Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.01.2023 o 12:49, Adam 38 napisał:

Może najpierw Dynaudio

Źle.

Za ciepło, za gęsto.

Brak powietrza, ujednolicona, nienaturalnie ocieplona barwa. 

I teraz ATC.

Lepsza rozdzielczość, nie tak gęsto i duszno. O wiele bardziej czytelne niskie tony. Średnica mniej ocieplona ale nadal ATC pokazują ciepło Naima.

Ogólnie się zgodzę ale Evoke 30 grają otwartym dźwiękiem i już nie jest tak gęsto i duszno, sprawdź z ciekawości

Hej, nie wiecie co się dzieje z cenami używanych podłogowych Dynaudio?

Tzn, mam na myśli stosunek podłogówek do podstawkowych.

Np Focusy 160 co chwilę wiszą po około 4k.

Z kolei na olx mamy kilka par Focusów 220 po 3500

Były Excite 32 za 2500, potem obniżone i kilka dni wisiały po 2300....

Ceny jak X16.

Czy faktycznie podstawkowe są relatywnie lepsze?

Czy chodzi o to, że mało kto chce/może wstawić duże skrzynki i po prostu trzeba obniżać ceny?

Ja wystawiłem nowe Evoke 30 bo zmieniam na Contory 30, zainteresowanie spore ale jak na razie stoją, w weekend ma ktoś przyjechać. Coś w tym jest choć u mnie np te 30 zagrały lepiej niż Special Forty

Jest kilka przyczyn imo.

1. Czysto matematycznie, Dynaudio "zaliczyło" w historii znacznie więcej charyzmatycznych, zapadających w pamięci i cenionych przez słuchaczy monitorów niż podłogówek;

2. Typowe pomieszczenia tzw. Kowalskiego z przedziału 15-30 m2 spokojnie można "obrobić" monitorami Dynaudio, bez korzystania z podłogówek,

3. Aspekty praktyczne, mimo kwestii stendów,  podłogówki są jednak bardziej kłopotliwe, transport, logistyka, gabaryty..

Nb. Naprawdę udane podłogówki D., jak C2 czy Contour 1.8 mk. II raczej nie czekają długo na nabywcę:).

Focusy 160 swojego czasu można było kupić za 5tys. Teraz cena 4tys wydaje się być nienajgorsza. Minusem są często zakurzone kopułki, ale Dynie tak mają . Jak ktoś sprzedaje dynaudio bez grama kurzu na kopułkach , to znaczy że je czyścił , tym samym usuwając to coś klejącego. W każdym razie fokusy 160 w idealnym stanie za 4 tys. brał bym w ciemno.

Edytowane przez izapat
30 minut temu, izapat napisał:

W każdym razie fokusy 160 w idealnym stanie za 4 tys. brał bym w ciemno

A 220? Są ze tak powiem w moim optymalnym rozmiarze pokojowym. Niestety ich nigdy nie słyszałem , a do tego kolorów z wyższym WAF brak 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, Przem77 napisał:

Np Focusy 160 co chwilę wiszą po około 4k.

Z kolei na olx mamy kilka par Focusów 220 po 3500

Focus 160 są nowsze niż 220 jeśli dobrze pamiętam. Podłogówką z czasów 160 była 260.

Jest ktoś kto słuchał Contour 20 i podłogówek np Contour 30?

Mam teraz 20, które docelowo pójdą chyba na sprzedaż ale jednak bliżej mi do podłogówek, troche nie podobają mi się ten pukający dół i zastanaiwam się czy biorąc np takie contour 30 tego basu jest troche więcej i nie puka tak jak w contourach czy to po prostu taka charakterystyka grania dynków..

Myślałem też o Hertiage ale obawiam się że to jednak nie będzie mimo wszytko to i łatwiej poszukać podłogówek...

Generalnie jestem bardzo zaskoczony tym jak dobrze grają te contoury jak na taki rozmiar, takiego typowo niskiego basu nie brakuje absolutnie, natomiast ten trochę wyższy bas jesli można go tak nazwać jest dla mnie za twardy, pukający tak twardo. Scena za to super, często mam wrażenie że dźwięk wychodzi poza kolumny co jest faktycznie fajne 🙂

27 minut temu, audiofil2137 napisał:

Mam teraz 20, które docelowo pójdą chyba na sprzedaż ale jednak bliżej mi do podłogówek, troche nie podobają mi się ten pukający dół i zastanaiwam się czy biorąc np takie contour 30 tego basu jest troche więcej i nie puka tak jak w contourach czy to po prostu taka charakterystyka grania dynków..

Myślałem też o Hertiage ale obawiam się że to jednak nie będzie mimo wszytko to i łatwiej poszukać podłogówek...

Generalnie jestem bardzo zaskoczony tym jak dobrze grają te contoury jak na taki rozmiar, takiego typowo niskiego basu nie brakuje absolutnie, natomiast ten trochę wyższy bas jesli można go tak nazwać jest dla mnie za twardy, pukający tak twardo. Scena za to super, często mam wrażenie że dźwięk wychodzi poza kolumny co jest faktycznie fajne 🙂

Posłuchaj Heritage , tu bas jest w sam raz , jak dla mnie ,  miałem c20 i tam bas był bardziej zwarty . W heritage jest obszeniejszy i bardziej miękki. To tak w skrócie.

Średnica i wysokie w Heritage są na wyższym poziomie od c20 i to bardzo mocno słychać.

Edytowane przez izapat
1 godzinę temu, audiofil2137 napisał:

Słuchałem obu. Jeśli bas Ci "puka" to raczej kwestia pokoju i ustawienia, a nie kolumn.

