Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  210 członków

Pioneer Klub
IGNORED

Klub Miłośników CD Pioneer Reference

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy można przełożyć w warunkach domowych laser z PD-4500 do PD-6700. W wykazie, który posiadam jest w opisie zaznaczone że PD-4500 ma PEA 1030 tak jak PD-6700 jednak jest różnica w przetwarzaniu ( 8- ka w PD-4500 i 1 bitówka w PD-6700 ) czy ma to jakieś znaczenie?

bartasxx, 25 Kwi 2008, 06:23

>coś w tym jest Rafał ponieważ jak patrzę w necie to w USA większość produktów Pioneera nazywa się

>ELITE również tzw budżetowy

>pozdrawiam B

no tak co dla Amerykanów jest ELITE i wiąże sie ze sporym wydatkiem, dla nas Polaków jest tanią budżetówą...

post-17470-100009263 1216593576_thumb.jpg

audioholik Twoje wklejanie fotek nowości z wystaw ido każdego wątku gdzie tylko popadnie jest już nudne kiedys ktoś zadał Tobie pytanie dla kogo pracujesz i jaki masz w tym cel? czy jesteś przedstawicielem Victora lub Pioneera? i ja również zapytam Ciebie o to.

Jeżeli chodzi o ELITE kiedyś nazwa zarezerwowana dla produktów z najwyzszej półki a obecnie chyba wszystkie produkty Pioneera w USA to ELITE , ale to zapewne wiesz doskonale .

Faktycznie dla amerykanina wydatek np 3 tyś $ za nowego old skoolowego CT-93 który obecnie jest wystawiony na ebay com będzie wydatkiem za takie same pieniądze można kupić u nich obecnie Pioneer PD-D9-J + SX-A9 i jeszcze znalazłbym TV plazmowy 42 cale pioneer ELITE oczywiście nowy , który nie wiadomo ile u nas kosztuje i wszystko w cenie 3 tyś $. Przy obecnym kursie dolara ceny w USA są naprawdę śmiesznie niskie do tego co było i nadal jest w Polsce .

ELITE obecnie to tylko nazwa marketingowa a nie znak jakości wiem ,że jesteś orędownikiem nowego i ok , ale to jest wątek CD Pioneer Reference a takich nowych obecnie nie ma.

a to że nazwa ELITE jest dodawana gdzie popadnie od jakiegoś czasu to proszę PIONEER PD-59

i audioholik proszę nie dawaj jakichkolwiek fotek w tym wątku z targów wystaw czy nowinek technicznych akurat tu nikogo to nie interesuje ( w tym wątku oczywiście)

pozdrawiam

post-9428-100009259 1216628602_thumb.jpg

post-9428-100009260 1216628602_thumb.jpg

bartasxx

ELITE to taniocha i marketing? może dla Ciebie tak, ale dla wielu wciąż oznacza wysoką jakość. Pamiętam że w na jakiejś amerykańskiej stronie w recenzji PD-D9 zwrócono uwagę na wysoką cenę tego odtwarzacza (są inne tańsze, które czytają większą ilość formatów itd) i cd player ten skierowany jest do osób które chcą zainwestować więcej $ w wyższą jakość samego audio, i żeby nie było że tylko o Pioneerze (chociaż mówienie o nim w tym wątku nie uważam za coś dziwnego) ta sama kwestia tyczy się np. Yamahy CD-S2000, ludzie w USA dziwili się kto jest w stanie przeznaczyć tyle kasy na samo CD. W USA np. najdroższy topowy model Macbook Pro kosztuje 2000$ a urządzenia Apple uważane są drogie...hmm widać coś się poprzewracało i teraz w USA zachwycają się tanią tandetą Pioneer Elite PD-D9 i Macbook Pro...a w Polsce urządzenia w tej cenie uchodzą za budżetowe, prosperity tej nie potwierdzają tylko co raz pojawiające się na forum wątki "cd player do 400zł"

