Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Wielu Irańczyków pamięta Pahlaviego i minispódniczki na ulicach i za tym tęskni .

Który to Pahlawi został zainstalowany przez CIA na prośbę BP.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zamach_stanu_w_Iranie_(1953)

Nie ukrywam, że jestem pod dużym wrażeniem in plus do ich postawy po przyznaniu się do zestrzelenia przez pomyłkę pasażerskiego samolotu.

Tak sobie pomyślałem, że z ust naszych polityków, takie słowa przeprosin czy kajania nigdy by nie padły.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Nie ukrywam, że jestem pod dużym wrażeniem in plus do ich postawy po przyznaniu się do zestrzelenia przez pomyłkę pasażerskiego samolotu.
Tak sobie pomyślałem, że z ust naszych polityków, takie słowa przeprosin czy kajania nigdy by nie padły.
Tzn. tych z PZPR/SB/PiS.

Pustaki strikes again:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. jaki świat i życie musi być dla nich proste... Ech!

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, Adalbert95 napisał:

O t i cała filozofia...

Część. Są jeszcze inne kwestie geopolityczne: niedopuszczenie Iranu do morza Śródziemnego (ogólniej - do stworzenia tzw. łuku szyickiego Iran-Irak-Syria) czy zahamowanie następującą ekspansji Chin w tym regionie.

13 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Tak, chodzi o ropę, ale nie wprost.

Polska (i Europa) ma szczęście nie posiadając ropy. ?

39 minut temu, JuG napisał:

do stworzenia tzw. łuku szyickiego Iran-Irak-Syria) czy zahamowanie następującą ekspansji Chin w tym regionie.

Nie łuku, a półksiężyca bo tak brzmiało oryginalne stwierdzenie króla Jordanii. Tylko, że to było na początku lat 2000, a od tej pory bardzo, bardzo wiele się w tamtym rejonie zmieniło. W Iranie zresztą też. Powstrzymanie ekspansji Chin przez terroryzm w Zatoce?  A o terroryzmie pisałem - jakoś tego nie widzę. Oczywiście rozpierducha na Bliskim Wschodzie nie jest na rękę Chinom z powodu niemożliwości kupowania ropy za juany czy lokowania tam swoich inwestycji, ale chińska pozycja w tym regionie zawsze była słaba i taką jeszcze bardzo długo pozostanie z tego powodu, że arabowie, co tu dużo gadać pogardzają chińczykami jeszcze bardziej jak czarnymi. Póki jest w Zatoce ropa i póki są z niej pieniądze Chin tam nie będzie.

Godzinę temu, JuG napisał:

Polska (i Europa) ma szczęście nie posiadając ropy.

Ale ropę kupuje za $, i trzyma w $ dużą część rezerw walutowych, a więc to też i Europy i Polski dotyczy. Wiesz ile Polska rocznie eksportuje do Stanów - a to jedyny "zdrowy" sposób pozyskania dolarów?

Grodzki gate cd:

Cytat

...a sam Grodzki plącze się, bo raz przyznaje, że przyjął 2 tys. zł, ale w swoim prywatnym gabinecie, a innym razem mówi, że wizyty kosztowały u niego 150-200 zł. A ponadto - podkreślał Grodzki - prywatnie pacjentów miał przyjmować sporadyczne, ale w swoim ostatnim oświadczeniu majątkowym wpisał kwotę 270 tys. zł przychodu (183,5 tys. zł dochodu) z prywatnej praktyki lekarskiej.

...W historiach wokół Grodzkiego ryzyko konfabulacji jest bardzo duże. Dlaczego? Zacznijmy od samego Staszczyka. Pan ma 90 lat, co wiąże się już z ryzykiem intelektualnych dysfunkcji. Grodzki, ratując go, wyciął mu nowotwór, więc pacjent ma prawo czuć wielką wdzięczność i chcieć mu pomóc. Świadek zamiast do prokuratury poszedł do kolejnych mediów. Ma też życiorys - pracę w UB i donoszenie nawet na własną żonę i rodzinę - który rodzi niechęć do PiS. Brak natomiast innych świadków na potwierdzenie, że taka niemoralna propozycja padła...

