Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

W takim razie chyba pozostane przy firmie b&w tylko zmienię na wyższy model. Z wyglądu fajne te dynki 2/7 ale nie mam gdzie ich posłuchać z obecnym systemem w o mnie ale no cóż czasem tak bywa a w ciemno nie będę kupował bo tak właśnie zrobiłem z tannoyem i było do du..py. wogóle to nie grało.W takim razie życzę wam posiadacze tych że kolumn miłych odsłuchów.

POZDRAWIAM Stivi89

Ja np. lubię dźwięk wyższych kalesonów (ES)- ani niemiecki, ani angielski, ani amerykański, ani skandynawski - taki w sam raz nic nie ujmując wymienionym. Do dziś mnie mało przekonują inne ustrojstwa w rozsądnej cenie niż to co mam. Szczególnie cenię sobie połączenie mojego 3ES z Dynkami Audience 8, chociaż potrafią się pogubić czasem. Najpiękniejsze odtwarzania to słyszałem z: Dynaudio Evidence +Pass+ Wadia; CD/Wzmak Sony 50ES + małe Chario; Thorens + Focal. pewnie moje obserwacje są g.. warte w świetle tego jak było słychać Cocker'a na żywo, albo jak grały jakieśtam wynalazki do odsłuchu w firmie Pronit, która znajdowala się niedaleko. Ciekawe też, że uzyskiwałem niemal perfekcyjny dźwięk z adaptera Bernard + Elizabeth stereo w pokoju 15 m2, gdy ustawiałem te minikolumienki w rogach pokoju na, jak się okazało, odpowiedniej wysokości. Tyle, że pokój wymagał codziennego ich przestawiania. Fajnie też grało Sansui 9000 z Altusami 110 na 9 m2 i Police "Synchronicity" odtwarzane z dużej wieży Diory (tej s korektorem) z Altusami 140.

W takim razie chyba pozostane przy firmie b&w tylko zmienię na wyższy model. Z wyglądu fajne te dynki 2/7 ale nie mam gdzie ich posłuchać z obecnym systemem w o mnie ale no cóż czasem tak bywa a w ciemno nie będę kupował bo tak właśnie zrobiłem z tannoyem i było do du... wogóle to nie grało.W takim razie życzę wam posiadacze tych że kolumn miłych odsłuchów.

POZDRAWIAM Stivi89

W takim razie chyba pozostane przy firmie b&w tylko zmienię na wyższy model. Z wyglądu fajne te dynki 2/7 ale nie mam gdzie ich posłuchać z obecnym systemem w o mnie ale no cóż czasem tak bywa a w ciemno nie będę kupował bo tak właśnie zrobiłem z tannoyem i było do du..py. wogóle to nie grało.W takim razie życzę wam posiadacze tych że kolumn miłych odsłuchów.

POZDRAWIAM Stivi89

W takim razie chyba pozostane przy firmie b&w tylko zmienię na wyższy model. Z wyglądu fajne te dynki 2/7 ale nie mam gdzie ich posłuchać z obecnym systemem w o mnie ale no cóż czasem tak bywa a w ciemno nie będę kupował bo tak właśnie zrobiłem z tannoyem i było do du... wogóle to nie grało.W takim razie życzę wam posiadacze tych że kolumn miłych odsłuchów.

POZDRAWIAM Stivi89

Dynki są jak kobieta - albo lubisz, albo nie, a blask pokazują jak dodasz trocę kasy:) B&W - bardzo fajne kolumny - np CDM7 (wybcz jestem starej daty), ale łatwo wpadają w rezonans. Może nie zmieniaj swoich, tylko poszukaj dla nich optymalnego miejsca. Jak piszę o moich doświadczeniach z kolumnami od Elizabeth stereo (jakiś Tonsil 20W), to wiem co mówię. Eksperymenty z akustyką mają mało wspólnego z audiofilskim marketingiem i wielu możgą zadziwić. Urządzenia odtwarzające mają wiele parametrów, o których Cię nikt nie poinformuje. A dżwięk jest fajny, gdy się komuś podoba, bo nie ma dźwięku "absolutnie fajnego". Pozdrawiam usera mirek74 swym rewolucyjnym,audiofilskim pozdrowieniem.

