Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki jest efekt uboczny jak graja w pomieszczeniu ponizej 20m2?

W audio jak w życiu... rzadko coś jest białe lub czarne :). U mnie grają w 18m2 i jest rewelacyjnie. Ale pokój mam "przystosowany" (nawet sufit nie jest 'goły'). Jest świetna barwa i soczystość góry.

Ale jestem w stanie uwierzyć, że SP25 SE z Krellem się nie zgrywają. I że z Krellem SF gra lepiej. W końcu w audio nie grają poszczególne komponenty a zestawienia.

A wracając do Twojego pytania - jeśli nie będzie silnego wzmaka o ocieplonej barwie i odpowiedniego źródła to bas w 20m2 lub mniej będzie buczał jak walenie podczas okresu godowego...

Tak z ciekawosci pytam bo u mnie rowniez graja w metrazu ponizej 20tki i jest ok. Z tym ze pomieszczenie troch przystosowane.

Duzo zalezy od mozliwosci ustawienia kolumn na waskiej scianie ( gdzie staly tylko 50 cm od scian bocznych) bas dudnil , na szerszej (ok. 1m)ani troszke.

W audio jak w życiu... rzadko coś jest białe lub czarne :). U mnie grają w 18m2 i jest rewelacyjnie. Ale pokój mam "przystosowany" (nawet sufit nie jest 'goły'). Jest świetna barwa i soczystość góry.

Ale jestem w stanie uwierzyć, że SP25 SE z Krellem się nie zgrywają. I że z Krellem SF gra lepiej. W końcu w audio nie grają poszczególne komponenty a zestawienia.

Zestawianie systemu to jak gotowanie. Same składniki nie wystarczą, trzeba wiele prób i odpowiednich przypraw (kabli, akcesoriów) używać:-). Dynaudio jakie odsłuchiwałem w systemie (C1, 160) doskonale zgrywało się z Krellami, dopiero 25 nie przypasowała. Jeśli ktoś szuka sensownego cenowo a dobrego brzmienia to stanowczo polecam Krella 400xi + 160. Moim zdaniem to idealny wzmak do tych kolumn w cenie do 5000 PLN.

To prawda. że Sonus z Krellem idealnie się uzupełnił. W dźwięku jest naturalność i całkowity brak sztucznych sybilantów czy wyostrzeń. Średnica jaką można uzyskać z takiego połączenia można nazwać tylko referencyjną (w tym przediale cenowym).

Zawsze będę darzył Dynaudio sympatią bo spędziłem 14 lat z kolumnami tej firmy i sprzedałem je w kilka dni po zamieszczeniu ogłoszenia. To najlepiej świadczy jak dobre są to kolumny. Jednak po przejściu na wyższy poziom jakości dźwięku i cen Dynaudio nie ma już do zaoferowania tak dużo jak w kolumnach do 10 tyś PLN, gdzie moim zdaniem rządzi i dzieli:-)

Dynaudio jakie odsłuchiwałem w systemie (C1, 160) doskonale zgrywało się z Krellami, dopiero 25 nie przypasowała

I właśnie w tym zdaniu napisałeś coś ważnego :). Jeśli ktoś szuka 'dźwięku Dynaudio' w SP 25 SE to go nie znajdzie. Te kolumny są znacznie mniej 'wypełnione' niż 'Dynaudio standard' i do tego są trudne do napędzenia. Krell jeszcze pewnie jakoś okiełzna bas, ale nie doda tego czego nie ma. Ja jestem wychowany na JM Labach i... pewnie dlatego ten dźwięk mi odpowiada :). W przeciwieństwie do wielu innych Dynków.

Goni je u mnie Moodwright - dodaje im trochę czaru, co przy znakomitej górze zapewnia niezły efekt. Bas jest zaskakująco głęboki i wypełniony. I co ważne pojawia się wtedy kiedy ma a nie ciągle 'puka'.

Niestety, prawdą jest że wymagają konkretnego towarzystwa :(. To ich ewidentna wada. Takie Focusy 160 czy 260 nie potrzebują 'księcia z bajki' do napędzenia.

