Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, izapat napisał:

Przecierz odsłuch w salonie audio , to głupota.

To nie był odsłuch, mający na celu podjęcie decyzji o zakupie a jedynie luźne przedstawienie pewnych zestawów przez ich dystrybutora. Ja akurat Heritage przeoczyłem ale za to słuchałem dość długo special 40. Niestety w pomieszczeniu, w którym grały, z elektroniką z którą były zestawione, mi do gustu nie przypadły. Nie wiem czy to wina salki, czy też tego, że napędzał je wzmacniacz lampowy, dość często zdarzało im się dudnić. 

W dniu 6.01.2023 o 21:27, RCD napisał:

...

Jak chcesz pożądany monitor od Dynaudio to masz tylko 3 opcje, C1, S25, Heritage, jest jeszcze Confidence 20, ale cena kosmos, a poziom C1

A SP40 to już wybrakówka?

W dniu 17.03.2023 o 20:47, JarlBjorn napisał:

Gratulacje! Dla mnie głośnik i świetnie grający i wyglądający.  Miałeś kiedyś Contoura C20 o ile pamiętam, ciekawe byłoby porównanie, różnice, itp.

C20 miałem z innymi wzmacniaczami i ciężko porównać.  A może c20 nie pasowała akustyka? Nie wiem.

W dniu 15.02.2023 o 18:52, izapat napisał:

Focusy 160 swojego czasu można było kupić za 5tys. Teraz cena 4tys wydaje się być nienajgorsza. Minusem są często zakurzone kopułki, ale Dynie tak mają . Jak ktoś sprzedaje dynaudio bez grama kurzu na kopułkach , to znaczy że je czyścił , tym samym usuwając to coś klejącego. W każdym razie fokusy 160 w idealnym stanie za 4 tys. brał bym w ciemno.

Na te używki Dynaudio to uważajcie. ja mam S40 i pech trafił ze mialem wciśnięty wysokotonowy. Jak się dowiedziałem ile kosztuje 1 szt.to sobie usiadłem. Nie chce pisać tu na forum ile ale mogę powiedzieć tylko ze jest dużo droższy od SS rewelatora. Dynaudio pozbawiło nas dostępności części zamiennych ogólnodostępnych i teraz moga zrobić co tylko chcą stawiając nas w sytuacji bez wyjścia. Ten głośnik jest warty może polowe tej ceny. Dzisiaj jakbym miał kupować kolumny napewno rozglądałbym się za paczkami z którymi serwis w przyszłości nie będzie problematyczny. Bo tutaj producent nie podchodzi rzetelnie do klienta tu się liczy tylko cel, jeden cel - kasa.  

34 minuty temu, Marek K. napisał:

mogę powiedzieć tylko ze jest dużo droższy od SS rewelatora.

Słabo... 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dlatego do Evoke dają magnetyczną zaślepkę tweetera, praktyczne rozwiązanie. Wg Dynaudio jak się dobrze wyciągnie wciśniętą kopułkę to  nie powinno dojść do pogorszenia odtwarzanego dźwieku

17 minut temu, Artistplant napisał:

Dlatego do Evoke dają magnetyczną zaślepkę tweetera, praktyczne rozwiązanie. Wg Dynaudio jak się dobrze wyciągnie wciśniętą kopułkę to  nie powinno dojść do pogorszenia odtwarzanego dźwieku

Co z tego że nie dojdzie do pogorszenia dźwięku. Nowe kolumny kupiłem i zaraz po tym to się stało. Chodzę koło swojego audio i dbam o wszystko więc kuje w oczy. A Dynaudio z takim podejściem robi to świadomie. Bo wymyśleć zabezpieczenie tweteera „niedotykalnego” nie jest problemem. Jeszcze jakby cena była uczciwa to nie miałbym pretensji. Naprawde z 1 tweteer takà cene przypieprzyć to już jest szczyt.  To zwykły głośnik niby esotar ale to nie jest to co w C1. To nie jest głośnik zaawansowany technologicznie. Poprostu nie da sie go kupić. tylko od producenta także WELCOME IN DYNAUDIO

17 minut temu, Artistplant napisał:

To już jakieś rozwiązanie… miałem kilka kolumn wcześniej i np. z Xavianem problemu z wymianą nie było (otrzymałem nowy glosnik w prezencie z fabryki). Z gato też nie ma problemu z kupnem a ceny są uczciwe. Patrząc na kolumny chociażby polskiego Pylona można zamówić SS bezpośrednio z fabryki również. Za cenę detaliczną a nie za 2,5 x tyle co powinien kosztować. Dynaudio jest w posiadaniu chińczyków od iluś lat już a polityka się dużo zmieniła.

