Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Kopułka pogięta, obudowa w średnim stanie i cena, za którą można już kupić sporo fajnych kolumn. Gdyby chociaż same głośniki były w idealnym stanie, to można się zastanawiać, ale tak to oferta dla wybitnych zapaleńców...

Edytowane przez roge

Witam

Koledzy proszę o poradę. Mam Dynaudio Focus 220 II reszta w moim profilu. Ze względu na mniejszy pokój jestem zmuszony z nimi się rozstać. Co ewentualnie powinienem brac pod uwagę aby było lepiej niż z obecnymi kolumnami, oczywiście w grę wchodzą tylko kolumny podstawkowe.

Pozdrawiam

Witam

Koledzy proszę o poradę. Mam Dynaudio Focus 220 II reszta w moim profilu. Ze względu na mniejszy pokój jestem zmuszony z nimi się rozstać. Co ewentualnie powinienem brac pod uwagę aby było lepiej niż z obecnymi kolumnami, oczywiście w grę wchodzą tylko kolumny podstawkowe.

Pozdrawiam

Ja polecam nie kombinować i spróbować coś z Dynaudio (przecież wiemy że nie ma lepszych głośników ;) ), skoro 220 II Ci się podobają. Np. monitor ze starszej serii Focus (to chyba był Focus 140) albo (o ile ten nowy pokój nie jest o wiele mniejszy niż ten w którym grały 220ki) te nowe Focusy 260.... Focusy 260 są zestrojone jak monitory, grają o wiele mniejszym basem niż 220II i spokojnie zmieszczą się w pomieszczeniu, w którym 220ki by były za duże.

Tak czy owak odsłuch w domu rekomendowany... absolutnie nie warto sugerować się wyłącznie rozmiarem głośnika czy średnicą przetworników.

Edytowane przez Traum7tanzer

Dynaudio Contour 3.0 i klasa A. Tylko klasa A. W klasę AB szkoda czasu się bawić.

Pozdro

:)

Az sie prosi dać je jeszcze z pół metra do przodu. A koty przepędzić ... bo mruczą.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

mikson,

miałeś ruskie niebieskie, koty też zmieniłeś?;)

Borys mi zdechł przed samą wigilią miał raka trzustki,

Plakałem jak dziecko,

Latałem po weterynarzach kroplówki ratowałem go i nie dało rady,

Wspaniały kot i niesamowita rasa, z gracją w ruchach i przywiązaniem do człowieka jak pies przy nodze,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

daleko mu do legendy

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

pomysł jak najbardziej dobry, dla PC Audio jak znalazł a i pewnie do bardziej "salonowych" zastosowań będzie wykorzystywany. Ciekawy jestem tego DAC'a... czy to będzie można wykorzystać jako przedwzmacniacz do aktywnych głośników, np. MC-15 ;] ??

to nie klub miłosników NAD` a ! a swoja drogą brzydale

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam,

Po latach wracam do klubu z legendarnymi i już chyba vintageowymi Dynaudio Audience 72SE !

Odkąd sprzedałem swoje podstawkowe Audience 52SE, szukałem czegoś innego, lepszego, ale poza Haebethami 7 (które oczywiście również idealne nie są) nie znalazłem nic co zagrałoby moją starą muzykę lat 80-tych równie dobrze. Po przesłuchaniu kilku kolumn podłogowych i dużych monitorów na 20 i więcej cm wooferze, spodobał mi się duży dźwięk z dużych kolumn, chodzi o wielkość instrumentów/źródeł pozornych. Jednak niestety w moim malutkim pokoiku bardzo ciężko było ustawić kolumny z dużym wooferem i do tego jeszcze 3-drożne. Były problemy z kreowaniem dobrej stereofoni, tzw efekt „latarki” czyli słabe rozproszenie dźwięku spowodowane zbyt małą odległością od słuchacza, również o znikaniu kolumn nie mogło być mowy. Bezpośrednio po 52SE kupiłem Paradigmy Studio 40v2, duże 2,5-drożne podstawkowce na dwóch 16,5cm wooferach, te grały tak jak chciałem wiec pomyślałem że to będzie dobry trop. Jednak z żadnymi paczkami nie mogłem wytrzymać na dłużej, wiadomo, ciężko zmienić system na gorszy, odechciewa się wtedy słuchać, więc ostatecznie chyba z 3 lata, odkąd sprzedałem 52SE, nie słuchałem właściwie dobrego stereo u siebie. Dynki 72SE wydawały się teoretycznie dobrym wyborem, tylko że po przerwaniu produkcji i wprowadzeniu nowych, inaczej brzmiących serii, stały się nie lada rarytasem. Długie polowania i wyczekiwania odniosły jednak skutek i oto są wreszcie u mnie ;)

