Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JanF

(Konto usunięte)

powiem tylko tyle że warto z sieci wyrwać ten 1kW mocy zamienić go w ciepło nawet jakbyśmy mieli słuchać z mocą 10W. Kosztowne, nieekologiczne, niepraktyczne ale to naprawdę gra.

W sobotę zachlapałem całe mieszkanie śliną z pożądania 833A - jak pies Pawłowa.

Teraz mi trochę przeszło, nawet więcej niż trochę - zaczyna do mnie docierać z jakimi potwornymi problemami technicznymi wiąże się budowa takiego wzmacniacza!

To nie jest impreza na jednego gostka szalejącego z lutownicą i brzeszczotem wieczorową porą i w weekendy.

Z lampami jest tak, im więcej elektronów uczestniczy w przebiegu sonicznym, tym lepiej - po to coraz większe, już koszmarne żarzenia; ale to żarzenie daje też inny ważny efekt fizyczny, daje więcej elektronów w takich stanach kwantowych, że wystarczy tylko nieznaczna, prawie, że zerowa, zmiana potencjału siatki, żeby elektrony te poderwać hurtem do anody; i ostatnie występujące zjawisko, które imho przekłada się na końcowy efekt soniczny, coraz silniejsze pole elektryczne z napięcia zasilania od 0,5 kV do 3 kV, (jak na razie); ostatnie dwa zjawiska grają do jednaj bramki.

Jest jeszcze jedna rzecz, chyba główna, ona powoduje, że lampy grają a krzem daje kaszankę dźwiękową, ... może na razie tyle wystarczy.

Edytowane przez JanF

Bardzo słusznie.

Teraz mi trochę przeszło, nawet więcej niż trochę

Bardzo niesłusznie.

z jakimi potwornymi problemami technicznymi wiąże się budowa takiego wzmacniacza!

To nie są "problemy". To są "wyzwania" (zmiana optyki z negatywnej na pozytywną).

daje więcej elektronów w takich stanach kwantowych, że wystarczy tylko nieznaczna, prawie, że zerowa, zmiana potencjału siatki, żeby elektrony te poderwać hurtem do anody;

Mniam !!!

coraz silniejsze pole elektryczne z napięcia zasilania od 0,5 kV do

Mniam !!!

ostatnie dwa zjawiska grają do jednej bramki.

Err ... no właśnie. Sprawa się tyczy stąpania po cienkim lodzie, unikania ucieczki termicznej (te bywają SPEKTAKULARNE!).

Czyli tak naprawdę trzeba tą lampeczkę trzymać mocno i krótko za pysk, żeby jej się harców nie zachciało.

Czasami nawet warto spalić o te kilka watów więcej na koncepcji "chorego" autobiasu ... ale za to ... przeżyć.

Z własnych eksperymentów podpowiem: zwyczajne tablicowe bezpieczniki B6 na każdej linii zasilającej z zasilacza do tej lampy, czy to anodowego, (a przy pentodach: do siatki drugiej, oraz siatki trzeciej) ... potrafią uratować skórę w sytuacjach "totalnie beznadziejnych" - takich z piorunami itp itp.

Edytowane przez zjj_wwa
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Z lampami jest tak, im więcej elektronów uczestniczy w przebiegu sonicznym, tym lepiej - po to coraz większe, już koszmarne żarzenia; ale to żarzenie daje też inny ważny efekt fizyczny, daje więcej elektronów w takich stanach kwantowych, że wystarczy tylko nieznaczna, prawie, że zerowa, zmiana potencjału siatki, żeby elektrony te poderwać hurtem do anody...

Może jestem w mylnym błędzie, ale zważywszy na wielkość elektrod, odległości między nimi, to te same bajania o ilości elektronów można przypisać każdej innej lampie.

Po prostu, większa lampa = większe potencjały.

Teraz mi trochę przeszło, nawet więcej niż trochę - zaczyna do mnie docierać z jakimi potwornymi problemami technicznymi wiąże się budowa takiego wzmacniacza!

