Skocz do zawartości
IGNORED

Tact / Lyngdorf - KLUB

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, mojave napisał:

Zaledwie kilka postów temu było, że TDAI-1120 nie obsługuje Tidala, a teraz masz problemy nim problemy?

To jak to? ?

Mówię o 3400, 1120 śmiga na swoim poziomie bez Tidal a

Edytowane przez maciekplacek
12 minut temu, mojave napisał:

Zaledwie kilka postów temu było, że TDAI-1120 nie obsługuje Tidala, a teraz masz problemy nim problemy?

To jak to? ?

Tak przy okazji widziałeś wersję limitowaną RELa T9i w kolorze czerwonym?

Przez chwilę miałem T9i, ale czarnego. Faktycznie na ich stronie jest czerwony. To musiał byś bezpośrednio zamówić u polskiego dilera.

2 minuty temu, szczypior88 napisał:

Już się odpalił. Chwilowy problem?

Jak obsługujesz tego Tidala, czy jest to taka sama aplikacja jak Tidal na komórkę?

17 minut temu, mojave napisał:

Przez chwilę miałem T9i, ale czarnego. Faktycznie na ich stronie jest czerwony. To musiał byś bezpośrednio zamówić u polskiego dilera.

Jak obsługujesz tego Tidala, czy jest to taka sama aplikacja jak Tidal na komórkę?

Ta sama

• 4 tygodnie później...

To super że 3400 ma teraz Tidal-a , ale czy dekoduje też MQA ? Czy da się sprawdzić w 3400 częstotliwość próbkowania żeby być pewnym ? Widziałem u kolegi że aplikacja Tidal na IPadzie pokazuje Master (MQA ) , ale to aplikacja , tylko steruje, , pokazuje jak nagrany jest wybrany utwór , nie ma pewności co odtwarza Lyngdorf. Na stronie producenta nic nie znalazłem na ten temat.

ktoś coś ?

16 godzin temu, skali napisał:

To super że 3400 ma teraz Tidal-a , ale czy dekoduje też MQA ? Czy da się sprawdzić w 3400 częstotliwość próbkowania żeby być pewnym ? Widziałem u kolegi że aplikacja Tidal na IPadzie pokazuje Master (MQA ) , ale to aplikacja , tylko steruje, , pokazuje jak nagrany jest wybrany utwór , nie ma pewności co odtwarza Lyngdorf. Na stronie producenta nic nie znalazłem na ten temat.

ktoś coś ?

Nie zwróciłem uwagi na to. Może sprawdzę jak będę mieć chwilę. Transportem do Tidala u mnie jest i tak malina. Tidala w 3400 używam jak mi się włączać maliny nie chce?

Dla mnie to całe MQA i tak jest ch*ja warte?

1 godzinę temu, szczypior88 napisał:

Tidala w 3400 używam jak mi się włączać maliny nie chce?

Ale dlaczego ? Przecież to chyba wygodniej , o ile masz Ipada lub inny tablet czy telefon . Oryginalna aplikacja TIDAL  której używa się  jako sterownik do Lyngdorfa jest najlepsza  użytkowo z wszystkich mi znanych apek do TIDALa , przynajmniej w IOs  . Czyżby malina grała Ci lepiej niż to co daje Tidal Cast z 3400 ?

O MQA różnie mówią, ale lepiej mieć, niż nie mieć . Ja uważam, że niektóre płyty w Tidalu chodzą lepiej gdy są w MQA ( czasem jest wybór tego samego albumy z bez i z )  . Choć być może niekoniecznie dzięki MQA

2 minuty temu, skali napisał:

Ale dlaczego ? Przecież to chyba wygodniej , o ile masz Ipada lub inny tablet czy telefon . Oryginalna aplikacja TIDAL  której używa się  jako sterownik do Lyngdorfa jest najlepsza  użytkowo z wszystkich mi znanych apek do TIDALa , przynajmniej w IOs  . Czyżby malina grała Ci lepiej niż to co daje Tidal Cast z 3400 ?

