Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, sidru napisał:

Używane Special Forty,podstawy Stand6 z kolcami w stronę kolumn plus podkładki na taśmie dwustronnej.Na paczkach z dwa centymetry marmuru docietego na wymiar u kamieniarza plus marmur u dołu i kolce.

To piękne głośniki tylko te obudowy może i ładne ale warte dodatkowych zabiegów.

S40 miałem. Góra za bardzo się klei. s40 vs heritage to brzmieniowa przepaść. Muszę szukać czegoś innego.

Gość

(Konto usunięte)

Zaciekawiła mnie różnica między C1 Signature a C1 Platinum. Jedyne różnice które udało mi się znaleść w sieci to (oprócz większej palety kolorów dla Platinum) opisywana na zagranicznych forach lepsza jakość dźwięku kopułki przy cichych odsłuchach.

Nigdzie natomiast nie znalazłem zdjęcia zwrotnicy Platinum.

Inne są też kolory spodniej strony kosza niskotonowych ale to pewnie szczegół. Na koniec linki to archiwów Dynaudio obu modeli, w archiwum są chyba wszystkie modele Dyń.

https://dynaudio.com/discontinued-models/confidence/confidence-c1-signature

https://dynaudio.com/discontinued-models/confidence/c1-platinum

Może ktoś ma na sprzedaż C1 ? Chociaż sam już nie wiem, heritage to całkiem inne granie niż reszta Dyniek , które miałem.

Heritage są bardziej otwarte na średnicy.

1 godzinę temu, izapat napisał:

Może ktoś ma na sprzedaż C1 ? Chociaż sam już nie wiem, heritage to całkiem inne granie niż reszta Dyniek , które miałem.

Platinum są wystawione.

Heritage nie słuchałem, ale znajomy je miał i ostatecznie zostawił S25 

Jak chcesz pożądany monitor od Dynaudio to masz tylko 3 opcje, C1, S25, Heritage, jest jeszcze Confidence 20, ale cena kosmos, a poziom C1

15 godzin temu, andras napisał:

Sprzedałeś już Heritage? Porównał byś ich brzmienie w stosunku do Contour 20?

Ciężko porównać ,c20 miałem z innymi wzmacniaczami. Coś mi zawsze przeszkadzało w wyższej średnicy. W Heritage nic nie przeszkadza , są bardzo dobrze zestrojone.

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, izapat napisał:

Czyżby to inne granie wynikało z użycia pierwszy raz w historii Dynaudio wszystkiego od Mundorfa ?

Oprócz jednego cementa cała zwrotka łącznie z cewkami jest od Mundorfa, nawet bi-polary sprzęgające.

Godzinę temu, izapat napisał:

Ciężko porównać ,c20 miałem z innymi wzmacniaczami. Coś mi zawsze przeszkadzało w wyższej średnicy. W Heritage nic nie przeszkadza , są bardzo dobrze zestrojone.

Zgadza się. Pomimo swojej ogólnej łagodności C20, 30 i 60 brakuje płynności średnicy. Przynajmniej ja mam takie wrażenie kiedy słucham C30 vs S25.

1 minutę temu, baran napisał:

Zgadza się. Pomimo swojej ogólnej łagodności C20, 30 i 60 brakuje płynności średnicy. Przynajmniej ja mam takie wrażenie kiedy słucham C30 vs S25.

Dokładnie tak. W c20 jeszcze jak cię mogę , ale w c20i już było gorzej.

Koledzy czy KM Rotel RB 1080 200w poradzi sobie z wysterowaniem Dynaudio Focus 220? I jaka byłaby różnica między Focus 140?

Edytowane przez Satori

Focusy są dość łatwe. Tzn. Moduł impedancji ma łagodny przebieg. Może są dość ciche, ale przy 200W to nie jest problem.

Wg pomiaru na Stereophile ten Rotel też jest nieczuły na jakiekolwiek zmiany modułu impedancji, więc nawet gdybyś zapinał Confidence lub nowe Contour powinno być dobrze, a Focusy są łatwiejsze.

Moim zdaniem nie ma obiektywnych powodów, żeby nie łączyć tego Rotela z dowolnymi Dynaudio.

