Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy zauwazyliscie moze, iz od kilku miesiecy nasze forum przezywa ewidentny kryzys? W mojej ocenie jest zle - zarowno pod wzgledem merytoryki poruszanych tematow, jak i pod wzgledem poziomu uczestnikow (w praktyce z zycia forum wycofala sie juz calkiem spora grupa doswiadczonych forumowiczow, posiadajacych rozlegla wiedze i znakomita reputacje w temacie audio).

Czy podzielacie moja diagnoze? Jezeli tak, to jakie sa tego Waszym zdaniem przyczyny i jak mozna im przeciwdzialac?

Pozdrawiam,

Lete

na całe szczęście ten temat "dźwiga" nieco to forum, już się bałem że ciekawych tematów nie będzie, a tu masz i to w stereo!

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

> Jezeli tak, to jakie sa tego Waszym zdaniem przyczyny

Brak moderacji.

> i jak mozna im przeciwdzialac?

Wycinac trollowanie, wulgaryzmy i watki personalne nie majace zwiazku z tematyka audio/muzyka. Plus reorganizacja zakladki stereo.

Przyczyna jest jedna - brak moderowania.

Mamy wiec zamiast rzeczowej dyskusji klotnie, wyzwiska i po prostu chamstwo. Plus dodatkowo gratis mase zerujacych na tym wszystkim trolli. Jak widzę kolejny nic nie wnoszacy temat dotyczacy Senicza tez zastanawiam sie nad sensem dzialania na tym forum.

Moim zdaniem restrykcyjne moderowanie ( np 3 ostrzeżenia i blokowanie konta wraz z IP delikwenta) to jedyna metoda na przywrocenie mu dawnej swietnosci. Po prostu kiedys mielismy tutaj naprawde pasjonatow i ludzi, dla ktorych audio jest pasja zycia. W tej chwili mamy jakas galerie osamotnionych, niespelnionych, zgorzknialych i rozgoryczonych ludzi, ktorzy forum wlasnie z racji braku moderacji traktuja jako miejsce wylewania swych zali i leczenia swoich kompleksow. Tyle.

Forum nie upada - po prostu w zalewie smiecia ciezko jest wylapac naprawde sensowne watki, stad czesc ludzi po prostu przestaje tu pisac.

Dawna swietnosc polegajaca na wciskanie bzdur przez guru? o to wam chodzi. Znowy pysznic sie wiedza przed ludem. Ja sie wycofuje z forum na pozycje strategiczne. Bede Was obserwowal.

Wejdzcie na inne fora, np. fotograficzne, fora klubów marek samochodowych itp itd - jest porządek i ład od A do Z. Każdy troll i nieumiejący się zachować dostaje blokade i bana na starcie, wulgaryzmy i posty nie na temat są kasowane. Taki motłoch wtedy szybko wynosi się z kulturalnego forum gdzie indziej.. np. na audiostereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1087-100002715 1192203437_thumb.jpg

post-1087-100002716 1192203437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie brakuje mi troche tej dawnej pasji i zaangazowania ludzi - zwlaszcza w zakladce DIY, ktora praktycznie ostatnio obumiera (1-2 wpisy na godzine, czasem pare dziennie i to niekoniecznie interesujacych). Jeszcze rok, dwa lata temu to forum zylo - wystarczy przypomniec sobie, jakie konstrukcje wtedy rozwijano i o jakich tematach dyskutowano (calkiem rzeczowo!). Teraz... no coz... Troche reklam, od czasu do czasu watek "Co kupic: amplituner Yamaha, czy Sony", troche handelku (w tym ukrytego + masa oskarzen), sporo reklam i... generalnie posucha...

Pozdrawiam,

Lete

Myślę, że są jeszcze inne przyczyny wycofywania się dawniejszych użytkowników.

Po pierwsze - niektórym z czasem "przeszło"

Po drugie - pasję niektórych zabiło życie, np. rodzinne lub zawodowe

Po trzecie - weszli na wyższy level i więcej są w stanie znaleźć w innych miejscach netu

Po czwarte - weszli na wyższy level i osiągnęli nirvanę

Po piąte - nie podniecają się zbiorowo, stali sie indywidualistami

Po szóste - rozczarowali się tematem audio, bo i tak co by nie kupili, to nigdy im dobrze nie zagrało

Sprawa inna to rozplem wynaturzeń, wyłudzeń, lansów, szwindelków i interesików spod ciemnej gwiazdy, a przede wszystkim osobistego chamstwa. Forum jest publiczne, zapisy są trwałe, można sięgnąć w przeszłość i zweryfikować intencje.

