Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Poszukiwane raczej pre lampowe i grające po XLR. Chodzi o doświetlenie wyższych rejestrów. Ja mam oczywiście swoje typy, natomiast może ktoś ma takie zestawienie. Aczkolwiek tych Krelli MDA-500 chyba nie ma w Polsce zbyt wiele.

Edytowane przez tomkly

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=13149417

czy ten set ( końcówka + pre) jest wart tych pieniędzy ( brzmienie, budowa, ewentualna naprawa ) ?

Witajcie, tak to mój set.

Sprzedaje, bo brak miejsca, wyprowadzka i inne zjawiska a taki sprzęt przeprowadzek nie lubi. Wiem bo to kiedyś przerabiałem. Skończyło się pozbyciem całego stereo na jakiś czas.

Nie mniej choroba wraca zawsze jak bumerang :)

W miedzy czasie zboczyłem na ścieżkę monitorów stąd oprócz dzielonego Krella, na wydaniu są również Vandersteeny.

Sprzęt jest w 100% pewny.

Mogę dać gwarancję rozruchową, lub coś w tym stylu, sprzęt jest po przeglądzie, podłączamy i gra. Nic tam nie ma do ustawiania, wymieniania itd.

Ogłoszenie ważne do końca miesiąca, jak nie znajdzie nabywcy, będę myślał co dalej.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Gdzies pisali ze gra delikatną v-ka, i nie zbyt ciepło.

A więc proaki, dynki, podobne i powinno być OK.

Pamiętam ze z monitorami Studio 100 w klasyce przestrzeń którą widać, holografia.

ps. ciekawe czy musi być z firmowym preampem, pewnie tak.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

• 3 tygodnie później...

Witam

Od jakiegoś czasu biorę pod uwagę zakup końcówki KRELL KST-100

Zanim ją sprowadzę chciałbym najpierw odsłuchać...

Czy jest ktoś z woj. Kujawsko-Pomorskiego kto ma taki sprzęt ?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Dlaczego ogólnie często spotyka się opinię że Krell gra dość twardo? Czy nowe produkcje są już lepsze?

co wg ciebie oznacza "twarde granie"? mialem kilka krelli ale nie wiem czy mowimy o tym samym,

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Witam

Od jakiegoś czasu biorę pod uwagę zakup końcówki KRELL KST-100

Zanim ją sprowadzę chciałbym najpierw odsłuchać...

Czy jest ktoś z woj. Kujawsko-Pomorskiego kto ma taki sprzęt ?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Krell KST-100 to bardzo przyzwoita końcówka mocy trochę nie doceniana w Polsce (niskie ceny)

Jeśli masz fajny egzemplarz to bierz w ciemno na pewno nie stracisz jak będziesz chciał odsprzedać nawet po kilku latach.

Powodzenia.

raczej taki Musical jest bardziej w opiniach ciepły/muzykalniejszy ;)

Od czasu zakonczenia Wojny Secesyjnej nic sie nie zmienilo w kwestii starannego/trafnego polaczenia duetu : wzmacniacz-kolumny/glosniki.Zle polaczenie - brzmienie drut,dobre polaczenie - brzmienie plastyczne, cieple itd.ahoj

Dlaczego ogólnie często spotyka się opinię że Krell gra dość twardo? Czy nowe produkcje są już lepsze?

To nie Krell grał twardo tylko konkurencja grała miękko.

co wg ciebie oznacza "twarde granie"? mialem kilka krelli ale nie wiem czy mowimy o tym samym,

Kolega się jeszcze uczy Krella, więc mu wybacz;-)

Krell KST-100 to bardzo przyzwoita końcówka mocy trochę nie doceniana w Polsce (niskie ceny)

Jeśli masz fajny egzemplarz to bierz w ciemno na pewno nie stracisz jak będziesz chciał odsprzedać nawet po kilku latach.

Powodzenia.

Zaczynam powoli zastanawiać się nad krellem.

Krell Kst100 jest do kupienia w b.dobrym stanie za 5000zl, czy to jest dobra cena za tego kolosa?

Np. Krell kav300 mogę mieć za 3800?