Ale najważniejsze Moereno, że masz dźwięk który Ci się podoba. Miłego słuchania Doorsów :)

C1 też nie potrzebują księcia z bajki tylko normalnego wzmacniacza o odpowiedniej klasie. Zapewniam Ciebie, że Krell 400xi w połączeniu z CD280 mają wszystko co trzeba, a nawet więcej, ale ponieważ dają neutralny w swoim brzmieniu dźwięk i nie potrafią dodawać czaru dlatego potrzebują naturalnie brzmiących kolumn, którymi 25 po prostu nie są. Dynaudio zastosowało w nich woofer o przesadzonej wielkości i jeśli ktoś wie trochę o projektowaniu kolumn zdaje sobie sprawę, iż integracja calowej kopułki z 20 cm wooferem jest karkołomnym zadaniem. Dlatego Dynaudio zawsze stosowało do takiej kombinacji mniejsze woofery w rodzaju 17 W 75. A ich wzorcowym monitorem był Special One.

http://www.dynaudio.com/int/home_loudspeaker_systems/archive/editions/specialone.php

Dziś topowe monitory Dynaudio to C1 Signature znów z wooferem 17 cm.

Edytowane przez moreno1973

Dynaudio zastosowało w nich woofer o przesadzonej wielkości i jeśli ktoś wie trochę o projektowaniu kolumn zdaje sobie sprawę, iż integracja calowej kopułki z 20 cm wooferem jest karkołomnym zadaniem

Moreno, przynajmniej Ty nie podążaj tą drogą... na tym forum jest już tak dużo znawców, którzy doskonale wiedzą, że producent nie ma pojęcia o tym co robi, że... może wystarczy :).

A z dźwiękiem jest jak z kobietami. Jednym się podobają blondynki a innym brunetki. Ty uważasz, że SP 25 nie są neutralne. Mi się wydaje, że to nie do końca jest tak - grają różnorodnie w zależności od tego co im się połączy. I wiesz, pewnie obaj mamy rację. Ale faktem jest, że z Krellem jest mały mezalians. A z Moodwrightem ognisty romans.

A C1 słuchałem i... mi w ogóle nie podeszły. De gustibus...

PS. żeby było jasne - ja nie twierdzę, że 25-ka to istne arcydzieło, 'ósmy cud świata', kolumna bez wad :)

Edytowane przez albertini

Tak z ciekawosci pytam bo u mnie rowniez graja w metrazu ponizej 20tki i jest ok. Z tym ze pomieszczenie troch przystosowane.

Duzo zalezy od mozliwosci ustawienia kolumn na waskiej scianie ( gdzie staly tylko 50 cm od scian bocznych) bas dudnil , na szerszej (ok. 1m)ani troszke.

To dobrze S25 ze grają u Ciebie.. Przy czym sam wspominasz o adaptacji akustycznej pomieszczenia. Ja miałem na myśli pomieszczenie nieadaptowane - na podstawie własnych obserwacji stwierdzam, ze im większe pomieszczenie, tym lepiej w nim "zmieszczą się" S25 (znikają problemy z basem, i postrzegalną niekiedy "ofensywnością" góry).

Co do długiej ściany - pełna zgoda. To działa nie tylko z S25:).

jestem w stanie uwierzyć, że SP25 SE z Krellem się nie zgrywają.

Najlepiej byłoby doprecyzować - z integrami Krella "entry level" (typu 300i, 400xi, 300iL, etc.) bo przecież nie z Krellami w ogóle:). Wspomniane integry to zaledwie początek oferty Krella i jedynie namiastka tego, co można usłyszeć z końcówek mocy Krella.

miałem dość długo Krella kav500i....przed kupnem 500tki słuchałem 400xi....jednak znacznie lepszy jest 500i. Potwierdzam że te wzmacniacze nie najlepiej zgrywają się z Dynaudio S25...grało to z CD 280.

miałem dość długo Krella kav500i....przed kupnem 500tki słuchałem 400xi....jednak znacznie lepszy jest 500i. Potwierdzam że te wzmacniacze nie najlepiej zgrywają się z Dynaudio S25...grało to z CD 280.

Kupiec z UK wydał kaskę na inne głupoty ... Contour 3.0 stan igła ciągle są do wzięcia.

