Skocz do zawartości
IGNORED

najlepsze okładki płyt wszechczasów

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię temat, dlatego od lat zbieram albumy z grafikami płytowymi, ale nie potrafiłbym wybrać jednej, trzech czy nawet dziesięciu. Szkoda tylko, że zmiana formatu albumów na kasety a potem na cd polegała na zmniejszaniu, więc teraz grafika okładek to zupełnie coś innego i dużo mniejszego pod każdym względem...

muzyka łagodzi obyczaje

Nie jest to płyta wszechczasów w sensie wykonania, ale "Ring" jest dla mnie jednym z dzieł muzycznych wszechczasów, więc ujdzie. Do moich ulubionych ringowych okładek należy ta:

512QOhFaJjL._SS400_.jpg

Gra światłem, wieloznaczna symbolika. Znakomita fotografia.

Z nowych również bardzo lubię okładki ECM New Series

Mała foto relacja mojego kolegi z wystawy Storma Thorgersona twórcy okładek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Nie mam zdjęcia, żeby dodać, ale może ktoś jeszcze pamięta albo ma winyla Wishbone Ash - Argus (dla mnie najlepszą ich płytę). Pierwszą stronę okładki mógłbym oczywiście zamieścić, bo płytkę cd mam. Ale na okładce albumu winylowego, jak się ją rozłożyło, to na prawej połówce jest oczywiście średniowieczny woj, a na lewej połówce, w lewym górnym rogu było sobie UFO - żadna okładka, w moim mniemaniu, nie koresponduje w tak znakomity sposób z zawartością muzyczną.

Te z kliszy bez kolorów mają moc

Okładka płyty The Roots

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja dodam okładkę naszego rodzimego artysty... Okładka płyty "Teoria Równolełych Wszechświatów" Mediuma może nie jest dziełem sztuki ze względu na grafikę samego frontu okładki. Właściwie to ciężko nazwać to okładką.. sama koncepcja jej działania powala na kolana, jest to mała książka zrobiona na wzór podręcznika od fizyki, wg. mnie kapitalny pomysł zwłaszcza że cały album krąży w okół kosmosu w samej treści. Znajdziecie w niej grafiki wykresów, obliczenia, nawet plamy po rozlanym atramencie czy zapiski ołówkiem ;) no i dodatek do książki... jak w podręcznikach.... płyta.. z tym że nie z równaniami... tym razem płyta z magią.... jedyna wada okładki... taka że nie mieści się w żadym stojaku :)

medium_realfoto1.jpg

medium_realfoto3.jpg

medium_realfoto5.jpg

medium_realfoto2.jpg

Dla ciekawostki dodam że nowa płyta tego artysty graficznie również bardzo mi przypadła do gustu... płyta co prawda jeszcze nie wyszła ale okładka już w sieci... motyw trochę oklepany z tym trójkątem... ale graficznie bardzo ciekawy projekt...

GRAAL_splash_tlo.jpg

Kolejna okładka którą widziałem niestety tylko on line jest okładka Sekaku do "złej karmy" Tu znów powala na kolana koncepcja która jest genialnym pomysłem do tego dopasowanym do tytułu płyty :) zresztą sami oceńcie..:

sekaku_01.jpg

sekaku_02.jpg

sekaku_04.jpg

podobny pomysł do powyższego miał realizator opakowania do soundtracku Hansa Zimmera z The Simpsons ale wersja z pizzą bardziej mi się podoba..

Hans Zimmer - the simpsons:

hans_zimmer_simsons_1313750031.jpg

u9yqumu8.jpg

Arek mnie ubiegl ;)

Dzięki za pomoc, ale jakoś nie mogę dopatrzeć się UFO, a powinno być w lewym górnym rogu. Przynależność do klubu oldbojów może coś tłumaczy....

Oczywiście chodzi o moją przynależność do Klubu Weteranów 50+, co może skutkować zaburzeniami widzenia...

Dzięki za pomoc, ale jakoś nie mogę dopatrzeć się UFO, a powinno być w lewym górnym rogu. Przynależność do klubu oldbojów może coś tłumaczy....

Oczywiście chodzi o moją przynależność do Klubu Weteranów 50+, co może skutkować zaburzeniami widzenia...

Hehe niezupełnie zaburzenia widzenia, to ufo jest mniej więcej w centralnej części, lekko w lewo. To nawet nie kwestia zdjęcia, na samej okładce ledwo to widać. Ja też ledwie to widzę :)

Na tym zdjęciu okładki CD, które wrzucił Arek nieco lepiej widać.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ta jest możliwa. U2 miał jeszcze okładki czarno-białe; Joshua Tree...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 31 Października 2012 - na prośbę autora
Ukryte przez misiomor, 31 Października 2012 - na prośbę autora

błąd

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 31 Października 2012 - na prośbę autora
Ukryte przez misiomor, 31 Października 2012 - na prośbę autora

Nie bierz tego do siebie, ale poziom antykreatywności tego forum zadziwia mnie od bardzo dawna:)

kompletnie do siebie tego nie biorę, najchętniej jakbym mógł usunąłbym ten wpis. niezręcznie wyszło ;D

PS. zgłosiłem żeby usunąć, bo to sensu nie posiada.

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Mnie się od zawsze podoba ta...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Tynk pożera dźwięk" 747

Zgodnie z tematem, ponieważ masa wpisów baaardzo odbiega. Mialo być o płytach wszechczasów i nikt Crimson nie wrzucił?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Uwielbiam okładki Porcupine Tree i Wilsona - jak i sama muzykę. Są takie, że można się gapić godzinami i wyszukiwać szczególiki.

PorcupineTree-SignifyInlay3.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.