Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Odnośnie systemu "kolejek" skoro coraz więcej osób zabiera głos w tej kwestii, gdyż widzi problem i kompletną bezsensowność tego systemu, ale jednocześnie mimo wszystko zdania są podzielone..... To tak się zastanawiam, może warto by zrobić publiczną ankietę dotycząca tej funkcjonalności?

Administracja miałaby czarno na białym, statystycznie ujęte jaka jest przeważająca opinia.

Ostatecznie ankietę można by dodać nawet do obecnego wątku, bo i tak wyświetla się zawsze na jego górze, więc nieistotne że ma tyle stron. A wreszcie byłby z niego chociaż jakiś pożytek ,zgodny z jego tytułem i przeznaczeniem.

Eentualnie do dyskusji pozostawiam czy powinny być tylko opcje na tak/nie, czy nieco bardziej rozbudowana ankieta. Na przykład o pytanie dotyczące możliwości wdrożenia alternatywnego systemu "lajków" facebookowych. A które przynajmniej co do zasady, nie są tak anonimowe.

EDIT

Może coś takiego?

_________

Ankieta dotycząca mechanizmu systemu oceny popularności postów (tzw. "kolejek" i "lajków")

1. Jestem za całkowitą likwidacją obecnego mechanizmu oceny popularności postów. Uważam go za całkowicie zbędny i dający pole do nadużyć i manipulacji.

2. Jestem za utrzymaniem obecnego mechanizmu. Jest w porządku tak jak jest.

3. Administracja powinna czym prędzej wyłączyć obecny system i rozpocząć pracę nad alternatywnym rozwiązaniem nie mającym cech całkowitej anonimowości, na przykład opartym o system "lajków" portali społecznościowych.

Proszę o ewentualne uwagi, czy coś poprawić? A jeśli nie będzie takowych, to podepniemy ankietę.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Pkt. 3 zawiera 2 propozycje z którymi w całości nie koniecznie się zgadzam. To prawda, że jakieś regulacje obecnego stanu być powinny ale czy natychmiast wywalić stary system? Nie wiem, trochę szkody tym można wyrządzić bardziej doświadczonym użytkownikom, udzielającym się w zakładkach merytorycznych, oraz nowym, bo nie będą wiedzieć kto tu ma większe doświadczenie,

@GratefullDe

czytaj ze zrozumieniem. Wyłączyć nie usunąć.

Tak jak pisałem wcześniej. Ja bym całkowicie usuną ten mechanizm.

Ale rzeczywiście jakiś system będzie przydatny dla nowych kolegów.

Tak więc:

- pełna jawność kto daje "like"

- "like" z bocznicy nie dodajemy punktów reputacji EDIT, albo całkowite usunięcie ich na bocznicy

- nie można likować, jeżeli user posiada powyżej 10 puntów ostrzeżeń, lub ban

- wykasować dotychczasowe punkty, nabyte na bocznicy. Mają one oceniać merytoryczne wypowiedzi w wątkach tematycznych

Na koniec, może utopijna propozycja, która miała by wyeliminować cięte riposty w wątkach tematycznych.

Możliwość usuwania lajków, po zgłoszeniu do moderacji nadużycia tego mechanizmu. Wiem więcccccej roboty dla modów, ale...

A ja uważam że "lajki" i licznik ilości postów powinny być wszędzie - poza Bocznicą. W ten sposób widać kto się wypowiada merytorycznie i jak jest za to oceniany.

Natomiast jak ktoś chce lżyć innych pod pretekstem dowolnego tematu to ma na to Bocznicę, ale nie może być za to nagradzany - ani ilością wpisów ani oceną popularności tychże.

Bo obecnie - kto lepiej lży na Bocznicy - ten bardziej popularny ...

Ja mam swoją kolekcje szklaneczek, ciężko na nią pracowałem i nie oddam, mogę najwyżej odsprzedać!

Co to za komuna, żeby nagle kolektywizować cudze szklaneczki?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

nowym, bo nie będą wiedzieć kto tu ma większe doświadczenie,

W ten sposób widać kto się wypowiada merytorycznie i jak jest za to oceniany.

