Skocz do zawartości
IGNORED

Skladac czy kupowac kolumny glosnikowe?

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

W sklepie wiadomo twierdza ze lepiej kupic firmowe , a przeciez sa male firmy i osoby prywatne w Polsce gdzie mozna zakupic ich projekty lub zlozyc dzieki Nim sprzet z podzespolow jakie Nam odpowiadaja.

Pytanie jest takie czy rzeczywiscie jest to dobry pomysł?

Plusy to takie ze taniej wychodzi bo niema przewoznikow, posrednikow, sklepow i marzy producenta, a jak dzwiek sie ma to tego patrzac np. w tym samym przedziale cenowy. Te skladane - podobno graja duzo lepszym dzwiekiem porownywalnym do duzo drozszych firmowych kolumn.

W sklepe tez mowili ze duze firmy posiadaja specjalistyczny sprzet do testow i dostrajania glosnikow by graly bardzo dobrze, a jak to jest z małymiu firmami i osobami ktore sie zajmuja skladaniem kolumn glosnikowych?

Czym powinni oprocz fachowej wiedzy dysponowac takowym sprzetem by dobrze zlozyc i zgrac charaterystyke kolumn glosnikowych-dzwieku?

Prosze o fachowe doradztwo!

Dziekuje :)

Z powazaniem Patryk K.

"Lampa nie umiera nigdy"

https://www.audiostereo.pl/topic/38209-skladac-czy-kupowac-kolumny-glosnikowe/

sprzęt pomiarowy jest ważny, pomieszczenie bezechowe także, względnie o bardzo dopracowanej akustyce. jednak najważniejsze jest strojenie zestawów na słuch, także odpowiednio zaprojektowana zwrotnica, na przykład symetryczna Igo rzędu. zestawy małych firm mogą grać naprawdę znakomicie, znacznie lepiej niż cenowe odpowiedniki dużych firm naszpikowanych laboratoriami z działem rozwojowym włącznie... kwestia słuchu konstruktora, "know how", no i szczerych chęci zaprojektowania czegoś naprawdę dobrego. wiesz, zestawy głośnikowe nisko i średniobudżetowe są często projektowane specjalnie tak, żeby swoim charakterem, kompresją dynamiki, słabą rozdzielczością maskować niedoskonałości taniej elektroniki... czy to będzie wtedy dobry zestaw głośnikowy ?

Najlepiej kupić, ale nie te "sklepowe" a właśnie mało używane kolumny w idealnym stanie złożone z kitu uznanej firmy polskiej np: Akustyk, Akkus i innych. Najlepszy stosunek jakości do ceny.

Elektronikę też bardziej opłaca się kupić - z Hong Kongu, wzmacniacze lampowe - z Ukrainy i Rosji.

Jeżeli chcesz coś robić tylko ze względów ekonomicznych to będzie to napewno nieopłacalne. Zaraz się okaże, że brakuje Ci połowy narzędzi, a ich kupno do jednorazowego użytku będzie nieopłacalne.

Jeżeli coś budować samemu, to tylko z pasji. Radość tworzenia czegoś samemu jest ciężko opisać, a cena tutaj często nie gra roli.

Jest jeszcze opcja zamówienia stolarki (np. u Zybla czy gdzie indziej) i samodzielnego zmontowania reszty. Srubokręt i lutownica to nie taki znowu wielki wydatek, kilkadziesiąt złotych. Natomiast jak ktoś już ma w ogóle dwie lewe ręce to można zlecić wykonanie całości.

Jeżeli jedyną motywacją dla DIY miałoby być zaoszczędzenie kasy, to odpusciłbym sobie - czas potrzebny choćby na zrobienie solidnej obudowy oraz znalezienie i zweryfikowanie dobrego projektu (dobór głosników i zwrotnica) lepiej przeznaczyć na zarabianie pieniędzy i kupno czegoś gotowego.

Jeżeli jednak uważasz że audio jest dla ciebie rzeczą na tyle ważną że chciałbyś np. umieć kształtować charakter brzmieniowy kolumn pod swój gust a także pomieszczenie albo nie bardzo podobają ci się kompromisy jakościowe popełniane przez księgowych w firmach, wtedy możesz spróbować coś zmajstrować samemu. Niestety w takim przypadku pewnie na jednej parze się nie skończy - to wciąga, ostrzegam.

Chcialbym zbudowac kolumny z glosnikow Scan Speak'a. Same glosniki okolo 3500 zloty.

Wiec napewno niebylby to marny projekt, dlatego chcialbym za posrednictwm jakiejs wlasnie firmy jak Akustyk , Akkus, Gmp Acoustics lub innej zaprojektowac-zbudowac pozadne kolumny!!

I pytam sie czy warto czy nie.

