Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam audience 50 i chciałbym je zmienić na jakiś nowszy model który by schodził troszkę niżej z basem. Pokój to prawie 16 m2 otwarty. Wzmak to rotel RA-1070. Zastanawiam się nad x16 lub focus160.

Miałem 50 przez 12 lat u siebie. Bardzo dobrze poznałem ich możliwości. IMO 160 wcale nie mają niższego basu. Zamiast wymiany kolumn zainteresuj się nowym wzmakiem. 50 to kolumny do jakich możesz podłączyć bardzo dobre wzmacniacze i wyciągniesz z nich bardzo dużo. Lepszy bas uzyskasz stosując rożne akcesoria antywibracyjne np. firmy Soundcare. Pisałem jakiś czas temu o tym na tym forum. Tanim kosztem można sporo zyskać na jakości basu. Kolumny masz bardzo dobre.

Witam. Mam audience 50 i chciałbym je zmienić na jakiś nowszy model który by schodził troszkę niżej z basem. Pokój to prawie 16 m2 otwarty. Wzmak to rotel RA-1070. Zastanawiam się nad x16 lub focus160.

Problem w tym, ze z tymi nowszymi modelami Dynaudio odeszło od schematu "przebasowanego monitora" i jakichś nadzwyczajnych osiągnięć w zakresie reprodukcji basu bym się po nich nie spodziewał.

Na Twoim miejscu szukałbym raczej 1.3SE, ewentualnie 1.3 (mk II)

No i oczywista oczywistość – niski bas musi być na źródle i nie zgubić się w reszcie toru, oraz w pomieszczeniu:).

Wzmacniacza raczej nie chce wymieniać. Brzmienie Rotela mi odpowiada. To mój 3 wzmak tej firmy. Podkładek antywibracyjnych nigdy nie stosowałem i chętnie sprawdzę. A jak wygląda bezpośrednie porównanie 50 z F160?

Problem w tym, ze z tymi nowszymi modelami Dynaudio odeszło od schematu "przebasowanego monitora" i jakichś nadzwyczajnych osiągnięć w zakresie reprodukcji basu bym się po nich nie spodziewał.

Na Twoim miejscu szukałbym raczej 1.3SE, ewentualnie 1.3 (mk II)

No i oczywista oczywistość – niski bas musi być na źródle i nie zgubić się w reszcie toru, oraz w pomieszczeniu:).

Z pomieszczenia wycisnęłem już wiele a na początku jak się przeprowadziłem była tragedia. Temat akustyki już zakończyłem

Wzmacniacza raczej nie chce wymieniać. Brzmienie Rotela mi odpowiada. To mój 3 wzmak tej firmy. Podkładek antywibracyjnych nigdy nie stosowałem i chętnie sprawdzę. A jak wygląda bezpośrednie porównanie 50 z F160?

Z pomieszczenia wycisnęłem już wiele a na początku jak się przeprowadziłem była tragedia. Temat akustyki już zakończyłem seria contour też interesująca i dziękuję za wszelkie propozycje.

Co do porównania 50 z innymi Dynaudio to o tym pisałem kilka lat temu w tym wątku. Jak poszukasz to znajdziesz dokładne opisy. 160 jest łatwiejsza w napędzeniu niż 50. Słabsze mocowo wzmacniacze dają sobie nieźle radę z 160. Może więc Twój Rotel zagra lepiej z 160 niż z 50, która jest świetną kolumną ale wredną;-)

Monitor taki jak 1.3SE nie zagra z Twoim Rotelem...te kolumny wymagają bardzo mocnych i wyrafinowanych wzmaków, Jakbyś kiedyś kupił sobie Krella 300il czy 400x lub integrę Passa to możesz próbować 1.3SE. Mają bardzo dużo basu ale trzeba go mocno chwycić za buziaka;-)

Jednak moim zdaniem 160 oferuje bardzo dużo fajnego dźwięku jeśli uda się ją kupić za normalne pieniądze...np. 4000 PLN.

• 5 tygodni później...