Co do dźwięku samych kolumn się nie wypowiem. Nie słyszałem nigdy Focusów, o których piszesz.

Pozdrawiam 

Edytowane przez baran

Cześć wszystkim!

Dołączyłem do klubu, choć kolumn jeszcze nie kupiłem. Lubię duńską szkołę brzmienia i Danię w ogóle. Chciałbym coś zmienić w moim aktualnym zestawie i po podmianie wzmacniacza, stwierdzam że pora na kolumny. Co mi w nich nie pasuje - metalowa kopułka (tytanowy tioxid) bywa męczący przy dłuższym słuchaniu, środek i wokale jak najbardziej ok. Bass jest super, czasem aż za dużo ale to tez kwestia niefortunnego ustawienia - lewa kolumna stoi w rogu pokoju i na razie nie ma możliwości zmiany.

Pytanie do Was - co polecacie na początek, jak seria lub model? Przyznam, że mnogość propozycji od Dynaudio nie pomaga, a serie przez lata się zmieniały. Jeżeli macie jakiś przegląd serii i modeli, to byłoby również pomocne. 

Wstępny budżet 3k.

Co uważacie za najważniejsze wyróżniki Dynaudio na tle innych?

aktualny zestaw:

kolumny JM Lab Electra 905, wzmacniacz: SMSL A300 i Cyrus 8.2dac (wystawiony na sprzedaż), źródło: Node2 i AppleTv. 

5 minut temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Wstępny budżet 3k.

I chcesz kupić coś lepszego niż JM Lab Electra 905 ?

5 minut temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Co uważacie za najważniejsze wyróżniki Dynaudio na tle innych?

Kiepską charakterystykę 😉 Szybko opadające wysokie tony co skutkuje miękkim brzmieniem. Dopiero w najwyższych seriach jest ok. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Kiepską charakterystykę 😉 Szybko opadające wysokie tony co skutkuje miękkim brzmieniem. Dopiero w najwyższych seriach jest ok. 

czyli od strony 'technicznej' te electry będą lepsze od niższych i średnich serii Dynaudio? 

Nie wiem czy kupić coś lepszego jest odpowiednim stwierdzeniem... coś z nieco inną sygnaturą wysokich tonów, lub nawet taką samą ale bez cech typowych dla metalowych wysokotonowców. W oko wpadły mi tez dali lub elac z Jetem.

Najciekawsze zawsze jest jednak to, jak subiektywnie odbieramy dźwięk i jak pomiary fizyczne potrafią być rozbieżne z przyjemnością ze słuchania 🙂 

1 minutę temu, Arkadiusz_50002 napisał:

czyli od strony 'technicznej' te electry będą lepsze od niższych i średnich serii Dynaudio? 

Moim zdaniem tak. Jak już musisz wymieniać to na najlepsze Dynki - C1, S25. Ale cena 5x Twój budżet 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem tak. Jak już musisz wymieniać to na najlepsze Dynki - C1, S25. Ale cena 5x Twój budżet 😉 

nie sądziłem że 30 letnie Electry, które w sumie kosztują podobnie jak założony budżet aż tak skopią Rynki 😄 Troche mi poprawiłeś sposób w jaki na nie patrze 😉

5 godzin temu, Piopio napisał:

Stwierdzenie "kiepska charakterystyka" jest co najmniej dziwne. Po pierwsze - nowe najtańsze Dynaudio (np Emit) wcale nie mają specjalnie wycofanej góry, chyba że porównujesz do Focala, ale tutaj można powiedzieć odwrotnie - że to Focal często przesadza z eksponowaniem góry, co doskwiera jak widać wielu użytkownikom. Dynaudio mają swój styl grania i nie jest to granie jakie można wywnioskować po większości opinii, że ciemne, wycofane, wolne itd. Dynaudio to mięsiste brzmienie, bardziej gęste, ale całkiem efektowne, nie mylić z efekciarskim. Względem Focal czy B&W na pewno nie mają tak ostrych konturów dźwięku ani tak dokładnej separacji ale to zamierzony efekt, taki styl podoba się wielu użytkownikom i jest na obliczony na dłuższe słuchanie bez zmęczenia uszu. Focal i Dynaudio to dwa różne bieguny i tyle, a nie że jedne są lepsze/gorsze. Zawsze można spróbować jakichś opcji pośrednich z innych marek np Proac, Usher czy jeszcze coś innego. Albo z Focala model PS 5.1 - podobny do Electry 905 ale inne głośniki, on ma górę rozdzielczą ale bardzo aksamitną. Byłem miło zaskoczony ich górą, po dzwoniących ostro Chorusach czy Cobaltach.