Chciałbym pocieszyć i napisać że nie jest tak trudno ale jedyne co mogę napisać to że jest przeje....e:)

Ale potem jaka jest satysfakcja:) Od 3tygodni mam banana na ustach:)

Edytowane przez amplifon

Tylko żebyś nie pośliznął się na tych 2 bananach:)

Ja analizowąłem Push-pull na 2 lampach wysokonapięciowych i szczerze to nie bardzo to wszystko wychodziło z racji bardzo dużej mocy wyjściowej ale niestety połączonej z bardzo dużą Raa.

Trafo do Push-pulla w klasie A na wysokonapięciowych lampach jest prawie nie do wykonania.

Zdaniem żółtodzioba:

Oj tam, oj tam. To nie apteka.

Mocy na rozkurz jest co nie miara.

Przy nieco zmienionej filozofii, "optyce", niekonwencjonalnym podejściu ... daje radę.

Trzeba się po prostu nieco pożegnać się z tradycyjnie pojmowanymi "priorytetami" i "konwencjami",

jakie się "zazwyczaj" przyjmuje jako bezdyskusyjnie ...

Innymi słowy: jeśli to co jest do wykonania jest technicznie absolutnie niemożliwe do wykonania,

to zawsze można wykonać nieco inaczej, coś innego, czyli to, co technicznie jest mozliwe.

Gość JanF

(Konto usunięte)

To bym zapytał - ile elektronów "wyrwanych" z katody przypada na dźwięk podstawowy i jego harmoniczne ? ;)

A w jakich jednostkach miary?

Z własnych eksperymentów podpowiem: zwyczajne tablicowe bezpieczniki B6 na każdej linii zasilającej z zasilacza do tej lampy, czy to anodowego, (a przy pentodach: do siatki drugiej, oraz siatki trzeciej) ... potrafią uratować skórę w sytuacjach "totalnie beznadziejnych" - takich z piorunami itp itp.

Genialne!

Zapamiętam sobie.

Pytanie, czemu na to nie wpadłem?

Bo nie jestem zjj_wwa, jak pisał Chandler, 'ciężka praca nie zastąpi talentu'.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Ja analizowąłem Push-pull na 2 lampach wysokonapięciowych i szczerze to nie bardzo to wszystko wychodziło z racji bardzo dużej mocy wyjściowej ale niestety połączonej z bardzo dużą Raa.

Trafo do Push-pulla w klasie A na wysokonapięciowych lampach jest prawie nie do wykonania.

Przy okazji wymagań układowych, jakie polskie normy określają wymagania na taki i pozostały sprzęt lampowy?

Mogę prosić?

Edytowane przez JanF

Generalnie to polskie normy są zharmonizowane z UE. A te z kolei nie rozróżniają czy jest to sprzęt lampowy tranzystorowy czy jakikolwiek inny.

Podstawowymi są dyrektywy

Dyrektywy niskonapięciowej LVD 2006/95/WE

Dyrektywy kompatybilności elektromagnetycznej 2004/108/WE

Jeśli chodzi o konkretne normy to:

EN60065 - Elektroniczne urządzenia foniczne, wizyjne i podobne - Wymagania bezpieczeństwa

EN55013 - Odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne i ich urządzenia dodatkowe

EN55020 – Odbiorniki radiofoniczne i telewizyjne oraz urządzenia towarzyszące —

EN61000 - Dopuszczalne poziomy emisji harmonicznych prądu

Edytowane przez amplifon

Wzmacniacz deskowy.

Deska gatunku salonowego, meblowego.

Tym razem już ze stopniem sterującym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze jedno

a to wzmacniacz dębowy

post-17358-0-15868100-1423401708_thumb.jpg

post-17358-0-74889100-1423401796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja "dębowa" trochę podobna do Absoluta :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To chyba raczej wiśnia nie dąb.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam

Idzie wiosna idą zmiany. Amorfiki czekają

Ukryta Zawartość

post-18948-0-85144200-1423764621_thumb.jpg

post-18948-0-15921800-1423764650_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Takie coś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten metglas to chyba raczej się tylko do traf interstage nadaje, a nie do traf wyjściowych ?

Wyjaśnijcie mi, jak to ma działać, w szególności w SET z jakąś tam niebanalną istotną składową stałą.

Ten metglas ma charakterystyki tak kanciaste jak moje szafki kuchenne.

Przynajmniej ten co tutaj znalazłem:

Ukryta Zawartość

Jak coś tak kanciastego może dawać liniowy sygnał na wyjściu trafa ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi