Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz będzie merytorycznie:

dlaczego w powiadomieniach informacja o zacytowaniu wpisu pojawia sie dwukrotnie?

radzę być ostrożny w otwieraniu nowych tematów, aby sobie dyskutować na kontrowersyjne tematy

Cenzura?

Cenzura?

Dlaczego nie. Cenzura jest zła na płaszczyźnie państwowej, natomiast niżej bywa pożądana, np. cenzura wewnątrzredakcyjna.

A do polecenia wszystkim jest autocenzura.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

nie prawda

Ponownie proszę, aby już nie pisać o moderacji. GratefullDe jest ślepy na moje prośby wiec dostaje ostatnie ostrzeżenie.

Admin1, "nieprawda" to jedno z twoich ulubionych słów, ale pomimo próśb ciągle piszesz z bykiem. Oddzielnie znaczy się.

Gdybyś przypadkiem odniósł wrażenie, że to jakaś nagonka prywatna na Twoją osobę- zaprzeczam.

Ot, zwyczajnie zwrócenie uwagi, że ktoś popełnia błąd.

Od Twojej reakcji teraz zależy, czy jest profesjonalnym zarządcą forum, czy...

Paltonem.

Ten drugi "zniknąłby" mój wpis (Wielkie Znikanie), a, jeszcze trzecie wyjście jest -Cir by podciągnął pod trolling i dał 3 dni bana.

Bo moderacja i administracja się nie mylą.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Acha, ja jeszcze bym chciał postawić postulat by znieść nazwę Moderator. Zastąpić ją nazwą Kreator. Już tłumaczę dlaczego. Nazwa moderator uważam, że jest wielce niesprawiedliwa dla osoby pełniącej tę funkcję. Uważam, że człowiek nazwany moderatorem może czuć się pokrzywdzony. Moderować-modernizować, to takie techniczne, płytkie. Ja uważam, że mamy tu do czynienia nie z moderacją a nawet modernizacją ale z kreowaniem całkiem nowej, zapewne lepszej rzeczywistości. A u podstaw owej kreacji leżą pokłady niesamowitej inwencji artystycznej, wyobraźni oraz często dobrze pojmowanej abstrakcji. Dlatego uważam, by zmienić nazwę Moderator na Kreator. Myślę, że wtedy osoby, które będą owymi Kreatorami, poczują się w pełni dowartościowane, co pozytywnie wpłynie na ich działalność forumową.

Proszę nie klasyfikować mego postu jako off topik bo nim nie jest. To całkiem poważny postulat.

Dziękuję.

Cenzura?

po co nam kolejna burza (dyskutować na kontrowersyjne tematy)... obrażanie... ostrzeżenia, banowanie

bum1234 proszę o merytoryczne posty i tematy

Pisanie w zamkniętych wątkach na pewno schłodzeniu emocji nie służy.

Prawda, ale jeśli było to przez pomyłkę to trzeba przebaczyć.

Admin1, "nieprawda" to jedno z twoich ulubionych słów, ale pomimo próśb ciągle piszesz z bykiem

poprawię swoją pisownię, dzięki za uwagę

Acha, ja jeszcze bym chciał postawić postulat by znieść nazwę Moderator. Zastąpić ją nazwą Kreator.

na większości forów w Polsce używana jest nazwa "moderator", a więc u nas też zostanie

ale dziękuję za propozycję

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Admin1, jeśli mógł bym, to chciał bym poddać przez krótką chwilę polemice, Twoje określenie: na większości forum. Uważam, że audiostereo jest jednak ponad wszelkie standardy jakiś tam innych stowarzyszeń forumowych, przynajmniej w tym kraju. Audiostereo to coś więcej niż forum, to portal wytyczający nowe, nieprzetarte jeszcze szlaki forumowych krain, to swoisty standardołamacz wręcz. Mógł bym podać masę przykładów na łamanie standardów lecz niestety nie chcę Tobie Admin1 zajmować cennego czasu... Nadal uważam, że słowo Kreator bardziej wpisuje się w zakres praw i obowiązków osób pełniących funkcję M. (aż boję się napisać), przecież możemy być pionierami :)

• Redaktorzy

Definicja słowa "moderator" w terminologii energetyki jądrowej:

Moderator – substancja służąca do zmniejszenia energii kinetycznej (prędkości) neutronów, aż do osiągnięcia przez nie stanu tzw. neutronów termicznych. Powolne neutrony znacznie wydajniej powodują rozszczepienie jąder atomowych w materiale paliwa jądrowego[1].