O MQA różnie mówią, ale lepiej mieć, niż nie mieć . Ja uważam, że niektóre płyty w Tidalu chodzą lepiej gdy są w MQA ( czasem jest wybór tego samego albumy z bez i z )  . Choć być może niekoniecznie dzięki MQA

Wygodniej z Lyngdorfa ale brzmieniowo lepiej u mnie gra malina z odpowiednią nakładką audio i zasilaniem liniowym. 

MQA dla mnie brzmi technicznie na 90% płyt które słucham.

Właśnie mam w testach TDAI 1120 , kolega mi pożyczył do porównań , był ciekaw mojej opinii . Źródłem jest Lumin po cyfrze , choć Chromecast z 1120 też daje radę  ( wbrew temu co niektórzy piszą , Chromecast nie jest IMO stratną transmisją , aplikacja jest tu tylko sterownikiem , samo streamowanie odbywa się we wzmacniaczu w streamerze z wbudowanym softem Chromecast bezstratnie w stosunku do pliku z TIDAL-a . W 3400 dodano teraz soft TidalCast i tyle, wcale nie musi być lepszy dźwiękowo od ChromeCast ) . Gra powalająco dobrze , napędza elektrostaty Full Range QUAD-a bez trudu i swobodnie. W stosunku do ceny i rozmiarów  - kiler . Nie mam już 2170 wiec nie mogę porównać bezpośrednio , ale mam PRIMARE I35 , (klasa D ) . 1120 jest jednak nieco gorszy niż I35 , ma mniej zwarty ( z RPerfecet czy bez ) bas i jest mniej gładki , ale to nie są duże różnice, mógłbym go sobie zostawić na zawsze bez żadnego bólu, słucha się wyśmienicie a poziomy dźwięku jakie to maleństwo generuje bez żadnych zniekształceń na niskoskutecznych Quadach są zadziwiające. 

Może wrócę do Lyngdorfa ( 3400 jak już) , ale tylko jeżeli ma dobry streamer TIDAL. 

Edytowane przez skali
1 godzinę temu, skali napisał:

Właśnie mam w testach TDAI 1120 , kolega mi pożyczył do porównań , był ciekaw mojej opinii . Źródłem jest Lumin po cyfrze , choć Chromecast z 1120 też daje radę  ( wbrew temu co niektórzy piszą , Chromecast nie jest IMO stratną transmisją , aplikacja jest tu tylko sterownikiem , samo streamowanie odbywa się we wzmacniaczu w streamerze z wbudowanym softem Chromecast bezstratnie w stosunku do pliku z TIDAL-a . W 3400 dodano teraz soft TidalCast i tyle, wcale nie musi być lepszy dźwiękowo od ChromeCast ) . Gra powalająco dobrze , napędza elektrostaty Full Range QUAD-a bez trudu i swobodnie. W stosunku do ceny i rozmiarów  - kiler . Nie mam już 2170 wiec nie mogę porównać bezpośrednio , ale mam PRIMARE I35 , (klasa D ) . 1120 jest jednak nieco gorszy niż I35 , ma mniej zwarty ( z RPerfecet czy bez ) bas i jest mniej gładki , ale to nie są duże różnice, mógłbym go sobie zostawić na zawsze bez żadnego bólu, słucha się wyśmienicie a poziomy dźwięku jakie to maleństwo generuje bez żadnych zniekształceń na niskoskutecznych Quadach są zadziwiające. 

Może wrócę do Lyngdorfa ( 3400 jak już) , ale tylko jeżeli ma dobry streamer TIDAL. 

Ja akurat Tidala sobie słucham na malinie bo ten tor mam dopracowany w miarę fajnie. 

Dodatkowo mam Cd-2 i trochę płyt więc ten streamer w 3400 taktuje jako miły i fajny jakościowo gadżet. Przydaje się czasami jak mi się nie chce schylać i włączać zasilacza od maliny albo do grania w tle jak coś robię w mieszkaniu. 