Kufelki, lajki, punkty w żaden sposób nie informują o tym kto ma większe doświadczenie i nie widać po nich kto wypowiada się merytorycznie. Gorzej, że lajki zakłamują tylko rzeczywistość, bo osoby, które na tym forum mają największą wiedzę i doświadczenie najczęściej w lajki są ubogie, a więc system ten w rzeczywistości działa w sposób przeciwny do zamierzonego.

System lajków nie sprawdził się, nie spełnia swojej roli, przedstawia fałszywy obraz osób, prowadzi do nadużyć typu multikonta czy TWA, zawiódł na całej linii w zderzeniu z czynnikiem ludzkim, stąd należy go całkowicie usunąć. Można dyskutować nad wprowadzeniem systemu, który w rzeczywisty sposób przekładałby dzielenie się wiedzą na forumową reputację.

Są oczywiście ważniejsze problemy na forum, ale jeżeli komuś się nudzi...

Właśnie w sąsiednim wątku pt "audiofilskie bezpieczniki" dzieją się przedziwne rzeczy:

Jeden z użytkowników napisał, że to nonsens, żeby pisać, że kable zasilające instalacji elektryczne doprowadzające prąd do sprzętu audio miały znaczenie, po czym napisał, że sprzęt jest taki jakie jest jego najsłabsze ogniowo.

Odpisałem mu, że w takim razie najsłabszym ogniwem jego zestawu są właśnie te kable instalacji elektrycznej i tyle ten system jest wart.

Może ktoś nie zrozumiał, ale chciałem tym postem zwrócić uwagę na sprzeczne ze sobą tezy zawarte w poście tego użytkownika, które jednocześnie nie mogą być prawdziwe.

nagle patrzę, a mój post został wycięty przez moderatora cira, który nagle ostrzega, żeby w wątku pisać na temat.

No to ja przepraszam bardzo, mój post był nie na temat?

To jest właśnie sztandarowy przykład samowolki moderatorów i cenzurowania wpisów dopuszczających do głosu tylko jedną stronę.

I TO JEST PROBLEM KTÓRY WŁAŚNIE ADMINISTRACJA POWINNA ROZWIĄZAĆ, A JAK WIDAĆ NIE MA NAJMNIEJSZYCH ZMIAN.

W związku z tym mam merytoryczną propozycję:

Wprowadźcie takie zmiany, żeby moderator nie mógł uznawać, że posty na temat są postami nie na temat wtedy kiedy ma akurat takie widzimisię.

Żeby moderator nie mógł uznać, że temat znajduje się w złej zakładce kiedy znajduje się w dobrej.

itd itd.

A w skrócie: żeby moderator nie mógł używać swoich moderatorskich narzędzi do zwalczania poglądów których nie podziela.

Jeśli to jest niemożliwe, to zmieńcie moderatorów na takich, którzy takiego problemu nie mają.

Zachowujecie się jak rozwydrzone bachory w piaskownicy, którym sąsiadka zabrała łopatkę bo sypały piaskiem na głowę jej syna - więc się obraziły bo w/g nich naruszono ich prawo własności.

Sorry za ten "personalny atak", niech moderacja mnie srogo ukarze, ale - ile można to czytać ...

Właśnie dostałem ostrzeżenie od administracji bo, uwaga, nie piszemy już o moderacji.

Ja nie piszę o moderacji, tylko o nowym regulaminie przeznaczonym dla moderacji, który miał jej pracę uregulować, natomiast nie zmienił niczego i dalej moderator może sobie robić co mu się podoba. To jest moje zdanie o waszych pozorowanych działaniach i waszym regulaminie, a o tym pisać chyba mogę, i chyba lepiej gdy do tego posiłkuję się świeżym i konkretnym przykładem?

Dodatkwo, od cira dostałem 3 punkty za atak personalny czyli nazwanie go cirkiem :)

I TO JEST PROBLEM KTÓRY WŁAŚNIE ADMINISTRACJA POWINNA ROZWIĄZAĆ, A JAK WIDAĆ NIE MA NAJMNIEJSZYCH ZMIAN.

Oj tam, oj tam.

Są pilniejsze sprawy do załatwienia. Teraz będziemy tydzień czasu debatować nad tym jak ma wyglądać stawianie kolejek.

Więc pisz na temat z łaski swojej i nie zawracaj gitary jakimiś tam pierdołami. Moderacja jest od tego, żeby moderować.