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Tylko spokój może nas wszystkich uratować ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

nie chcę Tobie Admin1 zajmować cennego czasu...

dziękuję

Nadal uważam, że słowo Kreator bardziej wpisuje się w zakres praw i obowiązków osób pełniących funkcję M. (aż boję się napisać), przecież możemy być pionierami :)

a więc przemyślimy i dziękuję za propozycję

temat "Kreator" = EOT

Definicja słowa "moderator" w terminologii energetyki jądrowej:

off-topic

Admin1, jeśli mógł bym, to chciał bym poddać przez krótką chwilę polemice, Twoje określenie: na większości forum.

GratefullDe merytorycznie zawsze możesz pisać.

"na większości forum" - chodzi mi też o nowych użytkowników, którzy od razu będą wiedzieć kto to moderator, a być może nie będą wiedzieć kto to byłby "kreator",

poza tym zmiana nazwy to moim zdaniem mało istotne zmiany, równie dobrze możemy dać nazwę "terminator", ale po co?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

@kangie

I po co był ten wpis jak wyżej? Ot tak żeby wkręcać administratora w idiotyczne przekomarzanie się?

Moderator w rozumieniu grup dyskusyjnych jest pojęciem ściśle określonym, zdefiniwoanym od lat używanym i zakorzenionym. Bicie piany o nazewnictwo jest niczym innym jak biciem piany właśnie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_%28internet%29

Właśnie, właśnie, administracja nie ma za grosz poczucia humoru ;-)

A szkoda. Śmiertelna powaga nie sprzyja rozwiazywaniu problemów - bo robi sie sztywno.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Admin1, jeśli mógł bym, to chciał bym poddać przez krótką chwilę polemice, Twoje określenie: na większości forum. Uważam, że audiostereo jest jednak ponad wszelkie standardy jakiś tam innych stowarzyszeń forumowych, przynajmniej w tym kraju. Audiostereo to coś więcej niż forum, to portal wytyczający nowe, nieprzetarte jeszcze szlaki forumowych krain, to swoisty standardołamacz wręcz. Mógł bym podać masę przykładów na łamanie standardów lecz niestety nie chcę Tobie Admin1 zajmować cennego czasu... Nadal uważam, że słowo Kreator bardziej wpisuje się w zakres praw i obowiązków osób pełniących funkcję M. (aż boję się napisać), przecież możemy być pionierami :)

Absolutnie, nie zgadzam się z powyższym twierdzeniem. Audiostereo jest normalnym forum dyskusyjnym, na którym powinny obowiązywać normalne zasady. Zdrowe zasady wypracowane w drodze wielu lat doświadczeń większości for dyskusyjnych. Retoryka "ponad" forum i równie "ponad elitarnej" grupy części użytkowników, którą niektórzy uprawiają, jest stosowana wyłącznie w celu usprawiedliwienia niewłaściwych zachowań tychże użytkowników.

Za pomocą takiej retoryki, jak wyżej zaprezentowana, niektórzy starają się odebrać cechy normalności forum, na którym normalność powinna obowiązywać i powinna być jest nienaruszalnym fundamentem. A nie jakiś "standardołamacz", a już szczególnie "standardołamacz" w kwestii kultury zachowań i dyskusji. A z którymi głównie mamy do czynienia w odniesieniu do stwierdzenia "standardołamacz". Osobiście dziękuję za taki wyznacznik trendów, zmierzających na manowce.