Duże różnice są miedzy tymi krellami.

Wiem, ze jeden to końcówka mocy, a drugi wzmacniacz zintegrowany.

Ale pytam o sygnaturę brzmienia, ogólne wykonanie i awaryjność. Ktory Będzie miał bardziej dociazone brzmienie, lepszy, nizszy bas?

Serdecznie pozdrawiam

Zaczynam powoli zastanawiać się nad krellem.

Krell Kst100 jest do kupienia w b.dobrym stanie za 5000zl, czy to jest dobra cena za tego kolosa?

Duże różnice są miedzy tymi krellami.

Wiem, ze jeden to końcówka mocy, a drugi wzmacniacz zintegrowany.

Ale pytam o sygnaturę brzmienia, ogólne wykonanie i awaryjność. Ktory Będzie miał bardziej dociazone brzmienie, lepszy, nizszy bas?

Serdecznie pozdrawiam

Najpierw dowiedz się w jakim stanie technicznym są te urządzenia. Te sprzęty to są już wiekowe urządzenia i ich dźwięk zależy od stanu technicznego i historii ich życia. Nie jest trudne kupić starego Krella ale sztuką jest kupić kilkunastoletni sprzęt trzymający parametry, nie naprawiany i nie dłubany.

Gość aqs

(Konto usunięte)

mogę wypowiedzieć się o KAV300i, co do trwałości to jak ma tranzystory po 6szt na kanał, z logo Motorola lub Krell to oryginał, trzeba też zwrócić uwagę czy nie brzęczy coś z głośników po podłączeniu, jeśli wszystko jest oryginalne to ma grać minimum 40 lat bezawaryjnie.

Jakość dźwięku jest na bardzo wysokim poziomie, bardzo, jeszcze lepiej po podłączeniu XLR

Do KST100 musisz mieć preamp za podobne pieniądze aby to zagrało tak jak ma grać

Jaka reszta toru ma być połączona

mogę wypowiedzieć się o KAV300i, co do trwałości to jak ma tranzystory po 6szt na kanał, z logo Motorola lub Krell to oryginał, trzeba też zwrócić uwagę czy nie brzęczy coś z głośników po podłączeniu, jeśli wszystko jest oryginalne to ma grać minimum 40 lat bezawaryjnie.

Jakość dźwięku jest na bardzo wysokim poziomie, bardzo, jeszcze lepiej po podłączeniu XLR

Do KST100 musisz mieć preamp za podobne pieniądze aby to zagrało tak jak ma grać

Jaka reszta toru ma być połączona

Mój tor wygląda tak:

Laptop-M2tech hiface two-Dac Sabre 9018-wzmacniacz onkyo-kolumny jbl hp430.

Myślałem wymienić to onkyo na krella.

Glosnoscią mogę sterowac zarówno laptopem jak i samym daciem, bo posiada regulację cyfrową.

Do onkyo poprzez pre out jest podpieta 30 letnia końcówka mocy aiwa p50 i kolumny heybrook hb2

Czyli mam 2 oddzielnie, niezależne zestawy audio, których słucham albo oddzielne, albo 4 kolumny grają razem.

pokój ma 20m2

Pozdrawiam

Edytowane przez KarolDr

Chocby skromna koncowka Krella KSA-50, na marginesie bardzo dobra, da wiecej frajdy i swobody w doborze reszty toru niz proste integry, chyba ze mowa bylaby o FBI:)

Krell kav300i to 3500pln I taka jest ich cena realna, schodzily nawet po 3000pln. dajmy sie zwariowac, nie wiem czemu sprzet coraz bardziej wiekowy coraz mocniej drozeje.

Czy ktoś w klubie posiada KSA 250..?

Zastanawiam się czy zakup za cenę rzędu 15000zł za taki sprzęt jest dobrym zakupem.

Hamerykański Stereophile uważa że to jest technicznie i dźwiękowo TOP TOPÓW

Tu jest trochę http://www.hifi-notes.com/krellabout-nl.htm

Ale gedzieś była jeszcze lepsza strona z większością produktów, a i zdjęcia były.

Chyba też holenderska była...

Edytowane przez tybero

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.