Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, don111 napisał:

Zależy od pokoju, akustyki, ustawienia i konkretnych kolumn, strojenia bas reflexu itd itd, nie wszystkie robią buuu... 

dokładnie, mam x 34 na 16 m2 i nie ma mowy o buczeniu itd. ale zgranie całej reszty wraz z panelami chwilę mi zajęło. Myślę że na 20 m2 było by lepiej. Mam odsunięte 0,8 m od tylnej ściany, czasem odsuwam je na 1,3m (niestety nie da rady tak cały czas funkcjonować) i wtedy polepsza się czytelność sceny w głąb, oddech ..

No chyba jest bo tak się składa że słuchałem tych głośników w 35m2 z odsunięciem od tylnej ściany na ok.1,5 metra i tak chamskiego podbitego buczącego basu to dawno nie słyszałem?

2 minuty temu, AnAm napisał:

No chyba jest bo tak się składa że słuchałem tych głośników w 35m2 z odsunięciem od tylnej ściany na ok.1,5 metra i tak chamskiego podbitego buczącego basu to dawno nie słyszałem?

skoro już wydałeś wyrok ... i wiesz jak u mnie w domu gra to Ty stosujesz magie ?

Teraz, Martin.1 napisał:

skoro już wydałeś wyrok ... i wiesz jak u mnie w domu gra to Ty stosujesz magie ?

jeśli można wiedzieć jakie masz głośniki ?

Miałem na  jeden dzień Focusy 140 w moich 16 metrach.

Słuchałem 20 min bo wiecej nie byłem w stanie znieść tego basu sztucznego.

Przełączyłem na podobne monitory które mam, Craft i od razu spokoj i piękne zejscie w dół bez sztucznego eksponowania sredniego basu.

7 minut temu, AnAm napisał:

A nie były to czasem Evoke 50? ?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

34 minuty temu, rambo54 napisał:

wszystkie tanie dynki mają podbity bas. 

Pytanie czy nie bardziej monitory Dynaudio nie są tak strojone z dużą górną na basie ? 

Zerknąłem na wykres z Audio monitory z serii focus vs podłogowe. Podłogowe równiejsze  i to się w sumie pokrywa z tym co słyszałem. 

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/185-dynaudio-focus-140

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/440-dynaudio-focus-260

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/160-dynaudio-focus-220

6 minut temu, Adam 38 napisał:

A nie były to czasem Evoke 50? ?

Nie? Na pewno X34?

13 minut temu, Martin.1 napisał:

Kolego wrzuć zdjęcie i rozwiej wszelkie wątpliwości?Jakich  cudów byś tam nie miał to te głośniki są tak zestrojone że buuuuczą

21 minut temu, AnAm napisał:

Czyli według tego co piszesz to x 44 do 60m salonu ?

2 minuty temu, AnAm napisał:

Nie? Na pewno X34?

Kolego wrzuć zdjęcie i rozwiej wszelkie wątpliwości?Jakich  cudów byś tam nie miał to te głośniki są tak zestrojone że buuuuczą

skoro nie wierzysz w moją opinię   to co da Ci zdjęcie pokoju .. na pewno nie zagra ?

4 minuty temu, rambo54 napisał:

pewnie bardziej monitory. Ale u mnie np kontur 1.8 nie dudniły tak jak focus 260

Nie znam tych starszych Dynaudio. Z tej serii Focus miałem okazję podsłuchać 260,220,160.  Kolega przesiadł się z 140 na 160 i mówił mi, że  tego burczybasu już było mniej w 160. W sumie kiedyś nawet 160 mi się podobały jednak to było kilka lat temu. Musiałbym teraz posłuchać. C1 w obcym systemie z mocną końcówka Krella  dla mnie już całkiem dobrze wypadło. 

8 minut temu, Bode 24 napisał:

Czyli według tego co piszesz to x 44 do 60m salonu ?