Pozdro

Krelll KAV-500i też ... BTW dobry partner dla Contourôw. Z S25 nie miałem przyjemności.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Pisałem o tym w innych klubach ale i tu cuś skrobnę: słuchałem Hegla H100 i H200 z Dynaudio Focus 160, teraz już wiem na czym polega ta gładkość Hegla, czarne tło, szczegóły a do tego muzykalnie, i scena w głąb - podobało mi się:)

słuchałem też Caspiana M2 z Focus 160, na basie kontrola i dynamika, średnica ładniutka szczegółowa a przy okazji muzykalnie, jedynie na dużych składach symfonicznych trochę brakowało oddechu, i szczegółów które zafundował podłączony później Primare I22 ale już umkła gdzieś muzykalność i barwa.

ale na deser podłączone miałem to w tym pokoju:

http://audio.com.pl/sklepy-lista/ruszyly-odsluchy-tad-w-rmspl

- odtwarzacz CD/SACD TAD D600 - 139.500 zł

- przedwzmacniacz TAD C2000 - 108.000 zł

- końcówka mocy TAD M2500 - 94.500 zł

Powiem tak, jest muzykalność są szczegóły po prostu wszystko co trzeba - tylko ta cena:)

ale jak ktoś myśli o zmianie kolumn bo brak im potencjału to się mocno myli.

post-24531-0-70442200-1380048597_thumb.png

Edytowane przez krzysiekol

160 są bardzo dobre! Na dziś to wyjątkowa kolumna w swojej cenie i klasie kolumn poniżej 7000 PLN. I do tego łatwe w wysterowaniu i wydobyciu z nich potencjału...łatwe jak na Dynaudio;-)

Widzę że klub ożył, więc wreszcie znalazłem chwilkę by popełnić opinie dot. Audience 52SE i 72SE. Wybaczcie moją grafomanię :]

http://www.audiostereo.pl/dynaudio_audience-52-se_kolumny-podstawkowe-9-4292-19.html

http://www.audiostereo.pl/dynaudio_audience-72se_kolumny-podlogowe-9-2646-1.html

Dobre opinie, wyczerpujace. Dobrze, ze przypomniales model o krótkim żywocie rynkowym, ale ciekawym brzmieniu (72SE). Pod względem basu jak dla mnie jest to najlepsza "mała" podłogówka firmy D.

ktoś widział ( czy słyszał nie zapytam ) nowe Excity ? w polskiej dystrybucji

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Tak jak pisał moreno Krell ze 160tkami jest ok, ja mam 300tke i jest fajnie ale źródło jest tu bardzo ważne żeby nie było za jasno co ciekawe moze byc i za ciemno:)

Co myślicie o podłączeniu Krella 400ix do Focus 160 i do tego jakieś barwne źródło?

Świetny wzmacniacz. Genialna relacja cena jakość jesli kupiony z drugiej ręki. Z 160 będzie super. A źródło to po prostu Krell 280. I dobre kable XLR! Bardzo wazne. Nie grać na połączenu RCA bo wzmak traci swoje możliwości.

Focus 160 grają perfekcyjnie z nowym heglel H80 ciemne przestrzenne muzykalne brzmienie coś pięknego barwowo zbliżony do h300 ale moc niższa

Tz. charakter brzmienia podobny do H300 nie tak potężnie ale bardzo ładnie

Świetny wzmacniacz. Genialna relacja cena jakość jesli kupiony z drugiej ręki. Z 160 będzie super. A źródło to po prostu Krell 280. I dobre kable XLR! Bardzo wazne. Nie grać na połączenu RCA bo wzmak traci swoje możliwości.

na te źródło się czaję http://allegro.pl/ayon-cd-1sc-i3569941750.html

Porównywał ktoś s25 z contour s1.4 ?

czy s25 jest dużo lepsze, że warto dopłacić ?

s1.4 można dostać z rynku wtórnego za ok7tys, a s25 już tak niestety nie chodzi.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

s1.4 możesz kupić i taniej...cały czas ktoś je wystawia za coraz mniejsze pieniądze. http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/40/143127.php

Ja słuchałem po kilka godzin w tym samym systemie w sklepie Nautilusa (znienawidzili mnie sprzedawcy:-) s1.4, C1, 160 oraz 25. Sprzęt Accuphase wzmak + Accuphase CD lub Ayon. Kable Acrolink.