Ten streamer w 3400 jest świetny, ale na moich kolumnach bardziej mi podchodzi malina na sterydach. Np u mojego taty streamer w 3400 gra lepiej od Cocktail Audio x50d także to kwestia systemu?

Edytowane przez szczypior88
4 godziny temu, skali napisał:

chcesz mieć lepszy bas podepnij jakiegoś suba. Poustawiaj na 1120 filtry, odcięcia itd. i zagra to wyśmienicie. Sam ChromeCast ma swoje ograniczenia bo masz max tylko 16/44, ja mam podpiętego ROON-a i jest 32/192 (ja słyszę różnicę).

45 minut temu, maciekplacek napisał:

chcesz mieć lepszy bas podepnij jakiegoś suba

Bas to ja mam wyśmienity , sub może go tylko zepsuć . Tyle że z Primare jest nieco lepszy niż z 1120. Sub warto rozważyć gdy kolumny mają ograniczenia. Żaden Sub nie da takiego basu w muzyce jak niepodbarwiony bas z elektrostatów..

Chromecast istotnie ma ograniczenie do 16/44 , czyli w praktyce nie odtworzy z Tidala MQA . Ale jak ktoś nie wierzy w MQA, to w zasadzie może zagrać z Tidala nie gorzej niż każdy inny rodzaj odtwarzacza. 

Edytowane przez skali
30 minut temu, skali napisał:

Bas to ja mam wyśmienity , sub może go tylko zepsuć . Tyle że z Primare jest nieco lepszy niż z 1120. Sub warto rozważyć gdy kolumny mają ograniczenia. Żaden Sub nie da takiego basu w muzyce jak niepodbarwiony bas z elektrostatów..

Chromecast istotnie ma ograniczenie do 16/44 , czyli w praktyce nie odtworzy z Tidala MQA . Ale jak ktoś nie wierzy w MQA, to w zasadzie może zagrać z Tidala nie gorzej niż każdy inny rodzaj odtwarzacza. 

Co do elektrostatów to się nie wypowiem bo nie miałem z nimi do czynienia ale zawsze mi się wydawał że aby elektrostaty dobrze zagrały to potrzeba pod nie podpiąć mała elektrownię  ?

45 minut temu, maciekplacek napisał:

Co do elektrostatów to się nie wypowiem bo nie miałem z nimi do czynienia ale zawsze mi się wydawał że aby elektrostaty dobrze zagrały to potrzeba pod nie podpiąć mała elektrownię  ?

Zależy które elektrostaty. Niektóre są stosunkowo mało wymagające. Za to większość pożera waty w okolicach 2 ohm?

Q

49 minut temu, szczypior88 napisał:

Zależy które elektrostaty. Niektóre są stosunkowo mało wymagające. Za to większość pożera waty w okolicach 2 ohm

To Magnepany. Które w sumie nie są elektrostatami. Podobno niektóre elektrostaty istotnie są wymagające , ale Quady mają łatwą impedancję, tylko niską skuteczność wiec trzeba odkręcać gałkę .Producent -Quad - twierdzi , ze wzmacniacz o mocy powyżej 100W nie ma sensu gdyż nie przyniesie wymiernych korzyści . Potrafią skubane zagrać naprawdę głośno zanim nie zadziała anty- clipping, czyli zabezpieczenie . W moim pokoju 1120 dmucha że hej. 

Jakie masz konkretnie te elektrostaty, jakie jest ich pasmo przenoszenia? Z tego co widzę to elektrostaty np. Martin Logan dokładają na dole klasyczny głośnik dynamiczny.

W dniu 28.11.2020 o 17:11, skali napisał:

ktoś coś ?

Skali napisałem do Dyrektora w Lyngdorf. Zobaczymy co odpisze w tym temacie ?

Witam kolegów w nawiązaniu do tematu 3400 na plikach master z TIDAL jest rozdzielczość bitowa 24 bity ? tylko dlaczego 48 KHz max to już mnie dziwi , ciekawe szczypior88 co na to LYNGDORF powie .  Tak czy siak testuje 3400 praktycznie od pojawienia się na rynku i widzę że jest to stabilna konstrukcja i mam nadzieje że streamer zaimplementowany nie odbiega możliwościami na master bo w czym w sumie problem jak przetrawia 24 bity co wydaje się być większym problemem ogólnie aniżeli częstotliwość próbkowania .   