Nie.Czyli według tego co piszę X34 buczą nawet w salonie 35m2 w znacznej odległości od ścian.

No,ale czytając Twoje posty to doświadczenie w audio masz raczej niewielkie więc polemika z Tobą raczej nie ma sensu...

12 minut temu, Martin.1 napisał:

skoro nie wierzysz w moją opinię   to co da Ci zdjęcie pokoju .. na pewno nie zagra ?

Kolego Ja w jedyne co wierzę to w swoje uszy?A zdjęcie akurat wyrazi więcej niż tysiące Twoich opinii?

1 minutę temu, AnAm napisał:

Nie.Czyli według tego co piszę X34 buczą nawet w salonie 35m2 w znacznej odległości od ścian.

No,ale czytając Twoje posty to doświadczenie w audio masz raczej niewielkie więc polemika z Tobą raczej nie ma sensu...

Kolego Ja w jedyne co wierzę to w swoje uszy?A zdjęcie akurat wyrazi więcej niż tysiące Twoich 

Nawet jej nie zacząłem. Fakt, doswiadczenia nie mam i dlatego jestem ciekawy, dopytuje. Akurat u mnie graja na 27 metrach i nic nie buczy. 

W sumie tak sobie myślę, że jak takie mikrusy jak Excite X34 dudnią w 35m2 to coś jest albo nie tak z  firmą Dynaudio , albo tym systemem, w którym grały. Nie sądzę żeby je dedykowali do 50m2. 

8 minut temu, Silver_85 napisał:

Nie znam tych starszych Dynaudio. Z tej serii Focus miałem okazję podsłuchać 260,220,160.  Kolega przesiadł się z 140 na 160 i mówił mi, że  tego burczybasu już było mniej w 160. W sumie kiedyś nawet 160 mi się podobały jednak to było kilka lat temu. Musiałbym teraz posłuchać. C1 w obcym systemie z mocną końcówka Krella  dla mnie już całkiem dobrze wypadło

Mi się też kiedyś podobały 140/160 ale dziś to jak podłączyłem je na 20 min to szybko odłączyłem. 

19 minut temu, Bode 24 napisał:

Nawet jej nie zacząłem. Fakt, doswiadczenia nie mam i dlatego jestem ciekawy, dopytuje. Akurat u mnie graja na 27 metrach i nic nie buczy. 

Nie martw się na początku nikt go nie miał...Zacznij jezdzić po ludziach z doświadczeniem i złożonymi dobrymi systemami i słuchać jak najwięcej...oraz zwozić jak najwięcej do Siebie ...wtedy zrozumiesz jak buczący jest ten bas?

15 minut temu, Silver_85 napisał:

W sumie tak sobie myślę, że jak takie mikrusy jak Excite X34 dudnią w 35m2 to coś jest albo nie tak z  firmą Dynaudio , albo tym systemem, w którym grały. Nie sądzę żeby je dedykowali do 50m2. 

System jaki mieliśmy akurat pod ręką to Cayin jakiego posiadasz oraz preamp Electrocompaniet wraz z końcówką Usher 1.5 Reference .

Edytowane przez AnAm
11 minut temu, AnAm napisał:

System jaki mieliśmy akurat pod ręką to Cayin jakiego posiadasz oraz preamp Electrocompaniet wraz z końcówką Usher 1.5 Reference .

Nie miałem okazji posłuchać X34. Tylko je widziałem w salonie. Wtedy co prawda  miałem monitory z basowcem 20cm i może dlatego mi się takie małe wydały. Jestem w szoku , że taka firma jak Dynaudio wyprodukowała kolumny na dwóch piętnastkach (gdzie bez kosza jest pewnie z 12cm)  które dudnią w 35m2. 

