Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Ja oczyma wyobraźni widzę M6xi.

Jakby dołożyli dobrego DAC z wejściem Coax I w końcu na pilocie przycisk standby to by było ...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Brak czuwania jest kłopotliwy ale dzięki unijnym regulacją będzie o nią ciężko .

Co do daca to albo 32/384 plus DSD albo wcale.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Panowie mam potwierdzienie że niestety ceny od 2022 idą w MF w górę. Nie wiem o ile ale jak wam coś chodzi po głowie to pilnie dajcie znać .postaram się pomóc .

• 2 tygodnie później...

Mocny duet . Jak się zachowuje pre przy niskim wzmocnieniu ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Plus dodatkowe pytanie, z czym gra wymieniony set? 😊

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Wspomniany duet plus Dynaudio x18 ,Dac Audiolab mdac plus , oprogramowanie Roon - źródło Tidal , okablowanie cały set Tellurium Q Black II. 
Jak się sprawuje. Masz na mysli dźwięk przy cichym odsłuchu ? Pulsujący bas, czytelnie , klarownie. 

….i badziewny pilot🙃

• 3 tygodnie później...

Witam.

Jestem użytkownikiem M2si z CD z tej samej serii, kolumny Pearl 25. Ostatnio jestem posiadaczem gramofonu i chciałbym nabyć dobry przedwzmacniacz. Chciałem pozostać w serii i kupiłem V90-LPS jednak dostrzegłem, w zasadzie - usłyszałem, brzęczenie już przy potencjometrze na ok. 8-9? Czy ten typ tak ma czy cos nie tak z egzemplarzem?

Wspomniany duet plus Dynaudio x18 ,Dac Audiolab mdac plus , oprogramowanie Roon - źródło Tidal , okablowanie cały set Tellurium Q Black II. 
Jak się sprawuje. Masz na mysli dźwięk przy cichym odsłuchu ? Pulsujący bas, czytelnie , klarownie. 
….i badziewny pilot

No to bardzo dobra wizytówka dla MF bo przy cichym słuchaniu - jeśli wzmak słaby - przede wszystkim niedomagają niskie tony. Duża wydajność prądowa M6 to jego bardzo mocna strona a jeśli dzielone pre jest jeszcze lepsze niż w M6si no to powinno być bajkowo.

Nie słyszałem m6si. Miałem okazje z m5si w porównaniu z Moon 240i .Moon był lżejszy na basie ale za to stereofonią i rozdzielczością wygrywał bez problemu z MF. 
A z drugiej strony strony może być nieco inaczej przy innych elementach całego systemu dlatego zawsze trzeba takie komentarze opatrzyć precyzyjnym określeniem pozostałych elementów toru. 

W moim przypadku do wymiany idzie przetwornik i kolumny.

Nie słyszałem m6si. Miałem okazje z m5si w porównaniu z Moon 240i .Moon był lżejszy na basie ale za to stereofonią i rozdzielczością wygrywał bez problemu z MF. 
A z drugiej strony strony może być nieco inaczej przy innych elementach całego systemu dlatego zawsze trzeba takie komentarze opatrzyć precyzyjnym określeniem pozostałych elementów toru. 
W moim przypadku do wymiany idzie przetwornik i kolumny.

Masz rację ale nie możesz porównać 2 urządzeń z innej ligi tzn możesz ale to nie ma sensu. Nie przez przypadek różni je przepaść cenowa a zarazem jakościowa.
Dla Moon 240i sparing partnerem jest M6si a to już inna liga i inne granie.

6 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

inne granie.

Marcin a miałeś może u siebie to maleństwo 🙂  - Musical Fidelity M6SI500?

Możesz coś więcej napisać o charakterze niskich tonów tego piecyka? Czy są tak szybkie jak w Supernait 3 czy to raczej nasycony, miękki misio z potężnym, obszernym i dominującym dołem pasma?

I jaki jest charakter wysokich tonów, czy są otwarte, napowietrzone czy raczej zaokrąglone.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Cześć wszystkim szukam dla siebie końcówki mocy/integry w przedziale 10k-20k.

Jedna rzecz mnie zastanawia w klockach MF:

M8s 500 s kosztuje więcej niż M6si 500  - ponoć bebechy podobne tylko dołożny preamp to czemu sama końcówka mocy kosztuje więcej?

To samo z M6s PRX i M6si - niby to samo a integra kosztuje mniej.

Jak to rozumieć?

Marketing

22 godziny temu, prezes_wojtek napisał:

To samo z M6s PRX i M6si - niby to samo a integra kosztuje mniej.

Patrząc na zdjęcie środku obu tych modeli jest dla mnie jasne, że końcówka kosztuje więcej. Daleki jestem od twierdzenia, że to te same urządzenia.

