Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad Focusami 160, tylko nie wiem czy w niecałych 25m2 dadzą one radę przyzwoicie zagrać.

Dadzą radę spokojnie pod warunkiem dobrej,mocnej amplifikacji.

C 1 będą grały w parze z Accuphase E 470. Nie chodzi mi o ewentualną krytykę w/w połączenia a jedynie o doradzenie mi jakie przewody głośnikowe mogą być optymalne do w/w zestawu tzn. których na pewno warto posłuchać a którymi nie warto zaprzątać sobie uwagi

Ja ostatnio grałem C1 Platinum w połączeniu z końcówką Accu A-35 (470'tki nie znam) i w tym zestawieniu, w zależności od preferencji spróbowałbym coś z Siltecha, nowe Acoustic Revive lub TMR Ramzes. Możesz jeszcze sprawdzić jakąś wysoką Tarę, miałem kiedyś IC The 0.8 i grało fajnie z Accu.

Cześć Wam :)

Rozglądam się za monitorami i Focus 160 mnie zainteresowały, ale pojawia się znowu pytanie - dobrze Dynaudio zagra w hardrock'owej/metalowej muzyce? Jak z górą jest - ostro/łagodnie? Wiem, że zależy z czym połączę 160 będzie miało znaczący wpływ na dźwięk, ale o wzmacniaczu nieco później. Chciałbym kupić dobre kolumny i resztę toru dobierać pod nie.

Pomieszczenie, w którym będą grały ma ok. 21m2 - nie będą za małe?

Budzet na kolumny nie powiniem przekroczyć 10 kpln - im mniej tym lepiej, ale chcę wskoczyć klasę wyżej od Paradigm Studio.

Przy okazji zapytam z czym łączyć te kolumny (bez złości proszę - wiem, że pewnie już było w wątku, ale kilka ładnych stron jest, a czasu brak).

Bajzel

Według mnie to dość uniwersalne kolumny jeśli chodzi o rodzaj muzyki, Słuchałem ich głównie z lampą, choć z tranzystorem też. Mnie w tych kolumnach zaskoczył bas. To w końcu małe kolumny podstawkowe. Góra i środek to bardzo mocna strona tych kolumn, choć pewnie lepiej eksponowane to jest w muzyce typu jazz, gdzie pojawiają się też kobiece wokale. Byłoby super gdybyś sam posłucha ich ze swoją ulubioną muzyką.

Cześć Wam :)

Rozglądam się za monitorami i Focus 160 mnie zainteresowały, ale pojawia się znowu pytanie - dobrze Dynaudio zagra w hardrock'owej/metalowej muzyce? Jak z górą jest - ostro/łagodnie? Wiem, że zależy z czym połączę 160 będzie miało znaczący wpływ na dźwięk, ale o wzmacniaczu nieco później. Chciałbym kupić dobre kolumny i resztę toru dobierać pod nie.

Pomieszczenie, w którym będą grały ma ok. 21m2 - nie będą za małe?

Budzet na kolumny nie powiniem przekroczyć 10 kpln - im mniej tym lepiej, ale chcę wskoczyć klasę wyżej od Paradigm Studio.

Przy okazji zapytam z czym łączyć te kolumny (bez złości proszę - wiem, że pewnie już było w wątku, ale kilka ładnych stron jest, a czasu brak).

Szczerze mówiąc metal to nie jest najlepszy gatunek muzyki do Dynaudio...

Za 10 tyś można czasami kupić używane C1 w idealnym stanie. Masz tam referencyjny tweeter...bardzo wyrafinowany dźwięk...lepszej góry nie będziesz miał za tą sumę pieniędzy. Da je się dobrze napędzić porządnymi ale dość niedrogimi wzmakami jak Krell 400xi.

Do 21 m2 to optymalne kolumny jeśli nie szukasz tylko łomotu w muzyce. No a jak szukasz to możesz kupić dwa subwoofery do C1 i zrobić KONIEC ŚWIATA;-)

Jednak szczerze mówiąc to zupełnie INNA szkoła dźwięku niż Paradigm

Dzięki Panowie za odpowiedź...

Posłucham i zobaczę czy coś nam wyjdzie ;)

Czytałem dużo o wzmacniaczu Hegel160 i dobrze by było gdzieś taki zestaw posłuchać. Jak nie polegnie przy moim gatunku muzycznym, to może być fajny zestaw.

Bajzel

No a jak szukasz to możesz kupić dwa subwoofery do C1 i zrobić KONIEC ŚWIATA;-)

System C1 2.2 nie robi końca świata. Stawia tylko kropkę nad "I". Ale do tego potrzeba dodatkowej pary zbalansowanych IC, pary AC i preampu z dwiema parami wyjść. Suby muszą być aktywne - w ten sposób pre steruje trzema końcówkami mocy i jest dobrze. Poprawne zbalansowanie suba i monitorów głównych nie polega na uzyskaniu wielkiego basu - w setupie 2.2 sub's często się nie odzywają prawie w ogóle - zależy od nagrania. Ważna jest regulacja fazy i jak najniższe odcięcie. Nie jest ten setup cudem świata, ale jest jak najbardziej świadomym wyborem tych, którzy ceną sobie przestrzeń. Taki setup wymaga też dużego metrażu.