U siebie miałem 160, 25 oraz C1.

Każda kolumna brzmi inaczej. Nie znam preferencji danej osoby, więc trudno coś poradzić. Z tej całej grupy najmniej mi się podobały s1.4. C1 bardzo wyrafinowane, może za bardzo... 25 wiadomo że potrafią wiele, ale trudne w aplikacji. Moim zdaniem jak ktoś lubi typowy dźwięk Dynaudio to 160 są doskonałymi kolumnami które wielu ludziom wystarczą na wiele lat. A jak już szaleć to 25 do pokoju min. 20 m2 jeśli nie ma adaptacji. C1 dobre do wyrafinowanej muzyki ale są w podobnej cenie jak 25 więc są mało chętnie kupowane - 10 tyś PLN.

Tak czy inaczej jeśli jednak chce się posłuchać naturalnej średnicy i nie przesadzonego basu to można poszukać w innych firmach ciekawych kolumn dw cenie do 8-9 tyś PLN.

Kupiłeś?
<br /><br />na te źródło się czaję http://allegro.pl/ayon-cd-1sc-i3569941750.html<br /><br />Kupiłeś? <br />
ktoś mnie przelicytował, ale jeszcze podobno właścicielowi kasy nie wpłacił więc jeszcze może być różnie

Ja swoje 25se napędzam monoblokami electrocompaniet aw 180.

Przy 4 omach oddają 350w na kanał i to jest zapas dla tych kolumn.

Wcześniej grały z integrą mcintosha i zupełnie to nie pasowało do siebie.

Moim zdaniem jak ktoś już porywa się na 25se to musi dobierać resztę systemu o ciemniejszym charakterze brzmienia i dużym zapasem mocy bo potem wypisuje jakieś dziwne opinie na ich temat...za dużo basu, za mało góry, że brak wypełnienia itp.

Uważam że to świetna kolumna, ale przekonałem się o tym dopiero po pełnym wygrzaniu całego systemu i odpowiednim doborze kabli i całej reszty. Mam od roku i często jeszcze potrafią mnie zaskoczyć bardzo pozytywnie. Co do wielkości pomieszczenia to pewnie że lepiej im w większych kubaturach ale w małych ok 15mkw też pokazują swoją klasę, pod warunkiem że zainwestuje się w akustykę.

ktoś widział ( czy słyszał nie zapytam ) nowe Excity ? w polskiej dystrybucji

Słuchałem X38 - najkrótsze podsumowanie, jakie przekazałem dystrybutorowi brzmiało: to pierwsze podłogówki Dynaudio, z którymi bez problemu mógłbym żyć (uwielbiam monitory tej marki). Żeby było jasne - to nie są ich najlepsze kolumny, w końcu to ich "budżetówka", ale to pierwsze podłogówki, które w moim, 24 metrowym pokoju nie dudniły basem. C2 to zdecydowanie lepsze kolumny, ale co z tego, skoro w moim pokoju, nawet po jego przemeblowaniu, nie potrafiły pokazać swoich możliwości. Fcusy 260 (podobna cena) są, moim zdaniem oczywiście, gorsze w każdym aspekcie. New Excite'y zagrały równym, otwartym dźwiękiem, z szybkim zwartym basem, nasyconą średnicą i otwartą, dźwięczną górą. Innymi słowy - warto się nowymi Excite zainteresować.

Dynaudio Contour 3.0 do wzięcia: http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/kolumny-podlogowe/dynaudio-contour-30-os98592.html

Do tego parę innych gratów. Zapraszam.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Czy z tym ze kolumny robili pasjonaci a nie księgowi to jakiś ogólny trend gdy się sprzedaje coś?:) Niedźwiedź,nie pasuje mi co piszesz,ze 25se muszą mieć ciemniejsza elektronikę a potem ze ludzie zle dobierają bo góry za mało,czyli pewno wybrali ta ciemniejsza.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.