Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

pkrecz, 13 Lut 2010, 09:55

>> Jaro_747 i kaziod

>

>Czy przesyłki z płytkami do Was dotarły ?

Do mnie tak, gdzieś tam wcześniej dziękowałem.

Jestem Europejczykiem.

A więc uruchomiłem ten wzmacniacz, ale tylko połowicznie. Ustawiłem sobie pięknie na wyjściu po jakieś 2 mV, jest stabilnie, podłączyłem słuchaweczki i... zagrał tylko jeden kanał. Przeszukałem wszystkie połączenia, usunąłem potencjometr, od nowa przelutowałęm gniazda, zamieniłem miejscami kondensatory wyjściowe i nic. Mam na obu kanałach po 2mV na wyjściu, ale niestety gra tylko jeden, drugi pozostaje głuchy. Trudno coś pisać o brzmieniu jak gra tylko jeden kanał,więc na razie sobie to odpuszczę. Proszę o pomoc bo już brak mi koncepcji co zrobić, żeby zagrały oba kanały.

Sprawdź gniazdo jack :) Jak kiedyś składałem płytke z avt (teraz tworze na płykach z zamówienia) to z 5 dni zajęło mi znalezienie problemu. Okazała się wtyczka zepsuta. Spróbuj, może to to.

A więc problem został zlokalizowany i usunięty - wielkie dzięki Marvel, to własnie było wadliwe gniazdo, w życiu bym na to nie wpadł, że nowe gniazdo może być zepsute - a jednak...

Co wiecej można napisać - na pewno nie oszczędzajcie na potencjometrze, ja mam jakiś badziew i to słychać - trzeszczy, buczy i przeczy w zależnosci od położenia i do tego źle reguluje do pewnej głośności, od pewnej z kolei jest ok, poza tym przy próbach bez potencjometra dźwięk zdecydowanie lepszy, a więc po prostu trzeba go wymienić.

Moja konstrukcja miała być jak najtańsza w uruchomieniu i budowie, chodziło o to żeby ją zbudować z elementów dostępnych w domu lub kupionych w sklepie "na rogu". Mam dwa markowe rezystory, reszta zwykłe najtańsze, tyle że dokładnie pomierzone, kondensatory - wimy, rubycony, nichicony i zwykłe najzwyklejsze jakieś tam. Tranzystory nieparowane, w zasilaczu diody same MUR-y i to chyba wszystko.

Z ustawieniem napięcia bliskiego 0 nie ma wiekszych problemów. Co do odsłuchu, całkiem niezła detaliczność, duża moc, dynamika zaskoczyła mnie na plus, uderzenia w werbel na płycie Ptaky po prostu zabijają.

Podsumowując całkiem niezły wzmak za niewielkie pieniądze, doskonała alternatywa dla bezbarwnych wyjść CD-ków, no i oczywiście potencjał przy zastosowaniu markowych elementów, które mam zamiar zastosować z czasem. Na pewno zastosuje jakiś dobry potencjometr bo bez tego ani rusz

ciekawe ile osob jest w takie sytuacji jak ja ale czekam juz trzeci tydzien na przesylke polowy komponentow i z zalem zegnam kolejny wolny weekend kiedy moglbym poskladac ten wzmacniacz :(

zapewne chodzi o MARKG_2006

tydzien temu do niego pisalem to w odpowiedzi napisal ze sie nie wyrabia z przesylkami i napisze jak paczka wyjdzie na poczte jednak do dzisiaj nic sie nie zmienilo a nie jestesmy sami bo pierwsze pojawily sie pierwsze neutralne komentarze... mam nadzieje ze skoro ludzie placa za priorytet to jakos to wezmie pod uwage i nie kaze na siebie czekac do 3 marca :(

Też ostatnio u niego kupowałem i faktycznie trochę długo się czeka. Po tygodniu grzecznie się przypomniałem, że czekam na paczke to przyszła :)

Neutrala dostał od jednej osoby, która kupiła pare rzeczy. To nic nie znaczy. Skoro sam zajmuje się wysyłką to trzeba okazać trochę zrozumienia.

Widzę że sporo osób u niego się zaopatrzyło. Też czekam na przesyłkę już 1,5 tygodnia. Ale pisał mi w mailu że miał wypadek w rodzinie. Pozostaje tylko cierpliwie czekac.

witam

w koncu znalazlem czas zeby powoli skladac swoj wzmacniacz i juz na poczatku napotkalem problem... zasililem go toroidem 2x12V (50VA) ale po wyprostowaniu V+/V- mam jakies 1.8V

jak podepne zewnetrzna mase z wtyczki to dojdzie do 6.8V ale nie widze bledow na plytce albo nie potrafie tego zmierzyc

byc moze zastosowalem zle elementy wiec na wszelki wypadek je podam

MUR860

1N4007

PR 5kOhm

wartosci w normie

zalaczam jeszcze zdjecia do kompletu

PS. farfocle zostaly po zmywaniu a list montazowych mi zbraklo ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12683-100000909 1267377979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Błędów na płytce nie ma.Niedawno sam składałem, wylutuj czarne przewody od trafo i zamień miejscami i sprawdź napięcie przed stabami.Staby wlutowałeś dobrze LM317 jako + i LM337 jako - ?

@pkrecz

1. krecenie regulatorem zmienia napiecie do 100mV moze wiecej

2. juz poskladalem narzedzia ale na pewno nie bylo 16VDC

3. trudno powiedziec bo kupilem u siebie w elektroniku

4. podaem mase w trzeciego bolca wtyczki zasilania na GND

@piotr_37

zamienialem przewody a napiecia tez byly zdecydowanie za niskie

staby prawidlowo wlutowane (i od startu ostro grzeje)

Jak poskładałeś narzędzia to na razie się nie dowiemy ... :))) Za mostkiem na kondensatorach względem masy powinieneś mieć ok +/- 16 VDC przy założeniu, że trafo daje Ci 2x12VAC i jest prawidłowo podłączone.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.