Prosze dalej sie wypowiadac i podzielic sie ze Mna wszelkimi poradami.

Dziekuje :))))

"Lampa nie umiera nigdy"

Razem z Grzegorzem (Studio16Hertz) zbudowaliśmy już bardzo wiele kolumn z użyciem głośników Scan-Speaka. To generalnie bardzo dobre głośniki, ale też wiele wymagają zarówno od konstruktora jak i współpracującej elektroniki. Wydając 3500zł na same przetworniki dostaniesz do ręki materiał z którego można zbudować znakomite, highendowe kolumny, takie kolumny w normalnym handlu kosztowałyby zapewne kwotę pięciocyfrową. Tak więc potencjał jest duży, ale żeby go wyzyskać konieczne jest też doświadczenie. Zatem jeżeli nie odstrasza Cię wpis Misiomora to życzę powodzenia w realizacji Twojego zamierzenia.

No i musiałbyś sobie kupić porządny wzmacniacz do tych Skanów, bo na Onkyo, to ty sobie tych kolumn nie posłuchasz. Nie mówie juz o strojeniu.

Reasumując, jak wydasz ok. 10000zł na jakąś używaną elektronikę i kable, to możesz sobie takie głośniki zafundować i stroić. Całość może cie wynieść ok. 15000zł.

Sądzę że jedną z tańszych opcji na zakup wzmacniacza który poradzi sobie ze Skanami byłby lampowiec Music Angel na lampach KT88 do upgradu sprowadzony z Chin. Koszty powinny się zamknąć w kwocie pomiędzy 2000 a 3000zł. Mam takiego, ze Skanami radzi sobie z palcem w d...

Inna opcja jaka przychodzi mi do głowy to z drugiej ręki Cayin 265, tranzystorowiec w klasie A. Będzie drożej, i bez tego lampowego czaru, ale też dobrze napędzi Skany.

Audio Academy, 6 Gru 2007, 16:41

>No i musiałbyś sobie kupić porządny wzmacniacz do tych Skanów, bo na Onkyo, to ty sobie tych kolumn

>nie posłuchasz. Nie mówie juz o strojeniu.

>Reasumując, jak wydasz ok. 10000zł na jakąś używaną elektronikę i kable, to możesz sobie takie

>głośniki zafundować i stroić. Całość może cie wynieść ok. 15000zł.

To już skrajnie pesymistyczny punkt widzenia.

>Wydając 3500zł na same przetworniki dostaniesz do ręki materiał z

>którego można zbudować znakomite, highendowe kolumny, takie kolumny w normalnym handlu kosztowałyby

>zapewne kwotę pięciocyfrową.

MG ma rację.

Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu a to peszek heh a dopiero co nabylem miesiac temu Onkyo A-933 cena 3,500 zloty, w tescie Hi-fi Choice mial 1 miejsce-zostawil 5 wzmakow w tyle, a tu widac ze Scan Speak sa zadobre na Onkyo :(( i bym musial duzo drozsza eletronike miec do Nich (ta opcja odpada). Poki co jestem zadowolony z Onkyo i jest to szczyt moich mozliwosc finansowych.

Wiec co teraz fakt takowy ze warto skladac a nie kupwac w sklepie kolumny.

A co z glosnikami ?? bede musial szukac czegos innego tak...Onkyo za slaby sprzet by wycisnal jakosc dzwieku ze Scan Speak'a :(( czyli jakies tansze.....? teraz sam juz niewem.....

dziekuje Wam za pomoc i odpisy , doceniam to bardzo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Lampa nie umiera nigdy"

scany trudne do napedzenia jak slaby wzmaniacz dzwiek bedzie do dupy bas porazka a reszta tez,nie bedziesz lubil tego dzwieku

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Sprzedając Onkyo i ew dokłądając pare stówek byłbyś w stanie zanbyć lampkę jak sugerował McG - więc nie zniechęcałbym się tak od razu przez brak odpowiedniej elektroniki...

Patryk-1980:

>Wiec co teraz fakt takowy ze warto skladac a nie kupwac w sklepie kolumny.

Jeżeli nie masz doświadczenia, o samodzielnym projektowaniu kolumn raczej zapomnij. Jeśli chodzi o zestawy DIY od Akkusa, Akustyka czy skądinąd, jest to zajęcie dla osób znajdujących przyjemność w kleceniu czegoś samodzielnie, i traktujących taką zabawę jako przyjemne hobby. Jeżeli konieczność włożenia własnej pracy - i to raczej w sporym zakresie - ma być smutnym obowiązkiem wypełnianym z chęci zaoszczędzenia pieniędzy, lepiej sobie składanie kolumn darować.