16 minut temu, Dioda napisał:

Witam kolegów w nawiązaniu do tematu 3400 na plikach master z TIDAL jest rozdzielczość bitowa 24 bity ? tylko dlaczego 48 KHz max to już mnie dziwi , ciekawe szczypior88 co na to LYNGDORF powie .  Tak czy siak testuje 3400 praktycznie od pojawienia się na rynku i widzę że jest to stabilna konstrukcja i mam nadzieje że streamer zaimplementowany nie odbiega możliwościami na master bo w czym w sumie problem jak przetrawia 24 bity co wydaje się być większym problemem ogólnie aniżeli częstotliwość próbkowania .   

Firma Lyngdorf słucha klientów. Wcale się nie zdziwię jak za jakiś czas wyjdzie jakaś aktualizacja i wpakują MQA czy jakiś inny bajer. Konkurencja nie śpi więc oni też muszą nadążać. Na razie idzie im superowo ?

Edytowane przez szczypior88
45 minut temu, mojave napisał:

Jakie masz konkretnie te elektrostaty, jakie jest ich pasmo przenoszenia? Z tego co widzę to elektrostaty np. Martin Logan dokładają na dole klasyczny głośnik dynamiczny.

Quady są pelnopasmowe , w zależności od wielkości panelu pasmo zaczyna się od 32 lub 37 Hz./-6dB. Tańsze Logany to hybrydy, mają smukły panel i basowca dynamicznego na dole,  Quady są szerokie na 60cm . Hybrydowe Logany nie grają tak dobrze jak Quady, bas jest zwyczajny, jak to z BR,  wyższych Loganow nie znam. Quady są wyśmienite i tak naprawdę nie bardziej wymagające niż zwykle kolumny dynamiczne, ludzie boją się elektrostatow bo ich nie znają. Starsze modele zresztą istotnie miały ograniczenia .

quady to temat rzeka.

Godzinę temu, szczypior88 napisał:

Firma Lyngdorf słucha klientów. Wcale się nie zdziwię jak za jakiś czas wyjdzie jakaś aktualizacja i wpakują MQA czy jakiś inny bajer. Konkurencja nie śpi więc oni też muszą nadążać. Na razie idzie im superowo ?

Tylko czy wszystko da się załatwić softem?

2 godziny temu, skali napisał:

Quady są pelnopasmowe , w zależności od wielkości panelu pasmo zaczyna się od 32 lub 37 Hz./-6dB. Tańsze Logany to hybrydy, mają smukły panel i basowca dynamicznego na dole,  Quady są szerokie na 60cm . Hybrydowe Logany nie grają tak dobrze jak Quady, bas jest zwyczajny, jak to z BR,  wyższych Loganow nie znam. Quady są wyśmienite i tak naprawdę nie bardziej wymagające niż zwykle kolumny dynamiczne, ludzie boją się elektrostatow bo ich nie znają. Starsze modele zresztą istotnie miały ograniczenia .

quady to temat rzeka.

Potwierdzam  

Quady serii ESL zwłaszcza w najnowszej odsłonie  serii ,,12,, są niebezpieczne  lepiej ich nie słuchać ? . Miałem jako ostatnie w poszukiwaniu brzmienia na stałe od jakiegoś czasu Epicon 8  i myślałem że to już jest to i przez przypadek natknąłem się na Quady no i  na dwa tygodnie miałem w salonie u siebie do porównania ESL  jako drugą parę . No i już nie mam Duńczyków niestety . Scena kontrola neutralność precyzja sam nie wiem  jak to jest możliwe aby był taki bas rozciągnięty bez skrzyni dla mnie nie pojęte przy tym wokal i instrumenty dęte , brzmienie talerzy z ich otwartością przekazu to jest jakiś odlot inne rewiry dotychczas nie znane mi z konstrukcji opartych na cewkach ?  . 