Parker's Mood

Przede wszystkim subów odpowiedniej klasy. I to w cenie zbliżonej do kolumn albo i wyższej.

Niekoniecznie. Dobrym rezultatem jest setup firmowy z SUB500 - ma wszystko co potrzeba, brzmi firmowo, cena dobrze zbalansowana plus kolor ten sam co C1. Lepiej to tylko z parą Krell Resolution, ale te z kolei były znacznie znacznie droższe w ofercie kiedy się tym interesowałem - faktem jest, że trochę wydać trzeba, ale to i tak są w sumie nieduże pieniądze w porównaniu do dziesiejszych wybryków.

Parker's Mood

Dobra, niekoniecznie, ale za parę 500 trzeba u nas zapłacić 16 tyś, więc przy budżecie 10 tyś za używane C1 to jednak sporo więcej jak za kolumny. Bo kupienie używanej pary 500, do tego w identycznym wykończeniu jak C1 będzie bardzo trudne.

Szesnaście tysięcy to drogo; trzeba szukać okazji na Audiogon lub kupić demo w stanie mint. Realną i dobrą ceną jest ok.$1200 za modele w stanie mint lub za zupełnie nowe, które przy wyjątkowym szczęściu i śledzeniu sytuacji na bieżąco można trafić, chociaż teraz jest już chyba za póżno na takie sprzyjające okoliczności. Z moim drugim SUB500 miałem właśnie taką sytuację - nówki nieśmiganki za eleven hundred $anava gun's.

Parker's Mood

Oczywiście rację masz pisząc, że kupując z tzw. okazji, ciężko jest dobrać kolor do istniejącego już kompletu - ja czekałem ponad rok śledząc poczynania na Audiogonie - jak tylko trafiłem na interesujące mnie ogłoszenie, wysłałem e'mail, przeprowadziłem rozmowę telefoniczną ze sprzedawcą, po czym kupiłem towar w ciemno. Po pierwszy S500 pojechałem do Wisconsin i odebrałem sprzęt osobiście. Nie chciałem wydawać prawie trzech tysięcy za sztukę brandnówki. Pomyślałem, że za połowę ceny też będzie fajnie.

Parker's Mood

Furda tam kolor. Nie mamy Wisconsin, Audiogon jest i u nas, ale jest jeszcze takie małe bajoro wypełnione słoną wodą, cło, vat, przewalutowanie i co tam jeszcze:).

Ale o to mniejsza. W ogóle mam dość niezachęcające doświadczenia z układem monitory - sub/y. I z Chario i crafftami. Chario, trenowałem z dedykowanym do nich ponoć Muse, Velodyne, Relem i czymś tam jeszcze. W tym i w układzie 2.2. Craffty, nawet ostatnio ale z tylko jednym. I wtedy i teraz, może ze względu na niezbyt duże pomieszczenie nie szło tego zgrać. Trenowałem, szczególnie z Chario długo i solidnie ale efekt zawsze był gorszy niż model tej samej serii ale punkt wyżej (już pełnopasmowe). Ośmielę się postawić tezę, że lepszy efekt da kupienie modelu wyżej (wolnostojący tego samego typoszeregu) niż budowanie układu 2.2. I dźwiękowo i finansowo. Choć w drugim przypadku robimy to na raty.

System C1 2.2 nie robi końca świata. Stawia tylko kropkę nad "I". Ale do tego potrzeba dodatkowej pary zbalansowanych IC, pary AC i preampu z dwiema parami wyjść. Suby muszą być aktywne - w ten sposób pre steruje trzema końcówkami mocy i jest dobrze. Poprawne zbalansowanie suba i monitorów głównych nie polega na uzyskaniu wielkiego basu - w setupie 2.2 sub's często się nie odzywają prawie w ogóle - zależy od nagrania. Ważna jest regulacja fazy i jak najniższe odcięcie. Nie jest ten setup cudem świata, ale jest jak najbardziej świadomym wyborem tych, którzy ceną sobie przestrzeń. Taki setup wymaga też dużego metrażu.

WOW ale się rozpisałeś...

Nie wiem czy zauważyłeś ale napisałem KONIEC ŚWIATA z ;-)...a to ;-) to taki niuans dla domyślnych...

Ośmielę się postawić tezę, że lepszy efekt da kupienie modelu wyżej (wolnostojący tego samego typoszeregu) niż budowanie układu 2.2. I dźwiękowo i finansowo. Choć w drugim przypadku robimy to na raty.