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

Słabo... 🙄

Dlatego odradzam każdemu kto zamierza zakup wymarzonych  dynek. Tylko ze względu na to.

Edytowane przez Marek K.
32 minuty temu, Marek K. napisał:

Co z tego że nie dojdzie do pogorszenia dźwięku. Nowe kolumny kupiłem i zaraz po tym to się stało. Chodzę koło swojego audio i dbam o wszystko więc kuje w oczy. A Dynaudio z takim podejściem robi to świadomie. Bo wymyśleć zabezpieczenie tweteera „niedotykalnego” nie jest problemem. Jeszcze jakby cena była uczciwa to nie miałbym pretensji. Naprawde z 1 tweteer takà cene przypieprzyć to już jest szczyt.  To zwykły głośnik niby esotar ale to nie jest to co w C1. To nie jest głośnik zaawansowany technologicznie. Poprostu nie da sie go kupić. tylko od producenta także WELCOME IN DYNAUDIO

To już jakieś rozwiązanie… miałem kilka kolumn wcześniej i np. z Xavianem problemu z wymianą nie było (otrzymałem nowy glosnik w prezencie z fabryki). Z gato też nie ma problemu z kupnem a ceny są uczciwe. Patrząc na kolumny chociażby polskiego Pylona można zamówić SS bezpośrednio z fabryki również. Za cenę detaliczną a nie za 2,5 x tyle co powinien kosztować. Dynaudio jest w posiadaniu chińczyków od iluś lat już a polityka się dużo zmieniła.

Dlatego odradzam każdemu kto zamierza zakup wymarzonych  dynek. Tylko ze względu na to.

No bez przesady żeby nie kupić kolumn dynaudio które się podobają tylko z tego wzgledu że być może kiedys trzeba będzie wymienić glosnik który kosztuje więcej niż powinien. Serio? 😄

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

23 minuty temu, stecko napisał:

No bez przesady żeby nie kupić kolumn dynaudio które się podobają tylko z tego wzgledu że być może kiedys trzeba będzie wymienić glosnik który kosztuje więcej niż powinien. Serio? 😄

Tak. To nie jest 200zł czy 300 więcej. 
wymiana pary tweterow kosztuje więcej niż te używane Focusy 160 co kilka postów wyżej kolega proponuje. Więc nie warto pchać sie w Dynaudi i przestrzegam wszystkich. To jest zwykły głośnik a nie hi end

Edytowane przez Marek K.
5 minut temu, baran napisał:

Jeśli dobrze pamiętam Esotar2 kosztował coś koło 4k pln kilka lat temu.

Edit: za sztukę 😉

Ostro

Jakby te kolumny kosztowały 50000 to rozumiem

Dodam jeszcze że dynaudio zaleca wymianę pary a nie jednego. Bo strojenie bla bla bla itd.

A to cena bezpośrednio od Dynaudio czy od naszego dystrybutora?  Tak czy inaczej, nasz dystrybutor w ramach dbania o dobre imię marki Dynaudio powinien wymieniać nieszczęśnikom tweetery w ludzkich pieniądzach. No gdzie 4 kzł za jeden tweeter do S40, przecież to aż wstyd taki pieniądz wołać....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Nowe S40 można było wyrwać za 9K a 2 tweterry 8K😃

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

A to cena bezpośrednio od Dynaudio czy od naszego dystrybutora?  Tak czy inaczej, nasz dystrybutor w ramach dbania o dobre imię marki Dynaudio powinien wymieniać nieszczęśnikom tweetery w ludzkich pieniądzach. No gdzie 4 kzł za jeden tweeter do S40, przecież to aż wstyd taki pieniądz wołać....

O tym piszę. 

Już nie wspomnę że ten głośnik jest warty 1000zł

Dlatego spbie usiadłem. Bo plan miałem taki żeby sobie kupić dwa tak poprostu. Jako zestaw naprawczy w przyszłości a teraz grałbym na tych co mam przez kilka lat jeszcze. W przypadku konieczności wymieniłbym od razu. Ale ta cena to jest przegięcie bo kontakt z innymi producentami mam dobry a podejście zupełnie inne i ceny odpowiednie do jakości.

4 minuty temu, Adam 38 napisał:

A to cena bezpośrednio od Dynaudio czy od naszego dystrybutora?  

Od dystrybucji ale nie w Pl. Ja nie mieszkam w Polsce. Cena podobna będzie. Moze nie aż 4000 za szt. ale coś koło tego

Chociażby SS mega dobre głośniki revelator czy illuminator miażdży tego chińskiego esotara2

5 minut temu, Adam 38 napisał:

Ciężko mi powiedzieć. Znalazłem kiedyś w Niemcowni w jakimś sklepie tweetery w wersji niesamochodowej.