Edytowane przez Mastertext

Dynki są jak kobieta - albo lubisz, albo nie, a blask pokazują jak dodasz trocę kasy:)

Miałem się z tym nie zgodzić, ale cholera, nie mogę. Jest dokładnie jak napisałeś :)

Witam, czy ktoś miał okazję słuchać nowych Dynaudio Special Edition 25? Wiem, że były n awystawie w Sobieskim. Ja tam nie dotarłem, więc może jakies wrażenia? A najlepiej jeśli ktoś ich słuchał w salonie albo u siebie?

Witam, czy ktoś miał okazję słuchać nowych Dynaudio Special Edition 25? Wiem, że były n awystawie w Sobieskim. Ja tam nie dotarłem, więc może jakies wrażenia? A najlepiej jeśli ktoś ich słuchał w salonie albo u siebie?

Jest test kol. Pal-a na highfidelity.pl

Witam Dynaudiowiczów

Czy słyszał ktoś z Was Dynaudio DM 2/7 (myślę o nich) zestawione z Cambridge Audio Azur 540a v.2 + 540c v.2 ?

Interesuje mnie to przy moich 14m2

I tak z ciekawości - ktoś słuchał tych dynek 2/7 z nad c326 + nad c545?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Witam Dynaudiowiczów

Czy słyszał ktoś z Was Dynaudio DM 2/7 (myślę o nich) zestawione z Cambridge Audio Azur 540a v.2 + 540c v.2 ?

Interesuje mnie to przy moich 14m2

I tak z ciekawości - ktoś słuchał tych dynek 2/7 z nad c326 + nad c545?

Miałem Cambridge Audio 640-740 (komplet) ogólnie polecam Dynaudio do CA

witam dynaudio klan , mam możliwość kupna DA audience 52 okazyjnie posiadam aktualnie marantz cd17+pm17 bardzo proszę o opinie czy da ten zestaw radę ? a może ktoś miał okazję odsłuchu w takim zes.? proszę o pomoc gdyż nie mam możliwości odsłuchu DA 52 (stary model) a mam możliwość zakupu okaz. z niemiec

witam dynaudio klan , mam możliwość kupna DA audience 52 okazyjnie posiadam aktualnie marantz cd17+pm17 bardzo proszę o opinie czy da ten zestaw radę ? a może ktoś miał okazję odsłuchu w takim zes.? proszę o pomoc gdyż nie mam możliwości odsłuchu DA 52 (stary model) a mam możliwość zakupu okaz. z niemiec

Za ile ?

1800,- nowe

Za tyle to może i ja bym kupił. Nowe 52 cały czas są oferowane w Kraju, ale po 2800zł (i z tylko 2-letnią a nie standardową 5 - letnią gwarancją ?)

Witam

Czy mogę podłączyć kolumny dynaudio pod wzmacniacz yamahy?

Moja yamaha ma min 6ohm a audience mają 4ohm , zastanawiam się czy nie zjara się wzmacniacz albo kolumny?

Muzy nie słucham głośno max 10 godzina.

Edytowane przez thomaz

Jak się mają DM 2/6 do Audience 42 ?

Te pierwsze mogę mieć niedrogo (1700 pln) nowe, 42 używane.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu.

(CA 540a v.2 + 540c v.2)

Co radzicie?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Według opinii na różnych forach oraz recenzji What Hi-Fi 2/6 nie potrzebują tyle prądu co audience, są też łatwiejsze w ustawieniu, relatywnie blisko ściany. Produkt roku w swojej klasie wg WHF.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam

Czy mogę podłączyć kolumny dynaudio pod wzmacniacz yamahy?

Moja yamaha ma min 6ohm a audience mają 4ohm , zastanawiam się czy nie zjara się wzmacniacz albo kolumny?

Muzy nie słucham głośno max 10 godzina.

Witam

Możesz bez problemu, jak by było na odwrót to faktycznie mogło by się coś podziać ale w tym wypadku nie będzie problemu.

Pozdrawiam

Witam

Możesz bez problemu, jak by było na odwrót to faktycznie mogło by się coś podziać ale w tym wypadku nie będzie problemu.

Pozdrawiam

Ja jakiś rok temu sprzedałem 42 za 1600 i za tyle samo kupiłem kapitalne jak na cenę contour 1.1 :)

Witam

Pozdrawiam

Ponoć jak kolumny mają mniej ohm niż wzmacniacz to wzmacniacz będzie się bardziej grzał i może się zjarać.