4 godziny temu, Arkadiusz_50002 napisał:

nie sądziłem że 30 letnie Electry, które w sumie kosztują podobnie jak założony budżet aż tak skopią Rynki 😄 Troche mi poprawiłeś sposób w jaki na nie patrze 😉

Po prostu obecnie za 3 tys. kupisz szmelc z nowych kolumn i tyle. Ceny szły i będą nadal szły do góry, więc dobre stare wysokie modele z używek robią się nader atrakcyjne i śmiesznie tanie w stosunku do tego jak grają. Za takiej klasy jak Electry 905  by trzeba dać pewnie blisko 10k obecnie z nowych (gdyby były produkowane). Tylko cena to nie wszystko,  ich styl grania musi nam pasować, każdy ma inne uszy i gust. Dlatego jak ktoś uważa że te Focal są idealne to będzie mówił że Dynaudio mają kiepską charakterystykę a ktoś inny powie że Focale są jazgotliwe i kocha Dynaudio :)

6 godzin temu, don111 napisał:

Stwierdzenie "kiepska charakterystyka" jest co najmniej dziwne.

To jest fakt. Zobacz sobie wykresy. Dynki na pewno nie są liniowe. 

6 godzin temu, don111 napisał:

Tylko cena to nie wszystko,  ich styl grania musi nam pasować, każdy ma inne uszy i gust

👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Piopio napisał:

To jest fakt. Zobacz sobie wykresy. Dynki na pewno nie są liniowe. 

Nawet ich droższe serie (np. Contour) są mało liniowe. Ale za to mają całkiem dobre ch-ki kierunkowe

Jak na moje uszy i 40 i Heritage brzmią na filmie niemal tak samo. Oczywiście że to tylko film na youtubie ale ogólny pogląd na brzmienie a tymbardziej przy porównaniu jak tutaj  da się usłyszeć. Fakt japończyk grał dość głośno , dla mnie wieksze znaczenie by to miało przy tzw mieszkaniowym poziomie głośności. No ale co kto lubi i uważa....

6 godzin temu, mcemsi napisał:

Jak na moje uszy i 40 i Heritage brzmią na filmie niemal tak samo. Oczywiście że to tylko film na youtubie ale ogólny pogląd na brzmienie a tymbardziej przy porównaniu jak tutaj  da się usłyszeć. Fakt japończyk grał dość głośno , dla mnie wieksze znaczenie by to miało przy tzw mieszkaniowym poziomie głośności. No ale co kto lubi i uważa....

Chciałbym , żeby grały tak samo, ale Heratige są bardziej otwarte z "większym , ale spokojniejszym" basem. S40 są bardziej wycofane ba górze, ze wzmocnionym średnim basem. Tak odczułem słuchając u siebie. Różnica w cenie jednak jest spora.

S25 są równiejsze na basie od S40? 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Panowie a jakie byście polecili Dynki podłogowe do 18M2 z dynamicznymi przetwornikami do rotela? Miałem podstawkowe Emit10 New na innym mniejszym kwadracie i grały dynamiczne, ale to maleństwa do 18M2 więc szukam czegoś większego.

Edytowane przez Satori

Widziałem Dynaudio DY 1S concepted by Dynaudio.  Odnowione. Model całkowicie mi nie znany i w necie tez ciężko coś znaleźć. Ktoś coś wie o takim modelu. Warty zainteresowania?

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Satori napisał:

Panowie a jakie byście polecili Dynki podłogowe do 18M2 z dynamicznymi przetwornikami do rotela? Miałem podstawkowe Emit10 New na innym mniejszym kwadracie i grały dynamiczne, ale to maleństwa do 18M2 więc szukam czegoś większego.

Mi się podobają Contour 3. Każde pasmo ma swój głośnik, schodzą bardzo nisko (według parametrów).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.