Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny zamknięte - propozycje

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

Masz mocną końcówkę więc spróbuj poszukać gdzieś na świecie Dynaudio Confidence 5.

Trudno znaleźć ale może będziesz miał szczęście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie się udało :)

peperoni.

Ukryta Zawartość

Często (może nawet zawsze jeśli konstruktor ma dużą wiedzę i doświadczenie) najlepszy stosunek cena/jakość prezentują konstrukcje DIY.

moja propozycja to konstrukcja o nazwie Maxima z poniższego linku.

Ukryta Zawartość

Nie jest może najładniejsza, lecz i to pewnie dało by sie poprawić, np. montując głośnik basowy na bocznej ściance i robiąc węższą dla niego obudowę.

Ukryta Zawartość

Do średniego metrażu (25 m2) - Duntech Marquis (1400 euro)

Do dużego (35+) Duntech Crown Prince (2800 euro).

Widzę, że Kolega z Poznania. Służę odsłuchem dużych Duntechów.

Mój typ to projekty akustyka. Relacja jakość/cena - atrakcyjna (przy założeniu, że jakość jest ważniejsza niż cena).

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem z Akkustykiem jest taki, ze kupujesz bez odsłuchu, na własne ryzyko... tak dokładnie usłyszałem od Sprzedajacego, a kolega Elb. niespecjalnie chce się podzielić wrazeniami;)

Labyrinthos -

Ukryta Zawartość

OZ- 1 to konstrukcja zamknięta - słuchałem u mahlera (producenta),- naprawdę warto rozważyć. Mahler zeznał, że "pójdzie" w obudowy zamknięte...

Szkoda że trochę daleko masz z Poznania, u niego nie problem posłuchać.

Ukryta Zawartość

Z odsłuchem jest problem. A właściwie go nie ma (odsłuchu). Pomieszczenie zostało zlikwidowane, bo audiofile słuchali i słuchali a nie kupowali bo kręcili nosem, że to, że tamto a w końcu do głośnika można się przyzwyczaić. Tak jakoś w połowie zeszłego roku usłyszałem :-)

jkab, nie zlikwidowałem swojego domu, to nędzne informacje.

Zawsze była i jest możliwość odsłuchu w dwóch pomieszczeniach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jkab no ja nie wiem co słyszałeś, bo ja słyszałem całkiem niedawno w dwóch pomieszczeniach w tym jedno z nich jest na zdjęciu

a drugie mniejsze dodatkowo jeszcze zaadaptowane.

jkab z jakiego źródła bierzesz takie przesadzone informacje :)

jkab

>Z odsłuchem jest problem. A właściwie go nie ma (odsłuchu).

- ???? Przepraszam, to gdzie ja ostatnio słuchałem tych kolumn, na podwórku? Swoją drogą byłem zaproszony na odsłuchy i mogę powiedzieć jedno - kolumny zasługują na najwyższe uznanie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Panowie nie kruszcie kopii, sprawa pomieszczenia wyjaśniona;)

Ciekawe jak wypada konstrukcja zamknięta Mahlera np z ATC SCM 40 lub Akustykiem RR2, bo ceny podobne...

Z całym szacunkiem dla polskich konstrukcji w przypadku ATC przy późniejszej odsprzedaży się tyle nie straci...

emesze2, spróbuj Anthony Gallo Reference 3.1. Bardzo nietypowy i frapujący projekt, no i spełnia 2 podstawowe wymagania, czyli obudowy zamknięte i znakomita relacja jakości do ceny. Nie powinieneś mieć problemów ze zorganizowaniem odsłuchu, w razie czego odezwij się na PW.

bemol, 23 Lut 2008, 12:29

>Polecam posłuchać kolumn bydgoskiego ARGOS-a,kompozytowe obudowy zamknięte.Osobiście używam

>monitorów,ale słyszałem też podłogówki,relacja cena/jakość bardzo dobra.

Potwierdzam - posłuchaj koniecznie - w tym brzmieniu można się zakochać ;). Mam właśnie wersję podłogową - oszczędzasz na podstawkach i kolcach, bo tak naprawdę to monitory ze zintegrowanym standem. A kolców nie trzeba - obudowa zamknięta, odlewana, cholernie ciężka - praktycznie nie drga. Daje to efekt w postaci fajnej przestrzeni i głębi oraz pięknych barw. Cena jak za taki dźwięk niewygórowana. Przejdzie Ci ochota na zmianę kolumn na długi czas. Jak masz audiofiliozę to sobie klocki i kabelki zawsze możesz pozmieniać ;). Mają w ofercie także niezłe kabelki głośnikowe i IC do nich (Volta). Poszukaj wątków na forum. Pozdr

Jako, że nie określiłeś górnego limitu - pozwolę sobie zaproponować również zamknięte (choć jak widać i "dziurawe") - IRS Beta. Ostatnio "chodzą" po 6,5 - 7 tys. euro. Wychodzi góra 25 tys. za 20 letnie skrzynki.

Bez urazy - porównywanie dźwięku tych głośników z proponowanymi albo z jakimikolwiek dzisiejszymi kolumnami w tej cenie byłoby nietaktem.

Warunek - minimum jeszcze jedna końcówka Ushera oraz b. duży metraż (spoko może być nawet 100 ). Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Marduk, 24 Lut 2008, 00:31

>jkab no ja nie wiem co słyszałeś, bo ja słyszałem całkiem niedawno w dwóch pomieszczeniach w tym

>jedno z nich jest na zdjęciu

>a drugie mniejsze dodatkowo jeszcze zaadaptowane.

>

>jkab z jakiego źródła bierzesz takie przesadzone informacje :)

Jemu chodziło (chyba) o Akustyka.

Tu raczej dźwięku mógłbyś się obawiać, a nie wieku...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja też zrozumiałem że, chodzi o akustyka ... no ale uderz w stół ...

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

he he he - wydaje mi sięże mówiono o mahlerze - czyli właścicielu firmy Labirynthos - on to ma cały czas dostępne 2 pomieszczenia do odsłuchu i warto się przejechać i posłuchać. Byłem ostatnio z ciekawości chciałem posłuchać jego konstrukcji na accutonach i byłem mile zaskoczony to grało naprawdę świetnie (szczególnie z lampą mimo że potowory ciężkie do napędzenia), słuchałem również jego OZ i muszę powiedzieć ze bas mi się z nich bardzo podobał - ja chyba jestem zwolennikiem basu z OS (szybkiego dobrze kontrolowanego z piękna barwą). Więc jeśli masz chwilę czasu to pojedź i poświeć go na odsłuchy - to daje wiele do myslenia, a przede wszystkim oszczędza kupę kasy.

Słucham tylko muzyki.

ATC SCM-40 kupiłbym w ciemno, bo mam SCM-35 :) Świetne kolumny, lubiące wydajne wzmacniacze. Ale i przy darkulowym wzmacniaczyku śmigały aż miło. Szukałem jak największych kolumn trójdrożnych do niewielkiego pomieszczenia. CS-2.4 też stawały w szranki i były to porównania bezpośrednie. Zostały SCM-35. Takie kolumny ma też kolega pitdog.

Powodzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.