Wpisuję się do klubu z Dynkami X14. Mają już przebiegu ok. 120h, lecz jeszcze sporo im brakuje do pełnego wygrzania. Całkiem fajne kolumienki, miło mnie zaskakują.

Wpisuję się do klubu z Dynkami X14. Mają już przebiegu ok. 120h, lecz jeszcze sporo im brakuje do pełnego wygrzania. Całkiem fajne kolumienki, miło mnie zaskakują.

Mógłbyś podać co masz podłączone do X14 ?

Jasne, napędzam je lampką Unisona Simply Italy, do tego streamer Cyrusa. W pmieszczeniu 3x4m jest bardzo fajnie, choć podpinałem je pod mocne piece i bylo wiecej mjęcha, ale kosztem barwy, przestrzeni, namacalnosci dzwieku w stosunku do lampy.

Pytanie ktos moze cos powiedziec o starej serii Compound, chodzi mi o Esotary jakie tam byly na srednich i wysokich tonach np w Compound 3. Czy to tej samej klasy glosniki co pozniejsze serie ?

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich Klubowiczów:

Od kilku dni jestem posiadaczem monitorów Dynaudio Confidence C1 Platinum, więc mogę chyba zostać przyjęty do Klubu :)

Pozwalam sobie prosić Was o radę odnośnie przewodów głośnikowych do w/w monitorów. C 1 będą grały w parze z Accuphase E 470. Nie chodzi mi o ewentualną krytykę w/w połączenia a jedynie o doradzenie mi jakie przewody głośnikowe mogą być optymalne do w/w zestawu tzn. których na pewno warto posłuchać a którymi nie warto zaprzątać sobie uwagi. Jeśli powyższa informacja pojawiła się już wcześniej to proszę o wyrozumiałość, niestety nie mam czasu na skrupulatne przejrzenie całego wątku.Muzyki słucham w 17 metrowym pokoju i kolumny mogę ustawić w dowolny sposób. Preferuję jazz, jazzrock, rock progresywny - jeśli ma to jakieś znaczenie.

Będę wdzięczny za pomoc :)

• 2 tygodnie później...

Witam!

Chciałbym prosić o radę. Na alledrogo pojawiły się głośniki Dynaudio Confidence C1 - http://allegro.pl/dynaudio-c-1-c1-confidence-1-i5647091380.html Myślicie że to dobra oferta? Jak to będzie pasowało do Naim SuperUniti? Miejsce grania to 25 m2 (z otwarciem na jadalnię z kuchnią do ok 40 m2 total)

Bierz i się nawet nie zastanawiaj i rozumiem, że są w stanie mint. Para C1 i Naim to dość powszechne zestawienie - Ken Chistianson, główny majster od nagrywania w Naimie, co rok promuje te dwie firmy na Axponie i zestawia te dwie marki, ale nie jest ten setup cudem świata i mnie się nie podoba. Znam lepsze konfiguracje...

Dynaudio C1 to wspaniałe podstawkowce za niewielkie pieniądze - standy trzeba wypełnić piaskiem, podłączyć dwa razy silniejszy wzmacniacz, pozwolić C1 oddychać, dobrać speaker cable i... Enjoy the Music. Najlepiej się czują w żywej akustyce, choć w nieco przygaszonych pokojach też jest nieżle.

Parker's Mood

Dobre pytanie. Akurat tak się składa, że i jedne i drugie miałem u siebie w domu chyba z dwa miesiące, zanim zadecydowałem, które zostają. Miałem w tym samym czasie Special 25 Signature pierwszą wersję i jedne z pierwszych modeli C1. Decyzja była ciężka i do dziś żałuję, że nie zatrzymałem również i S25S! Oddawał mi dealer te ślicznotki za 3.5 lub 3.8 kilo$a, czyli bardzo dobrze - ale zostały finalnie C1. Myślałem przyszłościowo o setupie stereo 2.2, więc wybrałem C1 - wydawały mi się bardziej liniowe i wyrafinowane w zakresie wysokich i średnich, bardziej wyczynowe i neutralne, chociaż samo słowo 'neutralne' w Dynaudio jest specyficznym słowem, pomimo ich świetnych aktywnych studyjnych monitorów na rynku pro - mają swój charakter jak i studio ECM, albo Blue Note... rozumiesz o co mi chodzi?

