Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

panowie znalazlem cd ze stopniem wyjsciowym na FECie, cos na podobe fetyszyzatora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Analog output using true mosFET (K170J74) for output amplificaiton, not OpAmp, much better is sound stage...

co ciekawsze DAC to AD1853 uzywany w kilku accuphase i marc lewinson. Najtanszy moze nie jest ale opis jest bardzo interesujacy..moze sie ktos dla testu skusi?? :) ciekawa alternatywa do vincentow, shanlingow i mhzs...

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Cambridge Audio na Wolfsonach "zaintubowany" lampami E88CC w układzie SRPP.

Azur 640 v.2 ma bardzo mało miejsca w środku, dlatego byłem zmuszony do przestawienia oryginalnego trafa w inne miejsce i do sporządzenia dedykowanego zasilacza opartego na małych trafkach na wąskiej płytce. Pierwsza fotka przedstawia CD w stanie oryginalnym.

Ukryta Zawartość

post-3550-100003778 1223674131_thumb.jpg

post-3550-100003779 1223674131_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest postęp w stosunku do oryginału? Jest, wyraźny i bezdyskusyjny, ale nie jest to aż tak spektakularna poprawa jak w przypadku Yamahy którą pokazywałem wcześniej. A czy rezultat końcowy jest lepszy od uzyskanego z Yamahy? Tak, jest lepszy, zauważalnie lepszy, choć nie ma przepaści. W jednym i drugim przypadku warto było dokonać modyfikacji.

Ukryta Zawartość

post-3550-100003775 1223674185_thumb.jpg

post-3550-100003776 1223674185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Hej,

Wczoraj popełniłem lampizatora na do Azura na lampach 3A5/DCC90 duotriody DHT.

Muszę powiedzieć, że brzmi to na moje ucho lepiej niż jakkolwiek konfiguracja na 6n6p.

Lampa na kanał jest w konfiguracji PSE (obie połówki) punkt pracy Us -2,5V, Ia= ~ 3,5 mA, Ua = ~ 90V. Jedynym wyzwaniem jest grzanie 2,8V/100mA, które MUSI być stabilizowane, ponieważ brumi. Pająk na LM317 rozwiązał problem.

Lampki są bardzo tanie. Moc wydzielana to mniej niż 0,5W tak więc są kompletnie zimne idealnie nadają się do zamknięcia w niewentylowanym odtwarzaczu. No i od razu słychać brzmienie DHT (dla purystów jak znalazł ;-)))

jednym słowem polecam..

Artur

Koledzy ze zlampizowanym Azurem 640 V2.

Kradnijcie sygnał z jednego daca. Nie wiem dlaczego ale w ten sposób gra sporo lepiej..;-)).

Drugi DAC zostawcie sobie jak by się pierwszy spalił..;-))). I koniecznie uważajcie na scieżki są MEGA delikatne ;-(

Koledzy ze zlampizowanym Azurem 640 V2.

----------------------------------------

--------------------------------------

potwierdzam spostrzeżenie Artura, oraz wypieprzcie oryginalny sygnał w kosmos. Uwolnijcie wszystkie 4 sygnały wyjściowe z daca od reszty toru.

Po czym wypierdzielacie resztę toru, czekacie 2,17s na odbicie od sfer niebieskich i powrót uwolnionego sygnału 4-rech faz i łapiecie je wyciągniętymi przed siebie rękami z palcami rozstawionymi symetrycznie (uwaga, ma duże znaczenie, zwiększa wydatnie CMRR oraz podnosi dynamikę i wrażenie współobecności), palec środkowy wyprostowany. Tak zagra zdecydowanie najlepiej. Jako, że temat o lampizacji, w ustach koniecznie należy trzymać żarówkę. 150W to rozsądne minimum. Przy dobrym nakierowaniu na falę, żarówka powinna się lekko jarzyć w takt melodii.

Ukryta Zawartość

Masz wzór - wstawiasz za R rezystancję wejściową wzmacniacza (uwaga, jeśli masz równolegle do drabinki np. 100k jeszcze rezystor np. 470k, to wypadkowa rezystancja jest niższa!), wpisujesz C i kalkulator wyliczy Ci częstotliwość -3dB.

Przyjmuje się, że dla rezystancji we, C sprzęgające jest nie mniejsze niż:

500k - 0,1 uF

250k - 0,22 uF

100k - 0,47 uF

50k - 1,0 uF

10k - 4,7 uF

Te pojemności są z lekkim zapasem w porównaniu do wyliczanych ze wzoru.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam.

Znalezłem się w posiadaniu kilku lampek 6N3P-DR i zacząłem na nich robić lampizacje odtwarzacza na PCM 56, według polskiej wersji Łukasza Fikusa. Czy ktoś z was może testował tą lampę i może się podzielić informacją na jakim napięciu anodowym i jakim prądzie lampa ta najlepiej pracuje.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

A tu praktyczna realizacja lampizacji na 6N3P:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam pytanie odnośnie kondensatorów wyjściowych w układzie lampowym. Słyszałem że bardzo dobre rezultaty uzyskuje sie stosując rosyjskie olejowce. Które będą lepsze: KCP122 czy KBG-MN?

Nie znam tych KCP, natomiast z radzieckich PIO zdecydowanie należy używać okrągłe, najlepszy (podobno) typ to K40Y-9, dobre też są zielone K42Y-2 (obydwie okrągłe). Parę słów na ten temat masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Niestety okrągłe radzieckie olejaki są trudne u nas do dostania - źródło to eBay lub... zainteresuj się radzieckimi teflonami FT-3, ponowne przejście do tanich polipropylenów z takich sprzęgających jest niemożliwe - odrzuca plastik ;-)

Ukryta Zawartość

WSHODNI, 7 Gru 2008, 09:56

>gdzie można kupić płytki drukowane do lampizacji cd

zacytuje MG

w AVT. To są płytki od KITu 2690, aczkolwiek ja na tym nie zmontowałem bufora, tylko SRPP, nie zbudowałem też zasilania wg. schematu z KITu (powielacz zasilany z 12V) tylko dałem normalne trafo wysokonapięciowe.

A ja spróbuję przyłączyć się.Zrobiłem upgrade CD 650/Philips/,nos dac +kości analog device.Fakt jest poprawa,ale bez wielkiego zachwytu.Zastanawiam się czy dalej pchać ten wózek,czyli zegar i lampizacja,czy po prostu dokupić zewnetrzny przetwornik?

Co radzicie?

na allegro znalazłem jeden ,ale różniący się w budowie od tych przedstawionych w wątku wskazanym powyżej.

Poza tym nie jestem w stanie przejść przez 24 strony technicznych opisów.Także prosiłbym o podanie kilku konkretów:cena, np. modułu maxi+koszt instalacji + koszt lampizacji.

Witam Wszystkich. Mam pytanie do posiadaczy Azurów, mój egzemplarz to 640C MKI. Sygnał pobrany do lampizacja z wyjścia daca jest obarczony naleciałością, objawijącą się słyszalnym w głośnikach brzęczeniem. Brzęczenie słychać już w stanie standby odtwarzacza. Czysty sygnał mam dopiero za opampem. Czy ktoś miał podobny problem, jak się pozbyć przydźwięku?

Prawdopodobnie niezbyt dobrze poprowadziłeś masę lampizatorka. Poza tym odepnij wszystkie rezystory pomiędzy wyjściami z DACa a opampami (4 sztuki, wystarczy wylutować po jednej nóżce każdego z nich), tak gra lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi