Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli chodzi o brzmienie to z doświadczenia wiem że po pewnym czasie jest poprawa ( wszystko na swoim miejscu )

jest to mój 2 wzmak na tych płytkach i wiedziałem na czym go zrobię

nie musiałem szukać :)

niestety to szukanie jest najprzyjemniejsze !!! potem nie ma zabawy !!!

Na pewno następuje poprawa ,elementy się wygrzewają :) A tak przyszło mi na myśl ,ze w tym wygrzewaniu jest coś takiego ,że po pewnym czasie i ucho się przyzwyczaja :)

Widzę ,że radiatorki na stabach masz takie same jak ja ,nie grzeją się Tobie ? bo u mnie to całkiem miło podgrzewają powietrze .

Co do szukania - fajne zajęcie samo w sobie tylko jakoś tak się porobiło ,że środek przysłania nam cel.

Zamiast cieszyć się słuchaniem ulubionej płyty kombinujemy co by tu jeszcze zmienić ,żeby było lepiej :):):)

robie pierwsze przymiarki do obudowy i zastanawiam sie nad wepchnieciem do srodka jeszcze karty na pcm2704

da rade cos takiego zrobic czy bedzie to bez sensu?

ps. skad te ograniczenie na wyjsciu zasilacza 10-12V? staby az parza (trafo po wyprostowaniu ma cos kolo 17V wiec w najlepszym wypadku spadek o 5V) i zastanawiam sie czy zmienic radiatory na cos porzadnego czy podniesz napiecie na wyjsciu bo tranom nic sie nie stanie a i kondy mam na wyzsze napiecie

pozdrawiam

brak odpowiedzi wiec zapytam jeszcze raz... gdybym chcial upchnac do srodka jeszcze karte na pcm2704 musialbym zrobic prosty selektor wejsc czy puscic kolejna pare kabli na potencjometr? druga opcja mi sie srednio podoba bo tak sie chyba nie robi ale lepiej zapytam

właściwie to dziwne

jestem pewny że jest na tym forum dużo kolegów mających i wiedzę i umiejętności dużo większe od moich

a nikt nie pomaga (wiedza zbyt cenna ?????????? )

jeżeli chcesz zobaczyć jak ja to zrobiłem ( i działa ) zobacz 4 Paź 2009

tam jest pierwszy wzmak w obudowie z lampucerą

teraz tam chcę wsadzić analog na lampkach dlatego zrobiłem w osobnej obudowie

pewnie dostane odpowiedz od Witka wiec pytanie kieruje prosto do niego ale innych rowniez zapraszam do dyskusji :)

a wiec... co do tego przelacznika to jak on dziala

przelecialem forum i poczytalem troszke o selektorach na przelacznikach i przekaznikach ale wlasciwie nie znalazlem interesujacej mnie odpowiedzi

gdybym potrzebowal przelacznik dwupozycyjny na zrodlo i dac (ewentualnie 3 pozycje by na srodku bylo 0) to obwodow potrzebuje 4 czy 6?

bo spotkalem sie tez z postem gdzie pisano ze mas sygnalow nie trzeba laczyc

fajnie jakbym dostal jakis obrazek gdzie byloby to rozrysowane

czy cos takiego by wystarczylo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dwa kanaly po sygnale lewym i prawym bez masy? podejrzewam ze nie jest to jakas firma ktorej elementy warto brac ale prosze o przyklad

jedyny alps ktory znalazlem bylby dla mnie za bogaty ale jeszcze poszukam

Ukryta Zawartość

Tu masz taki przełącznik jakiego potrzebujesz :

Ukryta Zawartość

3-pozycyjny Alps.3 pozycje czyli możesz podłączyć 3 zródła ,ewentualnie dwa a środek zostawiasz wolny :) 4 obwody czyli możesz go podłączyć tak ,że sygnały i masy każdego kanału będą przełączane oddzielnym stykiem.Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby mas nie przełączać - ale to już wedle uznania :)

Tu masz podobny :

Ukryta Zawartość

I jeszcze jeden ,taki najmniej HiEndowy ale też się nada :)

Ukryta Zawartość

Ten ma tylko dwie pozycje czyli prawo-lewo i sześć oddzielnie przełączanych styków.Oczywiście korzystasz z tylu ilu potrzebujesz.