PS nie pracuję w branży audio, audio to tylko hobby

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik ale bartasxx ma sporo racji. Nie ukrywam ze to ja po czesci odpowiadam za jego zainteresowanie Pioneerem - kiedys kupil ode mnie PD-S 901 i wzmak Sony z serii ES. Powiedzialem mu ze to zestawienie bedzie dobrze gralo i chlopak sie wciagnal:) A ze mowi czesto wprost co mysli to inna sprawa. Ja za to bardzo go cenie:) Ale do rzeczy: Bartka mozna juz uznawac za fachowca od spraw Pioneera. Seria Elite rzeczywiscie bardzo stracila na jakosci ale nie stalo sie to teraz lecz dawno temu. Mysle ze gdzies w 1992 roku. Modele sygnowane na rynek europejski jak np PD-S 901 mialy w w USA swoje odpowiedniki Elite(PD 65). Faktem jest ze za 800 USD ktore wowczas kosztowal PD 65 (1600DM) to byl znakomity cdek i sprzedawal sie jak cieple buleczki do roku 2001. Tak tak mimo ze ktos napisze ze miedzy cdekami z lat 90-tych a tymi z XXI wieku jest przepasc spowodowana postepem technologicznym. Bzdura. Inaczej jest z moim PD 71/9300. Pod wzgledem wykonania oba modele nie roznia sie niczym w przeciwinstwie do 901/65. Oba sa w miedzi oba maja identyczna budowe. Roznia sie tylko nazwa i drewnianymi boczkami. Prawda jest taka ze na rynek amerykanski w zasadzie wszystkie modele Pioneera byly Elite dlatego jak dla mnie ta seria nie ma zadnego prestizu. Inaczej bylo w Europie. Tutaj jak widac firma bardzo sie szanowala. Dam Ci pare przykladow. Deck CT 959 uznany za najlepsza lub jedna z najlepszych konstrukcji Pioneera w historii nie mial nigdy drewnianych boczkow choc Pioneer napisal wyraznie ze jest to seria Reference. Model nizej CT 757 ktorego mam i bardzo chwale nie mial nawet oznaczenia Reference choc parametry i mechanizm z CT 959 sa identyczne. Roznice byly dosc drobne i wynikaly glownie z prestizu. CT 757 kosztowal wowczas 500 USD 959 850 o ile dobrze pamietam. 959 byl drugim w kolejnosci w katalogu po CT 93 a CT 757 trzecim deckiem. Kolejny przyklad: PD 8500. Seria Reference i naprawde bardzo dobry dzwiek. Tez nie mial nigdy drewnianych boczkow. Obecnie Pioneer ma dwa modele odtwarzaczy i jak dla mnie zaden nie jest Reference choc z pewnoscia PD-D9 jest Elite. Chwalisz nowe konstrukcje firmy ale prosze zadaj sobie trud i posluchaj serii krolewskiej. Broni sie znakomicie w starciu z dobrymi wspolczesnymi konstrukcjami.

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś z was może mi podpowiedzieć co to takiego i z jakiej to półki, a chodzi mi o CD Pioniera model pd 7050, na necie o nim niewiele a i na tym forum zero. Niedawno to zakupiłem za parę zł. Wszystko super w nim działa, dźwięk rewelacja lecz żonka stwierdziła że jej się nie podoba i mam sprzedać. Napiszcie mi co to jest warte. Z góry dzięki.

post-18928-100008036 1218754916_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...

Witam wszytkich. Czestą przglądam forum (szczególnie wpisy dotyczace Pioneer Reference), ale mało się udzielam. Pytanie trochę na obrzeżach tematu, może ktoś z Was wie gdzie w naszym pięknym kraju można kupić okleinę używaną przez Pioneera do wykończenia drewnianych boków w sprzęcie Elite/Reference? Prawdopodobnie jest to płyta melaminowa oczywiście w kolorze (i rysunku) drzewa różanego. Mam trochę klocków, ale nie wszytkie elementy drewniane są w dobrym stanie a chciałbym je odrestaurować. Grzebałe w sieci ale bez rezultatu. Wszelka pomoc i wskazówki mile widziana.

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

abstrachując od wszystkiego własnie zakończyła się aukcja PD-93 na ebay.de

cena zaporowa bagatela 1310 euro!!!

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=140301169505&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:Watchlink:middle:de

• 2 miesiące później...

Witam.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć cokolwiek na temat CD PIONEER PD-107 ?

