której z niezrozumiałych powodów niektórzy zwracają się "pani premier").

Jeżeli ktoś miał nadzieję, że Duda zmądrzał, to relacja z jego spotkania z ambasadorami pozbawi go wszelkich złudzeń.

Ukryta Zawartość

Pytanie dla bystrych - dlaczego spotkanie odbyło się tam,gdzie się odbyło, to jest w Kolegium Europejskim w Natolinie?

Ciekawy komentarz pod artykułem:

"@mmfe

Panie tzw prezydencie. Jeżeli Polska jest silna to po co nam obce wojska (USA) na terenie Polski?

Mówi pan podobne bzdury jak minister Beck przed II wojną światową:

"Jesteśmy silni, zwarci, i gotowi"

Grzesiuk to skomentował po wojnie:

"Silni w gębie, zwarci w piciu, i gotowi do ucieczki"

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nawet nie zwrocilbym uwagi gdybys podal przyklad muzulmanskich dzieci pobitych przez inne muzulmanskie dzieci w muzulmanskim kraju, nie dotyczyloby to watku, lapiesz?

I prosze, zeby pieski typu sittek@ adalbert nie wcinaly sie. I potem nie pierdzielily o burdelach. Bede wdzieczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.