22 godziny temu, prezes_wojtek napisał:

M8s 500 s kosztuje więcej niż M6si 500  - ponoć bebechy podobne

Tu topologia w środku rzeczywiście jest bardzo podobna.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Tu topologia w środku rzeczywiście jest bardzo podobna.
Pozdrawiam,
Michał

Co do M8s500 musiałby się ktoś wypowiedzieć kto miał i słuchał. Ja znam bardzo dobrze M6500 / M6si500 i uważam że to kawał bardzo dobrego wzmaka grającego sygnatura dźwięku MF a na dodatek mający potężna wydajność prądowa. Wbudowany przedwzmacniacz jest też bardzo dobry Już pisałem o tym ale przypomnę że nawet jedne z najbardziej wymagających kolumn jak Infinity Kappa 8 czy RS2.5 są w pełni wysterowane pomimo spadku impedancji poniżej 2ohm. Zaryzykuję stwierdzenie że wysteruje każde domowe kolumny i Panowie nie bójcie się zapisu na obudowie 2kW pobór prądu. To jest pobór max i jakimś mega krótkim impulsie przy słuchaniu na estradzie a nie w domu. Nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę że przy czułości kolumn powiedzmy 87-89 dB to jak użyjemy 30 Wat mocy to wszystko a jak kolumny 90+dB to nawet tego nie pociągniemy bo szyby popękają w oknach .
ważne - to jest klasa AB ten wzmak jest ledwie ciepły przy słuchaniu w domu a jak nie ma sygnału na wejściu to jest zimny jak lód.
Jeśli ktoś ma na niego ochotę dajcie znać poszukamy.
Na grupie są tacy co mają znają i słuchają i mogą potwierdzić co napisałem.

Ale jaja , ale jaja !

M6SR DAC już wycofany z oferty ...

Ale jaja , ale jaja !
M6SR DAC już wycofany z oferty ...

Bo brak części na produkcji ha ha
Nawet nie zdążyłem go dotknąć
Ciekawe co w zamian ?

W dniu 27.01.2022 o 10:39, Marcin Wielgus napisał:

Co do M8s500 musiałby się ktoś wypowiedzieć kto miał i słuchał. Ja znam bardzo dobrze M6500 / M6si500 i uważam że to kawał bardzo dobrego wzmaka grającego sygnatura dźwięku MF a na dodatek mający potężna wydajność prądowa. Wbudowany przedwzmacniacz jest też bardzo dobry Już pisałem o tym ale przypomnę że nawet jedne z najbardziej wymagających kolumn jak Infinity Kappa 8 czy RS2.5 są w pełni wysterowane pomimo spadku impedancji poniżej 2ohm. Zaryzykuję stwierdzenie że wysteruje każde domowe kolumny i Panowie nie bójcie się zapisu na obudowie 2kW pobór prądu. To jest pobór max i jakimś mega krótkim impulsie przy słuchaniu na estradzie a nie w domu. Nie wiem czy wszyscy zdają sobie sprawę że przy czułości kolumn powiedzmy 87-89 dB to jak użyjemy 30 Wat mocy to wszystko a jak kolumny 90+dB to nawet tego nie pociągniemy bo szyby popękają w oknach emoji1.png.
ważne - to jest klasa AB ten wzmak jest ledwie ciepły przy słuchaniu w domu a jak nie ma sygnału na wejściu to jest zimny jak lód.
Jeśli ktoś ma na niego ochotę dajcie znać poszukamy.
Na grupie są tacy co mają znają i słuchają i mogą potwierdzić co napisałem.

Cenna uwaga dla oszczędnych dodatkowo po XLR jest jeszcze mniejszy pobór energii, to są wyniki zużycia max dla wzmacniaczy klasy D. M6si kolumny według producenta lekko ponad 90 dB i na 25 m2 długie odsłuchy na potencjometrze otwartym na 9 godzinie czasami można pograć max na do 11, ale długo tak się nie posłucha, a zużycie jak sugeruje Marcin.

Cenna uwaga dla oszczędnych dodatkowo po XLR jest jeszcze mniejszy pobór energii, to są wyniki zużycia max dla wzmacniaczy klasy D. M6si kolumny według producenta lekko ponad 90 dB i na 25 m2 długie odsłuchy na potencjometrze otwartym na 9 godzinie czasami można pograć max na do 11, ale długo tak się nie posłucha, a zużycie jak sugeruje Marcin.

Dokładnie tak i pamiętajmy że skala wzmocnienia nie jest liniowa czyli godzina 12 to nie jest 50% mocy bo dla M6si byłoby to 110 Wat.

PS
M6si to bardzo udana konstrukcja

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

PS
M6si to bardzo udana konstrukcja

Zgadza się, jednak cena wyjsciowa to była duża przesada 15k. Dziś nadal utrzymuje się na poziomie 11-12k co nawet w dobie inflacji jest za dużo... Jednak, gdyby oderwać m6si od ceny, to jest zdecydowanie warty uwagi, bowiem takie połączenie basu i wysokich to żadkość. W średnicy u mnie lepszy okazał się Creek Destiny2, jednak stosunek 2:1 przesądził i zostałem przy Musicalu.

Pozdrawiam.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

https://www.paarc.org/best-speakers-for-musical-fidelity-m6i/

Co o tym sądzicie ?Ma ktoś tak sparowane ?