W tym wypadku chyba dużej różnicy nie ma.Ktoś pisał że dynaudio mają naprawde 6ohm.

jak symbol maja domowe/komputerowe monitory i sub z wbudowanym wzmacniaczem aktywnym? widzialem takie cos dwa lub 3 lata temu na stronie dynaudio.

MC 15

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ponoć jak kolumny mają mniej ohm niż wzmacniacz to wzmacniacz będzie się bardziej grzał i może się zjarać.

W tym wypadku chyba dużej różnicy nie ma.Ktoś pisał że dynaudio mają naprawde 6ohm.

wzmacniacze są projektowane generalnie do pracy z 4 omowym obciążeniem najwyżej będzie miał większe zniekształcenia lub szybciej pojawiające się przy podkręcaniu volumenu ale nie powinien się zjarać :)

Focal + Naim

>romanek05

Sub wydaje się bezpieczniejszą opcją, bo zawsze można dopasować ilość basu, z tym że by zachować wzorową stereofonię potrzebne są dwa, a to już trochę spore koszta. Po za tym odpada potrzeba napędzenia prądożernego basu.

Sam posiadam obecnie Dynaudio 50 ( witam w klubie :) oraz subwoofer Velodyne CHT-8QR i jak dla mnie jest to bardzo optymalne połączenie w pokojach od 15m2 do 20m2. Jak najbardziej polecam. Dynaudio daje ciepły, sprężysty i miękki bas ( oczywiście nie rozłażący się !!) Całkowicie jest niesłyszalny, nie ma jakiegoś wtórnego buczenia. Kompletna cisza. Świetnie nadaje się do nawet szeptanej muzyki. I nie wydaje mi się aby należałoby zakupić dwie sztuki. !!

I dla ciekawskich. Ostatnio bawiłem się też watomierzem. Subwoofer ten pobiera ...........10 Watt !!!!!!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wlasnie do mnie jedzie nowo kupiony velodyne spl 2 ( 20cm woofer), przekonam sie sam i oczywiscie podziele sie swoimi wrazeniami- w sobote,

a tak w ogole to przegladajac nasze forum dowiedzialem sie ze velodyne to bardzo slabe suby ???

Nie wiem skąd się biorą takie opinie o Velodyne. Wystarczy ze samozwańczy recenzent-guru w prasie (w tym przypadku audio-video) okrzyknie suba objawieniem roku a już dale leci plotka na forach w postaci pochwał. A najgłosniej mówią ci którzy nie słyszeli tego suba:).

Mam na myśli tutaj konkretnie wychwalany CHT-10Q. Nie twierdze też ze komuś moze sie nie spodobać ten... głośnik. Tak, bo subwoofer, który nie schodzi poniżej 30 hz przy +-3db, nie może być nazwany subwooferem. Rozumiem że jesli ktoś ma monitorki (i to małe), to te pudełko CHT-10 (które w końcu nie jest małe) może nieco poprawić sytuacje ale to też tylko teoretycznie (dlaczego teoretycznie?-o tym dalej).

I żeby nie być gołosłownym i jednocześnie nie być posądzony o skrajnie subiektywne mącenie na forum (raczej staram sie być obiektywny) odsyłam do testów w AUDIO z nr 8/2009r., gdzie było przetestowanych 10 subwooferów. Jednoznacznie z niego wynika że Velodyne jest jednym z ostatnich w stawce. Zaznaczam ze nie były robione testy odsłuchowe a jedynie pomiar częstotliwości. Oto wnioski:

-schodzi tylko do ok 30 hz (przy -6 db),

-bardzo mały zakres regulacji częstotliwości (tylko w granicach 85-100 hz!!)

W konfrontacji z odsłuchami podpisuję sie z tymi wnioskami obiema rękoma. Po co komu subwoofer skoro nie schodzi nisko. Tak schodzi dobra kolumna podłogowa! Któryś z recenzentów entuzjastycznie i pod "audiofilską" publiczkę powiedział że nawet nie słychać ze w systemie pracuje subwoofer. Faktycznie - nie słychać, bo jeśli podepniemy do kolumny podłogowej suba nie wiele zyskamy. Bas zejdzie niewiele niżej niż kolumna. W tej sytuacji raczej nie bedzie efektu i zadowolenia, przy takiej ilości wydanego szmalu...Ja nie miałem i dlatego go sprzedałem.

