Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

piszą ze cena to 50 % sermi M6 - a ile kosztuje cd m6 ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

zastanawiam sie czy zmienic mojego SONY TA-F550ES na Musicala E10. Glówny powód to pilot :)

Ale czy warto takiej zamiany sie podejmować? Czy E10 brzmi jeszcze cieplej niż Sony?

Jak wyglada wysterowanie kolumn? Sony ma 120W na kanał, a E10 zdecydowanie mniej. Czy to jakos negatywnie wpłynie na brzmienie?

Czy to, że jest to wzmak klasy AB to zuzywa on wiecej energii niz klasa AA?

Chodzi mi o to czy częste słuchanie muzyki odczuję na rachunkach za prąd?

Musical Fidelity E10 nie ma.

Klasa AA zużywa więcej prądu niż AB (Musical Fidelity E10 pod tym względem jest oszczędny i jeśli nie masz jakiś nisko ohmowych kolumn to praktycznie w ogóle się nie grzeje)

Co do tego czy Sony TAF 550 ES warto zamienić na Musical Fidelity E10 to sam jestem Ciekawy, bo mam MF E10 a kiedyś interesował mnie ten soniacz :)

Chyba, że mieszkasz nie daleko Rzeszowa to można to sprawdzić :D

Jeśli ktos lubi dźwiek wyrafinowany na srednicy i górze to - MF, jeśli ktos lubi dżwięk z kloca ciosany ale mocniejszy to Sony.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Reaper

Model wyzej Elektra 11, 100. Sam mam e100 i zadziwia mnie ten maly wzmak do dzis:).

Czy ktos sluchal tunera E500 ? Jak to czarne pudeleczko gra??

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 2 tygodnie później...

Reaper, kupiłem Sony TAF 550 ES. Długo polowałem, ale w końcu się udało.

Nie zmieniaj tego Soniacza na MF E10. Nie ma sensu :D. Soniacz to konstrukcja bez kompromisowa w porównaniu do E10. Ekranowane wielkie trafo, kondensatory filtrujące wielkości szklanek :P i trany Sankena. Takich wzmacniaczy w cenie do 3-4k zł już się nie robi. Gra bardziej neutralnie od MF'a, a impet basu jest tak dobry, że MF gubi się na pierwszym zakręcie :)

550ES zrobił mi niezłą niespodziankę :)

PS. W niektórych systemach MF może się okazać lepszym wyborem, ale to zależy czego w dźwięku szukamy...

nonameplum

Nie jest do konca jak piszesz:) Nie licza sie tylko kondy wielkosci szklanek:) Ja mialem sony ta-f707ES i moj obecny MF E100 i rotel ra-972 pozamiataly soniaka. Soniak wyglada w srodku naprawde powaznie. MF przy nim to jak zabawka ale brzmienie jak dla mnie ma o klase wyzej... Ja wczesniej tez podniecalem sie waga wzmaka(im wiecej tym lepiej) i jak najbardziej wypchany w srodku a to jednak nie jest najwazniejsze...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Rotela RA 972 niedawno słyszałem. Nie trawie tego brzmienia. Wole tego Soniacza :)

Jasne, że nie najważniejsza jest waga wzmacniacza itd. Ale w tym wypadku porównując na tym samym sprzęcie ramie w ramie TAF 550 ES i Musicala E10, nie patrząc się na wygląd oceniając tylko brzmienie, nie słyszę nic co miało by świadczyć o tym, że musical jest lepszy. Raczej skłaniał bym się do stwierdzenia, że to Sony góruje.

Co do konstrukcji wzmacniaczy. Trzeba też jednak zauważyć, że jak się zajrzy do środka wzmacniacza za 2k zł i za 5k zł, to z reguły właśnie zobaczymy coś w stylu odpowiednio takiego MF E10 i Sony TAF 550ES.

Wyjątki się znajdą, ale jednak czegoś oczekujemy w środku za ciężkie pieniądze, a nie audiofilskie powietrze.

Ale tutaj nie ma reguly ze wzmak ktory wyglada lepiej(ma lepsze komponenty) w srodku lepiej zagra lepiej.Wszystko mozna spartolic. E100 niby audiofilskie powietrze w srodku a wzmak leje i to ostro soniaka:) Piszesz ze ra-972 lipka dla Ciebie- a dla mnie jest to wzmak lepszy od 707ES (ktory jest lepszy od 550es). Kazdy slyszy inaczej i dla kazdego co innego bedzie lepsze. Ja lubie brzmienie rotela a jeszcze bardziej spodobalo mi sie MF. Sony kupilem po sporej lekturze w sieci - oczywiscie praktycznie same plusy. A dla mnie to bylo wtopa. Bardzo przecietny wzmak jak dla mnie/ mojego ucha:) Niczym nie zachwycil. Mial duzy bas i tyle. A MF az chce sie sluchac. Plytki slucham na nowo z wielka przyjemnoscia.