Tak jak przypuszczałem 72SE o wiele lepiej grają niż podstawkowe 52SE choć to te same głośniki, są inaczej strojone. Może ktoś jeszcze pamięta jak pisałem, że z 52SE brakło mi góry i basu, teraz jest idealnie. Niby ten sam tweeter ale w Dynkach 72SE gra odważniej i lepiej pasuje z moim raczej ciemniejszym na górze Rotelem. Przypominam, to jest stary, chwalony Rotel 990, a nie któryś z tych nowych, jazgoczących na górze. Co do basu, bałem się że będzie go za dużo bo mam teoretycznie ledwie 14m pokój, no ale skoro z podstawkowych 52SE było go mało (pamiętam raz nawet dokładałem suba) to pomyślałem że warto zaryzykować. Po moim remoncie (specjalnie robionym dla audio), pokój uległ troszkę powiększeniu, ok. 0,5m, też za plecami mam ścianę zbudowaną jak jedna wielka pułapka basowa: od podłogi po sufit napchane grubo wełny Rockwool za cieniutkim regipsem, ponadto ściana ta jest skośna od podłogi do sufitu. Może jeszcze napiszę że wymieniono całą instalację elektryczną, bezpośrednio od skrzynki przed płotem 6mm, miedziane kable, zaś od piwnicy na osobnej fazie (tylko dla gniazdek audio) 4mm, oczywiście na osobnym, mocniejszym bezpieczniku. Dla przypomnienia wcześniej była aluminiowa, dwużyłowa 1,5mm instalacja, poplątana gdzieniegdzie w puszkach, które nie raz... stawały w płomieniach ;P

Tak więc mimo że wszędzie na forum wyczytałem że do poniżej 20m nie ma się co pchać w kolumny podłogowe i to jeszcze tak siejące basem jak Dynaudio, zaryzykowałem i powiem że mam niemałe zdziwko, gdyż basu jest idealnie a wręcz ciut za mało, jak na mój gust oczywiście ;P Najprawdopodobniej Rotel RB-990BX (nawiasem niemałe bydle) trzyma mocno basior za mordę a wielka pułapka basowa za plecami robi resztę. Wspomniałem wcześniej o instalacji, gdyż kolega audiofil z którym ją zakładaliśmy też mówił że po wymianie powinno być lepiej. Tak więc mimo że na fotkach za kolumnami jest łyso, zero ustroi, musicie wierzyć na słowo że mam zero dudnienia. Baa, wydaje mi się nawet że bass reflex mało co pracuje (zatyczki niepotrzebne), membrany wooferów również pracują szybko, małymi wychyleniami, z pewnością to zasługa RB-990BX ze swoim pokaźnym współczynnikiem tłumienia = 1000.

Chyba zrobię teraz tak jak miałem w planie, po DACu kupię lub zrobię suba na 30cm głośniku w obudowie zamkniętej ;P Basiorek z czterech 17stek jest szybki i zwinny ale to nie to co masarz kiszek z 30cm potworka ;)

PS. Przepraszam za jakość fotek, wszystkie pieniądze wydałem na kolumny, w dobie kryzysu trzeba wyznaczyć priorytety i dlatego nie mam na dobry aparat. I tak pewnie zostanie jeść chleb ze smalcem do następnej wypłaty ;P

post-2325-0-32594000-1369069995_thumb.jpg

post-2325-0-66576300-1369070014_thumb.jpg

post-2325-0-32462400-1369070024_thumb.jpg

post-2325-0-49968000-1369070035_thumb.jpg

I love the sound of crashing guitars

Popracuj nad akustyka pomieszczenia.

Pozdro

Wiem, ale dopiero dziś koło 12 dostałem kolumny więc za bardzo nie wiedziałem jak to ogólnie zagra i okazało się ostatecznie że akustyka pomieszczenia jest bardzo dobra. Ale po kilku latach prób i błędów zdecyduję się raczej na bardziej żywą akustykę (bez miękkich ustroi typu gąbka). Na chwilę obecną słyszę że jedyne co można by powiesić to jakieś szerokopasmowce, nie ingerujące zanadto w żadną częstotliwość, takie które ewentulanie poprawia efekty przestrzenne bo jak wiadomo, podłogowe kolumny nie znikają tak chętnie jak małe monitorki.

Jeszcze kilka lat temu ten pokój wyglądał tak jak na fotkach poniżej, teraz wiem że z pewnością nie ma do tego powrotu ;P

post-2325-0-40612200-1369075333_thumb.jpg

post-2325-0-73843800-1369075346_thumb.jpg

Czemu nie. Super pokój ;)

Ale akustycznie nie brzmi za dobrze, wytłoczki tłumią tylko jedną określoną częstotliwość. Owszem, sprawdziły się przy eliminacji pogłosu ale dźwięk niestety robi się nieco zbyt głuchy, bez życia. Z pewnością całą ściana z nich to nie był najmądrzejszy pomysł ;P

http://www.dynaudio.com/int/blog.php#25

kusi mnie żeby do drugiego pokoju takie małe x14 kupić z wzmakiem np heed lub cyrusa może naima dla odmiany :)

ten komplet naima jest ciekawy z końcówką nap 100 http://www.naimaudio.com/hifi-products/dac-v1

Focal + Naim

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.