Nazewnictwo na ww. aukcjach co do ilości styków i kanałów jest dość pogmatwane i trzeba czytać dokładnie opisy aukcji.

Co do kwestii - przełączać masy czy nie ? w wątku o Gainclonie Peter Daniel twierdzi ,że nie stosuje przełączania mas tylko sam sygnał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

To mój pierwszy post tutaj:-)) Dla porządku napisze w punktach.

1. Czy ktos zrobił jakiś pomiar na oscyloskopie gotowego AVT 2850? Od tego zdaje się rozpoczął swoje życie ten temat ale do tej pory nikt tej sprawy nie poważnie dokończył.

2. Rzecz dotyczy obudowy. Próbuję coś sklecić ale... tak się zastanawiam czy wszyscy maja pod ręką tyle narzędzi? Jak np. gwintujecie otworki w które póżniej wkręcacie dystanse do mocowania płytek? To samo dotyczy otworów w radiatorze.

3. Słynna sprawa kondensatora C1 i rezystorów na wyjściu. Ja po wielu próbach na C1 wybrałem elektrolit 22uF a na wyjściu rezystory 50 ohm. Próbowałem z foliowym C1 ale bez względu na firmę i pojemność dźwięk był dla mnie zbyt ostry oraz nienaturalnie krótki i precyzyjny. Dopiero elektrolit brzmi spokojnie z dostateczną ilością podstawy basowej.

Mam nadzieję, że koledzy odpisza na mój post:-) Pozdrawiam wszystkich pracujących nad AVT 2850!

Gryph

Komplet gwintowników w popularnych rozmiarach M3 - M5 (3 gwintowniki - zgrubny, pośredni, wykańczający) to koszt około 10zł. Polecam zakup gwintowników ponieważ bardzo ułatwiają pracę przy wykańczaniu obudowy.

mam wrazenie ze temat wzmacniacza wlasciwie upadl po zakonczeniu listy na plytki

od tego czasu jest pare sensownych wpisow lub moje problemy z jego odpaleniem

nie wiem czy te osoby do ktorych poszly komplety plytek pochowali je do szafy czy projekt jest na tyle kiepski ze nie ma sensu sie nim chwalic

fajnie jakby ktos pokazal co dzieje sie od strony elektronicznej wiec miejmy nadzieje ze sie doczekamy

co do otworow odpowiedz dostales... sam kiedys za gwintowniki M3 dalem 7 zlotych wiec nie jest to jakis wielki wydatek

obudowe mialem wybrac najprostsza typu Z ale przegladajac temat Gainclone'a natknalem sie na zdjecia Neodoma z gc w prostej obudowie metalowej z cyfroniki... za swoja zaplacilem 34zl +kp

wiem ze jakosciowo jest bardzo uboga i gietka ale lepsze to niz plastik

dzisiaj mam chwilke to powalcze sobie troszke z kondami wejsciowymi

moze tak jak kolega Kajo zamontuje podstawke dip8 i na szybkosci bez wygrzewania jeszcze poslucham co i jak

na razie wybieralem miedzy mkp wima 4.7 a 3.3uf i jakims elektrolitem... dla mnie najlepiej zagral ten pierwszy jednak czegos mi jeszcze brakuje

zobacze jakie mam jeszcze kondy i popracuje nad zasilaczem bo go jeszcze nie ruszalem

co do nowosci to zafundowalem sobie alps blue 2x50k bo 20k bylo troszke za malo i przelacznik obrotowy alps na dwa zrodla

zastanawiam sie jeszcze na gniazdem z filtrem

Ja swoim "dziełem" pochwale sie za parenaście dni. Czekam na trany 2sk170bl z zamówienia. A cha i chyba rozwiązałem problem, który opisywałem kilka postów wyżej. Ja zwykle był to problem banalny i tym razem z mojej winy. Przy zamawianiu rezystorów zamiast 50r zamówiłem 50k a potem lutując wszystko niesprawdzałem rezystorów tylko dawałem jak było posegregowane. Dzisiaj kupie rezystory 50r i sprawdze czy działa.