Pozdrawiam wytrwałych i niewytrwałych :)

Papamek

Mysle ze na temat audio juz napisano wszytsko. Bo o kablach i dac i glosnikach i................no oczym tu jeszcze pisac? i zgadzam sie z przdpisem ze co by nie kupic to zlom kiepsko grajacy. Wszystkie tuningi tez nic nie daly. Wiec wiekszosc dala sobie siana. Uzywki sa juz tak tanie ze szkoda sie babrac w robote wlasnych urzaden. Znamienne jest ogromny wzrost wystawcow na as2007 co oznacza ze ludzie zaczeli kupowac sprzet. A jak zaczeli kupowac to przeszla im ochota na dlubanie. Z drugiej strony opinie o sprzecie czrpia tylko i wylacznie z pism wiec forum ich nie interesuje. Do tego jeszce trzeba dolozyc zajawisko chanebnych atakow na moja osobe co juz calkiem zniesmaczylo wielu. Dodatkowo pomimo staran pieniedzy jakis nieuk potrafi zrobic 100x lepszy sprzet niz inni co moze tez zniechecic do aktywnosci w ogole. Wszelkie prace wymagaja duzo czasu a to jest problem dzisiaj. Zaczynaja sie ciekawe tematy i nie koncza. Np. trytt a teraz nowy temat z dac. Czy skoncza? i tak jest ze wszystkim. ja moglbym cos tam podpowiedzic podsunac gotowca ale po co? i tak nikttego nie zrobi. Tak bylo z dopala do Lm3886 i innymi. Szkoda pisac. Marnosc i tyle.

ostateczny koniec swiata ogłoszono juz pare razy w moim zyciu.jak na razie konca nie widac,konca nie widac,konca nie widać ,konca nie widac.Przypominacie dziadow na ławeczce ,na plantach w krajkowie.

Mnie ogarniało zwątpienie już kilka tygodni po zarejestrowaniu się tutaj, ale przez kolejne kilka miesięcy udało mi się poznać kilka wartościowych osób, a także wymienić trochę uwag i części w dziale DIY i przez PW, więc mnie już cała ta buńczuczno-wulgarna otoczka przestała obchodzić. Jak się chcę gdzieś dokulturalnić, to raczej nie na forach internetowych. Nie ma co mieć takich oczekiwań. I tak jest lepiej, niż na forach portali informacyjnych, no ale tamtych to już od kilku lat nie czytam.

Ciąglę nie widzicie tego co tutaj się dzieje wartościowego poza publiką czyli na PW naprawdę sa tutaj ludzie z klasą i całkiem bezinteresowni i pomocni. Jak dla mnie ciężko będzie taką struktórę zdemątować Polecam mimo wszystko poza PW wymieniać się mailami,telefonami gdyby cosik się technicznie psuło (był taki okres)

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W zasasie Papamek napisal wszystko co trzeba ;-)

Mnie zniecheca do tego forum wiekszosc pieniaczy ktorzy tu pisza. Czesto jak zagladam do archiwum forum - wiekszosc wpisow jest nie na temat, tylko docinanie jeden drugiemu.

Na szczescie sa inne miejsca, gdzie mozna powaznie i rzeczowo pogadac na temat audio ;-)

PZDR.

wszysko sie zaczelo od tego ze paru chcialo mnie ustawic do szeregu. jak im tlumaczylem ze jestem samoukiem to tak na mnie skoczyli. a wyzwiska to rzecz powszednia. Ale sam duzo skorzystalem. Np. taki maranciunio. Koledzy meczyli sie z tymi ukladami wyjsciowymi a ja je raz dwa szybko zrobilem i zlozylem cos posredniego dla wszystkich ukladow. A wiadomo ze wysrodkowne jest najlepsze. I tak dzieki formu powsatal maranciunio. teraz licze ze reszta kolegow poleci ta sciezka do sukcesu. tak wiec pam=nowie mozecie byc dumni ze do spolodzenia Maranciunia nie jeden z was reke dolozyl.