Mały zakres regulacji :85-100Hz a tak się składa że producent ma na skali pokrętła 40-120Hz, więc mamy tu kłamstewko. Cytuję AUDIO:

"To że nie możemy ustawić filtrowania wyżej niż 100hz, eliminuje we współpracy tylko małe satelity, ale bez zejścia z filtrowaniem poniżej 85hz możemy mieć problemy ze zintegrowaniem systemu z dużymi kolumnami"

A to oznacza jeśli ktoś bedzie grał z dobrymi podłogówkami to wyższy bas ze skrzynki i ten z kolumny bedą się na siebie nakładały i razem hajcowały uwypuklając go mocno. Wiec przydało by sie odcięcie na niższym poziomie. Chyba, że ma się jakieś Dali które mają mało basu, ale już np. z dynkami sobie nie wyobrażam. Oczywiście przy dostrajaniu suba do głośnika trzeba dać pewną "zakładkę" ale nie aż taką gigantyczną jaką serwuje producent. Po tym wszystkim doszedłem do wniosku że największa zaleta tego suba to pilot.

Co do dynamiki wychodzi ponad średnią a jęsli chodzi o szybkość, to nie mam zastrzeżeń.

Sumując:

Do kolumn lubię używać mocnych wzmacniaczy jak nad Nad c372 czy teraz Xindak 6200 i otrzymanie takiego przetwarzania basu jaki proponuje CHT-10Q na samych kolumnach podłogowych nie jest żadnym problemem. Więc tak jak juz napisałem jest to głosnik, nie subwoofer.

Welodyna porównywałem z subem amerykańskiej firmy HSU, model HRSW10 (w Polsce chyba nie ma dystrybutora), modelem juz nieprodukowanym. Jest to bardzo dobry sub pasywny (był podpięty pod wzmacniacz do subwooferów Paradigma) w kształcie cylindra, jest szybki i schodzi bardzo nisko do 13-15 ale do większości gatunków muzyki wystarczy zeby schodził co najmniej do ok 20. Chcę przy tym uświadomić tym którzy nie robili testów z subami ze 10 hz w basie to bardzo duża i wyraźnie odczuwalna różnica. Można też niżej to i do kina się przyda.

Edytowane przez Scaramanga

Nie wiem skąd się biorą takie opinie o Velodyne.

Pomimo tego, ze jest to klub Dynaudio a nie Velodyne jednak napiszę coś i od siebie. Nie wiem do kogo była ta sugestia co do tego, że piszą a nie słuchali. Mam nadzieję, że nie do mnie. Każdy może mieć swoje zdanie co do sprzętu audio, jednakże nie wypada wpadać aż w taki autorytatywny samozachwyt, to znaczy anty-zachwyt..

I od razu pewna niekonsekwencja. Najpierw kolega zarzuca zbyt pochlebne Velodyne recenzje w prasie audio-video ....a potem powołuje się na miażdący test dla tegoz Velodyne- w tej samej prasie. ??? Kompletnie nie kumam.

Wiedząc jak często ustawiane są testy i w jaki sposób pisane są recenzje sprzętu może skupmy się lepiej na tym jak one ( subwoofery) potrafią wzbogacić dźwięk w przypadku monitorów czy podłogówek w cenie przypuśćmy do ok. 5000zł za komplet. I nie popadajmy w magię liczb. Wystarczy posłuchać. Naprawdę.

Co do porównania z HSU to trochę jest nie trafione. Po pierwsze nie ma go na naszym rynku a po drugie nie wiemy w jakim zakresie cenowym on jest.

No i jeszcze jedno. Jest to kącik audiofili a nie fanów Kina Domowego. Trochę nie wbiłeś się w tę publikę co trzeba.

ps. w jakim zestawie słuchałeś tego Velodyne? U mnie gra, naprawdę gra ( nie łupie, nie buszy, nie wali, nie wzbudza fundamenty) z monitorkami Dynaudio i uważam, że nawet taki twardziel jak Rotel potrzebuje jego pomocy, gdy chce się mieć solidną i mięsistą podstawę basową.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.