Masz jeszcze inne wyjście, chyba najsensowniejsze - kupno używanych kolumn wysokiej klasy. Po pierwsze, nie płacisz jak za nowe. Po drugie, możesz być pewny dobrego efektu - wybierasz spośród sprawdzonych konstrukcji, które możesz zwykle przetestować z własnym sprzętem. Po trzecie, zmieniając sprzęt mało tracisz przy odsprzedaży - w przypadku dzieł rąk własnych, kitów lub produktów nieznanych marek strata finansowa jest zdecydowanie większa.

Przy okazji, zaimki osobowe piszemy małą literą (pomijając formy grzecznościowe, ale to raczej nie ta bajka).

Teo dziękuje za wpis do tematu :) ale się czepiasz ......zaimki osobowe piszemy małą literą (pomijając formy grzecznościowe, ale to raczej nie ta bajka). Jak na lekcji polskiego hehe :)))) a to nie to forum!!!

pozdrawiam ;)

"Lampa nie umiera nigdy"

Teo się nie czepia. Teo poucza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Patryk-1980:

>Teo dziękuje za wpis do tematu :) ale się czepiasz

Nie "się czepiam", tylko delikatnie zwracam uwagę ;)

McGyver:

>Teo się nie czepia. Teo poucza

Mogę Cię zaraz pouczyć, że czepiać się też potrafię ;-P

Teo, 6 Gru 2007, 23:17

>McGyver:

>

>>Teo się nie czepia. Teo poucza

>

>Mogę Cię zaraz pouczyć, że czepiać się też potrafię ;-P

Daj se siana. Jestem już, hm... poinformowany o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moich pentagonach beta mam 3 głośniki scan speaka (m.in. 2 x 1845) w jednej kolumnie.

Napędza to lampa spark 530. Głośniki są trzymane ostro w ryzach. Bas szybki, głęboki i punktowy.

Scena głęboka, rozciągnięta, dźwięk czysty i dynamiczny.

Jak montowałem podstawki, to musiałem wyjąc jeden z 1845, ciężki jest jak cholera.

Głośniki naprawdę świetne. Niejednokrotnie, to, co słuchałem na koncertach, brzmiało gorzej

niż w moim pokoju, inna sprawa, to jakość ich nagłośnienia i akustyki sali.

Mimo wszystko radziłbym kupno kolumn. Za Pentagony Beta dałem 4kzł (cena nominalna w 2000r to 22tys.)

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Elektronikę zawsze z czasem możesz zmienić. A na początek nie musisz też od Scanów zaczynać. Dla mnie brzmiały rewelacyjnie na AS głośniki Charon II firmy RLS - może coś podobnego byś sklecił, albo jakiegoś innego klona.

Patryk-1980

Nie wiem, ale ja np. mam mercedesa 320cdi - robie nim jakieś 120 tys rocznie i jestem zadowolony.

Pewnie silnik kupiłbym taniej no i jakieś opony od mazdy też bym znalazł . No i co? nic.

Oczywiście są czarodzieje np. brabus co potrafią z gównianego mesia zrobić fajne autko...ale ja niestety nie.

Tu sie sprawa ma jeszcze gorzej, bo nawet jak wyjdzie to nie wiadomo co z elektroniką - czy zagra ? To jak diesel do benzyny.

Szkoda siana i czasu.

Odpowiadam teraz na pytanie - to nie jest dobry pomysł;)

>krzyżak, 7 Gru 2007, 00:19

Porównanie takie sobie.

Ile różnych elementów ma współczesny samochód, a ile kolumna?

Jakiś czas temu w Beskidzie Niskim widziałem ciągnik samoróbkę.

Właściciel z pewnością jest z niego bardziej zadowolony, niż z

Mercedesa 320cdi czy 550hgw.

I o czym to świadczy w kontekście kolumn?

Jestem Europejczykiem.

>Jakiś czas temu w Beskidzie Niskim widziałem ciągnik samoróbkę.

>Właściciel z pewnością jest z niego bardziej zadowolony, niż z

>Mercedesa 320cdi czy 550hgw.

>I o czym to świadczy w kontekście kolumn?

A to porównanie jest bardzo trafne:)

Jestem właśnie z Beskidu Niskiego i jeździ tu trochę pojazdów DIY.

Kosztowały ułamek ceny normalnego ciągnika, zrobienie czegoś takiego daje wiele satysfakcji konstruktorowi.

Zalety - lepiej lub gorzej, ale jednak jeżdżą. Wady - Nie robią pozytywnego wrażenia na widzach, chyba że na innych znajomych konstruktorach;)

Kolumny DIY wypadają w pomiarach tak jak je konstruktor zrobił a więc raz lepiej raz gorzej.

Tendencje do gorszych wyników pomiarów miewają te konstrukcje gdzie ideologia bierze górę nad zdrowym rozsądkiem a więc np. kolumny ze "zwrotnicami" szeregowymi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.