I o te raty właśnie chodzi, czasami człowiek nie może dołożyć kolejnych 10-15 tyś...Układ 2.2 to coś dla amatorów i hobbystów, ale lepiej mieć najpierw C1 za 10 tyś niż nic nie mieć...bo podłogowe kolumny z serii C to już spora kasa...choć na audiomarkt.de jest teraz oferta na C2 za trochę ponad 5000 EURO...

Wiem, że o te raty chodzi. Ale można najpierw kupić C1, potem trochę grosza dozbierać, sprzedać C1 i kupić C2. Choć to tylko teoretyzowanie, bo o ile C1 wydaje sie można kupić w ciemno, to i w wypadku C1/sub i C2 wypadało by tego najpierw i to u siebie posłuchać. A to już może być dość trudne.

Uważam, że błędnym jest klasyfikowanie, stopniowanie i jak najbardziej bezpośrednie porównanie kolumn podłogowych do 'monitorów'. Dwie odmienne szkoły domowego stereo - i tak właśnie postrzegałbym dżwięk z podstawkowców: inny i świadomie wybrany. Dawno temu, podczas intensywnej choroby audiofilskiej, absolutnie nie akcepowałem grania z 'monitorów'. Obecnie tylko monitory, chociaż jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam dwa sety kolumn. Ostatnio bardzo rzadko korzystam z podłogówek. Lubię proporcje dżwięku względem pomieszczenia - lubię dobre nagrania w dobrze brzmiącym miejscu. Odchodzę od studyjnego klimatu - przestało mi się to podobać. Słucham płyt na umiarkowanych poziomach głośności.

Parker's Mood

Też niekoniecznie. By pozostać tylko przy temacie wątku; porównywałem u siebie craffty i c. 2.8. - bezpośrednio. Wcale nie odniosłem wrażenia, że tu monitor, a tu wielka, pełnopasmowa kolumna. Z jednej strony wyrafinowanie i umiar a z drugiej "wielki dźwięk", bardziej efektowny ale męczący na dłuższą metę. Nic bardziej błędnego. Może i generalnie masz sporo racji, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.

Witam miłośników Dynaudio.

Mam do sprzedania kolumny aktywne Dynaudio Xeo 3. Fabryczny oryginalny komplet: pudełka, papiery, komplet kabli, kolumny , transmiter i pilot. Stan sklepowy 100% technicznie sprawne, bez śladów użytkowania, nawet bez odcisków palców, bo podnoszę je w rękawiczkach, a do ścierania kurzu używam specjalnej szmatki tylko do nich aby nie zostawić żadnej ryski (takie zboczenie ale lubię mieć/używać nieskazitelny sprzęt). Mam je 4 miesiące. Gwarancja podstawowa 2 lata + rozszerzona dożywotnia na kolumny i elektronikę od oficjalnego dystrybutora Dynaudio na Polskę - oczywiście gwarancje pisemne.

O głośnikach mogę powiedzieć ,że to co piszą w recenzjach to prawda. Plastyczny dźwięk, dobrze wypełniony i przestrzenny. Mimo małych gabarytów mają potężny bas ale to wyższy i średni bas (fizyki do końca nie oszukasz). Najniższy bas jest trochę zaakcentowany i jest słabo słyszalny. Ja wychowałem się na kolumnach podłogowych z dobrym zejściem 30-35 Hz i ten bas z Xeo 3 mimo,że jest ładny, wypełniony i dobrze prowadzony bez dudnień i buczenia nie do końca mi odpowiada dlatego chciałbym znaleźć dla kolumn nowego właściciela. To moja pierwsza przygoda z monitorami i jednak preferuję duże kolumny z niskim zejściem w dolnych rejestrach.

Dla melomana to idealne kolumny na długie niemęczące odsłuchy - muzykę potrafią odtworzyć czarująco -wydaje mi się ,że to zasługa wypełnienia, gęstości i przestrzenności dźwięku jaki generują.

Zainteresowanych proszę o kontakt:

tel. 602 123 773 , e-mail: [email protected]

Pozdrawiam.

Koledzy miał ktoś z was przyjemność słuchać i porównać jednocześnie kef ls 50 z dynaudio excite x 14? Jeżeli tak może napisać jakie różnice w graniu obu głośniczków? Najbardziej interesuje mnie środek, wokale, gdzie są pełniejsze, większe, lepiej dociążone a górna średnica nie jest podkreślana - bo tego chcę uniknąć. I jak z dynamiką obu konstrukcji? Dzięks.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

słuchałem obu ale nie jednocześnie, moim zdaniem x14 grają agresywniej słychać właśnie mocniej górną średnicę choć mają też więcej basu , generalnie ls50 które mam na sprzedaż są lepsze od x14 w głębi sceny detaliczności definicji precyzji.

Focal + Naim

Witam, jestem posiadaczem dynaudio DM 2/7 jest jakaś poprawa przy wymienieniu elementów zwrotnicy na lepszej jakości czy to juz jest max ich możliwosci?. Oto zdjecię zwrotnicy

post-47659-0-42551600-1443964259_thumb.jpg

post-47659-0-51932400-1443964300_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.