Więc napiszę jeszcze raz dobitnie, nie zgadzam się ani z lansowaną tezą "...forum wybranego i namaszczonego..", ani z dyskusją nad nazewnictwem osób pełniących funkcje porządkowe. To jest mazjwyklejsze bicie piany.

Właśnie, właśnie, administracja nie ma za grosz poczucia humoru ;-)

A szkoda. Śmiertelna powaga nie sprzyja rozwiazywaniu problemów - bo robi sie sztywno.

Skoro administracja chce rozmawiać poważnie, na poważne tematy, w wątku do takich dyskusji przeznaczonym, to nie ma powodu aby tego nie uszanować.

Napisałem wcześniejszy post, bo widzę, że Admin1 poważnie reaguje na te Wasze zaczepki i bierze je za dobrą monetę, czym tylko Was podkręca do kolejnych tego typu offtopowych wpisów.

Jeśli ktoś potrzebuje podyskutować humorystycznie, to zapraszamy do wątku do tego przeznaczonego, gdzie są zamieszczane humorystyczne wpisy. Jest takowy na forum. Proszę tam się "produkować" humorystycznie.

W innych wątkach, takich jak ten, zawsze zaczyna się do pseudo polemiki, pod pozorem "humoru". A kończy się zawsze tak samo. Obraźliwym offtopem i demonstracją braku poszanowania innych użytkowników forum.

• Redaktorzy

@kangie

I po co był ten wpis jak wyżej? Ot tak żeby wkręcać administratora w idiotyczne przekomarzanie się?

Absolutnie nie chciałem wkręcać administratora w głupawe rozmówki. Po prostu odniosłem się do definicji słowa "moderator" i widzę sporo podobieństw znaczenia tego słowa w odniesieniu do forum internetowego i energetyki jądrowej. Sam bylem kiedyś moderatorem na forum samochodowym i doskonale wiem czym ta praca "pachnie". Niestety nie każdy nadaje się na moderatora. Uwazam, że każdy moderator powinien studzić emocje na forach internetowych, tak jak moderator elektrowniany nie powinien dopuścić do niekontrolowanej reakcji jądrowej prowadzącej do katastrofy.

Czy to był OFF-TOPIC? Myślę, że nie, ale jeśli to prawda to przestaję pisać. I rzeczywiście poczucie humoru odeszło gdzieś daleko... A szkoda...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Napisałem wcześniejszy post, bo widzę, że Admin1 poważnie reaguje na te Wasze zaczepki i bierze je za dobrą monetę

nie znam nikogo z Was (nawet moderatorów), a więc każdego traktuję równo i każdy tematyczny post traktuję tak samo poważnie

ale trolling, off-topic - będę tępił

dlatego jest też decyzja, że ostateczne banowanie będę robił ja (a nie moderatorzy)

A czy jest szansa na to, aby się dowiedzieć, kiedy Szanowna Administracja zamiast zajmować się błahostkami, pseudoproblemami

i roztrząsaniem nieistotnych dupereli, zajmie się w końcu na przykład tym, żeby ładowanie kolejnych stron trwało krócej niż minutę?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

zajmie się w końcu na przykład tym, żeby ładowanie kolejnych stron trwało krócej niż minutę?

działamy w tej sprawie

od niedawna używamy narzędzia

Ukryta Zawartość

Trzymamy za słowo.

ale każdemu może się kieyś zdarzyć pomyłka

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Czy to, że strony się ciężko ładują, może być też powodem, że od kilku tygodni nie działa u mnie opcja cytuj, odpowiedz, cytuj selektywnie? A przesłać napisanego posta mogę dopiero po wybraniu: więcej opcji, dodaj odpowiedź

Ano to, że moderator nie powinien być automatem ani - wybacz proszę, mój francuski - imbecylem

Tu muszę Cię być może nieco zmartwić, ale tylko trochę, a może i rozweselę. Automat będzie, owszem, ale do wymierzania dotkliwości kary. Zadanie moderatora polegało, i będzie polegać na tym by ocenić wpisy i ich konflikt z regulaminem. To że komuś się jednorazowo w emocjach mocniej "wymsknie" i otrzyma punkcik karny wcale nie będzie od razu oznaczało automatycznego bana. Chyba że ten ktoś częściej popuszcza niż trzyma na wodzy - wówczas zatrajkocze taryfikator i wypluje odpowiednią karteczkę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