Hej

Ja nadal słucham na tym wzmaku i jakoś nie garnę się do zmian i prób z innymi konstrukcjami . W moim systemie kondek wejściowy jest kluczowy i po wielu próbach i żonglerkach z różnymi kondkami ( elektrolitami , olejakami , mkp i różnymi wartościami ) został finalnie MKP 2,5 uF / 400 V ( made in germany ) z pomp obiegowych kotłów gazowych . Dzwięk jaki otrzymałem z HD 600 to mieszanka krystaliczności , eteryczności , zwiewności , każdy podzakres jest na miejscu tworząc całość z dużą iloscią " powietrza " . Przy nie których nagraniach pojawia się dodatkowo tzw " magic " jezeli można tak to nazwać aż ciarki przechodzą przez ciało . Opisywałem to wcześniej . Oczywiscie cały tor mam non stop pod prądem . Może każdy z was mieć odmienne opinie . Moze chodzi tu o dopasowanie całego systemu . Ja mam spiętego shigaclona po grunownym tuningu zasilania na BG i samego wyjscia spdif z przetaktowaniem ( opis w wątku o shigaclonie ) , nos-dac PD w wersji premium na BGN i wszystko połączone Belkinem który wygrał z fadele-em , Van Hull-em .

Co do samych kondków wejściowych to im większa pojemność tym dzwięk bardziej masywniejszy z większym basem . Wszystko dobierałem na słuch pod moje preferencje odsłuchowe i jestem usatysfakcjonowany .

Witam,

Pojemność C1 to jedna sprawa - druga to jego rodzaj. Oryginalnie wstawili tam kondensator foliowy, jednak dopuszxzalne są inne rodzaje. Jakie mogą byc zalety i wady zastosowania kondensatora elektrolitycznego? Ja wybralem 22uF (zgodnie z zasada, ze powinien byc ok. 10x wiekszy od foliowego).

Osobne pytanie mam jeszcze na temat potecjometrów wieloobrotowych (heltrim). Jaki tam jest zakres regulacji? Wstawilem takie zamiast zwykłych PR i żeby zejść z 700mV DC, (które były tam zaraz po zakończonym montażu) do 0V musiałem wykonac chyba 15 obrotów:-)) A kręci się "toto" bez ograniczeń, w kółko (w przeciwieństwie do PR).

Jeśli chodzi o obudowy typu Z to nie słyszałem. Sam wybrałem natomiast typu T.

Pozdrawiam

zszedles do 0V i dalej moze krecic do woli? musisz miec farta bo wydaje mi sie ze potek sie przekrecil i na ostatnim obrocie ustawiles 0V

mialem podobna sytuacje ale jak doszedlem do cos kolo 80mV to pozniej nie moglem go wyhylic ani w lewo ani w prawo a potek poszedl do wymiany

jak widze w sklepach heltrimy tez maja ograniczona liczbe obrotow i takie potki obrocisz okolo 20x w zaleznosci od firmy i od modelu

w sobote troszke powalczylem jeszcze wejsciem wzmacniacza montujac zlacze ARK w miejsce C1... przelecialem kilkanascie kondow foliowych w wartosciach do 10uF - niektore juz byly wygrzane inne tylko sprawdzalem na szybkosci - ale ostatecznie wrocilem na 4.7uF Wima

z elektrolitow nie mialem nic ciekawego i tak zakonczylem testy na 10u, 22u i 100u ale nie zrobily na mnie wiekszego wrazenia... moze dzisiaj przyjda mi jeszcze jakies kondy to poslucham ale z zakresu to beda chyba dwa 22uf jesli nie zagraja zostawie MKP 4.7uF

dostalem dzisiaj obudowe typu T z cyfroniki... bida straszna ale cos sie dziwic przy 35zl

niestety schowac go bede mogl pewnie dopiero w weekend

zastanawiam sie jak przymocowac toroid bo szkoda mi zamawiac za dwie dychy z toroidy.pl same krazki

da rade cos takiego znalezc w sklepie za rogiem czy zdac sie na prowizorke?

wlasciwie zostala mi jeszcze kwestia galek bo teraz mam krotka glowke z przelacznika obrotowego i dlugo alps blue a przy obudowie za grosze nie chce pchac sie w koszta zwiazane z toczeniem

pozdrawiam

Witam

Potrzebuje szybkiej pomocy:-)) Kupuję w cyfronice tulejki dystansowe TM10 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i mam następujące pytanie...