W wersji samochodowej w sumie podobnie, choć widzę, że to cena za parę. Czyli może tam też była za parę.

https://studioincar.co.uk/products/dynaudio-esotar2-110-28mm-tweeters

4 minuty temu, baran napisał:

Ciężko mi powiedzieć. Znalazłem kiedyś w Niemcowni w jakimś sklepie tweetery w wersji niesamochodowej.

W wersji samochodowej w sumie podobnie, choć widzę, że to cena za parę. Czyli może tam też była za parę.

https://studioincar.co.uk/products/dynaudio-esotar2-110-28mm-tweeters

Możliwe. 

Te głośniki nie są warte nawet połowę tej ceny. Każdy kto liznął troche audio i miał w ciul kolumn jak ja dobrze wie na czym wic polega.

Panowie ile razy wam uszkodził się tweeter? Tak sam z siebie? A jeżeli macie wgnieciony glosnik to tylko i wylacznie wasza wina. Skoro wasza wina to trzeba zapłacić. Proste. Te kolumny/drivery przeżyją 20 lat grania bez najmniejszej usterki. Także nie widzę powodu do paniki. Gdybym patrzyl na wszystko z waszego punktu widzenia to strach było by cokolwiek kupić...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

30 minut temu, Marek K. napisał:

Możliwe. 

Te głośniki nie są warte nawet połowę tej ceny. Każdy kto liznął troche audio i miał w ciul kolumn jak ja dobrze wie na czym wic polega.

Mógłbyś rozwinąć temat?

43 minuty temu, Adam 38 napisał:

Żydzi powinni się uczyć

52 minuty temu, Marek K. napisał:

Ostro

Jakby te kolumny kosztowały 50000 to rozumiem

Dodam jeszcze że dynaudio zaleca wymianę pary a nie jednego. Bo strojenie bla bla bla itd.

Znaczy nie mają obecnie powtarzalności produkcji, no "super"!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

22 minuty temu, stecko napisał:

Panowie ile razy wam uszkodził się tweeter? Tak sam z siebie? A jeżeli macie wgnieciony glosnik to tylko i wylacznie wasza wina. Skoro wasza wina to trzeba zapłacić. Proste. Te kolumny/drivery przeżyją 20 lat grania bez najmniejszej usterki. Także nie widzę powodu do paniki. Gdybym patrzyl na wszystko z waszego punktu widzenia to strach było by cokolwiek kupić...

A co to ma do tego czy uszkodził sie sam czy uszkodzony został mechanicznie? Mówimy o cenie.  Ciekawe czy wiedząc ile kosztuje wymiana tweterów świadomie kupiłbyś Dynaudio np.

Takie gadanie głupot

14 minut temu, Marek K. napisał:

A co to ma do tego czy uszkodził sie sam czy uszkodzony został mechanicznie? Mówimy o cenie.  Ciekawe czy wiedząc ile kosztuje wymiana tweterów świadomie kupiłbyś Dynaudio np.

Takie gadanie głupot

Obaj macie rację, mnie nie zdarzyło się     Przez ponad 4 dekady uszkodzić kopułki mechanicznie mimo nawet wychowania w tym czasie do dorosłości dzieci jednak któregoś pięknego dnia gramofon przed dotknięciem rowka w płycie tak mi się pięknie sprzęgł z kolumnami że upaliłem druty no i czyja wina? czyj brak staranności…

Cena części zamiennych jak czytam jest większa niż paskarska jak to mówią: widzisz i nie grzmisz

Swego czasu było to na zasadzie oddajesz uszkodzoną sztukę i zamiennie sztukę z jakąś tam sensowną dopłatą otrzymujesz no ale widać podejście monopolisty i skanalizowanie klientów dokładnie tam… się nam objawiło

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 godzin temu, Marek K. napisał:

Takie gadanie głupot

Świadomie kupilem kolumny dynaudio na esotarze 2. I byłem świadomy że tanio nie będzie. Użytkuje i nie panikuje 😄

42 minuty temu, ps39 napisał:

Jak dla mnie piękna muzyka płynie z moich Dynek. Grają już prawie dekadę u mnie i cieszą. Pewnie mnie przeżyją.

dokładnie, ja mam doświadczenie z SF 40 i Evoke 30 i uważam, że Dynaudio to moim zdaniem podobnie jak Sonusy od serii Olimpica  kolumny o najlepszej integracji przetworników, dźwięk jest idealnie zszyty. Płacimy w tym przypadku za technologię, know-how i piękne obudowy...

Czy biały High Gloss w nowych Contourach ma odcień bieli raczej zimny (coś jak arctic white) czy ciepły. Pytam bo centralka będzie parowana z przodami innego producenta (który nie robi głośników centralnych)  i chciałbym aby się wstrzeliła kolorystycznie. 