Parker's Mood

Tak mi się wydaje :) choć pojęcia o charakterystyczności prezentacji dla różnych studio nagrań nie mam.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

mam 50 więc spokojnie poczekam na okazje.

Jeśli jeszcze nie trafiłeś na okazje, to posłuchaj głosu kol. Moreno - pisze świętą prawdę!

Też bym zostawił 50-ki, a zmienił wzmacniacz - efekt może Cię zadziwić.

pozdr!

<br />Miałem w tym samym czasie Special 25 Signature pierwszą wersję <br />

rozumiem że chodzi o DYNAUDIO SPECIAL TWENTY-FIVE http://www.highfidelity.pl/artykuly/0511/dynaudio.html

i ten model miał pierwszą i kolejną wersję? jeżeli tak to jak te wersje rozróżnić od siebie?

Z czystej ciekawości . Jak się mają C1 do Special 25 ? cena na rynku używek zbliżona.

25 potrzebują IMO pomieszczenia min, 25m2, w którym można je ustawić daleko od ścian. Trudno do nich dobrać wzmaka. Musi on bowiem okiełznać 20cm woofer z piekła rodem;-). Wielu próbowało ale niewielu sie udała konfiguracja jak należy... Stąd całkiem sporo 25 pojawiało się na hifi.pl.

C1 mają bardzo wyrafinowaną górę, spokojniejszy bas i IMO łatwiej do nich dobrać wzmaka. Zagrają i w 18m2.

rozumiem że chodzi o DYNAUDIO SPECIAL TWENTY-FIVE http://www.highfidelity.pl/artykuly/0511/dynaudio.html

i ten model miał pierwszą i kolejną wersję? jeżeli tak to jak te wersje rozróżnić od siebie?

Najłatwiej po kolorze okleiny...była różna w różnych edycjach na różne kraje...

<br />Najłatwiej po kolorze okleiny...była różna w różnych edycjach na różne kraje...<br /> <br /> <br />

Ktoś może ma wiedzę jakie to kolory okleiny lub pow. jakiego nr ser. jest już nowa wersja i czym się różni technicznie od 1?

Edytowane przez krzysiekol

Witam.

Zastanawiam się nad Focusami 160, tylko nie wiem czy w niecałych 25m2 dadzą one radę przyzwoicie zagrać.

Edytowane przez kartonik

Ktoś może ma wiedzę jakie to kolory okleiny lub pow. jakiego nr ser. jest już nowa wersja i czym się różni technicznie od 1?

Nie wiem czym się różnią technicznie, prawdopodobnie niczym. Miałem S25S w okleinie bird's eye od połowy stycznia do marca 2005, równolegle z C1. Zostały C1 - w okleinie cherry. Do danych 'kiedy, co i jak' można dojść poprzez numer seryjny. Dla osłody i zredukowania smutku, że nie mogę mieć i S25S i C1, dokupiłem w tym samym czasie 52SE w kolorze maple, razem z czarnymi Stand2 - które też mam do dziś tak jak i C1 cherry z srebrnymi Stand2.

Parker's Mood

Witam.

Zastanawiam się nad Focusami 160, tylko nie wiem czy w niecałych 25m2 dadzą one radę przyzwoicie zagrać.

Zagrały 160 bardzo dobrze w 18m2 to i w 25m2 zagrają...mają mocny bas i jeśli nie potrzebujesz super łomotu a lubisz zrównoważone brzmienie to powinno być ok.

Zagrały 160 bardzo dobrze w 18m2 to i w 25m2 zagrają...mają mocny bas i jeśli nie potrzebujesz super łomotu a lubisz zrównoważone brzmienie to powinno być ok.

Jak dadzą radę, to teraz zostało mi jeszcze znaleźć te monitory w jakieś przyzwoitej cenie.

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.