Dlatego warto się kierować słuchem, teksty o lepszości jednego klocka nad drugim czytać z przymrużeniem oka.

Musicalowi E10 nic nie ujmuję. Bardzo fajny wzmacniacz. Ma fajny power z werwą, duża detaliczność i muzykalność. Ale porównując E10 z TAF 550ES to odnosimy wrażenie, że są bardzo jakościowo do siebie zbliżone. Na większych poziomach głośności lepszy Sony, ma lepszą kontrolę.

Bas bardzo podobny, może nawet przy niższych poziomach głośności z lepszym leciutko wykopem jest E10.

Szumy własne wzmacniaczy są bardzo niskie. MF praktycznie w ogóle nie szumi przy poziomie głośności na 0. Sony leciutko. Natomiast w miarę gdy dajemy głośniej, u MF szumy rosną szybciej w porównaniu do Sonego, który trzyma na tym samym poziomie, dopiero gdy podkręcimy za połową mocniej szumi.

Ale głównie pisałem pod kątem zamiany Sony na MF. W typ wypadku nie widzę większego sensu. Szczególnie, że MF E10 jest droższy.

Co do lepszej kontroli sony przy glosniejszym sluchaniu zgadzam sie:) Jednak sony ma wiecej mocy niz e10 . E10 ma chyba ok 50w max albo i mniej. Slyszalem(a raczej czytalem) ze wzmaki A3, A308 sa bardzo polecane, takze jezeli chesz zmienic soniaka na MF to moze na te modele?

pozdr

stecko przesadzasz ,porownujac ra972 z 770 ,870 es sonym :) naprawde przesadzasz albo lubisz bardzo nietypowe brzmienie bez mocy basu detalicznosci czy dynamiki tak ten rotel naprawde tym soniakom nie dorasta do piet moze miales cos nie tak z tym sonym albo koncóweczki od jakies budzetowca:)

przy dynamicznych kolumnach dobrym źródle te soniaki to bardzo soczyste potęzne brzmienie

Panowie aby tylko nie zrobił się tu temat o Sony.

Przypominam to klub miłosników MF.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam

Ja uzywam pomiedzy cd a wzmakiem VDH The Bay C5 i jest fajnie:) Dobry kabelek za normalne pieniazki.

M6i zostal zrecenzowany po raz pierwszy - w zagr. pismie HiFiPlus, gdzie otrzymal najwyzsze noty.

Polska cena (ponizej 2000 funtow) jest nizsza od swiatowej.

W ogole niech sie odezwa ci klubowicze ktorzy sluchali A5.5 i M6i, i dokonaja porownania.

Witam wszystkich,zmieniłem ostatnio mojego CD 3.2 i Amp A3 na KW 250s i powiem wam że znalazłem to czego szukałem (koniec kombinacji).Polecam wszystkim ten klocek jest zajeb....,mam spokój z wymianą interkonektów,kombinacjami ze wzmacniaczem i cd.Jest jeden klocek który ma grać,a robi to świetnie.Jeżeli ktoś ma dosyć ciągłych katuszy i rozterek to z czystym sumieniem mogę powiedzieć kupcie sobie KW 250s.

Badałem zagadnienie kw250s. Za cała pewnością ogranicza liczbę możliwych kombinacji co i dla mnie jest świetną wiadomością, i gra świetnie. Spotkałem się z opinią na forach zagramanicznych, że gra gorzej niż osobne klocki 5.5, co mogłoby mieć związek z prądem, który dla kw250s doprowadzany jest przecież jedym połączeniem z siecią. W ostatnim roku swojej obecności na rynku kw250s został przeceniony do kwoty 1500 funtów za nówkę w sklepie brytyjskim. Być może miało to związek z problemami jakie mieli nabywcy pierwszych egzempalarzy, co osłabiło pozycję rynkową tego kombajnu. Otóż volume potrafił sam z siebie pójść na maksa niszcząc głośniki (znam - znów z forów zgr. przypadek gdy MF pokryło już nie tylko koszty wymiany kw250s lecz także zniszczonych kolumn Totem. Ponadto - w pierwszych egzemplarzach - było sporo usterek a więc i napraw. Myślę że nie dotyczy to późniejszych egzemplarzy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.