Czy w tym dystansie gwint wewnętrzny jest przez cała długość? Planuje z obu stron zaaplikować 6mm wkręty (z jednej strony przykręcony do obudowy, z drugiej przykręcona płytka) ale jeśli gwint nie jest przez całą długość to klapa, bo krótszych wkrętów nie mają. Na pewno ktoś miał do czynienia z takimi dystansami. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

A gdzie oni to mają zwymiarowane?

Mam w domu trochę takich tulejek. Najdłuższa jaką mam z gwintem na wylot ma 25mm długości.

Mam też 50mm, te już nie mają na wylot.

Jak jest z długościami pomiędzy 25 a 50 to nie pamietam, a w tej chwili nie mam takich żeby sprawdzić.

mam u siebie tulejki 20, 30 i 35mm i pamietam ze kiedys wkrecalem drut gwintowany przez cala dlugosc dla sprawdzenia najdluzszego wiec to pewnie zalezne od firmy

najlepiej podejdz u siebie do sklepu i albo zapytaj o tulejki albo zakup krotsze wkrety

ostatecznie i wkrety mozna sciac i podszlifowac gwint

Odpisali mi dzisiaj, że posiada gwint na całej długości więc zamówiłem.

Chciałbym jeszcze wrócić do jednej sprawy. Czy ktoś mierzył wzmacniacz za pomocą oscyloskopu, generatora itd. Pasmo przenoszenia, stosunek S/N, dynamika i wreszcie bardzo ważna powtarzalność parametrów w lewym i prawym kanale. Osobiście wybieram się kiedyś na takie pomiary ze swoim wzmacniaczem ale interesuje mnie czy ktoś już to zrobił i jakie były wyniki.

wczoraj znalazlem w koncu czas na zapakowanie wzmacniacza w obudowe

nie wiem jak ja to liczylem ale nie wyszlo tak jak chcialem chociaz zamowilem pudelko i rozmiar wieksze... wstepnie rozlozylem tak jak na zdjeciu ale jakbym sie uparl pewnie wyciagnalbym z tego cos lepszego

niestety obecnie dac na usb bedzie znajdowal sie poczesci nad trafem chociaz przy licznych probach ulozenia nie odczulem znieksztalcen wiec tak to pewnie zostawie - bedzie zawieszony na tulejkach pod pokrywa

juz na poczatku spieprzylem z gniazdem zasilania bo obudowa miala porobione dziury na bezpiecznik i kabel zasilajacy i nijak nie moglem ich zaslonic... probowalem duzego wylacznika kolyskowego ale zle do tego podszedlem i ostatecznie wyglada jak wyglada - no moze nie ostatecznie ale byla to jedyna mysl jaka mnie naszla na obecna chwile

zostaly mi jeszcze dziury na rca ale nie chcialem juz halasowac w pozny wieczor i nie wiem jak bez wiekszych szkod zrobic otwor na usb a niestety nie jestem w posiadaniu zadnych odpowiednich przyrzadow jak i warsztatu wiec cala obudowa bedzie bardzo uboga

zaluje ze sie zdecydowalem na nia zamiast na plastik typu Z bo niedosc ze mam problemy z wykonaniem otworow to jej jakosc zostawia wiele do zyczenia i przydaloby sie ja podmalowac - jest podatna na rysowanie i od dystrybutora przyszla juz z odpryskami

na dzien dzisiejszy jest jaka jest i taka zostanie ale w przyszlosci bede bogatszy o to doswiadczenie

Ukryta Zawartość

post-12683-100007014 1271506737_thumb.jpg

post-12683-100007015 1271506737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czekam juz dwa tygodnie na przesylke z hfo z miedzy innymi kilkoma wartosciami kondensatorow na wejscie i musze pozmieniac 100n w zasilaczu wiec chetnie poslucham jeszcze jakichs uwag

ps. moze mi ktos napisac czy w sklepie za rogiem kupie mocowanie do trafa czy trzeba sie zaopatrzyc na toroidy.pl? ewentualnie czy jest inny skuteczny sposob na zamontowanie transformatora

o widzisz... zawsze zapominam by o to spytac az przyszedl dzien gdy jest mi potrzebny... myslalem ze bedzie problem z dostaniem go nie potrafilem wyszukac takiego mocowania ani na allegro ani w sklepach internetowych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.