+ zakładka "muzyka " ma się dobrze (naprawdę wartościowe wpisy)

+ zakładka "bocznica" ma sie dobrze (stare konie naparzają się , aż miło poczytać:-)

+ poznałem kilka osób (wirtualnie i w realu) z forum, gdyby nie audiostero to pewnie byśmy się nie poznali

+ zbiorowe zamówienia

- chamstwo, handelek, pieniecze, krzykacze itp itd

Więc może to nie koniec??

>senicz

tylko po co pier**lisz wszedzie gdzie sie da? wszystko ma swoje granice, masz swoj temat i tam pier**l kocopaly, dostales przyzwolenie, organizuj pokaz i zrob jakis fajny happening na wesolo z jajami i nie zasmiecaj wszystkiego na okolo, jak chcesz sobie poklepac to na bocznicy.

...rzeczywiscie juz od dosc dawna 90% wpisow w zakladkach tematycznych nadaje sie na smietnik... czyli bocznice...

.....a nie pomyslal jeden, z drugim, ze tu zawsze tak "smierdzialo", tylko ktos przestal "perfumowac"?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

takie forum nie umrze nigdy. odejdą jedni, przyjdą nowi, odejdą znawcy, ale pojawia sie ludzie którzy tez znaja sie na rzeczy, albo poprostu obecnie nabywają doswiadczeń. poprostu: hobbysci, dla których to forum zawsze będzie "dyżurną stroną", z której będą mogli sie uczyc, dowiadywac, i potem to oni będą radzic. to moje skromne zdanie.

Witam

Jestem uczestnikiem tego forum od kilku m-cy,odbieram go raczej pozytywnie.

Przez ten czas obecności na audiostereo zmieniłem prawie cały sprzęt,który cały czas ewoluuje.A to w głównej mierze dzięki uważnej obserwacji wypowiedzi doświadczonych,bardziej osłuchanych forumowiczów,których także kilku udało mi się przez ten krótki czas osobiście poznać.

W pierwszym rzędzie jestem miłośnikiem muzyki(świetna zakładka),sprzęt audio traktuję jako jedynie narzędzie do jej reprodukcji-on raczej nigdy nie będzie moją pasją-to zostawiam innym-a tylko jednym z kilku zapędów hobbystycznych.

Korzystam więc z kopalni wiedzy jakim jest doświadczenie wielu forumowiczów,omijając z daleka tych niektórych wieloletnich,trochę,jak widać znudzonych już tym forum.A którzy to chyba jedynie z rozrzewnieniem wspominają gorące dyskusje sprzed lat,kiedy to jeszcze niewiele wiedzieli,jeszcze mniej mieli do powiedzenia,a każdy nowy wątek przyjmowali z wypiekami na policzkach.

To naturalna kolej rzeczy,ludzie bez entuzjazmu,wypaleni powinni ustąpić na rzecz chcących dzielić się wiedzą,organizować wspólne przedsięwzięcia.

Niech lepiej nie zakłada się takich sentymentalno-nostalgicznych wątków-to niepotrzebne.

Przynajmniej z mojego punktu widzenia.

Pozdrawiam.

Oct.

l'enfant sauvage

oooo....widzę i czytam ...audiostereo służy do jakiś słownych porachunków ?... to już przesada i dno.

Powinno sie takich gości blokować i likwidować !

Ale przyznam sie szczerze , ze sam wpadłem kiedyś w takie teksty....pisze sobie na temat jakiegoś sprzętu a gościu zaczyna mnie jechać i obrażać niezłym słownictwem...i sam nie wiem za co ...za to chyba że chciałem pozytywnie wypowiedzieć się na temat jakiegoś klocka !

Powiem tak ...czy k**wa nie można mieć swojego zdania i podzielić sie z nim, by jakiś cienki pierdolec Ciebie obrażał !

WYBACZCIE !!!!

Ale fakt ...jedzie ostatnio nudą i fachowcy nam znikają.....doszło nawet do tego jak tuningować głośniki Pitbulla czy jakieś pierdziawki komputerowe ....porażka !

Ale oki jestem wyrozumiały ..... choć przyznaję są ciekawe tematy np.Klub zwolenników monitorów !!!

To forum w 99% to lipa na maxa. Zarejestrowałem się (całkiem niedawno) dla tematu MAGNETOFON, w którym regularnie pisuję, jest tam naprawdę wiara która ma coś do powiedzenia i to na bazie własnych doświadczeń.