Nie mogę Ci niestety nic odpisać na ten temat, bo dostałem już dzisiaj rano punkt karny za odpowiedź na Twoje pytanie... Ale rzeczywiście, rozweseliłeś mnie, dziękuję. ;-)

Tu muszę Cię być może nieco zmartwić, ale tylko trochę, a może i rozweselę. Automat będzie, owszem, ale do wymierzania dotkliwości kary. [...] Chyba że ten ktoś częściej popuszcza niż trzyma na wodzy - wówczas zatrajkocze taryfikator i wypluje odpowiednią karteczkę.

Ja już to gdzieś widziałem... O, mam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę nie mieć złudzeń. Forum jest dokładnie takie jakie ma być w oczach właściciela. Wykonawcami owej wizji są administracja i moderacja. Moderacja, jak sama nazwa wskazuje, kształtuje oblicze forum. Daje tym samym sygnały, w jakim obszarze będziemy się poruszać. Użytkownicy albo się na to godzą i grzecznie piszą albo... albo robią to co robią, tyle że nie należy nazywać tego buntem czy czymś podobnym. Raczej wysłaniem sygnału, że coś jednak jest nie teges, próbą zwrócenia uwagi na pewne fakty.

To forum komercyjne i bez pasjonatów i hobbystów też da sobie radę. Nawet być może lepiej. Obecnie to własnie oni często psują interesy sprzedawców internetowych na tym forum, zapalając żarówkę wątpliwości potencjalnemu klientowi, gdy ten jest zbyt nachalnie atakowany propozycjami. Jak tych doświadczonych nie będzie to sprzedaż wzrośnie. W odpowiedziach na zapytanie o wzmacniacz tani ale dobry, w szranki staną: sklep i sprzedawcy z allegro.

Akcje w górę :)

Mnie też przeraża, że w odczuciu moderatorów, jeden z nich nadal postrzegany jest jako ten bez winy całe zło przypisuje się nam.

Na to wygląda. Mimo trzykrotnego zapytania nie otrzymałem odpowiedzi od administracji/moderacji w kwestii wątku "audio-gd". Zapytanie było chyba merytoryczne. Istnienie tego wątku w zakładce "kluby" przeczy idei forum, a potwierdza tezę o promocyjnym charakterze audiostereo.

Zmian nie będzie żadnych. Taki model biznesowy portalu.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Na to wygląda. Mimo trzykrotnego zapytania nie otrzymałem odpowiedzi od administracji/moderacji w kwestii wątku "audio-gd". Zapytanie było chyba merytoryczne. Istnienie tego wątku w zakładce "kluby" przeczy idei forum, a potwierdza tezę o promocyjnym charakterze audiostereo.

to pytanie do moderacji

ja się nie znam na tematyce audio, jestem tylko programistą

będą zmiany

ja się nie znam na tematyce audio, jestem tylko programistą

Już spieszę z wyjaśnieniami - wyobraź sobie że na bezstronnym forum informatycznym temat "klub miłośników windows'a" założył i prowadzi Bill Gates.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

. Retoryka "ponad" forum i równie "ponad elitarnej" grupy części użytkowników,

niestety jesteś tu zbyt krótko lub nie chcesz zauważyć,że ``równiejsi`` na tym forum byli i są.sztucznie promowani i pobłażliwie traktowani.mieli nawet własne getto-dla dowartościowania ego.poskutkowało to ogólnym zepsuciem obyczaju i rozkwitem chamstwa.,bo jazdy słowne owej ``elity`` były takie,że pyskówki na forum to pikuś. fałszywi prorocy hi-endu,jacy nastali jeszcze długo będą straszyć. Wydżwięk takich poczynań jest prosty-skoro oni mogą to my również!