...Upublicznione oskarżenia pod jego adresem, że prof. Grodzki brał koperty od pacjentów, póki co są anonimowe. Niemniej zeznania na prokuraturze i CBA świadkowie składają już pod nazwiskami i groźbą kary za fałszywe zeznania...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

30 minut temu, Jacchusia napisał:

za 8 lat marazmu

Tobie już całkiem pisiarska propaganda mózg wyżarła... A poza tym to do tej pory nie dotarły do ciebie wysyłane juz dawno temu instrukcje z Nowogrodzkiej, że Polska w ruinie jest już passe?

3 minuty temu, Adalbert95 napisał:

Tobie już całkiem pisiarska propaganda mózg wyżarła...

PiS już drugą kadencję odcina kupony od tamtego "marazmu". Gorzej dla nich (a dla nas lepiej) gdy nie będzie już czego odcinać. Wtedy ludziom otworzą się oczy.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Adalbert95 napisał:

Powstrzymanie ekspansji Chin przez terroryzm w Zatoce?

Jako jedna z metod - jak najbardziej. Chiny są obecnie głównym przeciwnikiem/wrogiem USA. A plany Chin związane z Nowym Jedwabnym Szlakiem (który dla USA jest ością w gardle) obejmują też Iran, Irak i Syrię.

25 minut temu, Adalbert95 napisał:

Póki jest w Zatoce ropa i póki są z niej pieniądze Chin tam nie będzie.

Już są. Jako przykład:

A blow to US… China to invest $280bn in Iran sectors targeted by sanctions

GettyImages-1125752701-e1567853319143.jp

26 minut temu, Adalbert95 napisał:

Ale ropę kupuje za $, i trzyma w $ dużą część rezerw walutowych, a więc to też i Europy i Polski dotyczy.

Oczywiście, że Amerykanie "dbają" o obie grupy - dostawców ropy i jej odbiorców (bo obie grupy są niezbędne do utrzymania pozycji $). Dlatego szczęściem Polski jest, że jest w drugiej grupie.

39 minut temu, Adalbert95 napisał:

Wiesz ile Polska rocznie eksportuje do Stanów - a to jedyny "zdrowy" sposób pozyskania dolarów?

Około 7 mld $ - niewiele, akurat na zakup F-35. ? Na zakup ropy/gazu nie starcza - musimy zielony papier kupować.

32 minuty temu, jezz napisał:

@Bobcat czy mógłbyś ten wpis ad personam zgłosić do moderacji??

Chcesz przymusić kolegę do sygnalizacji. To tylko w PiS. W demokracji sygnalizuje tylko ten co ma wybitny powód np. ci co chcą obrzucić gównem marszałka Grodzkiego w celu przywrócenia jego poprzednika na stołek przy korycie. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

59 minut temu, Bobcat napisał:

Wpis ad personam zgłoszony do Moderacji.

Szczuje, mędzi, pluje. Pierwszy forumowy pomagier reżimu. Chociaż tu jest pierwszy, bo w kategorii obrońcy kościelnych pedofilów jest ostra konkurencja i tam ledwie łapie się na podium.

Jestem Europejczykiem.

49 minut temu, jezz napisał:

A dzis finał WOŚP i cisza. Puszki już zasilone?

Mam szacunek do Owsiaka, jak 13-lat temu urodził się mój syn i pierwszego dnia miał przesiewowe badanie słuchu. Jak myślisz - na jakim sprzęcie?

ps. dla mnie Jurek może coś sobie nawet brać dla siebie z tych datków. I tak robi super robotę. Opluwanie go to jedno wielkie k**estwo.

@Adalbert95

Dzięki za słowo na niedzielę. Po części się zgadzam z tym co piszesz, choć dużo w tym uproszczenia - ale ja nie o to pytałem i źle zrozumiałeś moje stanowisko.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Chcesz przymusić kolegę do sygnalizacji. To tylko w PiS. W demokracji sygnalizuje tylko ten co ma wybitny powód np. ci co chcą obrzucić gównem marszałka Grodzkiego w celu przywrócenia jego poprzednika na stołek przy korycie. 

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Wpis ad personam zgłoszony do Moderacji.

Nie rozśmieszaj mnie?