Takie jest odwieczne prawo natury.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

o, właśnie dostałem kolejne ostrzeżenie od cira bo mój post w tym wątku opisujący jego działania był prowokacyjny, punkcików już 5 :)

A mówiłem, żebyście podali definicje haseł zawartych w regulaminie...

Cir.

Chyba postawię Ci kolejkę ;-)

Wpis nie na temat, atak personalny, obraźliwe zachowanie, nieodpowiedni język...

Dano 1278 punktów - wygasają 23.05.2024 14:54.

Możliwość tworzenia nowej zawartości usunięta za 3650 dni.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

1. Jestem za całkowitą likwidacją obecnego mechanizmu oceny popularności postów. Uważam go za całkowicie zbędny i dający pole do nadużyć i manipulacji.

Manipulacją można też nazwać pozbycie się tych "kolejek". Usuwa się w cień popularne z reguły niewygodne, z punktu widzenia audiofilskiego voodoo, osoby.

o, właśnie dostałem kolejne ostrzeżenie od cira bo mój post w tym wątku opisujący jego działania był prowokacyjny, punkcików już 5 :)

Po tym co Kolega pisze można dojść do wniosku, że lepiej już nie pisać na forum :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Poza zakładką "Telefony" postuluję otworzenie nowej zakładki "Serwis", gdzie właściciele popsutych sprzętów i serwisanci będą mogli sobie rozmawiać zamiast zaśmiecać takimi wątkami pozostałe zakładki ...

Poza zakładką "Telefony" postuluję otworzenie nowej zakładki "Serwis", gdzie właściciele popsutych sprzętów i serwisanci będą mogli sobie rozmawiać zamiast zaśmiecać takimi wątkami pozostałe zakładki ...

No to miała być zakładka TECHNIKA ale jednak jej nie będzie, bo samo się raczej nie zrobi, trzeba coś tam poprzestawiać i w ogóle...

Lepiej wróćmy może do tematu i skupmy się na tym za co jeszcze można ile punktów dowalić albo co z tymi kolejkami w końcu robimy.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Czy rozważaliście odbanowanie użytkowników we wszystkich wątkach?

Odbanowanie "miejscowe" w wątkach, o ile mi wiadomo, będzie rozważane wyłącznie przy okazji ewentualnej decyzji o usunięciu tego typu restrykcji w ogóle z repertuaru forum. Czy to z palety dostępnej dla autorów wątków, czy też całkowicie dla wszystkich, w tym dla moderacji.

Póki co trwa dyskusja na zasadnością pozostawienia, czy też usunięcia, tej funkcjonalności. Jeśli w jej wyniku Administracja podejmie decyzję o jej usunięciu, wtedy zapewne wszelkie obowiązujące bany miejscowe znikną razem z nią. Ale to raczej tylko wtedy.

Jeśli chodzi o inne restrykcje, pozostające w mocy, w szczególności te "grubszej" natury, narzucone przez administrację, to nie podlegają zmianie. Wykasowaniu podlegały wyłącznie punkty karne, w związku ze zmianą taryfikacji i wprowadzeniem automatyzmu, opartego o punkty.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No dawaj!

Czekam na "błogosławieństwo" Administracji. Bo bez takiej decyzji i przychylności zmian ze strony czynników decyzyjnych, cała dyskusja nad zmianami systemu kolejek nie będzie mieć sensu.

Jak będzie zgoda, to wrzucamy ankietę dotyczącą zmian w systemie "kolejek".

Mam pytanie do administracji czy dokonywanie wpisów przez moderatora w zamkniętym wątku i umieszczanie personalnych przycinek jest zgodne Waszą nową strategią uczciwej moderacji? Na każdym normalnym forum taki mod by dostał list pożegnalny.

W jaki sposób otworzyć zamknięty wątek bo pisanie do moderacji jest zupełnie nieskuteczne. Widocznie t[...] niż wykonywać istotne obowiązki. SlawekR może Ty jesteś na posterunku?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Mam pytanie do administracji czy dokonywanie wpisów przez moderatora w zamkniętym wątku i umieszczanie personalnych przycinek jest zgodne Waszą nową strategią uczciwej moderacji? Na każdym normalnym forum taki mod by dostał list pożegnalny.