Cały czas trwa,moim zdaniem badanie nastrojów. szlachetny administrator mało zorientowany kreator-taki schemacik z filmów kat.b- userom się ujmie(praw)-kreatorom dołoży! a większe problemy-do kąta. ewolucji nie będzie. Dobrze,że chociaż ktoś uznał za stosowne powiedzieć warunkowo--przepraszam--.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Klub Audio-GD został założony, jak się później okazało przez pracownika dystrybutora. I zapewne o to Koledze Yodzisławowi chodziło w pytaniu-wątpliwości. Oczywiście takie działanie jest mocno kontrowersyjne. I nie ma co tego ukrywać.

Przy czym, w tym konkretnym przypadku, ostatecznie wszyscy zostali poinformowani o tym fakcie. Krótko mówiąc przyznał się sam do tego. Został za to publicznie napiętnowany przez uczestników dyskusji.

Gdyby tak się nie stało, to znaczy mówiąc kolokwialnie sprawa by się "nie rypła", a moderacja/administracja powziełaby informację, co do autora wątku, z jakiej pozycji wątek założył i nikt o tym nadal nie wie. To poza zarzutem kontrowersyjności, pojawiłby się zarzut skutecznej kryptoreklamy i marketingu szeptanego. Tyle że tak się nie stało. Wszyscy dowiedzieli się kim jest autor, tak jak wspomniałem, został za to napiętnowany głosami publicznej dezaprobaty.

Moderacja miała dwie opcje, wątek usunąć, albo zostawić jak jest, uznając że mimo wszystko zawiera on już całkiem sporo ciekawych informacji technicznych, dotyczących sprzętu tytułowego.

Wybrano opcję nr 2, kierując się zapewne zasadą pożyteczności merytorycznej wątku i faktem, że autor otrzymał publiczną reprymendę, co stanowiło karę samą w sobie. A ujawnienie informacji gdzie pracuje, pozwoliło użytkownikom z właściwego dystansu spojrzeć na Jego pierwotne wpisy. Nie było więc niebezpieczeństwa manipulacji kryptoreklamowej. Prędzej pozostawienie tego jak jest, z jasną informacją o autorze, bardziej mu zaszkodziło, niż zrobiłoby to usunięcie wątku. Tak ja to widzę, chociaż wtedy nie byłem jeszcze moderatorem. Ale doświadczenie moderatorskie i rozsądek tam mi właśnie podpowiadają.

A samo istnienie wątku "Audio-GD" w zakładce klubowej nijak nie przeczy idei forum. Sposób jego założenia, a i owszem, budzi zrozumiałe kontrowersje. I tego nikt nie ukrywał i nie ukrywa. Ale samo istnienie wątku o takiej tematyce już nie. Po całym przebiegu zdarzeń, wybrano po prostu opcję rozsądną i pragmatyczną, nie kierując się wyłącznie chęcią odwetu. Skoro kwestia stała się jasna, autor napiętnowany, a sam wątek zawierał i nadal zawiera, całkiem sporo przydatnych informacji natury czysto technicznej. Przecież ludzie swój rozum mają, a wiedzą że autor wypowiada się z pozycji dystrybutora. I potrafią Jego wypowiedzi ocenić z tej właśnie perspektywy.

Żeby była jasność, nie popieram takich metod zakładania wątków klubowych, "po kryjomu". Metoda była mocno niefajna, bardzo zła i warta napiętnowania. Ale skoro już się "mleko rozlało" a autor jednoznacznie napiętnowany za to co zrobił, to chociaż warto było wykorzystać pozytywny aspekt samej dyskusji i informacji w niej zawartych. A podobno użytkownicy oczekują rozumnych moderatorów, a nie wyłącznie automatów do rozdawania kar. Co jest i tutaj dobitnie wyrażane. Więc i moderacja starała się zachować możliwie rozumnie i obrócić sytuację na korzyść użytkowników.

Mam nadzieję, że takie wyjaśnienie usatysfakcjonuje Kolegę, autora pytania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.