Zarówno w Contour 20 jak i 30 jest dość "miękki" przez swoją charakterystykę. Contour 30 mają gorszą średnicę i są Turbo ciemne. W ciemno nie polecam wymieniać, bo 30 są bardzo charakterystycznymi kolumnami. 

Masz może jakiś mikrofon? Może warto zmierzyć ch-kę w pokoju?

23 minuty temu, baran napisał:

Słuchałem obu. Jeśli bas Ci "puka" to raczej kwestia pokoju i ustawienia, a nie kolumn.

Zarówno w Contour 20 jak i 30 jest dość "miękki" przez swoją charakterystykę. Contour 30 mają gorszą średnicę i są Turbo ciemne. W ciemno nie polecam wymieniać, bo 30 są bardzo charakterystycznymi kolumnami. 

Masz może jakiś mikrofon? Może warto zmierzyć ch-kę w pokoju?

źle to może ująłem, rozdzielam to na dwa rodzaje, faktycznie jets sporo miękkiego basu o którym mówisz, dobre ustawienie w odległości o tylnej ściany i jest spoko, a z pukaniem chodzi mi o dźwięki trochę wyzsze, to juz na pewno powyzej 100hz i porównując te dźwięki do czegokolwiek innego to na dynaudio te częstotliwości wybrzmiewają twardziej, źle napisałem może pisząc pukający bas, trochę wyższe częstotliwości niż te o których mówisz  :X

Myślę, że dokładnie tak to zrozumiałem 🙂

Bez pomiaru bardzo ciężko cokolwiek powiedzieć, bo różni ludzie opisują różnie te same zjawiska. Jedyne co mogę powiedzieć, to że ja tego efektu nie doświadczyłem.

Contoury porównywane z SF Olympica Nova, Studio 16Hz Ethos, System Audio Pandion, a nawet SF Amati. 

28 minut temu, stach_s napisał:

@tomek11 a co dalej???

Na razie nic. Po ostatnich zmianach w mojej pracy mam coraz mniej czasu na słuchanie. Żona zamknęła działalność, opłaty ją w końcu dobiły, nasza władza musi z czegoś finansować swoje pomysły... A kredyt trzeba spłacać. Także na razie odpuszczam, chwilowo pozostają mi Audio Pro na biurku z kompem, przy którym i tak spędzam większość czasu. Takie "co dalej";) Ale spokojnie, to nie na zawsze, bo już w głowie lęgną się różne pomysły. Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• 2 tygodnie później...

Po dłuższym odsłuchu Heritage , uważam te kolumny za cudowne. Nie można się od nich oderwać. Wracając do domu , myślę już o włączeniu wzmacniacza i słuchania bez końca. Na początku miałem mieszane uczucia , ale teraz wiem , że to jest to. Naprawdę warto posłuchać.

Moim zdaniem mają coś z Harbeth 7es3 albo 30,2 , ale są bardziej uniwersalne.

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, Adam 38 napisał:

A to nie Ty chciałeś je sprzedać ? 

Kolega izapad rozważał sprzedaż ale nerki żeby kupić Heritage.

Moim zdaniem trzeba uzbroić się w cierpliwość, w końcu ktoś wystawi je na sprzedaż jako używane, w lepszej cenie.

Edytowane przez sidru

A ja dosc przewrotnie napisze, ze mialem okazje ich (Heritage) posluchac niedawno w warszawskim Nautilusie i d...y nie urwalo 😜

Zdecydowanie lepiej imho wypadly Spendory 3/1 i nie bylo to tylko moje zdanie... 

3 godziny temu, stach_s napisał:

A ja dosc przewrotnie napisze, ze mialem okazje ich (Heritage) posluchac niedawno w warszawskim Nautilusie i d...y nie urwalo 😜

Zdecydowanie lepiej imho wypadly Spendory 3/1 i nie bylo to tylko moje zdanie... 

Hej A na jakiej elektronice grały Heritage? 

Mam bardzo podobne odczucia w konfrontacji z chario sonnet wybrałbym włoskie paczki bez dwoch zdań. 

32 minuty temu, marcinoss26 napisał:

Hej A na jakiej elektronice grały Heritage? 

Bylo cos z Audio Reveal i Octave, modeli nie pamietam, wiek robi swoje 😜

Godzinę temu, stach_s napisał:

Bylo cos z Audio Reveal i Octave, modeli nie pamietam, wiek robi swoje 😜

Słuchaliśmy w sumie na Accuphase e800 i CD też od Accuphase i zgodnie wybraliśmy Chario. 

8 godzin temu, stach_s napisał:

Przecierz odsłuch w salonie audio , to głupota.

Tylko u siebie w domu ma sens.

Osobiście uważam te głośniki za szczyt moich możliwości finansowych.

Z Accu grają bardzo dobrze.

Trochę tego miałem i uważam , że trafiłem w punkt.

Edytowane przez izapat

Gratulacje! Dla mnie głośnik i świetnie grający i wyglądający.  Miałeś kiedyś Contoura C20 o ile pamiętam, ciekawe byłoby porównanie, różnice, itp.

W dniu 16.03.2023 o 20:47, izapat napisał:

Po dłuższym odsłuchu Heritage , uważam te kolumny za cudowne. Nie można się od nich oderwać. Wracając do domu , myślę już o włączeniu wzmacniacza i słuchania bez końca. Na początku miałem mieszane uczucia , ale teraz wiem , że to jest to. Naprawdę warto posłuchać.

Moim zdaniem mają coś z Harbeth 7es3 albo 30,2 , ale są bardziej uniwersalne.

Słuszna decyzja 👏 Słuchałem tych kolumn z Accu 650 oraz 800 plus ayon s-10 ii XS oraz cd ayon i powiem że dla mnie było ZAJEBISCIE 😁 kiedyś i ja się ich doczekam u siebie 😃

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.