Nie mnie się wypowiadać na ten temat. Ja jestem moderatorem i nie będę łamał podstawowych kanonów moderacji, które mówią że moderatorzy nie komentują publicznie wzajemnie swoich działań, jako podmioty równorzędne. Pytanie do administracji, jest pytaniem do administracji. I takim pozostanie.

W jaki sposób otworzyć zamknięty wątek bo pisanie do moderacji jest zupełnie nieskuteczne. Widocznie taki Józwa woli kasować posty o farbowanych pejsaczach niż wykonywać istotne obowiązki. SlawekR może Ty jesteś na posterunku?

Była już informacja na ten temat i to podawana wielokrotnie. Aby otworzyć zamknięty wątek, należy dokonać standardowego zgłoszenia na panel, z dowolnego postu w tymże wątku, z odpowiednią adnotacją, że chodzi o jego otwarcie.

Jeśli robi to autor wątku, to otwarcie następuje praktycznie bezzwłocznie, jak tylko pierwszy mod, który zajrzy na panel, takie zgłoszenie przeczyta.

Inne formy, listy przez PW, czy też pisanie w formie wylewania żalu w innych wątkach, "że przecież prosiłem", mogą być nieskuteczne z najzwyklejszych logistycznych powodów, że tak to ujmę.

No chyba że komuś zależy wyłącznie żeby się poprzekomarzać i zademonstrować jak mu źle i jak źle go moderacja traktuje, a nie po prostu otworzyć wątek. No to wtedy stosuje metody "naokoło".

Tak jak to zrobiłeś teraz, to ja nadal nie wiem o jaki wątek Ci chodzi. A zgłoszenie na panel prowadzi wprost do wątku, którego ma to dotyczyć. I jest widoczne dla wszystkich moderatorów i administracji. Dlatego też jest w 100% skuteczne.

Kiedyś przy każdym temacie na liście był guzik "Zgłoś" czy coś w tym guście oraz opcja ignorowania tematów. Może warto do tego wrócić?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Szymon - wróć parę stron wcześniej gdzie jozwa wyjaśnił jak do tego doszło, a resztę wyjaśniaj przez PW. Dalsze ciągnięcie tego tematu będę traktował jako trolling.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Była już informacja na ten temat i to podawana wielokrotnie. Aby otworzyć zamknięty wątek, należy dokonać standardowego zgłoszenia na panel, z dowolnego postu w tymże wątku, z odpowiednią adnotacją, że chodzi o jego otwarcie.

Jeśli robi to autor wątku, to otwarcie następuje praktycznie bezzwłocznie, jak tylko pierwszy mod, który zajrzy na panel, takie zgłoszenie przeczyta.

Inne formy, listy przez PW, czy też pisanie w formie wylewania żalu w innych wątkach, "że przecież prosiłem", mogą być nieskuteczne z najzwyklejszych logistycznych powodów, że tak to ujmę.

No chyba że komuś zależy wyłącznie żeby się poprzekomarzać i zademonstrować jak mu źle i jak źle go moderacja traktuje, a nie po prostu otworzyć wątek. No to wtedy stosuje metody "naokoło".

Tak jak to zrobiłeś teraz, to ja nadal nie wiem o jaki wątek Ci chodzi. A zgłoszenie na panel prowadzi wprost do wątku, którego ma to dotyczyć. I jest widoczne dla wszystkich moderatorów i administracji. Dlatego też jest w 100% skuteczne.

Drogi Sławku zgłaszałem tą prośbę 3 RAZY i NIC! Zajrzyj łaskawie na panel bo mam wrażenie, że te nowe metody nie bardzo działają lub działają wybiórczo.

Szymon - wróć parę stron wcześniej gdzie jozwa wyjaśnił jak do tego doszło, a resztę wyjaśniaj przez PW. Dalsze ciągnięcie tego tematu będę traktował jako trolling.

Tylko winny się tłumaczy...

Traktuj Sobie jak chcesz zdążyłem się do tutejszej uprzejmości już przyzwyczaić. Dla mnie zachowanie Józwy jest nie do pomyślenia i jakiekolwiek tłumaczenia tylko pogrążają całą moderację. Pytam ponownie gdzie te zmiany?

Szymon, otworzyłem. Przypominam że nowy taryfikator już działa.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.