Myślę , że wysokie ceny głośników Dynaudio są tak ustawione żeby zniechęcić innych do budowania na nich kolumn. W przypadku serwisu  jak ktoś odsyła uszkodzony głośnik te ceny mogliby dawać niższe, ale nic z tym nie zrobimy. 

16 minut temu, Silver_85 napisał:

Myślę , że wysokie ceny głośników Dynaudio są tak ustawione żeby zniechęcić innych do budowania na nich kolumn.

Chcą mieć monopol na swoje znakomite głośniki. Tak jak Focal, B&W, Magico i wielu innych, którzy sami opracowali technologię. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W zeszłym roku sprawiłem sobie wydatek w postaci wymiany twetera w Focusach 160. Moja wina, pomimo 20 lat doświadczenia. W serwisie usłyszałem, że trzeba wymienić oba, więc usiadłem z wrażenia bo to była już wartość zakupu używek bez standów… Napisałem do Dynaudio i stwierdzili, że wystarczy wymienić uszkodzony tweter (wiem, to nie jest esotar). Dystrybutor zamówił nowy głośnik i dał mi dobry rabat, wymianę zrobiłem sam, w sumie bolało znacznie mniej, niż po pierwszej wycenie. A co do strojenia itp. nikt nie stwierdził, ze coś Ci tu nie gra…

To jak ktoś będzie kupował kolumny dynaudio to najlepiej brać dwie pary przetworniki będą na podmiankę i będzie taniej. Dołączam do klubu z moimi nowymi dynaudio evoke 20 Black gloss. 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, shiver07 napisał:

To jak ktoś będzie kupował kolumny dynaudio to najlepiej brać dwie pary przetworniki będą na podmiankę i będzie taniej. Dołączam do klubu z moimi nowymi dynaudio evoke 20 Black gloss. 

Gratuluję nowych głośników. Jak Twoje wrażenia ? Jakie masz pomieszczenie, jak to ustawiłeś i czym napedzasz Dynki ?

19 minut temu, sidru napisał:

Gratuluję nowych głośników. Jak Twoje wrażenia ? Jakie masz pomieszczenie, jak to ustawiłeś i czym napedzasz Dynki ?

Wrażenie jest bardzo pozytywne chciałem je nabyć i są stoją. Gram na nich każdy rodzaj muzyki i brzmi to znakomicie. W końcu porządne głośniki zrobione przez dynaudio. Grają z lampą z cyfrą i tranzystorem. U mnie 30 Wat na kanał na razie napędza je cyfra i nie ma problemu ich napędzić. Grają w drugim systemie  na 20 metrach i dźwięk jest obszerny,wypełniają przestrzeń bez problemu. Zgrywają się bardzo dobrze. Przetworniki są bardzo dobrze że sobą sparowane grają gładko bez żadnych wyostrzeń na górze. Góra nie daje po uszach i w końcu można słuchać muzyki głośno. Dla mnie rewelacja. 

6 godzin temu, Manic69 napisał:

W zeszłym roku sprawiłem sobie wydatek w postaci wymiany twetera w Focusach 160. Moja wina, pomimo 20 lat doświadczenia. W serwisie usłyszałem, że trzeba wymienić oba, więc usiadłem z wrażenia bo to była już wartość zakupu używek bez standów… Napisałem do Dynaudio i stwierdzili, że wystarczy wymienić uszkodzony tweter (wiem, to nie jest esotar). Dystrybutor zamówił nowy głośnik i dał mi dobry rabat, wymianę zrobiłem sam, w sumie bolało znacznie mniej, niż po pierwszej wycenie. A co do strojenia itp. nikt nie stwierdził, ze coś Ci tu nie gra…

…no można się zdziwić jakie ceny walą za swoje przetworniki.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Chcą mieć monopol na swoje znakomite głośniki. Tak jak Focal, B&W, Magico i wielu innych, którzy sami opracowali technologię. 

8 godzin temu, Silver_85 napisał:

Myślę , że wysokie ceny głośników Dynaudio są tak ustawione żeby zniechęcić innych do budowania na nich kolumn. W przypadku serwisu  jak ktoś odsyła uszkodzony głośnik te ceny mogliby dawać niższe, ale nic z tym nie zrobimy. 

Może tak być dlatego większość konstruktorów skłania się ku Scan Speak, które są teoretycznie lepsze i cenowo bardziej korzystne. Z tego co pamiętam to chyba jeszcze jedna manufaktura francuska montuje przetworniki Dynaudio. Wcześniej było ich więcej jak jeszcze prowadzili sprzedaż w detalu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.