Bardzo fajny artykuł.
Co do kolumn to moja przygoda zaczęła się z MF od modelu M6i (gra u kolegi forumowego) i dokładnie z Focal Chorus 836v. Właśnie na tym forum pelecono mi M6i jako remedium na problemy z tymi focalami tj słaby bas - bo bardzo nisko spadała w nich impedancja i dopiero M6i porządnie je wysterował i dał super kontrolę na basie. Ponadto było ciut za ostro na górze i M6i załatwił sprawę .
Co więcej mogę powiedzieć to że M6si i generalnie MF nie jest wybredny gra bardzo dobrze z wieloma kolumnami ale zwracam uwagę wasza zawsze na Triangle bo MF z nimi współpracuje i to połączenie bardzo dobrze wypada o czym już parę osób z forum się przekonało za moja namową i pomocą . Nie wskazuje konkretnych modeli bo to kwestia kasy ale jakby trzeba było pomoc to wiecie gdzie mnie szukać .

Panowie 

Jak godnie zastąpić nu vista cd???prawdopodobnie na dniach będę się rozglądał za cdekiem,jednak budrzet jest skromny dlatego rozwazam tylko uzywki ztylko z rynku w uk..Na dzień dobry  zainteresował mnie marantz sa7s1  lub ml 390 ale te cdki mają już swoje lata.

Spróbuj z plikami.
Oprogramowanie Roon , dedykowany PC lub po najmniejszej lini oporu Mac mini z procesorem i7, przetwornik Gustard x26pro plus konwerter U18 ( oba urządzenia u mnie w planach zakupowych) Sterowanie z tableta Apple  lub Iphona. Pomyśl o takim rozwiązaniu . Kolejny CD hmm..trochę odchodzą do przeszłości. 
Pozdrawiam.

Panowie 
Jak godnie zastąpić nu vista cd???prawdopodobnie na dniach będę się rozglądał za cdekiem,jednak budrzet jest skromny dlatego rozwazam tylko uzywki ztylko z rynku w uk..Na dzień dobry  zainteresował mnie marantz sa7s1  lub ml 390 ale te cdki mają już swoje lata.

Nie da rady.
Coś cię zmusiło do rozstania się z CD Nu-Vista?

1 hour ago, Marcin Wielgus said:

Nie da rady. emoji1.png
Coś cię zmusiło do rozstania się z CD Nu-Vista?

Toś mnie załamał. Co mnie zmusialo??chyba głupota.chcialem do kompletu kupić ml512.NA ebay były dwie sztuki więc wystawiłem swoją na pięcio dniową aukcje i od początku ludzie pisali więc bylem przekonany że ktoś ją kupi a ja będę miał połowę na sfinalizowanie ml512.niestety mojej nu Visty nikt nie kupił a wspomniane 512 rozeszły się szybko,ale wczoraj  ktoś złożył mi ofertę  z którą chciałem się przespać  jednak Kupiec nie wytrzymał i wcisnol buy now.ma. Kupiec ma wpaść o 20 i tak się zastanawiam czy go cisnąć ze zmieniłem zdanie itd,ale z drugiej strony ciężko było mi się rozstać z niektórymi gratami  ale teraz nie żałuję więc może warto zaryzykować??.Cisnienia nie.mam bo jest dac w internecie i spotyfi w tv ale wstępne rozeznanie mówi że ciężko będzie.bylem właśnie w lokalnym sklepie hi fi i jak powiedziałem że oddaje nu viste to facet nie mógł  tego zrozumieć a kiedy zapytałem czy ma coś co ja godnie zastąpi, odpowiedział nie.

Toś mnie załamał. Co mnie zmusialo??chyba głupota.chcialem do kompletu kupić ml512.NA ebay były dwie sztuki więc wystawiłem swoją na pięcio dniową aukcje i od początku ludzie pisali więc bylem przekonany że ktoś ją kupi a ja będę miał połowę na sfinalizowanie ml512.niestety mojej nu Visty nikt nie kupił a wspomniane 512 rozeszły się szybko,ale wczoraj  ktoś złożył mi ofertę  z którą chciałem się przespać  jednak Kupiec nie wytrzymał i wcisnol buy now.ma. Kupiec ma wpaść o 20 i tak się zastanawiam czy go cisnąć ze zmieniłem zdanie itd,ale z drugiej strony ciężko było mi się rozstać z niektórymi gratami  ale teraz nie żałuję więc może warto zaryzykować??.Cisnienia nie.mam bo jest dac w internecie i spotyfi w tv ale wstępne rozeznanie mówi że ciężko będzie.bylem właśnie w lokalnym sklepie hi fi i jak powiedziałem że oddaje nu viste to facet nie mógł  tego zrozumieć a kiedy zapytałem czy ma coś co ja godnie zastąpi, odpowiedział nie.

Ja nie mam takiego rozeznania w CD ale wg mnie musisz szukać czegoś ciepłego może ulampionego żeby w ML było mniej sterylnie bo teraz tak masz. Nu-Vista ci to daje ... Ups już po 20 no to "dawała"

Byl piękny CD Cary Audio na olx nie pamiętam modelu ale bardzo zacny i w super stanie . Niesty zniknął .

A to że chciałeś mieć set to rozumiem. :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.