Ostatnio zaglądam także do działu ANALOG - wątku o kasetach audio - tam też kultura i jak jesteś zielony to ci powiedzą co i jak - to są dla mnie 2 tematy nr 1 na całym tym forum

Niestety są to wyjątki - spójrzmy na obecny stan zakładki BOCZNICA - 3 tematy o onanizmie, to pokazuje jacy ludzie tu piszą, jakie prostaki

Denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz - w jednym wątku ktoś pyta o kolumny jakie ma kupić, mnożą się propozycję za 10 000zł, jak ktoś wspomnie o takich za 1000 to idzie śmiech na sali, a zaraz jest wątek o programikach do muzyczki na PCcie, i wypisują te same osoby co szydziły z głośników za tysiaka

Pozatym ktoś niedawno strzelił text : nie ukrywajmy dobrego sprzętu nie da się kupić za 50 000 zł.... to mi przypomina wpisy na onecie w stylu " jechałem moją hondą CBR w środku miasta 250 kmH..." kolesie z tej samej beczki : ani nie widzieli sprzętu za 50 000zł ani nie jechali wogóle na cbr

Do niedawna jeszcze wchodziłem na forum z nadziejami, czytałem różne wątki, teraz widzę że nie ma sensu ich nawet przeglądać, audiostereo może upaść, byle wątek magnetofon się ostał i będzie GIT!

Przepraszam bardzo, czy ktos moze usunac ten watek? Wlasnie przez tego typu tematy to forum upada... Dlaczego musze patrzec na "ostateczy upadek audiostereo.pl", kiedy ponizej (niestety) mam chociazby "Sluchawki wysokiego lotu" w ktory pan Piotr Ryka przelal calkiem sporo(a i tak pewnie czastke) swojej bezcennej wiedzy?

pozdr

gotykgotyk1, 12 Paź 2007, 21:52

Skoro nie pasują Ci tematy na bocznicy to po jaką cholerę tu zaglądasz?

Z własnej i nieprzymuszonej woli wchodzisz do każdej napotkanej mordowni na mieście by napić się piwa?

I proszę nie obrażać tutejszych bywalców!

Sądzę, że proklamowanie defetyzmu nie ma sensu i jest dalece przesadzone, trąci wręcz cynizmem. Jestem także przekonany, iż całokształt forum powinien odzwierciedlać różnorodność zainteresowań i poglądów jego uczestników. Jeśli ktoś pisze, że go nie interesują głośniki za x kzł, lecz te za 1/100 x-a, to niech nie czyta tych postów, jeśli nie obchodzi go onanizm czy temat o laptopach, to po co tam klika?

Dla mnie takie argumenty są wyrazem dogmatyzmu myślenia i braku jakiejkolwiek wnikliwości psychologicznej w percepcję innych osób, o empatii nie wspominając.

Szanujmy się nawzajem jako osoby, koledzy i ludzie o nie zawsze zbieżnych przekoananiach i zainteresowaniach. Uważam to forum za znakomite miejsce służące wolnej wymianie myśli, bez względu na podejmowaną problematykę. Oczywiście zasadniczy akcent winien pozostać przy tematyce audio i muzyce, jednakże nie może być zgody na arbitralnie rozstrzyganie przez te czy inne osoby, co jest zgodne z poprawnością polityczną tego forum, a co nie, o ile dana treść nie godzi w ogólnie przyjęte normy relacji międzyludzkiej. Dzięki temu nasze forum urzeczywistnia ethos Internetu jako niezależnego i prawdziwie wolnego medium, a co najistosniejsze audiostereo.pl jako forum tematyczne zgromadziło bodaj największą rzeszę użytkowników w historii polskiego Internetu - wylączając chyba tylko dobreprogramy.pl. Nie dyskredytujmy tej pięknej idei, idei opartej o różnorodność osobowości, które odnajdują wspólny mianownik w muzyce i narzędziach pozwalających na jej przeżywanie.

Inne fora, choć w zakresie etykiety i porządku nienaganne, z silną, autorytarną moderacją świecą pustkami, a ich koniec jest rychły, gdyż moderatorzy wyczerpali już chyba wszystkie nazistowskopochodne tematy, finalnie prowadząc dyskusję między sobą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.