Może inaczej, czy w cenie! Excite łatwo jest znaleźć coś co gra obiektywnie wyraźnie lepiej? Z krajowych - całościowo - nic. Obce - coś się znajdzie ale też nie we wszystkim będzie to lepsze granie np. ATC scm 7v3 vs X14, średnica dużo lepsza w ATC ale już góra raczej odwrotnie. Wielu osobom podoba się np. ten "tłuściutki" średni bas Dynek. Żaden głośnik nie jest idealny. Da się przyjemnie na każdych Dyniaczkach słuchać. No a teraz spokojnej wszystkim ?

28 minut temu, Adam 38 napisał:

Może inaczej, czy w cenie! Excite łatwo jest znaleźć coś co gra obiektywnie wyraźnie lepiej? Z krajowych - całościowo - nic. Obce - coś się znajdzie ale też nie we wszystkim będzie to lepsze granie ...

Paradoks w tym hobby polega na tym, że obiektywna empiria wielu (lepszość) nie wyklucza subiektywnej racji jednostki.

Lepsze, czy gorsze to już osobista profilaktyka uwarunkowana przez nasz audio-inwentarz wraz z pomieszczeniem ?

Od tak entuzjastycznie wypromowanych X14 na pewno inne będą chociażby... Quad 12L2, Epos M12i, NHT 1.5, Usher S-510, Xavian Primissima, czy Chario Lynx.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Zależy od gustu, z tej listy od Dynaudio Excite wyżej nie oceniłbym na pewno pierwszej trójki (może Quady dla mnie też w miarę fajne), pozostałych nie znam. Eposów M nie trawię, po 30 minutach nie mogę ich słuchać, sterylne kryształowe brzmienie, dla audiofilów chcących pochwalić się znajomemu jak to krystalicznie czysto i szczegółowo mu grają kolumny, nie dla melomanów. Zresztą, w klubie Dynaudio takich rzeczy nie trzeba tłumaczyć :)

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Może inaczej, czy w cenie! Excite łatwo jest znaleźć coś co gra obiektywnie wyraźnie lepiej? 

Nie, może coś grać lepiej tylko subiektywnie, wyraźnie lepiej obiektywnie nie ma szans, chyba że w grę wchodzą używki, wtedy nowe są zawsze na straconej pozycji. 

9 godzin temu, AnAm napisał:

Kolego Ja w jedyne co wierzę to w swoje uszy?A zdjęcie akurat wyrazi więcej niż tysiące Twoich opinii?

Kolego ja też wierzę tylko w swoje uszy a Twoje opinie mam tam gdzie Ty moje ? Słuchałem 18 MKII które grały bez szału i buczały, słuchałem 3,4 także była lipa ale zdaje sobie sprawę że były źle zestrojone z resztą toru. Może nie wiedziałeś ale to też ma znaczenie !

Uważam że to bardzo dobre głośniki ale wymagają..

Excite mogą zagrać sucho, z podbitą wyższą średnicą itd. ale jak im poświecisz trochę czasu potrafią zagrać przyzwoicie. Często czytam jak posiadacze wyższych serii walczą długo z dopasowaniem reszty toru bo źle skonfigurowane grają źle mimo swej zacnej pozycji i to jest jak najbardziej akceptowane, rozumiane, że są wymagające. Excite też wymagają. Z pewnością dobrze skonfigurowane contoury zagrają lepiej od excite ale spaprane contoury mogą zagrać gorzej od dobrze zgranych excitów. Nie wiem  czy wiedziałeś? tyle magicznej wiedzy Ci przekazałem ? Pozdrawiam. Różne gusta różne upodobania różne portfele ! każdy ma prawo do radości z muzyki ..........

Najważniejsze, ja słucham muzyki a nie napisów !

6 godzin temu, don111 napisał:
8 godzin temu, Adam 38 napisał:

Może inaczej, czy w cenie! Excite łatwo jest znaleźć coś co gra obiektywnie wyraźnie lepiej?