Edytowane przez Dioda
3 godziny temu, skali napisał:

quady to temat rzeka.

Jak RoomPerfect radzi sobie z tymi kolumnami, co wnosi do ich grania?  Gram teraz z głośników tubowych + subwoofer, z czego jestem bardzo zadowolony, ale jeżeli nadarzy się okazja posłuchał bym kiedyś elektrostatów. Może to będzie podobne odkrycie dla mnie jak tuba. ? 

Cytat
10 godzin temu, mojave napisał:

ak RoomPerfect radzi sobie z tymi kolumnami, co wnosi do ich grania?  Gram teraz z głośników tubowych + subwoofer, z czego jestem bardzo zadowolony, ale jeżeli nadarzy się okazja posłuchał bym kiedyś elektrostatów. Może to będzie podobne odkrycie dla mnie jak tuba. ? 

Room Perfect w moim pokoju, przy starannie ustawionych kolumnach działa dosyć oszczędnie , niezależnie od kolumn. Tak na Tannoyach , jak i Quadach , jeżeli stoją idealnie ustawione, pogłębia się nieco bas i układa ostrej scena . Natomiast jeżeli eksperymentalnie ustawi się kolumny przy ścianie tylnej, jak zaleca Lyngdorf , to efekt jest kolosalny , bez RP nie da się słuchać , z RP da się słuchać, ale jednak dla mnie dużo lepiej gdy stoją jak mają stać . To szerszy temat, bo są pokoje gdzie bez RP jest naprawdę słabo a z RP naprawdę dobrze . Są też jednak pokoje gdzie RP nieco zmienia, ale niekoniecznie odbieramy to jednoznacznie na plus. Sprawy psychoakustyki są skomplikowane, ale generalnie jak siedzimy w jakimś konkretnym pomieszczeniu to nasze doświadczenie podpowiada nam jak w tym pomieszczeniu rozchodzi się dźwięk , i możemy się czuć dziwnie i niekomfortowo jak tak nie jest ( bo działa taka czy inna korekcja. , RP na przykład ) . Niby jest lepiej bo liniowo, ale gorzej bo jakoś nienaturalnie . No ale to w niektórych przypadkach , w pokojach z ewidentnymi problemami na pewno poczujemy się lepiej z RP, to jasne.

Mojave, na wiele lat zamknąłem się wyłącznie w kręgu klasycznych Tannoy ,   i nic do mnie nie przemawiało , choć próbowałem. Zmieniałem wyłącznie jedne na inne Tannoye , każda próba czegoś innego mnie rozczarowywała. Przy Tannoyach wszytko , przynajmniej dla mnie,  grało co najwyżej poprawnie , ( lub kosztowało 50+ ). Życie mija, więc uparłem się że coś znajdę i będę miał oprócz Tannoi coś jeszcze. I co - I nic ! Aż w końcu przypadek mnie wpuścił w ESL-e  Quada i wpadłem po uszy. Nareszcie coś !To jest naprawdę dla mnie odkrycie audio,  nie rozumiem czemu tak mało ich na forum .  A właściwie rozumiem , czy szukając kolumn po salonach audio trafiliście kiedyś na elektrostaty ? Jak już to hybrydy  Martin Logana , (bardzo fajne ale to nie to ) . Quady lub inne Full Range - sporadycznie . Sam słyszałem kilka lat temu od jednego sprzedawcy, że są świetne ale panie, elektrowni trzeba i salon duży . G...prawda, u mnie ESL2812 grają w 19m2 i dzisiaj napędza je klocek wielkości dwóch cegieł. Jedyna "wada" to szerokość ( 60 +cm) , ale akurat u mnie stanęły w miejscu po Berkeleyach Tannoya, które mają z 5 cm mniej tylko.  Przy wzroście 107 cm i głębokości 8 cm  - są w zasadzie normalne, nigdy nie byłem fanem "słupków" . 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.