1 godzinę temu, Meloman napisał:

Mam szacunek do Owsiaka, jak 13-lat temu urodził się mój syn i pierwszego dnia miał przesiewowe badanie słuchu. Jak myślisz - na jakim sprzęcie?

ps. dla mnie Jurek może coś sobie nawet brać dla siebie z tych datków. I tak robi super robotę. Opluwanie go to jedno wielkie k**estwo.

Przepraszam ale o czym ty do mnie piszesz?

1 godzinę temu, Mysza 13 napisał:

Cytatek - tego nie zgłoszę , bo na taki kał intelekuualny szkoda nawet wody w kiblu.

A co tu chcesz zgłaszać??

A ten twój post bardzo kulturalny. Taki nie do zgłoszenia.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

4 cytaty , 4-ech załatwionych pacjentów..Odpocznij troszeczkę , piwo wypij..

Ale wróć , bo my tu bardzo za Tobą tęsknimy......Dzień bez ,,Jezz zacytował" , to dzień stracony....

2 godziny temu, JuG napisał:

A plany Chin związane z Nowym Jedwabnym Szlakiem (który dla USA jest ością w gardle) obejmują też Iran, Irak i Syrię.

Ten stary, nazwę to oryginalny istotnie wiódł przez te kraje, bo tak było najbliżej do basenu Morza Śródziemnego. Tylko, że ten obecny to szlak do Europy i wiedzie przez Europę centralną. Żaden NJS do choćby Syrii Chinom nie jest potrzebny. Ropę się wywozi na Daleki Wschód tankowcami, a import "przemysłówki" z Chin na tyle niewielki, że specjalna dodatkowa droga lądowa niepotrzebna i choć mogłaby być wyjściem na Afrykę to w przewidywalnej przyszłości nie będzie, bo szlaki komunikacyjne muszą być przede wszystkim bezpieczne. Nazwijmy to bliskowschodnia odnoga NJS tego warunku nie spełnia i nie zanosi się by spełniała.

Już są. Jako przykład

Polityczne deklaracje, do tego czynione w środku tzw. kryzysu atomowego w Iranie to jeszcze nie obecność. Zgadza się, już lata temu Iran w porozumieniu i Chinami próbował uruchomić tzw. Irańską Giełdę Ropy, ale jankesie do tego nie dopuścili i projekt padł zanim się nawet zaczął. Iran w swojej obecnej sytuacji politycznej szuka sojuszników - a skoro Chiny się, że tak powiem pchają to się deklaracje składa (czysto polityczne, bo to wierutna bzdura, że Chiny rzeczywiście chcą wpakować w tą beczkę prochu 200 mld $), ale z tej mąki prawdziwego chleba nie będzie.

Dlatego szczęściem Polski jest, że jest w drugiej grupie

No wiesz, zasoby takie jak np. Norweskie dla nas nie byłyby takim wielkim nieszczęściem...

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Chcesz przymusić kolegę do sygnalizacji.

Mylisz się, on to czyni z uwielbieniem i jeszcze się z tym obnosi ?

3 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Szczuje, mędzi, pluje.

Jakbyś stał przed lustrem. Dp swoich osiągnięć powinieneś dodać - przyjdzie, nakupka i odchodzi.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

ci co chcą obrzucić gównem marszałka Grodzkiego w celu przywrócenia jego poprzednika na stołek przy korycie. 

Siedzi po uszy, nie trzeba obrzucać, niech oddycha...

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Jakbyś stał przed lustrem. Dp swoich osiągnięć powinieneś dodać - przyjdzie, nakupka i odchodzi.

Przed lustrem? Ja nie bronię księży-pedofolów, ani innych czarnych szwindli.

Jestem Europejczykiem.

1 godzinę temu, jezz napisał:

A ten twój post bardzo kulturalny. Taki nie do zgłoszenia.

Może dlatego że jest tak strasznie "intelekuualny" ?

nie żebym się czepiał tylko tak śmiesznie wyszło.

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Przed lustrem? Ja nie bronię księży-pedofolów, ani innych czarnych szwindli.

Ja nie bronię żadnych pedofili w przeciwieństwie do twoich kumpli.

To ci nie przeszkadza? Takie rozdwojenie moralności? a nie, to u ciebie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.