Jak to brzmi, rok produkcji i czy w ogóle warto interesować sie tym modelem.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Szanowni Koledzy!

Niedawno stałem się posiadaczem PD-91, z którego zresztą jestem dość zadowolony. Niestety, nie mam do niego pilota. Czy ktoś z Was jest może w posiadaniu informacji jaki model pilota występował w parze z tym odtwarzaczem – liczę, że uda mi się gdzieś taki wyszperać na e-bay lub może u Pioneera, w częściach zamiennych. Będę wdzięczny za pomoc.

Jak zwykle na każde pytanie zero odpowiedzi . Na 95 % zadanych pytań i po długich czasach oczekiwania na chociażby jedną konkretną odpowiedź - marzenie. Więc pytam się czy za trudne pytania zadaje czy z kosmosu ? Bo przez 5 lat nikt nie odpisał na pytanie jaki laser siedzi w CD PIONEER PD-4100 ani nic na temat CD PIONEER'a PD-107, ani na cała resztę innych konkretnie zadanych pytań.

sao

jakbyś dał wpis w zakładce w Stereo zapewne więcej osób by ją odwiedziło niż w zakładce CD Pioneer Reference" tutaj mało osób zagląda ponieważ dotyczy Reference , ale jak już jesteś to w PD-4100 masz laser PWY1009 a o do brzmienia PD-107 nie mam pojęcia pozdrawiam

Dzięki Bartasxx za szybką odpowiedź i na temat.

Jeśli chodzi o zakładkę Stereo to właśnie tam zadałem pytanie w 2004 roku na temat PD-4100.

A o PD-107 może faktycznie mało kto wie cokolwiek. Z reszta podejrzewam ze to nic specjalnego ale

chciałem mieć pewność.

• 2 tygodnie później...

Stało się miałem sprzedać PD-75 z czego ufff zrezygnowałem ,a zakupiłem i czekam na przyjazd następnego źródełka -jest nim PD-65 ELITE powinien być na miejscu u mnie za ok 5 tyg generalnie wiadomo ,że jest to pd-s-901 tylko troszkę inaczej wygląda było nie było będą ciekawe i bezpośrednie porównania , które na pewno opiszę

Witam,chciałbym poprosić o porade,posiadam cd-ka pionieera Pd-7700,mam okazje zakupić Pd-8700 ,za ok 400 zł,czy jest sens ?,czy poczuje jakąś różnice między Pd-7700 a Pd-8700,oprócz ceny(za 7700-dałem 200zł-do Pd-8700 musze dołożyć drugie tyle,...warte świeczki ?,.pozdrawiam miłośników pioneera.

Oczywiście wszystko zależy od kasy ile możesz wydać i za jaka cenę możesz coś kupić 7700 nie miałem okazji słyszeć , ale słuchałem PD-8700 , którego ma mój brat i nie byłem zachwycony na pewno warto by Tobie było dokonać zmiany na PD-9700/PD-S901 wtedy różnica będzie na pewno wyraźna czasami można je upolować za 600-1000 zł i są to już dobrej klasy źródła

Tylko czy te 400zl to nie jest przesada za 8700? za tyle mialem pd-7300 i pd-8500 oba z oryg pilotami i instrukcjami :) tego pierwszego chyba nigdy się juz nigdy nie pozbędę

Witam,koledzy....,teraz to mam troche "mętlik" w głowie,w pierwszej chwili pomyślałem że odpuszcze te 8700,..i dozbieram troche funduszy do pd-9700,lub S-900,i poszukam,ale teraz to już nie wiem...wydawało mi się (jestem dosyć świeżym "amatorem"dobrego dzwięku i "jeszcze troche "raczkuje" w tych tematach,),myślałem że im wyższy model (cyfra) to sprzęt jest "bardziej ambitny",a tu po opinii jednego z kolegów przeczytałem że pd-7300-brzmi lepiej niz pd-8700,....nic z tego nie rozumiem ?, ...czy może chodzi o lata produkcji "producenta" -że w różnych latach... "miewał ;upadki i wzloty",cięcie kosztów-itp. (co się tyczy jakości sprzętu ?)pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.