Nie, może coś grać lepiej tylko subiektywnie, wyraźnie lepiej obiektywnie nie ma szans, chyba że w grę wchodzą używki, wtedy nowe są zawsze na straconej pozycji. 

Obiektywnie Chario Constellation Lynx potrafią X14 pozbawić triumfu. 

3 minuty temu, Tal napisał:

Obiektywnie Chario Constellation Lynx potrafią X14 pozbawić triumfu. 

Obiektywnie to chyba w tym przypadku troszeczkę przesadzasz ? 

za Audio paczki Chario Lynx: bardzo mocny bas, również góra wyeksponowana, a mimo to i środek znajduje sobie trochę miejsca. Efektowne, ale nieagresywne, obszerna przestrzeń i głębokie plany. 

No jak środek znajduje sobie TROCHĘ MIEJSCA to chyba w tym Klubie o takich kolumnach nie warto więcej pisać, może lepiej np. w Klubie Paradigm? 

Ps. Oczywiście dla każdego coś dobrego, rozumiem, że dla Ciebie to super granie i nic mi do tego jednak czy brak średnicy to obiektywna lepszość? 

8 minut temu, Adam 38 napisał:

Obiektywnie to chyba w tym przypadku troszeczkę przesadzasz ? 

za Audio paczki Chario Lynx: bardzo mocny bas, również góra wyeksponowana, a mimo to i środek znajduje sobie trochę miejsca. Efektowne, ale nieagresywne, obszerna przestrzeń i głębokie plany. 

No jak środek znajduje sobie TROCHĘ MIEJSCA to chyba w tym Klubie o takich kolumnach nie warto więcej pisać, może lepiej np. w Klubie Paradigm? 

Ps. Oczywiście dla każdego coś dobrego, rozumiem, że dla Ciebie to super granie i nic mi do tego jednak czy brak średnicy to obiektywna lepszość? 

Akurat mamy do czynienia z paradoksem o jakim pisałem ? 

"Owszem, w porównaniu z takimi kolumnami, jak Klipsch, JBL czy też Definitive Technology, może brakować nieco blasku w zakresie wysokich tonów, z drugiej jednak strony poprzez zamierzone przygaszenie góry na pierwszym planie pojawiały się dźwięki, które w przypadku innych kolumn gdzieś ginęły, zwłaszcza te w średnim zakresie częstotliwości."

"Te kolumny docenią zapewne miłośnicy monitorowego brzmienia, a więc jednorodnego, pełnego i nasyconego w alikwoty, zwłaszcza w średnim zakresie częstotliwości."

https://www.hfc.com.pl/test/1977,chario-constellation-lynx.html

20 minut temu, Tal napisał:

Akurat mamy do czynienia z paradoksem o jakim pisałem ? 

"Owszem, w porównaniu z takimi kolumnami, jak Klipsch, JBL czy też Definitive Technology, może brakować nieco blasku w zakresie wysokich tonów, z drugiej jednak strony poprzez zamierzone przygaszenie góry na pierwszym planie pojawiały się dźwięki, które w przypadku innych kolumn gdzieś ginęły, zwłaszcza te w średnim zakresie częstotliwości."

"Te kolumny docenią zapewne miłośnicy monitorowego brzmienia, a więc jednorodnego, pełnego i nasyconego w alikwoty, zwłaszcza w średnim zakresie częstotliwości."

https://www.hfc.com.pl/test/1977,chario-constellation-lynx.html

HFC to "mistrzowie":), wiedzą o tym już wszyscy krajowi dystrybutorzy (zwłaszcza tacy jak EIC ze swoimi marżami), taki ich pewniak. Wg nich ja mam wzmacniacz o brzmieniu "MAJSTERSZTYK" ? 

Jednak jak zerkniesz na pomiary Lynx to takiej zdrowej V-ki nie da się nie usłyszeć. Gust gustem ale fizyka jest taka sama dla wszystkich zabawek. 

Edytowane przez Adam 38

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.